17 Şubat 2010

Lezzet katmanı (isim hakkı Mimi'ye aittir)



Başlarken niyetim hellim peynir ve narlı ıspanak salatamdan yapmak, yanına da actifryda yapılmış patates kızartması ve köfte eklemekti. İşler bir anda kontrolumdan çıktı; kafamın içindeki minik "tasarım cini" beni ısrarla başka bir yöne çekiştiriyordu.
O kazandı!
Sonunda beni çok memnun eden bu sonucu çıkarttı ortaya. Teşekkürler cinim:)

Mimi, yemeğin yapılışı sırasında rahat durmadı, çaktırmadan aşırıp durdu:)) Bu arada da bunun ne yemeği olduğunu sordu. Henüz bir adı olmadığını söylediğimde, bu sefer onun kafasındaki "tasarım cini" devreye girdi; birsürü isim türetti. SonundaMimi en uygununu seçti ve noktayı koydu:
Lezzet Katmanı!

Resimler lezzeti ifade etmiyor olabilir, denemenizi gerçekten tavsiye ederim. Kızartma işlemlerini ister fırında, ister yağda, ister actifryda ya da teflonda yapın sonuç değişmiyor: Lezzet garanti!

Lezzet Katmanı

Malzemeler:
4 kişi için:
  • 1/2 kg taze kuzu ıspanak
  • 2 adet büyükçe patates
  • 1 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 paket hellim peyniri (suda beklletilip tuzu alınmış)
kızarmış minik köfteler için:
  • 250 gr kıyma
  • 2 dilim bayat ekmek
  • 1 adet ufak soğan
  • tuz/karabiber


Hazırlanışı:

  • Bayat ekmek dilimleri ve soğanı rendeleyerek tuz ve biber ilave edip, kıyma ile yoğurun. Elinizde yuvarlayarak- fındıktan irice- toplar elde edin. Köfteleri dilediğiniz yöntemle kızartın.
  • Patatesleri de ufak küpler halinde keserek dilediğiniz yöntemle kızartın.
  • Son olarak hellim peynirlerini de küpler halinde kesip teflon tavada çok az yağ ilavesiyle kızartın.
  • Yıkayıp kuruttuğunuz ıspanakları irice doğrayın, geniş bir kaseye alın.
  • İsteğinize göre saarımsak ilave edip çırptığınız yoğurdu üzerine gezdirin.
  • Sırasıyla kızarmış patatesleri ve köfteleri, en son olarak da hellim küplerini yayın. Karıştırmayın.
  • Fazla soğumadan servis yapın.

Afiyet olsun.

Notlar:
Tuz ilavesi yapmayın, hellimde ve ıspanakta yeterince var.
Biraz kaçamak yapmak isteyenlere iyi bir öneri: eritilmiş tereyağı-kırmızı biber cızırdatması :))
Marketlerde Kıbrıs patatesi buldum, onunla denedim. Kızarma süresi biraz uzasa da sonuç harika oldu.

11 yorum:

estergonyesil dedi ki...

Enteresan geldi ama güzeldir kesin. Etin her türlüsünü seven bir eşe sahibim birde köfteyse kesin bayılır yapmalıyım.:)...Actifry alsammı acaba???

ŞÜKRAN dedi ki...

Tarif süper.. güzel,sağlıklı ve çooook da şık görünüyor..Daha ne olsun ellerinize sağlık. bu arada herşeyibn yolunda olmsına sevinip bize kendinizi özletmenize birazcık olsun kızdık.. Mimi'yi tebrik ederim darısı diğer başarılarına olsun, sevgiler...

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

hımm degişik bir tarif eminim çok lezzetli olmuştur
ellerine sağlık afiyet bal olsun
sevgiler

acemi aşçı dedi ki...

Estergonyeşil,
Teşekkür ederim. Actifry için acele etmeyin derim. hala çok pahallı.
sevgiyle..

Şükran,
çok teşekkür ederim. umarım bir daha bu kadar ara vermem, ben de özledim yazmayı:)
sevgiyle..

Sevil,
Teşekkür edrim. Anlık yorumlamalarımdan biri sonucu çıkan bir tarif oldu. ben memnun kaldım açıkcası..
sevgiyle..

Mimosa Café+Design dedi ki...

leziz ve de keyifli olmuş katmanlar :) elinize sağlık.

kibelekeyfi dedi ki...

gerçekten güzel gözüküyor, salatanın her türlüsünü severim zaten, birde kuş başı tavuk ile yapılışını hayal ettim güzel olur sanırım :)
ellerinize sağlık

Nur dedi ki...

Köfteyi birtürlü yapamayan birisiyim lezzet açısından olmuyor birtürlü. Birde çok sert oluyor hani böyle çatalınızı değdirdiğinizde yumuŞacık hissi gelmiyor.
Ben bu işi bu sizin basit köfte tarifiyle çözmeyi umuyorum. Dün akşam yaptım ama en kısa zamanda tekrar birde bu tarifle deneyeceğim (eğer bana önerebileceğiniz başka bir alternatif köfte tarifiniz varsa seve seve beklerim de)
Elinize sağlık.

g dedi ki...

çok iştah açıcı görünüyr. elinize sağlık. bu arada kızınız maşallah ne kadar büyümüş uzun zamandır girmemişim siteye:))

ipek biçer dedi ki...

Mimosa,
teşekkür ederim..

Kibelekeyfi,
Gerçekten tebrikler, tavukla süper olur bu salata. Tavuz bizim evde fazla tüketilmediğinden benim aklıma hiç gelmedi doğrusu.
sevgiyle..

Nur,
Köfte konusunda ben de aynı sıkıntılara sahibim. Pek iyi köfte yaptığımı söyleyemem. Bu tarifi bir dene istersen, fazla sert değildi köfteler. Bir de, gereğinden fazla ateşte tutmamak gerekiyor sanırım, piştikçe serrtleşiyor,
sevgiyle..

g,
teşekkür ederim.
Simin gerçekten de bu aralar farklılaştı. değişimi ben bile izleyebiliyorum yanındayken:)
sevgiyle..

kibelekeyfi dedi ki...

rica ederim, ipek biçer :))))

Yemek dedi ki...

Tarif için teşekkürler... Çok güzel görünüyorlar hemen denemem lazım :)