04 Ekim 2006

Enginarlı Pilav

LÜTFEN DİKKAT:
Acemi aşçı'ya ait bu yazı ve resimler, pek çok internet forumunda, izin alınmadan ve link verilmeden kullanılmıştır.
Lütfen kullanmak istediğiniz zaman izin isteyin ya da link vermeyi
unutmayın


Önceki mailimde bahsetmiştim, ailenin Girit kolu annemden. Annem çok güzel yemek yapar, özellikle de zeytinyağlıları ve ayıklaması çok zahmet isteyen ot yemeklerini. Dün telefon etti "enginarlı pilav yaptım gel" dedi. Koşa koşa gittim, bir de ne göreyim tablo gibi bir yemek.. Kaptım cep telefonunu , çektim resmini, aldım tarifini. ( Bu arada, şu ana kadar resimleri cep telefonuyla çektiğimi itairaf ediyorum.Dün itibarıyla yeni bir digital fotoğraf makinası alınmış olup, burası daha kaliteli resimlerle süslenecektir)




Enginarlı Pilav


· 8 donmuş enginar
· 200 gr misket havuç (migroslarda bulunuyor)
· 1 çay bardağı sızma zeytinyağ
· 1 orta boy kuru soğan
· 6 sap taze soğan
· 1 diş sarmısak (varsa 1 sap taze sarmısak daha iyi olur)
· 1 ölçü pirinç (1 su bardağı)
· 2 ölçü su (2 su bardağı)
· 3 çay kaşığı toz şeker
· Tuz
· Kuru nane
· Taze dereotu (süslemek için)

Donmuş enginarlar ve havuçlar düdüklü tencerede 15 dakika pişirilir,
Sarmısak ve kurusoğan zeytinyağında iyice kavrulur,
Pirinç ayıklanıp yıkanıp süzüldükten sonra, soğanlara eklenerek bir süre daha kavrulur, taze soğanlar ilave edilir.
Kalıp olarak kullanabileceğiniz derin bir teflon tencere yağlanır.
Pişmiş enginar ve havuçlar tencerenin dibine şekil verilerek dizilir.
Soğanla kavrula pirinçler, kuru nane ile karıştırıldıktan sonra enginarların üzerine boşaltılır. Üzerine tuz şeker ve sıcak su ilave edilir. (Enginarların bozulmaması için suyu yavaşca boşaltın)
Ort ateşte kaynadıktan sonra altı kısılarak 15 dakika pişirilir.
Soğuduktan sonra servis tabağına ters çevrilir. Üzerine, kıyılmış dereotu ile servis yapılır.

6 yorum:

munevver dedi ki...

İpekciğim,nefis bir pilav olmuş.Ben de böyle kalıpta pişmiş,ters çevrilen yemekleri seviyorum galiba.Bende de var bir kaç tane..Anneciğinin eline sağlık..Görüşmek üzere...

demet dedi ki...

yaşasın sonunda İpek ve Tülin teyzenin mutfak sırlarını öğreneceğiz. Bu arada
hazırladığın güzel sofraların hayranı olduğumu belirtmeliyim. umarım resimlere bunlar da yansır.

yemekvebiz dedi ki...

merhaba,
sitenize ilk kez uğruyorum,
Enginarlı Pilavınız harika, cok begendim , gercekten guzel bir tarif sunum acısından ellerinize saglık...

Sevgilerimle,
Figen

ipek dedi ki...

Sevgili Münevver, sevgili Figen çok teşekkür ederim. Ustalardan gelen yorumlar benim için önemli.
Demet ciğim, teşekkürler. Güzel sabunlarınla seni de aramızda görmek çok keyifli olur.
Sevgilerimle.
ipek

burcu dedi ki...

Ipek merhaba,
sitene ilk defa geliyorum ve annenin enginarli pilavinatav oldum; bundan sonra da sik sik ugrarim heralde.

-acemi aşçı- dedi ki...

Burcu hoşgeldin;
Bu tarifi yayınladığımı unutmuşum ben, sayende hatırladım:) Beğenmene sevindim.
Her zman beklerim, yine gel
Sevgiler