tag:blogger.com,1999:blog-35041415.post3648187250941467230..comments2023-09-09T16:31:20.412+03:00Comments on acemi aşçı: Gravlaks- Somon Balığının Başkaca bir haliacemi aşçıhttp://www.blogger.com/profile/00471794224085028072noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-85402073314299382072009-03-16T16:49:00.000+02:002009-03-16T16:49:00.000+02:00Merhabalar:Gravlax 4 yıldır yaptığım vazgeçilmez m...Merhabalar:<BR/>Gravlax 4 yıldır yaptığım vazgeçilmez mezlerimden en önemlisi.<BR/>Evde çok severek yeriz.<BR/>bir çok farklı tarifler olsa da ana öğeler benzer.Somon etinin yapısı gereği (enzimler olmadığından) çabuk bozulmaz.<BR/>Uzun zamandır çokca tükettiğim için benim tarifi mi de eğer darılmazsanız vereceğim.<BR/>Aynı şekilde bir somon kuyruk, kılçığı temizlenmiş, Üstüste geri kapatalabilecek şekilde.<BR/>Tuz (kaya tuzu), tane beyaz (karabiber türü) biber , esmer şeker ,yukarda acemi aşçı'nın söylediği miktarlarda olsun. hepsini öğütücüde iyice çekin.<BR/>Başka bir yerde dere otunu (ıslak olmasın, kurutun iyice) ince kıyın.<BR/>Balıkların derisiz yüzüne tuz şeker biber karışımını çemen gibi kaplayın. takiben kıyılmış ddereotlarını yerleştirin. Kuyruk fletolardan birini diğerinin üzerine kapatın ve açık yerlere tekrar karışımı ve dereotunu sürün. önce streç folyo ile sarın takiben bir kesme tahtasına sıkıştırarak sarın.<BR/>Bunu streçin yanlarını iğme ile delin ve bir tepsiye tahta alta gelecek şekilde yerleştirin.<BR/>Fazla su kaybetmesi lezzeti azaltır, ağırlık koymayın başkaca.<BR/>En erken 48 saat en geç 72 saat sonra açın , mevcut çemeni temizleyin (Bıçakla kazıyabilirsiniz.) Fleto bıçağı ile ince dilimler keserek servise hazırlayın.<BR/>Dereotu ve beyaz biberin aromasını hissedeceksiniz..<BR/>mükemmel bir tattır. Afiyet olsun.<BR/><BR/>Ufuk Özışıklaciverthttps://www.blogger.com/profile/17427873980330175460noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-29281193533395409492007-02-12T11:02:00.000+02:002007-02-12T11:02:00.000+02:00Sonia, ayaklarım yerden kesildi.. Beni çok mutlu e...Sonia, ayaklarım yerden kesildi.. Beni çok mutlu ettin, <BR/>sevgiler, teşekkürler<BR/>İpekipekhttps://www.blogger.com/profile/10275714412726690222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-52232934374854078532007-02-12T11:01:00.000+02:002007-02-12T11:01:00.000+02:00Açalya, seni burada görmek beni çok mutlu etti. iy...Açalya, seni burada görmek beni çok mutlu etti. iyi dileklerin için teşekkürler, Umarım sen ve "bitbili" de iyisinizdir.<BR/><BR/>Not: Bizim Mimi karnımda ve daha biz ona henüz isim bulamamışken, ona bitbili diye hitab ederdik:)<BR/>Çok sevgiler<BR/>İpekipekhttps://www.blogger.com/profile/10275714412726690222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-87917783496260826842007-02-12T10:58:00.000+02:002007-02-12T10:58:00.000+02:00Zeyno cuğum, Çok teşekkür ederim.Operasyon zor ve ...Zeyno cuğum, Çok teşekkür ederim.<BR/>Operasyon zor ve ciddi birşey değildi, ama benim ödlekliğim kan alınırken bile fenalaşmama sebep oluyor. Bu da benim cinsliğim:))<BR/>Kızın ve senin çok daha iyi olduğunuz umud ediyorum ve ikinize de kalpten sevgilerimi gönderiyorum:)<BR/>İpekipekhttps://www.blogger.com/profile/10275714412726690222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-22235275436533521942007-02-12T10:56:00.000+02:002007-02-12T10:56:00.000+02:00Merhaba Nezaket,Yorumlarına teşekkür ederim, sizin...Merhaba Nezaket,<BR/>Yorumlarına teşekkür ederim, sizin gibi bu işin ustalarından bunları duymak beni gerçekten mutlu ediyor. Gravlaks gerçekten somon füme gibi. Üç günlük bekleme süresi uzatılınca daha da iyi oldu gibime geliyor.<BR/>Sevgiler<BR/>İpekipekhttps://www.blogger.com/profile/10275714412726690222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-30817777608808713642007-02-11T20:45:00.000+02:002007-02-11T20:45:00.000+02:00Sevgili Ipek,Isminize tezat, harika bir ascisiniz....Sevgili Ipek,<BR/>Isminize tezat, harika bir ascisiniz. <BR/>Kutluyorum sevgiler...<BR/>Sonia.OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDENhttps://www.blogger.com/profile/16801193701559887756noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-47029073834939705532007-02-10T20:56:00.000+02:002007-02-10T20:56:00.000+02:00Sevgili Ipek, Blogun da, resimlerin de cok guzel, ...Sevgili Ipek, <BR/>Blogun da, resimlerin de cok guzel, seninle tanistigima cok sevindim. Bu arada gecmis olsun, umarim ameliyatin iyi gecer/gecmistir.Açalyahttps://www.blogger.com/profile/14720309251803005440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-58210038755051671622007-02-09T16:25:00.000+02:002007-02-09T16:25:00.000+02:00Müthiş görünüyor, eline sağlık..Umarım operasyon d...Müthiş görünüyor, eline sağlık..<BR/><BR/>Umarım operasyon da ciddi bir şey değildir, haberlerini bekliyorum, şimdiden geçmiş olsun....zeynohttps://www.blogger.com/profile/03990869226874566076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-37939226185279210412007-02-08T23:01:00.000+02:002007-02-08T23:01:00.000+02:00Ipek, gravlaks yemedim daha once ama fume somona b...Ipek, gravlaks yemedim daha once ama fume somona benziyor demissin demekki yiyebilirim. Kanapeler pek guzel olmus, kaparilerini bile koymussun. Verdigin bilgiler icin tesekkurler, ellerine saglik. Ayrica gecmis olsun, biran once iyilesirsin umarim. SevgilerimleNezakethttps://www.blogger.com/profile/16979973713706869586noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-53159107123715384852007-02-07T22:30:00.000+02:002007-02-07T22:30:00.000+02:00Aman ne güzel yakında balık pastırması tarifi gele...Aman ne güzel yakında balık pastırması tarifi gelecek galiba.. Bunu Ankarada Kalbur müthiş yapar ama tarifi sır elbette:)<br />Betül cüğüm, sana bir anekdot: Mutfak ve yeme kültürüm iyi ama yemek yapmakla işim yok o zamanlar, çünkü daha Mimi ortalarda yok; eşimle fıldır fıldır gezer, seyahat ederdik. Geçtiğimiz yerlerdeki bütün tarlalardaki ürünlerin ne olduğunu eşime sorardım. Bir gün merakımı gideremeyip yine sordum " irmik ne tür bir bitki? nerede yetişiyor? " Eşim gülmekten ağaca tosluyordu. <br />Mutfakla ilgim bu derecedeydi anlayacağın. Mimi nin doğumundan sonra yeni yeni palazlanıyoruz işte.<br />sevgiler<br />İpekipekhttps://www.blogger.com/profile/10275714412726690222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-923495376239881602007-02-07T22:16:00.000+02:002007-02-07T22:16:00.000+02:00Münevver ciğim,
Sonunda yaptım işte:)
Aslında çiğ...Münevver ciğim,<br />Sonunda yaptım işte:) <br />Aslında çiğ balık gerçekten de dikkat edilmesi gereken bir konu. Balığın çok taze olduğundan ve temiz denizlerden geldiğinden emin olmak gerek ki, bu çok zor. Bu yüzden gerçekten soğuk zinciri kırılmadan balık getiren yerlerden yapmak gerek alışverişi. <br />dediğin gibi tuz, duman bunlar pişiriyor balığı. Bu lezzeti seven için denemeğe değer bir risk.<br />sevgiler<br />İpekipekhttps://www.blogger.com/profile/10275714412726690222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-3862085441410666162007-02-07T14:39:00.000+02:002007-02-07T14:39:00.000+02:00Ben de bu aralar lakerda ve balik pastirmasi tarif...Ben de bu aralar lakerda ve balik pastirmasi tarifleriyle ilgileniyordum. Ipek, iyi oldu bu tarif...Tecrubelerinizden yararlanabilir miyim sevgili Acemi Asci? Bu nasil acemi ascilik hala anlamiyorum ya :)BETULhttps://www.blogger.com/profile/04194989779447015873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-35041415.post-33395426414931332112007-02-07T12:02:00.000+02:002007-02-07T12:02:00.000+02:00İpekciğim,daha önce yorumda bahsettiğin gravlaks b...İpekciğim,daha önce yorumda bahsettiğin gravlaks bu demek ki..Aslında tuz pişiriyor onu.Çiğ diye düşünmemek gerek.Pişirmenin başka bir yolu bu. ...Kanape üstlerinde ne güzel olmuş.1-2 lokmalık..Ellerine sağlık...<br />Sevgiyle,nanelimonmunevverhttps://www.blogger.com/profile/06489302200578470213noreply@blogger.com