06 Aralık 2006

Girit yemekleri, Şevketi Bostan


İşteeee.. Beklediğim tarifler gelmeye başladı. Annemin otları:)
Ot yemekleri sevenler için şevketi bostan sofraların kralıdır.Aslında Şevketi bostan bir ot değil, kök. Ege’liler çok iyi biliyor ve kullanıyorlar da. Şimdi tarifini vereceğim bir Girit yemeği. Yapmasında hiç bir zorluk yok da, asıl mesele ayıklamakta. Annem bunları ayıklarken yanında olmadığım için fotoğraflayamadım ama ilk fırsatta ekleyeceğim. Şevketi Bostan doğada böyle görünüyor,


Sofrada böyle; Yayınladığım diğer Şevketi Bostan tarifine buradan, tüm Girit yemekleri tariflerine ise buradan ulaşabilirsiniz.
Malzemeler:
4-6 kişilik

½ kg parça et (kuzu kol)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
1 kg şevketi bostan
½ limon
1 ½ su bardağı su
tuz

Soğanları doğrayıp zeytinyağında kavurun, şeffaflaşınca etleri de ilave edip biraz çevirin.
Ayıkladığınız ve dörde böldüğünüz şevketi bostanları ekleyip üzerine tuzunu, limon suyunu ve suyu ilave ederek düdüklü tencerede 30-40 dakika pişirin.
Hepsi bu.
Giritliler bu yemeklerinde terbiye kullanmıyorlar ama dilerseniz 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 yumurta sarısı ve ½ limonla bir terbiye yaparak piştikten sonra ilave edebilirsiniz. (Tabi o zaman önceden limon koymanız gerekmez)

22 yorum:

munevver dedi ki...

İpekciğim,ben de böyle otlu ve etli yemekleri seviyorum.Ben terbiye yaparım.önerdiğin gibi.Peki bu otun yaprakları mı kullanılıyor?Sen kök demişsin.Şok şifalı olduğunun duymuştum ama İstanbulda bulabilir miyim bilmem.
Eline sağlık...

ipek dedi ki...

Münevver ciğim,
Bu bitkinin etli olan kök kısmı ve azıcık da sapları kullanılıyor. Yapraklarını atıyorsun. İstanbul da eminin pek çok yerde bulunuyordur çünkü ünlü ege restrorantlarında bu yemeğin olduğunu biliyorum. Şu aralar da mevsimi başladı. Çok beğeneceğini tahmin ediyorum,ve evet gerçekten çok faydalı.
sevgiler.. Not: bu gün senin brioche lerden yapacağım:)

Adsız dedi ki...

Sevgili Münevver, Bu ot deve dikeni olarak bildiğimiz Mor çiçek açan bitkidir. Bodrumlular 'kenker' diye adlandırmişlar. Enginar türünden; ancak uzun ve geniş kökü var aynı büyük bir havuç gibi. Ortasındaki beyaz sert kısım çıkartılarak ayıklanıyor. İstanbulda pazarlarda ayıklanmış olarak bulacağından eminim. Bu vesileyle blogun için seni kutluyorum sıkı takipcinim. Sevgiler. Noni (İpek'in annesi)

Rukiye Çetin Seçkin dedi ki...

selam
ben şevketi bostanı on yıldır merak eder dururdum. Sonunda dün akşam ilk defa yiyebildim. Metro mağazalarında satılıyor. merak edenler alabilirler

ipek dedi ki...

Merhaba Rukiye,
Şevketi bostanı Metro da bende gördüm, ama benim gördüğüm sadece sap kısımlarıydı (ki tadı köklerden oldukça farklı) Senin bulduğun kök müydü acaba? Eğer öyleyse fırlayıp metroya gideceğim de:)
sevgiler
İpek

atakan abi anaokulu dedi ki...

yıllardır merak ederdim şevketi bostan ne diye ta ki noni nin yorumunu görünceye kadar bu bizim yıllardır toplayıp çiğ olarak severek yediğimiz kenkermiş şimdi daha iyi anlıyorum nenelerimin neden uzun yaşadığını sevgilerle

ipek dedi ki...

Atakan abi,
Yorumunuzu geç gördüm ve cevapladım,özür dilerim..
Kenker, ya da şevketibostan, harika bir yiyecek ve çok da sağlıklı..Eskiler gerçekten de biliyor bu işleri:)
Sevgiyle kalın.

Adsız dedi ki...

Ben bir şevketi bostan fanatiğiyim,keşfettiğim günden beri inanılmaz bir iştahla tüketiyorum.Ayrıca terbiye olayına tamamen karşıyım,başkın tat şevketibostanın olmalı diyorum

ipek dedi ki...

Adsız yorumcu,
tamamen aynı fikirdeyim. Bildiğim kadarıyla Girit mutfağı birkaç yemeğin dışında terbiye kullanmıyorda.
Şevketi bostanı nereden temin ediyorsun? bu aralar pek yok ortalıkta.
sevgiyle..

Adsız dedi ki...

Selam ailem girit göçmeni biz bu bitkiye askilubruz diyoruz etli yemeği olduğu gibi haşlama salatasıda yapılır haşladıktan sonraki suyu çok iyi bir ilaçtır böbrek iltihabı ve taşları için kullanırız bizim buralarda marmara adasında çokça bulunur temizlemesi biraz zordur ama tavsiye ederim polat.

ipek dedi ki...

Polat,
Yorumun için teşekkür ederim. Verdiğin bilgilerse çok değerli. Kenker vs duymuştum, askilubruz ilk defa duydum, sayende öğrendim.
Paylaşımın için tekrar teşekkürler,
sevgiyle

Unknown dedi ki...

şefketibostanın yaprakları atılmaz. Bu kadar kıymetli bitkinin her yeri şifa. sakın atmayın.zeytinyaglı enginar yemegi gibi yapılıyor.sadece kuzu eti ilaveli...

ipek dedi ki...

Yaşam,
Ankara'da bu otu bulma imkanımız oldukça kısıtlı. Ya tek kök halinde satılıyor ya da sapları paketler halinde..
Ne bulursak değerlendirmeye çalışıyoruz:)
sevgiyle

Adsız dedi ki...

Bu hafta Izmir Bornova Ozkanlar pazarindan aldim. Fiyatina inanamadim ama cok merak ettim aldim. Kilosu 9 YTL idi.
Ben sebze yemeklerini etli sevmedigim icin, tıpki kerevizi pisirdigim gibi portakal suyu, patates ve havucla pisirdim. Tek farki sevketi bostan biraz sert oldugu icin duduklu tencerede 15 dakika pisirdikten sonra patates ve havucu ekleyip 10 dakika daha pisirdim.
Cok guzel oldu.. ama daha onemlisi cok cok saglikli olmasi.. Satan adam dogal diyaliz makinesi diye bagiriyodu! :)
Tarif ve bilgiler icin cok tesekkurler
Ozge

Adsız dedi ki...

selam ,
Ben isteyene şevketi bostan temin ederim. Bu şifali bitkiyi almak isteyenler 0 532 345 15 23 nolu telefondan bana ulaşabilirsiniz

Unknown dedi ki...

VALLA BALIKESİRDE BEN ALIYORUM 1500 TL YE HEMDE BİR KİLODAN FAZLA YANİ 9 TL DE ACAYİP FAZLA YANİ...

Adsız dedi ki...

Ben bu gün AYDIN pazar pzarından aldım kilo 10 liraydı,bir yerde bulabildim fiyatta indirme yapmıyorlar.

Arzu dedi ki...

Urla pazarından bugün şevketibostan aldım, kilosu 10Tl'ye, ancak 18 Tl'ye olanı da vardı. Terbiyeli tavuklu pişirmeyi düşünüyorum, müthiş bir lezzet, şiddetle tavsiye olunur....

Arzu dedi ki...

Bugün Urla pazarından şevketibostan satın aldım, kilosu 10Tl'ye, ama 18 Tl'ye olanı da vardı. Terbiyeli tavuklu pişirmeyi düşünütorum, müthiş bir lezzet, şiddetle tavsiye olunur....

Adsız dedi ki...

kayınvalidem giritlidir. ben de ilk defa onun elinden yemiştim 20 yıl önce.
fiyatında bir anormallik yok. geçen yıl da hemen hemen aynı fiyata satılıyordu. kökü kadar sapı ve yaprağı da faydalıdır. Hatta ben genelde ot ağırlıklı alırım.
Bu arada tavuklusunu da hiç duymadım. Şevketibostanın yemeği kuzu eti ile ve limonlu terbiye ile yapılmalıdır. Terbiyesi şevketin tadını bastırmaz aksine ortaya çıkarır. şimdi olsa da yesem .

buz dedi ki...

Merhaba, Ankara'da özellikle şevketibostan ve arapsaçı gibi otlarımızı nereden bulabiliriz arkadaşlar? Burnumda tütüyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

Adsız dedi ki...

Sevketi bostan ve kenker ayni ot degildir. Bir kaç arkadaşımız ayni şey olarak bassetmisler ama ayni şey değildir.