13 Şubat 2009

Tatlı Balkabağı (Butternut Squash - Cucurbita moschata)


Bu kabağın Türkçesini bilen varsa
yardım etsin, ben bulamadım; Butternut Squash.
Marketlerde çok sık bulunmuyor, bu yüzden denk gelirseniz hemen alın derim. Balkabağı familyasının tüm faydalarına sahip, üstelik (bence) daha da lezzetli.

Ben denk geldikçe alıp, bu şekilde pişiriyorum.
Burada yer alan tüm tariflerin olmasına çalıştığım gibi, bu da çok pratik ama faydalı ve lezzetli olduğunu düşündüğüm bir tarif.
Umarım deneyenler beğenir.

..

Malzemeler:
6 kişi için
  • 1 adet Balkabağı (buternut squash)
  • 1 adet yeşil elma
  • 1 adet kırmızı elma
  • 1/2 kahve fincanı (türk kahvesi) kuru siyah üzüm
  • 1/2 kahve fincanı (t.k) kuru sarı üzüm
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı (Kabı yağlamak için)
Üzeri için
  • Krema,
  • Taze meyveler: çilek, kivi vb
  • ceviz, badem ya da yerfıstığı

Yapılışı:
  • Isıya dayanıklı fırın kabınızı yağlayın.
  • Balkabağını soyun (Kalın kısımları tamamen gidene kadar), çekirdeklerini çıkartın. Küplere bölün.
  • Elmaları soyun, küpler bölün.
  • Kabak, elma ve üzümleri pekmezle harmanlayarak fırın kabına yerleştirin.
  • Tarçın ve tozşekeri karıştırarak kabakların üzerine serpin.
  • 175 C önceden ısıtılmış fırında 20 dakika civarı (kabaklar yumuşayıncaya kadar) pişirin.
  • Piştikten sonra ılıklaşınca taze meyve dilimleri, dileseniz krema (müthiş oluyor) ya da kuruyemişlerle servis yapın.
  • Afiyet olsun.
Notlar ve püf noktaları:
  • Bu tatlının, ait olduğu kategoride, çok masum bir yerde olduğuna inanıyorum; faydalı bir tatlı.
  • Pişme süresinde fırın farklılıkları olabilir; balkabağı çabuk pişiyor, yumuşadığında pişmiş demektir.
  • Bu balkabağını taze otlar, tuz ve zeytinyağı ile harmanlayarak, fırın kağıdı üzerinde tıpkı fırında patates gibi tuzlu pişirmek de mümkün. Çok daha hafif ve sağlıklı bir garnitür elde edersiniz.
  • Bizim balkabağından daha tatlı bir lezzeti olduğundan, bu şekilde tüketebilmek mümkün.
  • Balkabağını kestikten sonra fazla bekletmeyin, sulanır ve yumuşar.
  • Toz şeker yerine esmer şeker daha da lezzetli oluyor.

Benzer tarifler:

Balkabaklı gözleme

Elmalı Krep
Balkabaklı Muffinler

14 yorum:

Ordanburdanhayattan dedi ki...

gerçekten çok enteresan bir tarif bu,hiç rastlamadım ben markette ama dün yemek programında gördüm.ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyor.Benim gibi kabakseverin denemesi gereken bir tarif.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

made in funda dedi ki...

ben de ilk kez kıbrıstaki yemekteyizde görmüştüm.çok ilginç gelmişt.rast gelirsem hemen alacağım.tarif çok hoş.sağolasın.eline sağlık.sevgiler...

Adsız dedi ki...

değişik bir tat olmuştur herhalde.acaba buradaki bal kabaklarıylada olabilirmi?Denemek isterim.Elinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Antalya'da pazarlarda satılan yerli balkabakları bu balkabağının formunda. Fakat aynı kabak mı bilemedim, boyutu nedir acaba? Ordakiler 40-50 cm boyunda.eğer aynı kabaktan bahsediyorsak Antalya'ya dönünce hemen deneyeceğim. Sevgiler..

ipek dedi ki...

Ordan burdan hayattan,
Teşekkürler. Evet ben de izledim ve sırada bekleyen tariflerimde hemen bir yer değişikliği yaptım;)
sevgiyle..

Müjde,
Teşekkür ederim.

Defne,
Yarışmada bence güzel denemeler vardı ve bu da onlardan biriydi.
sevgiyle.

Nursunca,
Teşekkür ederim. Bildiğimiz balkabağı ile olacağını sanmıyorum. lezzetleri oldukça farklı.
sevgiyle...

Nurşen,
sanırım ta kendisi.:)
sevgiyle.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

İpekciğim mest ediyorsun beni bu görüntülele.. ellerine sağlık canım.
benim çeşme -alaçatı yazımda alt sıralarda bu kabakla beraber bir resmim var. kabağın alt kısmı azcık daha gniş.içi aynı renk ama.
bizd gelirken almıştık... dediğin gibi miss kokulu miss tadında bir kabaktı.
görünce çok mutlu oldum..afiyetle,sevgi ve lezzetler hayatından hiç eksik olmsın SEVGİLİ İPEK.

nUnU

Ferkay dedi ki...

Kabak tarifi çok güzel hele resimler harika. Haftaya Kıbrısa gidiyorum sanırım orada bulurum alıp hemen deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Süs kabagi tabii ki!!!! :o)

www.elifsavas.com/blog

Adsız dedi ki...

İpekcim, bir marketin manav reyonunda görmüştüm sanırım bu kabaktan, hayal meyal hatırlıyorum.. Bildiğim birşey olmadığı için almaya niyetlenmemişim hiç:).
Şimdi bu güzel tarifi denemek için özellikle bakacağım raflara:). Ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle;).
aslı

Adsız dedi ki...

Bu bir duyurudur :eger daha önce yolladıysam kusura bakma arkadaşım ne kadar cok duyurulursa o kadar cok katılım olacaktır şimdiden bu duyurumu yayınladıgın için tşk ederim

MERHABALAR CANIM ;ARTIK GELENEKSEL HALE GETİRMEYİ PLANLADIĞIMIZ İSTANBUL BULUŞMALARININ 4 .SÜNÜ GERCEKLESTİRECEGİZ DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN 7 MART 2009 SAAT 14:30 DA İ ÜSKÜDARDA YÖRE ALIŞVERİŞ MERKEZİ (ADRES:Ahmediye Meydanı (Katlı Otopark Yanı) Üsküdar / İstanbul )‘DA BULUŞACAGIZ SENİDE ARAMIZDA GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYARIM .DAVET ETMEYİ UNUTTUGUM YADA YETİŞEMEDİM TÜM İSTANBULDAKİ SİTE SAHİBİ DOSTLARIM HEPİNİZİ BEKLİYORUM GELMEK İSTERSENİZ EGER YORUM KISMINA TELEFON VE İSİMLERİNİZİ BIRAKMANIZ YETERLİ OLACAKTIR İSTERSENİZ MSN ADRESLERİNİZİDE YAZABİLİRSİNİZ. YORUMLARIM ONAYLIDIR VE KESİNLİKLE YAYINLANMAYACAKTIR. LÜTFEN BANA OLUMLU YADA OLUMSUZ YORUM BIRAKINIZ
SEVGİLER BİRDEMLİKSOHBET SEVİL

Aylin Göksu dedi ki...

Blogunuza ödül verdim... Benimkine bi bakın bi ara...
Sevgiler...

ipek dedi ki...

Nunu,
Güzel temennilerin için içten teşekkür ederim.
Büüyük şehirlerde yaygın olmasa da kıyı kesimde bu kabaktan yetiştirildiğini biliyorum. (keşke çekirdeklerini atmasaydım diye hayıflanıyorum şimdi:) Dediğin gibi misss koku ve lezzette.
sevgilerimle..

Feray,
umarım bulursun. Beğenirsen kulaklarımı çınlat lütfen.. Beğenmezsen, nasılsa çınlar:))
sevgiyle..

Elif,
:D

Aslı,
sanırım mevsimi tam geçmedi, hala bulunma ihtimali var.
Ben senin beğeneceğini tahmin ediyorum.
sevgiyle..

Pembe lokumun annesi,
Çok teşekkür ederim.:)
sevgiyle..

Adsız dedi ki...

Süper görüntüler.Elinize sağlık...

çay
kahve
çay kahve