20 Kasım 2006

İşte Bir Girit harikası: Etli Maratha (Rezene ya da arapsaçı)

LÜTFEN DİKKAT:
Acemi aşçı'ya ait bu yazı ve resimler, pek çok internet forumunda, izin alınmadan ve link verilmeden kullanılmıştır.
Lütfen kullanmak istediğiniz zaman izin isteyin ya da link vermeyi unutmayın.


İşte yine benim bildiğim Girit yemeklerinden biri. Bu en sevdiğim. Çocukken evde yapıldığında hiç hoşlanmazdım aslında. Maratha dendiğinde anlamazdım, arapsaçı dendiğinde ise midem bulanırdı belki de bu yüzden sevmezdim. (Bir çocuk için pek de sevilecek yemek değil diye düşünüyordum ama benimki bayılıyor, bunun cinsi de böyle işte!).

Rezene ismini çok sonra öğrendim. Yabani rezene çok çok daha lezzetli ve kokulu aslında, ama mevsimi gelse dahi buralarda pek bulunmuyor tabiki. Son zamanlarda büyük marketlerde satılmaya başlandı ehli olanları. Evet aynı lezzet değil elbete ama idare ediyor işte. Yabani rezeneyi nereden bulacağımı bilen varsa lütfen bana yazsın, çok sevinirim.

Bu tarif çocukluğumda bizim evde yapılan değil, benim bir dergiden uyguladığım ve beğendiğim bir tarif. Anneminki farklı, terbiye kullanmadan yapar,birgün yaptığında onun tarifini de yayınlayacağım.
Etli Rezene

4 kişilik

  • 4 adet kuzu kol eti (toplam 1 kg civarı)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 diş sarmısak
  • 2 paket (fazla da olabilir) taze rezene
  • 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/2 limon suyu
  • tuz
  • 3 su bardağı su

Etleri, sarmısak ve küp küp doğranmış soğanlarla birlikte zeytinyağında biraz kavurun. Kısık ateşte suyunu çekene kadar kapağını açmayın.

Daha sonra dilimlediğiniz havuçları ve rezeneleri ilave edin. (Rezenelerin kök kısımlarını ikiye bölerek saplarını ise 3-4 cm uzunluğunda keserek kullanın. En lezzetli yeri püskül kısımlarıdır, sakın atmayın)

Üzerine kaynar su ilave edin. Oluşan köpükleri kepçeyle alın. Düdüklü tencerede 15-20 dakika, normal tencerede 45 dakika civarında (rezenelerin kökleri iyice pişinceye kadar) pişirin.

Diğer tarafta, yoğurt, limon suyu ve yumurta sarısı ile bir terbiye hazırlayıp pişmiş olan yemeğe ilave edin ve birkaç dakika daha kaynatın. Tuzunu ilave edin.

11 yorum:

munevver dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
munevver dedi ki...

İpekciğim,üstteki yorumu ben sildim.Merak etme,bir yanlışlık yaptım.
Etli yemeklere terbiyeyi çok seviyorum ben.Rumeli mutfağında etli dolmalara terbiye yapılır hep.Bu yüzden senin bu yemeğin bana çok uygun.Çok da şifalı.Eline sağlık.
Sevgiyle,nanelimon.

Rakunt ideas dedi ki...

ben otlu yemek hastasıyım ama istanbulda bulmak zor izmirde annemlere gidince hemen ilk isteğim hangi ot olursa olsun yemeği ellerine sağlık canım çekti vallahi:)

Adsız dedi ki...

Münevver ciğim, değişik tatları sevdiğini bildiğimden bu yemeği sana şiddetle öneririm. Migrosta ya da realde poşetlerde satılıyor.
Sevgiler
Sevgili Tuğba, ne şanslısın İzmir otların cenneti. Tabi birde ayıklayacak biri olursa değme keyfine..Fırsat buldukça(daha doğrusu ot buldukça)Değişik tarifler yazmaya çalışacağım Sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

merhaba İpek,

çok heycanlıyım. Taze rezene buldum dün ve hemen bugün senin bu yemeğini deniyorum. Şimdi ocakta... Tadı nasıl olacak acaba :))

Tarif için teşekkürler..

Sımmsıcak sevgiler...

Adsız dedi ki...

İpeeeeeeeeeeeeeek,

sen şahanesin... Beni rezeneyle tanıştırdığın için sana kocaman teşekkürler.

Bu nasıl lezzetli bir yemek oldu. Bayıldık eşim de ben de...

Çok teşekkürler...

Kocaman sımmsıcak rezene kokulu sevgiler.. :)

ipek dedi ki...

Zerrin ciğim, asıl sen harikasınnnn..
Ellerine sağlık, nasıl sevindim beğenemnize anlatamam.
Girit mutfağı gerçekten harikadır. Bu yemeği bence sen de sayfanda yayınla da birçok kişiyle paylaşalım bu güzel mutfağı.
Hiç denememiş olanlar cesaret edemiyor ve bu sağlıklı, lezzetli güzellikten faydalanamıyorlar.
Rezene ise başlıbaşına harika bir besin.
Bence bulduğun bütün tariflerini dene, hiç pişman olmazsın.
Sımsıcacık kocaman sevgiler:)
İpek

Adsız dedi ki...

rezene-arapsaçını şu an nereden bulabilirim? eşim hamile ve kesin bulmam lazım, lütfen yardımcı olunuz..

ipek dedi ki...

İsimsiz,
Rezene, paketlenmiş olarak Migros vs gibi büyük marketlerde bulunuyor, Erüst Tarım markasıyla. iletişim için şu adresi kullanabilirsiniz:
http://www.erust.com.tr/tr/iletisim.html
sevgiler

Adsız dedi ki...

harika bir lezzetti. koyun etinin kokusunu keskin kokusuyla rezene orttu. esim bile iki tabak yedi - bu benim icin muthis bir sey -tanistirdiginiz icin tesekkur etmek istedim.

ipek dedi ki...

Dadut,
Asıl ben teşekkür ederim beğenini paylaştığın için..
bizim ailenin en sevilen yemeğidir kendisi. üstelik çok da sağlıklı bir ot olduğu için herkese ısrarla tavsiye ediyorum. hele bir de beğenilince çok seviniyorum
sevgilerimle