O kadar çok mail geldi ki...
Tahminimden de çok sushi seven varmış. Üstelik yazdıklarımı okuyup da yapmaya cesaretlenen, önce "çok zor" deyip sonra "meğer ne kolaymış" diyenleri, teşekkür edenleri okudukça iyice keyiflendim.
Ben herhangi bir ders almadım. Sushi ustası olmayıp da kendinize, dostlarınıza yapacaksanız; almaya gerek olmadığını da iddia ediyorum. Okuyarak-izleyerek öğrenilebilir. Yeter ki sushi seviyor olun.
Bu yazımda daha önceki tariflerimi toparlayıp, özetlemek ve sık sorulan sorulara cevap eklemek istiyorum
Önce kullanacağınız mutfak malzemelerini hazırlayın:
- Çok keskin bir bıçak,
- kesme tahtası,
- sushi sarmak için bambu mat, (ya da ince çubuklardan oluşan amerikan servis
- ıslak bez,
- ellerin yapışmaması için piriç sirkesi ve su dolu bir kap,
- strech folyo
24 adet sushi için
- Sushileri servis edeceğiniz tabak
- minik bir kase içerisinde soya sosu
- servis tabağının kenarına koyacağınız zencefil turşusu
- servis tabağının kenarına koyacağınız wasabi*
- 1 ölçü Pirinç Karışımı (sumesi)**
- 2 adet yosun yapragı (Nori)
- İç malzemeler (yapacağınız sushi çeşidine göre değişir. Ben çiğ balık içermeyen California Maki yapıyorum, malzemeleri buna göre vereceğim)
- 1/2 adet avokado
- 1 paket yengeç surimi
- salatalık
- mayonez
- kavrulmuş susam ya da uçan balık yumurtası
**Pirinç Karışımı hazırlamak için:
1 ölçü sumeshi ile 24 adet sushi hazırlanıyor:
kaşık ölçüleri, piyasada satılan ölçekli birimler ile verilmiştir.
kaşık ölçüleri, piyasada satılan ölçekli birimler ile verilmiştir.
200 gr (1cup) Kısa beyaz pirinç (calrose olabilir)
300 ml (1+ 1/4 cups) su
45 ml ( 3 yemek kaşığı) pirinç sirkesi- 35 ml (2 yemek kaşığı) şeker
- 5 ml (1/2 çay kaşığı ) tuz
Pirinçleri soğuk suda, temiz su akana kadar iyice yıkayın. Temizlenmiş pirinçleri bir saat kadar dinlendirin.
Dinlenen pirinçleri ufak ama derince bir tencereye alın, suyu ekleyin. 5 dakika kaynatın. Sonra, kapağı kapalı olarak en kısık ateşte 15 dakika pişirin. Altını kapatıp, 10-15 dakika dinlendirin.
Bu arada bir kasede pirinç sirkesine, tuz ve şekeri ekleyerek, malzemeler eriyene kadar karıştırın.
Pişen pirinçleri mümkünse ahşap (yoksa da metal olmayan) bir kaba alın, sirke karışımının tamamını kaşıkla pirinçlerin üzerine gezdirin.
Ahşap bir spatulayla karışımı havalandırarak soğutun. Hatta kitaplar, en kaliteli sonuç için, saç kurutma makinası ile soğutma yapılmasını öneriyorlar (ciddiyim).
Su-meshi artık hazır.
- Bir yaprak yosunu tam ortadan ikiye kesin. (üzerindeki çizgilerle paralel olacak şekilde)
- Bambu matı stretch folyo ile kaplayın.
- Matın üzerine yarım tabaka yosunu parlak yüzü arkaya gelecek şekilde yerleştirin. (Kenara hizalayıp) Hazırladığınız pirinç karışımından alıp, elinizle şekillendirerek yosunun üzerine homojen bir şekilde yayın.
- Piriçli taraf arkaya gelecek şekilde yosunu mat üzerinde ters çevirin.
- Parmağınızın ucuna aldığınız bir parça wasabi yi yosun plakanın üzerine boydan boya, dikkatlice ve azar azar sürün.(Opsiyonel)
- 1/2 tatlı kaşığı mayonezi de aynı şekilde şerit halinde boydan boya yayın.
- İnce kesmiş olduğunuz malzemeleri, -yengeç, salatalık, avokado-dikkatlice yerleştirin.
- Mat ile birlikte dikkatlice sarın,
- Ruloların üzerlerine kavrulmuş susam ya da havyar serpin.
- Önce tam ortadan ikiye, sonra kalan parçaları da üç parçaya keserek 6 parça elde edin.
- Sushileri bir tabağa düzgünce yerleştirip, yanına fındık büyüklüğünde hazırladığınız wasabi, 1 tatlı kaşığı kadar zencefil turşusu ve ufak bir kaseye koyduğunuz soya sosu ile servis yapın.
Yukarıda gördüğünüz tabağın tamamı, ilk öğrencim tarafından tek derste, bir seferde hazırlandı. Aşağıdaki çıtır sushiciler tarafından hızla tüketildi:))
Ebru'cuğum bu kadar kolay öğrendiğin ve böyle başarılı sonuca bu kadar çabuk ulaştığın için seni gerçekten tebrik ederim.. Arayı soğutma sakın hemen evde pratiğe ve çeşitlemelere devammmm:)
Notlar püf noktaları:
- Dikkat bu çokönemli: her kesim seferinde mutlaka bıçağı bol su ile yıkayın, ya da pirinç sirkesine batırdığınız bezle silin. Yoksa bıçak yapışır ve kesim başarılı olmaz.
- Sushiler yapıldıktan sonra en geç 1 saat içerisinde tüketilmeli.
- Eğer çiğ balık kullanacaksanız, balığı çok güvendiğiniz bir yerden, alın soğuk zincirini bozmadan kullanıma hazırlayın.
- Yosun yapraklarına ıslak elle dokunmayın, su damlatmayın
- Ellerinizdeki pirinçleri ve kesme bıçağını temizlemek için pirinç sirkesi-su karışımı dolu bir kabı ve ıslak bir bezi yanınızda hazır bulundurun.
önceki ilgili yazılar:
sushi dersleri
Alışveriş için adresler:
https://www.gurmenet.com/tr/
http://www.htlmarket.com/
Yalovalı Kardeşler: Şaşkınbakkal 0216 3686902
Metro grossmarket
Macro center
faydalı adresler:
http://www.sushiyapiyorum.com/sushi.html
http://sushiday.com/
http://www.makemysushi.com/
http://www.5min.com/Video/How-to-Make-a-Sushi-Roll-5291
http://japanesefood.about.com/od/sushiforbeginner/Sushi_for_Beginner.htm
23 yorum:
Tek kelime ile süper...
çok çok güzeller, tebrik ederim seni. eline sağlık!
sevgiler
gorki
böyle bakarken çok kolay gibi görünüyor ama, yapmaya cesaret edebilirmiyim emin değilim :)
ellerine sağlık
nefıs gorunuyor ellerınıze saglık malzemelerı temın eder etmez tarıfınızı aynen uygulayacagım sevgıler..
Ayşem,
Sen de süpersin:)
çok teşekkür, sevgiler
Görkem:)
Çoook teşekkür,
sevgiyle..
Yasemin,
Gördüğün son tabaktakiler, daha önce hiç yapmamış biri tarafından, hatasız tek seferde yapıldı. Altta verdiğim linklerde bir video var, onları izlersen daha kolay yaparsın.
sevgiyle
Banu,
lütfen sonuçtan beni haberdar, et. merak ederim..
sevgiylee
Sushiye bayılırım, neredeyse ofiste her hafta bir kere sushi-co'dan yiyorum ama yapmaya gelince, çok zor gibi geliyor, tadını tutturabilir miyim ki? Yaptıklarına bayıldım, ellerine sağlık ve cesaretin için de tebrikler,
sevgilerimle
Özlem,
İçindekiler aynı olunca, zaten tadı da aynı oluyor. Önemli olan görüntüyü tutturabilmek ki; bu da yapımını izleyerek daha kolaylaşıyor. Bukadar seviyorsan en azından bir kere de yapmayı denemelisin derim.
sevgiler
tadini cok sevmem fakat goruntu cezbedici:))
ellerine saglik canim...
www.yenitadlar.blogcu.com
Ilk fotograflar insana 'kalk Cin lokantasina dogru yollan' dedirtiyor insana. Valla agzimizin suyu akti, cok feci cok..
Yeni tadlar,
teşekkür ederim.
Sunrise,
E hadi o zaman:))
sevgiler
ben çin lokantasında aşçıyım adım serhat sushi öyle yapılmaz canlarım prinçler çk danık onu biraz sıkın yosunu kıvrışık olmuycak keserken dikkat edin.ordaki ebiye gelince ona çim çim krades değil jumbo kullancaksınız. madem böyle bişey yapcaksınız düzgün yapın isteyen beni arar tarif ederim no.05063248872 yapanda kusura bakmasın lütfen biraz daha uğraşsın en azından yosunları düzgün tutsun ve california yada susam döksün görünüşü ve tadı daha güzel olur
Serhat bey,
Burada eleştirdiğiniz sushiler, hayatında ilk defa sushi yapmayı deneyen biri tarafından yapıldı. Ayrıca hiç birimizin çin lokantasında aşçı olmak gibi bir iddiası yok.
California'yı herhalde uçanbalık yumurtası bulamadığınızdan susamla yapmayı yercih ediyorsunuz. Emin olun tadı da, görünüşü de susamdan kat kat güzel olur.
Sizin lokanta jumbo karidesi bulabilmiş ne güzel, biz daha ekonomik olması açısından çim kullandık.
Engin bilginizden yararlanma şansını bizlere sunmanız büyük incelik; tavsiyelerinize minnettarız. benim de size naçizane tavsiyem, daha düzgün bir yazım dili kullanmanız; hem daha lezzetli olur, hem daha iyi anlaşılır.
teşekkürlerimle...
Ay Ipekcigim,
Su Cin lokantasinda asci oldugunu iddia eden kisiye soylediklerine tamamen katiliyorum. Kendimi nasil zor tutmustum, su yazdiklarini yazmamak icin. Tabii sen yine cok kibar dille yazmissin, benimki bu kadar olamayabilirdi.
Eline, diline saglik. Ben yine fotograflara bakinca sushi yemege gidiyorum, sen bildigin yolda devam et. Biz arkandayiz....
Görünce ağzım sulandı İpek'ciğim. Ben de suşicilerdenim. Yakında bol bol yiyebileceğim yaşasın!
Tijen,
umarım bekleme sebebin sadece lokasyonla ilgili bir şeydir.. Yine yol görünmüş bir yerlere anlaşılan:)
sevgiyle
Inanmayacaksin ama yine tarifi almak icin buraya geldim simdi. Ve yeni yazilarini gordum.
Senin pirinc tarifini bilerek unutuyorum galiba. Buraya her seferinde bakmak icin.
Seker-Sirke-Tuz oranlarina bakiyorum ve yapiyorum, bir sonrakine yine unutuyorum.
Nefis ve eglenceli bir is bu sayende ogrendigim. : )
B5,
inanır mısın, pirinç tarifini ben de her seferinde unutup, defterime ya da buraya bakarak yapma ihtiyacı duyuyorum:))
Ve ne mutlu bana ki, burası sayesinde, bu işi benim gibi severek, eğlenerek yapan arkadaşlar ediniyorum.
Hayata, küçük dokunuşlarla büyük keyifler katabilmek ne güzel değil mi??
Yeni projeme çok yaklaştın B5. ne demişsin; tasarım, tasarım??
sevgiyle
vallahi tebrik ediyorum sizi.sushinin anavataninda yasayipta bu ladar lezzetli duran sushi yapani gormedim.kendimde dahil..elinize saglik.
sermoon,
Yazdıkların koltuklarımı kabarttı, çok teşekkür:)
İlk sushi yapmaya paşladığımda okuduğum kitaplar "sushi ustası yıllar içinde tecrube kazanır. iyi sushinin sırrı pirinci hazırlamadadır ve ustaları bunu sır gibi saklar" yazıyordu. REçete değişmedikçe ne değişebilir ki? diye düşünmüştüm. Şimdi anlıyorum. Nasıl oluyor bilimiyorum; her seferinde daha lezzetli bir sumeshi oluyor. Mutlulukla söylüyorum ki; en az dışarıda yediklerimiz kadar lezzetli bunlar. Keşke şimdi sana ikram etme imkanım olsaydı:)
sevgiyle..
Sevgili Ipek Hanim;
ben sushiyi durusundan tanirim :) sizinkiler gercekten cok lezzetli.oyleki bir japon arkadasima gosterdigimde yok olamaz ustasi degilki diyerek cok sasirdi.
sushi ustasi olmak zordur burada.heleki bayanlar icin dahada zor.cunku sushi ustasi sadece erkekler olabiliyor.ben bir kere hatta birkac kere sansimi denemek istemistim.ama gorusmeye gittigimde cevap ayni malesef erkek olmak sart .
pirinc cok onemli.kac cesit pirinc var bu kucucuk japonyada.ustalari herseyi saklar.sushi yemeye gittigimizde laf almaya calisirim gulumseyip sozu baska yere cevirirler.bence en buyuk sir istemek ve basarmak.ornek olarak siz.
ben lezzzetli olduguna cok inaniyorum.
ayrica kizinizin en sevdigi yemek sushi olmasina cok sasirdim.cok tatli bir kiziniz var.surekli okuyorum mimi"nin sayfasini.japonyada"dan gelen kimonasina bayildim.
son olarakra diyorum ki bir sushu hastasi olarak ben keske fotografta gordugum o sushilerden tatma sansim olsaydi .fakat yemis kadar oldum.ikraminiz icin cok tesekkurler.cok cok lezzetliydi.elinize saglik :)
Sermoon,
Eğer birgün Ankara'ya gelirsen, lütfen bana haber ver. Sana sushi ikram etmek isterim. Dilersen eğer; birlikte de yapabiliriz:)
Sevgiyle...
o kadar güzel bir tarif vermişsiniz ki;tam tarife uyularak yapıldığında inanılmaz lezzetli ve güzel görünümlü sushiler yapılabiliyor:)çok teşekkür ederiz:)
Ahu,
deneyip de sonuçları haber verdiğin için teşekkür ederim. Böyle başarılı denemeler ve beğeniler geldikçe inan ki çok mutlu oluyorum.
sevgiyle..
Yorum Gönder