30 Ekim 2008

Semizotlu Çorba


Yazın bahçeden topladığım semizotlarıyla yapmıştım. Yayınlamamışım meğer. Şimdi resimlerini görünce gidip semizotu bulmak, hemencecik yapmak istedim.
Sıcacık...
Aslında ilk başta endişelerim vardı: Her hafta bol miktarda toplayıp getirdiğim semizotlarını fazla çeşitlendiremediğim için bizimkiler sıkılmaya başlamışlardı. Salatası, yemeği, böreği, değişik salatası, yoğurtlusu vs derken...
Hadi dedim; bu yoğurtla iyi gider. Yoğurt da çorbada iyi gider, yoğurtlu çorbada da yuvalama... Derken bu çorba çıktı ortaya.
Besin değeri müthiş! Malzemeleri yorumlanmaya açık. Tadı gerçekten güzel. Resimde fark edemiyorsunuz ama neler var içinde neler:)
Yani: Tavsiye ederim.

Yoğurtlu Semizotu Çorbası

Malzemeler : 4-6 kişi için

  • 4 su bardağı su (1 litre)
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 50 gr kıyma (1 avuç kadar)
  • tuz karabiber
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 su bardağı normal yoğurt
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1/4 demet semizotu
  • kuru nane
  • dilerseniz tereyağı/zetyinyağı

Yapılış:

- Derin bir tencereye suyu kaynatın, yıkadığınız pirinçleri kaynayan suda pişirin.
- Kıymayı tuz ve karabiberle yoğurup nohut büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
- Köfteleri teker teker kaynamakta olan suya atın, ateşi azaltarak pişirmeye devam edin.
- Unu sütle eriterek, (pirinç ve köftelerin pişmesine yakın-yaklaşık 15 dakika sonra) kaynayan suya ekleyin.
- Haşlanmış nohutları ilave edin.
- İnce doğradığınız semizotlarını ekleyerek 5-10 dakika daha pişirin.
- Yumurta sarısını yoğurtlarla karıştırın, çorbanın suyundan kaşık kaşık yoğurt karışımına ekleyin. Daha sonra yoğurdu bir çırpıda çorbaya ilave edip, karıştırın. (Bu anlattıklarım, yoğurdun çorbaya katılırken kesilmemesi için)
- Kuru naneyi dilerseniz tereyağında ya da zeytinyağında kavurarak, dilerseniz öylece çorbaya ilave edin. ( yoğurtlarda yeterince yağ olduğu için ben sadece nane ekliyorum, ama birincisinin lezzeti elbette farklı)

Afiyet olsun.

Notlar:

- Bu çorbada birkaç yemeğin birleşimini denedim: Semizotu yemeği- lebeniye çorbası. Lebeniye çorbasındaki köftelerde soğan kullanılıp, önden kızartılıyor. Böyle de denenebilir.
- Dilerseniz köfteleri az yağda kızartırken, semizotlarını da ekleyip kavurabilirsiniz.
- Nohut yerine erişte kullanabilirsiniz, ya da oranlarını azaltıp, hem nohut hem erişte.
- Benim yaptığım şekli, nispeten az yağ ve kızartma işlemi içerdiğinden daha hafif tercih etmek isteyenlere önerilir
Ortala

8 yorum:

sahika dedi ki...

semizotuna bayılan biriyim, farklı tatları da çok severim. keşke sizin çorbanızı tatma fırsatım olsaydı. ben böyle güzel yapamam :)

babişe yemekler dedi ki...

bu tariften sonra bahçede kalan son semizotlarını da yolmak farz oldu.

elinize sağlık

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

İlk defa duyduğumu itiraf etmeliyim..

Ama klasik tatlar yerine herzaman farklı tatları denemek hevesinde olan birisi olarak bu çorbayı da denemek istiyorum..

Emeklerinize sağlık.

butterfly dedi ki...

Çorba yaparken ben de hayal gücümü kullanırım sık sık; biraz ondan biraz bundan derken hem besleyici hem de çok lezzetli sonuçlar çıkıyor, aynen senin çorban gibi İpekcim:).
Ellerine sağlık, bu çorba başlı başına bir öğün olmuş. Hafif oluşu da bir başka güzelliği tabi..
Sevgilerimle:)).
aslı

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

Semizotunu böyle denemek hiç aklıma gelmemişti. Gerçekten değişik bir tat olmuş. Semizotu işin içindeyse lezzetinede hiç süphem yok :)
Ellerine sağlık.

Cocukla Cocuk dedi ki...

mmmm eline sağlık

ipek dedi ki...

Şahika,
Elbette yapabilirsin.Herşey deneyerek oluyor. Yeter ki istek ve azim olsun.
Ben aslında yemeklerimi ölçü kullanmadan yapıyorum, tarif yazarken de tahmini ölçülendiriyorum. Yani herkes kendi damak zevkine göre deneye yanıla, tadına baka baka ayarlamalar yapabilir. Bence sevdiğin şeyleri mutlaka denemelisin.
Sevgiyle..

Babişler,
Bu çorba tek tabakla öğün kurtarabilir gibi görünüyor, işinize yarayabilir:))
(Not: minik köfteler çok yapılıp buzlukta saklanabilir, sonrasında büyük babiş onları başka yemeklerde de kullanabilir)
sevgiyle...

Papatya sofrası,
İlk defa duyman normal. çünkü, uydurduğum,(ya da kibarca tasarladığım diyelim) bir yemek bu:) Sonuçtan gerçekten memnun kaldığım için dei, herkese ısrarla tavsiye ediyorum.
Denersen lüften fikirlerini bana bildir..
sevgiyle...

Aslı'cığım teşekkürler.
Çorba gerçekten de yoruma en açık yemek türü. Ve çok iyi sonuçlar elde edilebiliyor.
Sevgiyle..

Hayatın ta kendisi lokantası,
Çorbada semizotu tadı yemeği kadar baskın değil. Ama diğer lezzetlerle çok uyumlu ve yerken her lezzet ayrı ayrı hissedilebiliyor. Ben bu çorbada en çok bu detayı sevdim aslında.
sevgiler

Çocukla çocuk,
Afiyet olsun:))

Şirin dedi ki...

merhabaa! annem geldi ankaradan ve birlikte bu çorbayı yaptık.. nefiss oldu :) tasarım bence dört dörtlük ;)