28 Kasım 2006

Sushi Tarifi 1

Öncelikle netleştirmek gereken nokta: Çoğu kişi Sushi nin çiğ balık ya da çiğ deniz ürünlerinden oluşan bir yemek türü olduğunu düşünüyor.
Bu kısmen yanlış;
Sushi, çeşitli sebze ve deniz ürünlerinin (çiğ yada pişmiş olarak) özel bir tarifle yapılmış pirinç ve kurutulmuş yosun (nori) ile birlikte hazırlanmasından oluşan, damağa olduğu kadar, hatta daha da fazlası göze hitap eden bir Japon yiyeceği/sanatıdır.

Japonların “çiğ balık” olarak yedikleri yemeğin adı sashimi dir. Bu sushi den farklıdır. Sushi içerisinde de isteğe bağlı olarak çiğ balık kullanılabilir, ancak dilerseniz tamamen pişmiş deniz ürünleri ve hatta vejateryen sushi bile hazırlanabilir.
Sushi nin "şekil" ve "içindekiler" olarak pek çok değişik çeşidi vardır. Ortak nokta: hepsi pirinç içerir.


Elde tek tek şekillendirilen ve ikili olarak servis edilenlere sushi-nigiri,







Yosuna (nori) sarılarak hazırlanan ve 6 yada 8 parça olarak servis edilenlere sushi- maki denir.
Maki ler de içindeki malzeme çoksa ve kalın sarılmışsa , futo-maki,
Malzemesi az ve ince sarılmışsa, hoso-maki olarak adlandırılırlar.


Külah şeklinde sarılmış sushiler Tamaki-sushi olarak adlandırılır.



Sushi , soya sosu (shoyu), zencefil turşusu (gari) ve bir tür hardal (wasabi) ile servis edilir.


Ekipmanlar:
Sushi hazırlamak için öncelikle birkaç mutfak ekipmanına ihtiyacınız olacak:

Sushi bıçağı: (bento) Çok keskin herhangi bir bıçak işinizi görür
Ahşap Kesme tahtası
Bamboo-mat :
(makisu) Bambu çubuklardan yapılmış Amerikan servisler bu işi görür
Hoshi çubukları : Hijyen açısından, malzemeleri tutmak için kullanıyorlar, elimizle daha rahat yapabiliriz, evde bence gerek yok.
Ahşap kap,kapaklı: pirinç hazırlamak için
Ahşap spatula : yine bence fazla gerekli değil.
Sushi yapmak için gereken Malzemeler :


Yosun plakaları (nori) olmazsa olmaz! MetroGrossmarket te ve Ankara da Gift&Gourme de bulabilirsiniz.
Pirinç sirkesi (yonezu) ,yine aynı adreslerde
Japon hardalı (wasabi) Toz halinde satılıyor. Yine yukarıdaki adreslerde mevcut
Gari (ince dilimli zencefil turşusu) Daha sonra vereceğim tarifle evde kendiniz yapabileceğiniz gibi, yine yukarıdaki adreslerde ve real de bulabilirsiniz.
Soya sosu
Salatalık
Avokado
Yengeç surimi, ya da somon surimi yada da karides Çeşitli marketlerden bulabilirsiniz.
Ve asıl malzeme Su-meshi: Sushi yapmak üzere hazırlanmış pirinç karışımı (bir sonraki postada tarifini vereceğim) Su-meshi

Not: Bu resimler benim yaptığım sushilerden değil tabi ki, daha o kadar büyümedim:)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayfa için tebrik, derdime derman oldu, ilgili çevrelere tavsiye edildi. Ancak Ankarada buluna Gift&Gourme ni tam adresini internette elde edemedim. erede olduğuna dair bilginiz var mı?

-acemi aşçı- dedi ki...

Anonim,
işe yaradığına sevindim. adres:kennedy cad. no 151/1 GOP ankara
ilgili link ise:
http://www.htlmarket.com/

malzemeleri metro grossmarket te daha ekonomik bulmak mümkün. ama G&Gourmet de Ankara da yemekle ilgili herkesin dağarcığında bulunması gereken bir yer.
sevgiler

berkan kayadan dedi ki...

Tarif mükemmel ellerinize sağlık İpek hanım, ben malzeme bulmakta başta zorlanmıştım ama arkadaşlar bikaç adres vermişler. Bende evde sushi yapan biri olarak gereken malzemeleri gurmereyon.com adresinde buldum, ilgilenen arkadaşlar bu siteye de göz atabilirler