22 Ekim 2009

damla sakızlı ayva tatlısı





Geçen yıl bahçemizde tek bir ayva bile dalında olgunlaşamamış, hepsi daha hamken dallardan dökülüvermişti. Birsürü ayva ağacına sahipken, para verip de ayva satın almak içimi acıtmıştı doğrusu.
Bu yıl bahçemizin en bol ürünü ayva.
Haliyle, bende de ayvalı icatlar ve tarifleri sırada:)

Eğer siz de benim gibi damla sakızı tadına bayılan, içinde damla sakızı olan her ne varsa atlayan biriyseniz bu tatlıyı beğeneceksiniz. Ayva ve damlasakızı birbirine gerçekten yakıştı.


Damla Sakızlı Ayva Tatlısı

Malzemeler:


6 kişi için

  • 3 adet ayva
  • 9 çorba kaşığı tozşeker (her ayva yarısı üzerine 1,5 kaşık)
  • 6 çorba kaşığı damla sakızı reçeli
  • 2 su bardağı su
  • ayvanın çekirdekleri
  • ayvaları ovmak için yarım limon
  • süslemek için kaymak, sakızlı dondurma ya da krem şanti

Hazırlanışı:
  • Ayvaları soyup boyuna ikiye bölün, çekirdekli kısımları kaşıkla çıkartın, (Çekirdekleri atmayın, renk vermesi için tencereye koyacağız)
  • Geniş bir tencereye, oyuk kısımları yukarı bakacak şekilde ayvaları dizin.
  • Üzerlerine toz şeker serpin.
  • Her ayvanın üzerine 1 kaşık sakız reçeli ilave edin.
  • Suyu ve ayırdığınız çekirdekleri ekleyin.
  • Ateşin altını iyice açıp kaynatın, sonra en kısığa getirip -kapağı kapalı olarak- 1 saat civarında pişirin.
  • Suyunu çekip, şerbeti koyulaştığında pişmiştir.
  • Soğuyunca, sakızlı dondurma, kaymak, krem şanti, meyve, nane yaprakları vb, arzunuza göre süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...

Notlar ve Püf Noktaları
  • Ayvaların kararmaması için soyar soymaz limonla ovun ya da limonlu suya atın.
  • Şeker miktarını arzunuza göre arttırın, bendeki tariflerde şeker oranı azdır.
  • Sakız reçeli bulamazsanız, damla sakızını havanda toz haline getirip toz şekere karıştırın, ayvaların üzerine serpin. Bunun için şeker mikrarını biraz artırın: Her ayva yarısı için 3 çorba kaşığı toz şeker+ 1 adet damla sakızı.
  • Ayva tatlısını bakır tencerede pişirirseniz rengi daha kırmızı olur derler. Hiç denemedim doğruluğunu bilmiyorum.
  • Çekirdeklerin renk verdiği söylenir ama benim tatlılar onca çekirdeğe rağmen hiç kızarmazlar.
  • Pişerken tencereye atlılan bir iki ayva yaprağınında renk ve lezzet verdiğini eşim söyler. Bir dahaki sefere bahçeye gittiğimde unutmadan yaprak toplayıp, sözünü dinleyeceğim; sonucu bildiririm:)
  • Ayrıca eşim der ki: Ayva yaprağı lezzeti ve tedavi edici özelliklerini arttırması için ıhlamura da katılırmış. Bunu da deneyeceğim:)

14 Ekim 2009

strata

Uzun süren zorunlu ayrılık nihayet sona erdi. Yeni bilgisayarıma kavuştum.
Sorunu zamanında çözemeyince, daha yeni model bir notebook vererek kendini affettiren Hp'ye teşekkürler.


Ara bu kadar uzun olunca ben de değişik ve iyi bir tarifle kendimi affettirmek istedim.

Strata... Yapımı son derece pratik.
Değişik malzemelerle çeşitlemeye çok uygun, tıpki pizza gibi; temel bir tarif ve üzeri için ilave malzemeler.
Kullandığınız malzemelere göre brunch, yan yemek ya da ana yemek olabilir. Bir gün öncesinden hazırlanıp bekletilmesi gerektiği için, misafir sofraları için de avantajlı.
Bunlar internetten bulduğum, değişik malzemelerle hazırlanmış çeşitli stratalar. Fikir vermek açısından yayınladım.
(Benim stratanın fotoğrafları eski bilgisayarımla birlikte mazi olmuşlar) Kurutulmuş Domatesli Strata

Malzemeler:

6 kişilik

Starata için temel malzemeler:
  • 8 dilim tost ekmeğı (küp küp kesilmiş, bayat olması tercih edilir)
  • 1 su bardağı taze kaşar rendesi
  • 1/2 su bardağı parmesan ya da eski kaşar rendesi
  • 6 yumurta (çırpılmış)
  • 3 su bardağı süt
  • tuz-karabiber- tatlı toz kırmızı biber
Kurutulmuş domatesli strata için ilaveler:
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan ince kıyılmış
  • 4 adet taze soğan ince kıyılmış
  • 1-2 diş sarımsak ince doğranmış
  • 1/2 su bardağı mantar ince dilimlenmiş
  • küçük bir sap brokoli, küçük doğranmış
  • 1/2 su bardağı kurutılmuş domates ince doğranmış
  • varsa taze yoksa kuru kekik

Hazırlanışı:

  • Zeytinyağını ısıtarak, kuru soğanı ekleyin, şeffaflaşıncaya kadar soteleyin.
  • İnce doğranmış taze soğan ve mantarları ilave ederek orta ateşte sotelemeye devam edin.
  • Sırasıyla tüm ilave malzemeleri ekleyeyip karıştırarak 10 dakika daha sotelemeye devam edin.
  • Malzemeler suyunu bırakıp çekince ateşi kapatın.
Bu arada temel malzemelerle stratayı hazırlayın:
  • Orta boy fırına dayanıklı bir kabı yağlayarak ekmek küplerini yayın. (Bazı tarifler ekmeğin yarısını kullanarak stratayı 2 katlı yapmayı öneriyor. Özellikle ıspanaklı ya da jambonlu versiyonda başarılı görüntüler çıkıyor.) Üzerine sebzeli karışımı düzgünce yayın.
  • Peynir rendelerini ekleyin, parmesan rendesini en üste yayın.
  • Bir kapta çırpılmış yumurtaları, süt, tuz-karabiber-toz kırmızı biber ile karıştırın.
  • Bu karışımı stratanın üzerine boşaltın.
  • Kabın üzerini strech folyo ile kapatarak buzdolabında bir gece dinlendirin.
  • Pişirmeden 15 dakika önce buzdolabından çıkartarak bekletin.
  • 180 C ısıtılmış fırında 40-50 dakika civarında pişirin.
  • Ilık servis yapın.


Afiyet olsun


  • Notlar, Püf noktaları:
  • Miktarı arttırmak istediğinizde temel malzemelere kişi başı 1 yumurta, 2 dilim ekmek ve 1/2 su bardağı süt ekleyin.
  • Ekmekler ne kadar kuru olursa o kadar başarılı sonuç alınıyor.
  • Pişme süresi fırınınızın cinsine ve markasına göre değişebilir.
  • Lezzeti arttırmak için fırına vermeden önce stratanın üzerine tereyağı küpleri ilave edebilirsiniz.
  • En üste yaydığınız peynirin üzerine eklenecek ince çekilmiş ekmek kırıntıları görüntü ve lezzeti artıracaktır.
Çeşitlemeler :

Kuru soğan, mantar ve kırmızı dolma biberle kavrulmuş, ıspanaklı strata.
Mantar, jambon, soğan ve kekikli strata. tuz, peynir ve biberi kaldırıp şeker ilavesi yaparak buradaki gibi kuru meyvelerle çeşitlendirip, tatlı versiyonunu deneyebilirsiniz.

02 Ekim 2009

yaza düşülen notlar 2



Biz bu yaz en çok bahçeyle ilgiliydik. Tecrübelerimiz arttı, ürünümüz bollaştı. Hasat başladığında iyice keyiflendik. Bizim "küçük çiftçi" bahçenin hakkını verdi!



Okul zamanı yaklaşmaya başladığında, Mimi'nin yeni odasını düzenledik. Biz İkea'ya gidemediysek de, o kapımıza geldi. İnternetten saat 16.00 da verdiğimiz siparişlerimiz, ertesi sabah saat 9.00 da kapımızdaydı! Üstelik araştırmalarımıza göre, piyasadaki ürünlerin 1/3 fiyatına halletmiştik işlerimizi.
Mimi odasını çok sevdi. Annesinin onun için yaptığı minik tabloları da.

Tam oda telaşını halletmişken, Mimi'nin doğum günü telaşı başladı. Bu yıl parti istemedi Mimi,
Doğumgününde parti olmadı ama, Mimi'ye İngiltere'deki teyzesinden dev bir hediye paketi geldi.
Açmadan sarıldı Mimi dev pakete, dedi ki: İnci'm kokuyor! Bizim gözlerimiz doldu, sonrasında yaşanacakları bilemeden...
Sonrasında ne mi oldu? Paketten İnci Çıktı! 
Sadece 2 günlüğüne, İngiltereden, Simin için....





O haftasonu Mimi 3 arkadaşını yeni odasında ağırlayarak mini-doğumgünü kutlaması yaptı.. Biz hala ailecek İnci'nin sürprizinin şokundaydık!



Tatil defterine bu yaz hiç bir şey yazamadan kapatmak üzereydik ki; Bozcaada özlemi aklımıza girdi yine... Gitmeden koca bir kış geçmezdi... Gittik. En güzel zamanda, Eylül'de, Bayram'da.
Eylül ve Bozcaada, öyle yakışıyorlar ki birbirlerine...



Bozcaada'nın tadı damağımızda; bambaşka bir mutluluğa yelken açtık: Kızımız okullu oldu!
Bu nasıl bir mutluluk, nasıl bir heyecanmış meğer...



Yaza henüz noktayı koymasak da, Eylül en güzel yüzüyle sonbaharı kucaklamakta...