01 Ocak 2008

Balık Buğulama ve Bir Ekleme





Yeni yılın ilk tarifi sağlıklı hafif bir yemek olsun istedim. Üstelik tam da balık mevsimindeyken.
Balık zaten sağlıklı bir besin. Buğulama ise balığın en sağlıklı hallerinden biri.
Ben, tiroid sıkıntım yüzünden ne yazık ki kısıtlı tüketmek zorundayım, ama bizimkileri fazlaca mahrum bırakmamak için, haftada en az bir kez balık pişiriyorum.

Buğulama, (krema vs) değişik reçetelere göre yapılabiliyor. Bu oldukça pratik ve hafif bir şekli.

Malzemeler:

4 kişi için
  • 2 adet levrek (fileto çıkarılmış)
  • bir kaç kaşık sızma zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet limon
  • 1 adet havuç
  • 1 ufak kereviz
  • 1 adet patates
  • 1/4 demet maydanoz
  • defne yaprağı
  • 3/4 su bardağı beyaz şarap
  • 4-5 adet cherry domates
  • tuz


uygulama


  • Soğanları, kerevizi ve patatesi soyup, halka halka dilimleyin.
  • Çok az yağladığınız fırın kabının tabanına ve yanlarına, sırasıyla soğan, patates ve kerevizleri dizin.
  • Üzerine balık filetolarını yerleştirin.
  • Limonun yarısını ince halkalar halinde kesin, havucu kabuk soyma aletiyle ince şeritler halinde kesin.
  • Limon ve havuç dilimlerini, defne yapraklarını yerleştirin.
  • Zeytinyağı, kalan yarım limonun suyu, ve şarabı üzerine gezdirin.
  • İkiye kestiğiniz domatesleri ve maydanozları en üste yerleştirin.
  • Tuz ve biberle tatlandırın.
  • Fırın kabını alüminyum folyo ile sıkıca kaplayarak, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika civarında pişirin.
afiyet olsun.

Ekleme:

Sevgili Devletşah'ın sitesi (Hosting firmasının kendi içerisindeki problemleri yüzünden) uzunca bir süredir kapalı. Bu kadar güzel bir siteden bizi bunca zamandır mahrum bırakan bu firmaya çok kızgınım.
Ama ne yaptı, nasıl yaptıysa yaptı, sevgili Devletşah Yemek.Name'yi bizlere zamanında ulaştırdı. Dergiye buradan ulaşabilirsiniz.
Yemek dergisi Yemek.Name'yi indirmek için tıklayın


(Bu arada neden artık yemek.name de yazmadığımı soran sevgili arkadaşlara buradan cevap vereyim: Böyle güzel ve kaliteli bir dergide, kendi isteğimle ve yalnızca vakit sorunum yüzünden yer almıyorum, aklınıza başka şeyler gelmesin lütfen:)

12 yorum:

Goddess Artemis dedi ki...

Balık severim, özellikle de iri olanlarını (hamsi yiyemem ne yazık ki) ve evde pişip ortalığı kokutmadıkça! :o)

ZAMANDAN SIZAN...KIYMET dedi ki...

BUGÜN OKUYUNCA BENDE SOLUĞU ÖĞLEN BALIKCIDA ALDIM İPEK..BENİMKİDE SAĞLIKLI BİR BALIK YEMEĞİ OLDU..ASMA YAPRAĞINA SARILI LEVREK...

ZeYnEp dedi ki...

ellerinize sağlık nefissss görünüyor:)
mutlu seneler...

fulya dedi ki...

iyi seneler dilerim :) herşey çok güzel görünüyor

acemi aşçı dedi ki...

Artemis,
o zaman, bu tam sana göre bir tarif:)
Pişerken hiç koku çıkmıyor. Piştikten sonra ise baskın koku şarabınki:)
sevgiler

Kıymet ciğim,
Bu sefer de ben imrendim:)) Bir ara somonu, sonra da herşeyi asma yaprağına sarıp duruyordum da, levrek hiç aklıma gelmemişti. Süper fikir hemen denemem lazım.
İyi ki, yazmışsın sevgili arkadaşım, aklınla bin yaşa:))
öptüümm..

Zeynep, Fulya,
çok teşekkürler. Sizlere de mutlu, sağlıklı sevgi dolu seneler dilerim.
sevgiyle..

ZAMANDAN SIZAN...KIYMET dedi ki...

SEVGİLİ İPEK BİR TÜRÜ HABERLEŞİP BİR SİNEMAYA GİDEMEDİK AMA KISA BİR SÜRE İÇİNDE BULUŞALIM BİR ASMA YAPRAĞINDA LEVREK YİYELİM..SENİNKİ GİBİ OLMASI İMKANSIZ AMA OLSUN VARSIN..

Deniz dedi ki...

Renkler değişmiş, daha hoş olmuş :) Bizde ızgara dışında balık tüketilemiyor, buğulamayı özlediğimi farkettim :) Eline sağlık.

Nukhet dedi ki...

Bak simdi Ipek, bu bir tesadufmudur bilmem ama baligi hep firinlayan ben bu sefer folyaya sarip bugulama pisirdim aksam. Sonra bir baktim ki arkadasimda yakin zamanda bugulama balik pisirmis. Ama seninkinde kerevizler, havuclar pek bir vitamin deposu olmus. Ikimize de kuzularimiza da afiyet olsun.

Not. Ben de dun yeni sayiya goz atinca nerde Ipek`in yazisi diyordum. Demek gercekten vaktin yok, yoksa boyle guzel bir dergide olmaktan keyif aldigini tahmin ediyordum. Opuyorum ve kolay gelsin yaptigin islerde diyorum.

acemi aşçı dedi ki...

Planlar yapılır yapılır da, illa ki bir aksilik bozar ya onları.. Umarım bir aksilik çıkmaz ve bu hafta birgün buluşuruz sevgili Kıymet. Levrek de bonusu oldu bu işin:)) Bu hafta mimi nin hastalıklarıyla o kadar uğraştım ki...Keyif yapmaya ihtiyacım var.
sevgiler

Deniz ciğim,
Renkler, her zamanki gibi bir yanlışlık eseri bozularak, zar zor bu hale getirildi:) Öyle anlamıyorum ki bu işlerden:))
Yeni yılda daha çok görüşmek, hatta workshoplar yapmak dileğiyle..
sevgiler

Nükhet ciğim,
Bilgisayar başında olan zamanlar o kadar fazla olmaya başladı ki, hayatın bir bölümünü ıskalamaya başladığımı fark ettim. Burada edindiğim dostlukları, ekranın arkasından günlük hayata taşıyabilmiş olmanın keyfi de cabası:)
Kuzularına sağlıklı yiyecekler hazırlama çabasındaki bütün anneler gibi, bir yerlerde kesişiyor yollarımız işte. Tesadüf değil yani:))
çok sevgiler

ilker'in mutfağı dedi ki...

Merhaba çok güzel görünüyor.ellerine sağlık.Hemen gidip balık almam lazım.Çok özendim...Sevgiler...

Asli dedi ki...

sevgili acemi asci,

Yemeklere saglikli ve renkli yaklasiminiz cok hosuma gittigi icin tariflerinizi denemeye basladim, sushi konusunda onumu actiniz diyebilirim, teskkur ediyorum.
Dun denedigim balik bugulama tarifiyle ilgili yorum yazmak istedim cunku sonuc basarisizdi.Mini firinimda, tam verdiginiz olcu ve tarifle balik bugulama pisirdim.Malesef 180 derecede 20 dak.da sebzeler pismedi, belki turbo firininiz vardir diye dusundum 20 dak daha pisirdim yine olmadi.Damak tadimiz farkli diyecegim ama kereviz ve havuc az pismis yense de patates yenmiyor.Tarifte bir hata olabilir mi acaba?sevgiler...

ipek dedi ki...

Sevgili Aslı,
Tarifin işlemediğini düşünmene gerçekten üzüldüm.
Bir detayı belirtmek isterim: buğulamada konulan sebzeler yenmekten ziyade, etin buharına ve dolayısıyla suyuna lezzet vermek için kullanılıyor; tıpkı etsuyu hazırlarkenki gibi. Yani yenmesi gereken kısım et ve suyu. (Öteki türlü olsaydı, sebzeli balık vb isimleri olabilirdi)
Tarifi kontrol ettim, hata var mı bulmaya çalıştım. patates soğan vb dilimleyin derken " incecik dilimleyin "demeyi eklemediğimi fark ettim. Ancak ince dilimlense de, yumuşacık bir patates elde edilmiyor. Çünkü balık ve patatesin pişme süreleri birbirinden oldukça farklı.
Dediğim gibi; bunlar yemek için değil suyunun tadı için.
Umarım bu hevesini kırmaz ve denemelerine devam edersin:)
sevgiyle..