23 Aralık 2007

Biberli Radika





Ege otları içerisinde en bilineni herhalde radikadır. Radikayı duymadıysanız bile Hindibayı duymuşsunuzdur. Hindiba, radikanın tarımla yetiştirileniymiş. Radika ise yabani olanı.
Benim en kolay bulabildiğim ot radika. Üstelik şimdi Erüst sayesinde Migros raflarında sürekli bulunuyor.
Radika salatalarda çiğ olarak yenebileceği gibi, en çok haşlama salatası tercih ediliyor.


Radikayı bu güne kadar hep haşlayıp, zeytinyağı, tuz ve limonla hazırlardım. Fakat bu kitaptaki bu tarifi deneyince çok daha güzel bir lezzetle buluşmanın keyfini yaşadım.
Tarif burada, püf noktaları aşağıda..

Kırmızı Biber ve Kırmızı Soğanlı Radika Salatası

Malzemeler:
  • 1kg civarı Radika
  • 2 adet kırmız soğan
  • 3 adet kırmızı tatlı biber
  • 1 diş sarmısak
  • zeytinyağı
  • tuz
  • limon
Yapılışı
  • Radikalar sapları hafif yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
  • Suyu süzülerek yayvan bir kaseye alınır.
  • Biberler ateşte közlenerek kabukları çıkartılır, dilimlenir
  • Soğanlar incecik dilimlenir ve tuzla ovulurak sıkılır, su altında tuzu akıtılır.
  • Biber ve soğanlar radikaların üzerine yerleştirilir.
  • Dövülmüş sarmısak, limonsuyu, tuz ve zeytinyağı karıştırılarak sos hazırlanır ve salatanın üzerine bolca gezdirirlir.
  • Afiyet olsun.

Notlar:

  • Girit mutfağında, otlar haşlanırken renginin kararması istenmez. Dolayısıyla otlar gereğinden fazla kaynatılıp rengi karartılmaz. (Bu otlardaki besin değerinin korunması açısından da oldukça faydalı bir yöntem) Bu yüzden saplar hafif yumuşayınca pişme tamam demektir.
  • Pişme sırasında tencerenin kapağını kapatmazsanız rengi daha iyi koruyabilirsiniz.
  • Ayrıca yine Girit mutfağında otlar haşlanırken bütün olarak pişirilir, kesilmez. (yukarıdaki sebep yine geçerli sanırım)
  • Ot salatalarının sosunu mutlaka otlar henüz sıcakken dökün. Lezzeti arttıracaktır.

13 yorum:

PINAR dedi ki...

of of of, bayılırım ege otlarına, ellerinize sağlık, ben diğer otları Metro Gros marketlerden alıyorum, ara sıra da Alsancak Pazarından.

ÇiLeK dedi ki...

İpek'ciğim, çok az pişirme tekniği ile deneyeceğim ,döküm tavada az sote ettiğin otları diğer malzemelerle karıştırarak .
O yöntemde de pişen tüm otlar çok diri ve lezzetli oluyor.
Adresini değiştireyim unutmadan,hayırlı olsun.
Mimi yaramazını da ,seni de öptüm.
Fotografların çok güzel ,seninle ortak bir çalışma yapmak isterdim .Beraber pişirme ve fotograflama .

KIKI'S DESIGN dedi ki...

Ah be İpeğim beni yine yıllar öncesine götürdün ya helal olsun:)))
Yunanistanda küçükken kıra"pikniğe" giderdik annem eline bir poşet takar ve kaybolurdu bir de dönerdi ki bi dünya ot"radika" sora bütün hafta indir bindir zeytinyağlı radika salatası üzerinde kocaman kalamata zeytinleriyle acı macı yerdik walla:)))))faydalıdır diye tıkardı ağzımıza...
şimdi bi farkı var mı yok bizim yazlıkta da bitiyo radika ve nezaman yazlığa gitsek yine aynı sahne:)))
çok öpüyorum seniiii!!!
nefis görünüyooooo ellerine sağlık canım arkadaşımmmmmmmm:)sızlattın burnumun direğini:)

DAMLA dedi ki...

İpek'cim,
Ayvalık'lı bie annenin kızı olarak otlar benim için de vazgeçilmez. Ama ben de genellikle haşlayıp, z.yağı ve limonla tüketiyordum. Bunu da mutlaka deneyeceğim.
Sevgiler

acemi aşçı dedi ki...

Merhaba Pınar,
Metro ot konusundaki en iyi adreslerden biri gerçekten de. Ama daha da iyisi İzmir de oturuyor olmak galiba:)
sevgiler

Sevgili Adaşım,
Denemelerinin sonucunu merakla bekliyor olacağım. Ben otların hep haşlanmış şeklini bildiğimden soteleme sonucunu gerçekten merak ediyorum.
Ahh, gerçekten senle bir mutfak çalışması yapabilseydik, benim için harika bir tecrübe olurdubu. İlk defa Ankara'da oturuyor olduğuma hayıflandım şimdi:(
çok sevgiler (Mimi'den de)

Kiki'ciğim,
Her Girit tarifi yayınlayışımda aklıma geliyorsun. Bunlarla büyümüş olmak ne güzel bir duygu. Yazları benim annemin de pek farkı olmazdı senin annenden:)) Bir elinde eğilmiş bir çatal, arka bahçeyi eşeleyip dururdu:))
Görüşmek üzere:))
sevgiler

Merhaba Damla,
Ben de (soğuk olacaksa) genellikle söylediğin şekilde hazırlıyorum otları. Ama değişik bir reçete bulunca da atlıyorum hemen. Bu gerçekten hoşuma giden bir tarif oldu, öneririm.
sevgiler

Zehra dedi ki...

Ipekcigim merhaba...

Sayfana ugradim ve bakmaya doyamadim. Süper seyler haziliyorsun, ellerine saglik.
Taze bir blogcu olarak gecmis bayramini kutluyor, iyi senelr diliyorum

Zehra

Hülya dedi ki...

Merhaba,
Bayılırım otlara,yeşilliklere...Ne yazık ki yemek seçen bir eş ve çocuğa sahibim...Böyle şeyleri sık sık yapamıyorum yapsam da sadece ben yemek zorundayım.
Sevgilerimle

acemi aşçı dedi ki...

Merhaba Zehra Hoşgeldin:)
Çok sevindim söylediklerine. Teşekkür ederim. Sayfana baktım da; taze bir blogcu ama usta bir aşçısın..
Blog dünyasına hoşgeldin, burası çok güzel.
sevgiler

Merhaba Hülya,
Bu yemekler çok pratik olduğu için, sadece kendin için bile olsa hazırlamaya değer bence. Bunlarla beslenmek, sağlığımız adına yapacağımız en iyi şeylerden biri.
sevgiler

fikriminincegülü dedi ki...

Bu ara hep sebze yemek istiyorum. Et görmeye bile tahammülüm kalmadı. O kadar güzel görünüyor ki hiç yemediğim halde dün pazarda radika arayıp durdum. Maalesef bulamadım. Sanırım markete gittiğimde bulmaya çalışmalıyım.:)

Sndrfknella dedi ki...

İpek'cim yeni adresin hayırlı olsun :) Ben yine fena hastalandım, köhür köhür öksürüyorum :( Buralarda olsan ne çorbalar yapardın da içirirdin bana kim bilir ;)

Seni ve Mimi'yi kocaman öpüyorum,

Sevgiler :))))

Dantelci dedi ki...

Sevgili Ipek yine tarifler harika lezzetler goruntuden belli, canim radika istedi vallahi, hemen cin mahallesindeki marketlere gitmek lazim:)) ancak orada bulunur bunlar.
Yeni yilda saglik, huzur ,mutluluk, baris ve bol nese diler tatli Mimi mi yanaklarindan operim. Sevgilerimle...

acemi aşçı dedi ki...

Sevgili Hatice,
Şanslısın bulabiliyorsun taze otları. Ne kadar garip aslında; dünya bu otların mucizesini keşfedeli çok oldu ama, nedense hep hap şekline sokup tükettirmeye çalışıyorlar insanlara.

Bütün güzel dileklerin için çok teşekkür ediyor, yeni yılda en içten sevgi ve mutluluk dileklerimizi gönderiyoruz.

acemi aşçı dedi ki...

Fig ciğim şimdi fark ettim ki; yorumunu atlamış ve cevap yazmamışım. Ne kadar utandığımı bilmeni isterim, öyle mahçup oldum ki...
Bayram sonrası, zaten et pek sevmeyen biri olarak, daha bir uzaklaştım ben de etlerden. Bu yüzden seni iyi anladığımı söyleyebilirim. Bu otları Migros türü marketlerde, Erüst markası ile poşetlenmiş olarak bulabilirsin.
Tekrar özür diler, sevgiyle sarılırım:)

Şimdi aynı özürü senden de diliyorum sevgili Sndr ciğim.. ben bu iki çok sevdiğim arkadaşımın yorumunu nasıl olup da göremedim hiç anlamıyorum.
Üstelik bir de hastaymışsın, iyice üzüldüm şimdi.. ben fark edip de yorumları görene dek umarım iyleşmişsindir bile:))
Gerçekten sana iyi çorbalar lazım şimdi. Karoya versem gelir mi acep??
öptüm seni çok...