15 Aralık 2006

Yemek etkinliği #17- Kabakgiller

LÜTFEN DİKKAT:
Acemi aşçı'ya ait bu yazı ve resimler, pek çok internet forumunda, izin alınmadan ve link verilmeden kullanılmıştır.
Lütfen kullanmak istediğiniz zaman izin isteyin ya da link vermeyi unutmayın

Kabağın En Çiçek Hali:

Bu yemek etkinliklerine benim ilk katılışım. Hoşuma gitti doğrusu, şimdi ne güzel bir sürü kabak tarifi olacak elimizde. Etkinliğin ev sahibi Marifet Teyze Vildan a teşekkürler.

Kabak Çiçeği Dolması


İçindekiler (10-12 adet dolma için):

. 1 paket kabak çiçeği (içinden 10-12 adet çıkıyor)
. 1 adet kuru soğan
. 1 küçük kabak
. 10 çorba kaşığı pirinç (her çiçek için 1 çorba kaşığı)
. 2 çorba kaşığı zeytinyağı
. 1 çorba kaşığı kuş üzümü
. 10-12 dal taze nane
. 5-6 sap dereotu
. 1 adet kesme şeker
. 1 çay kaşığı tarçın
. ½ çay kaşığı yenibahar
. tuz
. süslemek için limon dilimleri


Yapılışı:

Kabak çiçeklerini tek tek içi soğuk su dolu bir kaba ters tutarak batırın ve sallayarak yıkayın. Çok narin oldukları için hemen zedelenebilirler. Telin üzerinde kurumaya bırakın.

Dolma içi hazırlamak için, soğanı küçük küpler halinde doğrayın ve zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun:Şeker ekleyin.
Yine çok küçük küpler halinde doğradığınız kabakları da ekleyerek biraz daha pişirin.
Pirinçleri, incecik kıydığınız dereotu ve naneyi, kuşüzümünü,tuz ve baharatları da ilave edip karıştırın.
Üzerini azıcık geçecek kadar kaynar su ekleyin ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Suyunu çekince altını kapatıp soğumaya bırakın.
Suları süzülmüş kabak çiçeklerini avucunuzda tutarak tepesinden yavaşça yapraklarını aralayın. Bir çay kaşığı yardımıyla içlerini yavaşça doldurun. Çiçeklerin uç kısımlarını birbirinin üzerine kapatın.
Dolmaları küçük bir tencereye yerleştirin. Üzerine bir iki kaşık zeytinyağı ve ½ su bardağı su ilave ederek ağzı kapalı pişmeye bırakın. 15 dakika sonra kontrol edin. (çiçeklerin sapları yumuşamışsa pişmiş demektir.)
Limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.

Not: "Bu deli , bu mevsimde kabak çiçeklerini nereden buldu" diye düşüneceksiniz biliyorum, Real de paketler halinde satılıyor. Ertüst Tarım ürünü :)
Ayrıca, bu dolmayı kanımca "çok değerli " kılan, doldurma aşamasını her iki elim de dolu olduğu için fotoğraflayamadım özür dilerim..

“Her hakkı bloglararası Kabak Tadı projesine aittir. Bu yazı ile ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.”

9 yorum:

münevver dedi ki...

İpekciğim,ben de aynen 'nerden buldu'dedim.Çok sevmeme rağmen ben bulup yapamadım.Eline sağlık.
Beta bloggerlara yorum iletemiyorum.Other ya da anonymous kullanacağım bakalım gidecek mi?
Sevgiyle,nanelimon.

Betul dedi ki...

Bu etkinlik sayesinde yazin bol bol bu nefis dolmalardan yemeyi umuyorum :) Gecen sene de balkabaklarinin cekirdeklerini dikmis, maalesef ilk cicegi gordugumde de birakip turkiye'ye gelmistim, dondugumde de bulamamistim tabii..

Behiye dedi ki...

Sevgili İpek, kabak çiçeği dolmasını Ayvalık'ta tatmıştım ilk kez ve çok sevdim. O kadar narinler ki nasıl dolduruluyor diye şaşırmıştım:) Ellerine sağlık, sevgiler.

ipek dedi ki...

Münevver ciğim
Kabak çiçeklerini Real de görür görmez, yapabilirmiyim-yapamazmıyım diye düşünmeden hemen aldım. Eve geldim ki, aayın etkinliği kabak:) Elim mahkumdu artık yapmaya:)
Sevgiler

Sevgili Betül
Bir zamanlar (s.ö.Simin den önce) herşeyi yetiştirdiğim kocaman bir hobby bahçem vardı. Sabah erkenden toplardık kabak çiçeklerini annemle. Ama bildiğim kadarıyla bu dolmalar, balkabağının değil
sakız ya da karakabağın çiçeğiyle yapılıyor. yanılıyor olabilirim elbette. zaten denemekten bir zarar gelmez ki..Dilerim sabah serinliğinde kendi bahçenden toplayıp yaparsın sende.
sevgiler

sevgili Behiye,
Haklısın, o kadar narin ve o kadar güzeller ki.. Aynı inceliği doldururken senden bekliyorlar. hayatımda ilk defa bir yemeğe şefkatle yaklaştım ve bu çok güzel bir tecrübeydi, meditasyon gibi birşey:)
sevgiler
ipek

süheyla dedi ki...

slm,bu dolmayı ilk kez görüyorum ellerine sağlık çok zarif görünüyor,selmlar

Adsız dedi ki...

Teşekkürler Süheyla,Bu dolma bildiğim kadarıyla Girit yemeği, bizde ise en çok orta Ege de meze olarak yapılıyor.
acemi aşcıya hoşgeldin:)
sevgiler
İpek

Noni dedi ki...

Kabak çiçekleri mutlaka sakız kabağından ve erkek çiçek olmalıdır, yani kabağın ucundaki değil, döllenmemiş boş çiçeklerden.
Biraz zor anlaşılır oldu galiba:((
Hepinize sevgiler.

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Merhaba..

O kadar çok merak ediyorum ki şu kabak çiçeğini ama hiçbir yerde rastlamadım, daha doğrusu aramadım..

Eh Bursada da mutlaka vardır bir yerlerde aslında..

Mutlaka, mutlaka yapmam ve yemem lazım..Hiç yemedim meraktan çatlıyorum..

Ellerinize sağlık emeklerinize sağlık...SEVGİLER.:))))))

ipek dedi ki...

Papatya sofrası,
Kabak çiçeği paketlenmiş olarak büyük Migroslarda bulunabiliyor bazen. Real de ve Metro grossmarketlerde de oluyor.
sevgiyle..