Bu yemek, bütün tariflerini çok beğendiğim ve çoğunu uygulayıp, keyifle kulaklarını çınlattığım sevgili (Rustic) Betül'e ait. Onun her tarifi çok orijinal ve çok lezzetli. Benim damak zevkime de çok uygun olduğu için, o ne yazarsa ben gözüm kapalı deniyorum.
Biz Betül'le bir gün bir yerlerde mutlaka karşılaşacağız. İçimde öyle bir his var:)) Bu yer muhtemelen Kuzey Ege de bir yerler olacak..
Betül bu tarifi kerevizle vermiş. Ben enginar ile denedim ve Betül ün önerisi ile bu yemeği asma yaprağına sararak uyguladım; hayatımda bu kadar lezzetli çok az yemek yedim..
Şimdi ne bulursam asma yaprağına sararak pişiriyorum, tavsiye ederim.
Yemeğin orijinal tarifi burada. Tek değişiklik, kereviz yerine enginar oluşu. Enginarlar zor piştiği için önce onları düdüklü tencerede 10 dakika pişirip, yemeği öyle yapmakta fayda var. Ben bu detayı atladığım için uzun süre pişirmek zorunda kaldım.
Betül bu güzel yemeğe vesile olduğun için çok teşekkürler.
33 yorum:
Tarifi not ediyorum. Ama bu da yapilmak icin bekleyecek. Cunku enginarlarin sadece minik, musmula boyunda ve konserve olanlarini bulabiliyorum.. :(
Farkli yemekleri asma yapragina sararak yapmak bana oldukca ilginc geldi. Bunu deneyecegim :)
Sevgiler,
İpekciğim, fotoğraflar ve yemek çok hoş ve de cezbedici. Ellerine sağlık! Betül'ü çek severek takip ettiğini ve ona yakınlık duyduğunu sohbetimiz esnasında söylemiştin bana da. Kulakları kesinlikle çınlamıştır :). Umarım yakın zamanda biraraya gelebilirsiniz. Zaten istihbarat güçlerim çok kuvvetlidir, birileri bir yerde toplansınlar, hemen haberim olur :P biliyorsun :)).
Öpüyorum canım arkadaşım.
Merhaba,
Enginar mevsimi gelince birçok blogta enginar tarifini görmek benimde çok hoşuma gidiyor. Sizin tarifinizde harika görünüyor. Ellerinize sağlık.
Karabiber
Ipek, zeytinyagli ic versiyonunu da dene, havalar sicaklayinca, inan o da cok lezzetli..Ben de bu gunlerde bunun patlicanli versiyonunu hayal edip duruyordum, kabuklari tamamen soyulmus patlican taslarinda bu icle ilik gibi bir dolma olur degil mi? Rahatsizligim ( kulaklarimdan) gecti geciyor, deneyip yayinlayacagim ins, ama ilk hedefim enginar bulmak :)
Sen domates de kullanmissin galiba, ice mi koydun, sos mu yaptin?
Ipek, ayrica soyledigin guzel sozler ve yakinligin icin cok cok tesekkur ederim, hic adim atip bunlari soylemesen, yine de sicak kanliligin ve pozitifliginle, varliginla bana doping olurdun inan. Bulusmaya gelince neden olmasin, dunya kucucuk mu kucucuk :)Defnecigim, istikamet kuzey ege..
Zaten en güzel yemekleri acemiler yaparlar. Sana da bosuna dememisler Acemiasci diye.
Harikasin canim ellerine saglik
sevgiler Sonja...
b5 asma yaprağı fikri gerçekten çok iyi. salamura tadından hoşlanıyorsan, mutlaka dene. Mesela "asma yaprağında somon" yapmıştım geçenlerde, yayınlanmayı bekliyor sırada. Ciden iyi oldu.
O minik enginarlarla da birşeyler yapılır aslında , hatta onları yaprakla sarmak daha kolay olmaz mı??
Sevgiler
Defne ciğim,
sen bunları yazarken, meğer ben de sana yorum yazıyormuşum:) Ama en keyiflisi telefonla konuşabilmek, hatta görüşebilmek bence.
Öpüyorum, sevgiler
Karabiber merhaba:)
Utamarak yazıyorum ki, benim enginarlar buzluktan:(( Geçen yıl dondurduklarımı bitirmeye uğraşıyorum. Neyse ki bugün stokları erittim, artık ben de tazecik enginarlardan alacağım.
Sevgiler
Betül cüğüm,
Elbette zeytinyağlıyı da deneyeceğim. Şimdi aklımı çeldin ama, şu patlıcan işiyle. Merakla bekliyorum yapmanı.
Benim enginarda domates var. En son, üzerine rendeledim pişirirken.
Güzel düşüncelerin için ben sana teşekkür ederim,:) İda dağları civarında bir gün görüşmek üzere.
sevgiler
Sonja beğenine çok teşekkür ederim. ama buradaki asıl pay, sevgili Betül'e ait, ben onun tarifini uyguladım sadece..
Sevgiler
Ahhh ahhh enginarlar... Betül, bulsak da bahçeye mi eksek ne yapsak? Eline sağlık İpek'ciğim pek güzel görünüyor. Ben kerevizle hiç geçinemem ama enginara bayılırım. Betül sayesinde ben de bir tatlıya hasret giderdim kiiii...Kulakları hep çınlıyor. Biz hasta etmedik ama değil mi? :(
sevgili İpek,
enginarları mart/nisan ayında yiyelim, sevelim. karaciğerin en önemli dostu enginarlar enfes olmuş. hemen şimdi enginar almaya gidiyorum, mümkünse taze olanlarından.
sevgiler
gorki
merhabaaaa İpekciğim,
demek ki neymiş Zerrin'de bu tarifi deneyecekmiş :)))
Şahanesiniz, Rustik'te sen de...
Kıbrıs'tan sımmsıcak sevgiler...
ELLERİNE SAĞLIK CANIM NE DEĞİŞİK BİR TARİF ENGİNARLAR BİTMEDEN BUNUDA DENEYELİM...SEVGİLER BENDE BEKLERİM...
Merhaba İpek,
Çok lezzetli görünüyor enginar dolması. Şimdi olsaydı gece falan dinlemez şöyle ılık ılık yerdim ne güzel. Ellerine sağlık. Sevgiler,
İpek'ciğim valla süper ben dolmasını yapmıyorum hatta dün yemeğini yaptım ve yazmıştım temizlemesi zoruma gidiyor diye ama böylesi çok güzel asma yaprağına sarmakda değişik bir tad verir eminim ellerine sağlık. Düdüklüde 10 dak.biraz fazla olmazmı canım. Sevgiler...
İpek'ciğim valla süper ben dolmasını yapmıyorum hatta dün yemeğini yaptım ve yazmıştım temizlemesi zoruma gidiyor diye ama böylesi çok güzel asma yaprağına sarmakda değişik bir tad verir eminim ellerine sağlık. Düdüklüde 10 dak.biraz fazla olmazmı canım. Sevgiler...
Dilek, hakikaten neden ekmiyorsunuz bahçeye?? Belki çıkar belli mi olur:) Oo ooh, o zaman gel keyfim gel!
Defne'ye yazmıştım sanırım; babam bürosundaki saksıya bir avokado çekirdeği gömmüş, 20 gün sonunda 30 cm olmuş avokado.
Bu arada öyle güldüm ki; gerçekten Betül'ün kulaklarını çınlatmaktan hasta etmiş olmayalım? :))
Sevgiler Dilek ciğim..
İpek
Görkem ciğim merhaba,
Senin de enginar sever olduğuna sevindim:) Bu yemek sanırım eşinin mönüye de uygun hale gelebilir: çok az yağ, az iç, nefis enginar ve diet yoğurt.. Nasıl ama??
Flicker ı halledebildin mi?Görüşmek üzere
Sevgiler
ipek
Zerrin'ciğim hoşgeldin:)
Evet bu yemek senlik gözüküyor gerçekten.
Bu arada birşey sormak istiyorum sana: Sayfana bırakılan yorumları nasıl takip edebiliyorsun??
Arkadaşlar biliyor musunuz, sevgili Zerrin'in her postasına 100 civarı yorum geliyor. Çünkü çok güzel bir anlatımı, temiz Türkçesi ve çok okuyucusu var.
Zerrin ciğim, bir de sana yorum bırakanlardan rica etsen, biraz daha kısaltmasız ve doğru Türkçe kullansalar? Aslında sen bu kapasite ile DDD ye üye olsan, düzgün Türkçe kullanmayan yorumculara o kadar faydan olur ki.
Senin bu konuda gerçekten çok başarılı olacağını düşünüyorum.. Var mısın?
Sevgiler
İpek
Aslı teşekkür ederim, beğenine ve de ziyaretine.
Sevgiler
ipek
Merhaba Burçin,
Enginar öyle acayip bir şey ki, bittikçe yeni bir çeşidini yapmak istiyor insan. Sen de sevenlerdensin sanırım:)
Sevgiler
ipek
Almula merhaba,
Enginar temizlemeyi annem çok iyi ve zevkle yapar.Ben beceremem, hatta hiç bilmiyorum bile diyebilirim. Bu yüzden temizlenmiş alıyorum.
10 dakika düdüklüde fazla olabilir haklısın. Benim düdüklü biraz eski bir model olduğu için,diğerlerine göre uzun sürede pişiriyor. Siz kendi tencerenize göre ayarlayın süreyi
Sevgiler
ipek
İpek,asma yaprağına balık sarıp pişirmeyi biliyordum da,dolma pişirmeyi ben de günlükler sayesinde öğrendim.Çok güzel bir lezzet kattığı muhakkak.İkinizin de ellerinize sağlık.
Sevgiyle,Nane Limon
Arkadaslar, Dilek, Ipek, cekistirme babinda kulaklarimi citlatmadiysaniz mumkun degil ki dusunemiyorum bile, nerden bileceksiniz ne kadar cadi oldugumu... Cektiklerim buyuk bir ihtimalle dilimin belasidir, gecenlerde ya kac senedir hasta olmadim diye icimden gecirdim de.. :)
Bahce-dikme meselesine gelince bende umut yok, kuru odunu dikip yesillendirenlere tam ters kutuptayim ben, olani da olduren grubu..
Münevver ciğim,
Bundan sonra gelecek tarif de asma yaprağında somon. süper süper..
Ben salamura yaprağı (ayıptır söylemesi:)) kendi başına bile yediğim için-ki kabaca buna "otlamak" da denebilir, sarılmış herşey çok lezzetli geliyor bana. Ben Mimi ye hamileyken severek yediğim tek şey vardı: yeşil salamura zeytin. Şöyle ki, günde 1 kilo civarında yiyordum:))
Şimdi çocuk da nerede ekşi birşey görse atlıyor üzerine:)
Bunları neden anlattım? Bilmiyorum.:)) Sohbet olsun
sevgiler
Betül, kulaklarını nasıl çınlattığımızı Defne yazmış zaten görmedin miii??
Daha sık bekliyoruz tariflerini:)
Sevgiler.
not: deminki mesajda eklemeyi unutmuşum: Doktor hemen ilk kontrolde yasaklamıştı zeytin yememi:))
ipekcigim,
betül'ün sitesine bende bayiliyorum, ama senin enginar dolman ve tabagindakileri sunusuna diyecek yok. gel de ye beni diyor...mimicik kimbilir ne zevkle bol vitaminli yemekleri yiyor.
öptük,
canan & sera-mina
Atalarımız ne güzel.söylemiş:"Ye tatlıyı,doğur atlıyı,ye ekşiyi,doğur Ayşe'yi":).İspatlandı...
Sevgiyle,Nane Limon
Canan çok teşekkür:) Enginar zaten görsel yönü çok kuvvetli, estetik bir bitki. Her sunuşu zevkli hale getiriyor.
Mimi cik bu yemeği bayıla bayıla yemedi ama yine de "faydalı" dedim diye, bitirdi. O, minik enginar kalbini tercih ediyor!!
Sera-Mina yı öperiz, sevgiler
ipek
Münevver gerçekten de öyle:) Ben zeytinlere saldırıp, limonları kabuğuyla lüpletirken bana senin söylediklerini söylemişlerdi.
sevgiyle
İpek
İpekcim o ne güzel bir yemek o ne güzel bir sunuştur öyle:). Ben zaten hem senin hem Betül'ün devamlı takipçinizim, ikinizin elinizden çıkan yemeklere sadece bakmak bile doyuruyor insanı.
Benim zaten sevmediğim sebze yok ama enginarı daha çok zeytinyağlı yapıyoruz biz, o yüzden bu tarif çok değişik geldi bana. Bu yemeği bir gün yapıp enginar yemeyen nişanlıma tattırmak istiyorum; bence büyük ihtimal enginar konusundaki fikri değişecek:).
Ellerine sağlık, sevgiler:)..
aslı
Canım İpek, benim gururumu okşadın. Çok teşekkür ederim..
Elimden geleni yapmak isterim. Ayrıca davet için teşekkür ederim. Ama ne yapmam ve nasıl yapmam gerektiğini pek bilmiyorum. Bir kaç yerde başlangıç safhasındayken ddd'yi takip etmiştim ama sonrasında ben de uzak kaldım..
Neler yapabilirim ? Beni yönlendirirseniz çok mutlu olurum... Hiç değilse işe yaradığımı hissederim.
Ne yapmalı? nasıl yapmalı?
Kıbrıs'tan sıcacık sevgiler...
Butterfly, çok teşekkür ederim güzel sözlerine:)
Güzel sunuşu insan izleye izleye öğreniyor, gerçekten çok şey öğrendim ben de burada.
Enginar o kadar sağlıklı bir sebze ki, yiyelim de hangi çeşidi olursa olsun, ama değişik tariflerle gerçekten insanın damak zevki birden değişebiliyor, umarım nişanlın sever de bu vesileyele enginarın faydalarından mahrum kalmaz.
sevgiler
Zerrin ciğim, bana mail adresini yazarsan sana detaylı bilgi yollayabilirim, sayfanda bulamadım.
ilgin için şimdiden teşekkürler:)
Sevgiler
Merhaba İpekciğim, email adresim
zerrindamgaci@yahoo.com
ben de teşekkür ederim.
İpek'ciğim dolmayı akşam gelen misafirim için yaptım hep birlikte ilk defa yedik süperdi yaprak muhteşem bir tat veriyor. Bende temizlenmiş aldığım için bu dolma tarifi çok hoşuma ve kolayıma gitti. Tarif için arkadaşları senin sayfana yönlendireceğim teşekkürler canım ellerine sağlık sevgiler...
Almula çok sevindim:)
Misafirlere yapmış olmana da ayrıca gururlandım. Ellerine sağlık. Dedim ya; asma yaprağı yemeği hem tat hem görüntü olarak gerçekten değiştiriveriyor. Bu gerçekten çok pratik ve güzel bir yemek. Tekrar ellerine sağlık,
Sevgiler
Çok güzel ve lezzetli görünüyor,ellerine emeğine sağlık canım.Selam ve sevgiler....
Geçenlerde Babaannem'deki aile yemeğinde enginar dolmasından konuştuk uzun uzun. Ben hayatımın ilk ve tek enginar dolmasını babaannemde yediğim , babaanneciğim de hayatında hiç enginar dolması yapmadığı ve nasıl yapıldığını bilmediği konusunda ısrar etti(m).
Şimdi elimde nefis bir tarif (her zamanki gibi) ben ilk enginar dolmamı babaannem için pişirebilirim. Sayende :)
Kucak dolusu sevgiler,
P.S. Çok haklısın, geç okudum ama bence de seninle biryerlerde yolumuz kesişecek ;) Ahmad Tea bulur bulmaz alınacaklar listemde. Epeydir aklıma koydum onu, sende de okuyunca tamamdır dedim. Bak nasıl bir "uzmandır, ne dese doğrudur," imajı uyandırmışsın üzerimde :D
İpek'ciğim denedim dolma süper valla herkese çok çok tavsiye ediyorum çok değişik ayrıca yaprakta güzel bir tat veriyor enginara süper süper...sayfamda görebilirsin çok teşekkürler sevgiler...
Serinmavi çok teşekkür ederim..
sevgiler
Sndr,
Benim de babaannemle böyle diyaloglarım ve her Cumartesi birlikte olduğumuz yemeklerimiz var. Bu yüzden çok hoşuma gitti yazdıkların.
O senin elinden, kendisine özel yapılmış bir yemeği yediği için, sen tonton babaanneye hatırlamadığı tarifi hatırlatıp bir yemek sunacağın için,
ben de böylesine güzel bir paylaşıma vesile olabildiğim için, eminim çok mutlu olacağız..
(Gözündeki imajım gok gururlandırdı beni valla, sağol:)bu konularda bana gerçekten güvenebilirsin, çünkü buraya yazdığım her ürün için gerçekten çok seçici davranıyorum. İstiyorum ki; iyi olan birşeyden herkes haberdar olsun...)
Çoook sevgiler
Almula hemen baktım, ne kadar güzel fotoğraflamışsın eline sağlık. Ben yapım aşamalarını fotoğraflamayı hep unutuyorum, bu yüzden bir link verip bu fotoğraflara yönlendireceğim tarifi.
Sevgiler
İpek
Sevgili İpek,
tarifini okur okumaz pazardan aldığım enginarları doldurdum-artan içle de bir güzel yaprakları sardım yanına...Ailecek çok sevdik
Tekrar teşekkürler :)
Derya
Derya harikasın:) Ellerine sağlık. Güzel sofranıza minik bir katkım olduysa ne mutlu bana.
Sevgiler
ipek
Yorum Gönder