LÜTFEN DİKKAT:
Acemi aşçı'ya ait bu yazı ve resimler, pek çok internet forumunda, izin alınmadan ve link verilmeden kullanılmıştır.Lütfen kullanmak istediğiniz zaman izin isteyin ya da link vermeyi unutmayın
İşte bir Girit yemeği daha geldi annemden. Bu tür yemekleri sevenler için Girit mutfağından gelen tarifler altın değerinde. Bu mutfağa ait paylaşmak istediğiniz tarifler varsa lütfen bana gönderin seve seve uygular ve yayınlarım.
Küçük bir fıkrayla başlayım:
Çiftçinin küçük çocuğu telaşla babasının yanına gelmiş,
-Baba bizim tarlaya bir inek bir de Giritli girmiş, ne yapayım? demiş. Babası,
-İneğe dokunma, otlar, karnı doyunca çeker gider, sen çabuk Giritliyi kovala, tarlada ot-mot yenecek hiçbir şey bırakmaz! demiş
Bugünkü otumuz ebegümeci. (Malva Vulgaris)
Önce ayıklanmasından bahsedeyim:
Ebegümecinin sadece yaprakları ve filiz kısımları kullanılıyor. Sap,kök ve gövde atılıyor. Çünkü bunlar pişmiyor ve ağızda kötü bir tat bırakıyor. Ve çok iyi yıkanması gerekiyor.
Küçük bir fıkrayla başlayım:
Çiftçinin küçük çocuğu telaşla babasının yanına gelmiş,
-Baba bizim tarlaya bir inek bir de Giritli girmiş, ne yapayım? demiş. Babası,
-İneğe dokunma, otlar, karnı doyunca çeker gider, sen çabuk Giritliyi kovala, tarlada ot-mot yenecek hiçbir şey bırakmaz! demiş
Bugünkü otumuz ebegümeci. (Malva Vulgaris)
Önce ayıklanmasından bahsedeyim:
Ebegümecinin sadece yaprakları ve filiz kısımları kullanılıyor. Sap,kök ve gövde atılıyor. Çünkü bunlar pişmiyor ve ağızda kötü bir tat bırakıyor. Ve çok iyi yıkanması gerekiyor.
Malzemeler:
4 kişi için
- 300 gr kuşbaşı kuzu eti
- 2 bağ ebegümeci
- 1 büyük kuru soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı (annem tereyağı kullanıp, daha lezzetli olduğunu söylüyor- ama Giritliler illa ki zeytinyağı diyor-size kalmış)
- 1adet kırmızı dolamalık biber
- 2 adet domates
- 1 kahve fincanı pirinç
- 1 su bardağı su
- ½ limon
- tuz
Yapılışı:
- Küp küp doğradığımız soğanları zeytinyağında şeffaflaşıncaya kadar çevirin,
- İnce ince doğradığımız biberleri ekleyin,
- Etleri ilave edip suyunu salıp çekene kadar pişirin,
- Kabukları çıkarılmış ve küçük doğranmış domatesleri ve suyu ilave ederek kapağını kapatıp 30 dakika pişirin.
- Etler piştikten sonra, tencerenin kapağını açıp pirinçleri, 10 dakika sonra da ebegümecileri ve yarım limonun suyunu ilave edelim, ve 10 dakika daha pişirmeye devam edin.
- (Ebegümecilerin yemeğe en son ilave edilmesi ve çok kısa pişirilmesi gerekiyor. Çabuk piştiği için süreyi geçirirseniz eriyor.)
2 yorum:
Bu tariflere dayanamam, sessizligimi bozuyorum. Ipek, bloguna baktikca baharin gelmesi icin dua edip duruyorum, bir gelsin Giritliler'e rahmet okutabilirim inan :)
Sevgili Betül, iyi ki geldin ,çok sevindim çok..
Bende sabırsızlıkla bekliyorum otları, ama başladılar geliyorlar yavaştan yavaştan..
sevgiler..
Not: ekmeklerini ilgiyle izliyorum:)
Yorum Gönder