Yemek etkinlikleri sırasında en beklediğim konulardan biriydi kek. Çünkü ben, bir iki tarife takılmış, sürekli onları yapan, ve bu konuda fazla fikri olmayan biriyim. Anlayacağınız bu etkinlik benim çok işime yarayacak.
Konuyu seçen Kek Evi nin sahibi Sevgili Ayşenur a çok teşekkürler, sayesinde elimizin altında en alasından bir sürü tarif olacak.
Evet, yazdığım gibi ben çok başarılı bulduğum iki tarif dışında (biri sevgili Marianne nin muhteşem keki, diğeri de Starbucks ın havuçlı keki) kek yapmayı bilmiyorum. Bu yüzden etkinliğe, bana daha pratik gelen ve daha sık yaptığım mini keklerle katılmak istedim.
Aslında bu keklere Muffin ya da cupcake deniyor, ben tam Türkçe karşılığını bilemediğimden böyle isimlendirdim.
Uzun zamandır merak ettiğim, "aralarındaki fark nedir?" sorusunun cevabını da sanırım bu vesile ile anladım (yanılıyorsam, lütfen bilenler düzeltsin):
Muffinler minicik kekler, ve bunlar direkt kek kalıbına dökülerek yapılıyor, ayrıca kağıt kalıp kullanılmıyor. Üstleri de bildiğim kadarıyla süslenmiyor.
Cupcake ler, mutlaka bir kağıt kalıp içerisinde pişiyor ve üzerleri krema vs ile kaplanıyor, sonra da güzelce süsleniyor.
Ben bugünkü etkinlik için tarifimi Cupcake Bake Shop adlı yabancı bir blogdan aldım. Bu tarifi oldukça sağlıklı ve hafif olduğu için seçtim ve ilk defa uyguladım. Sonuç benim için çok memnun ediciydi. (İçindeki kabak zaten bu keki nemli yapıyor bu yüzden bir tek tek yağ miktarını değiştirmeyi düşünürüm, oldukça yağlı oldu bana göre.)
Balkabaklı Cupcake
24 adet cupcake / 185 C fırında
1cup=1 su bardağı=125 ml
1 çay kaşığı= bizim tatlı kaşığımız
- 3 cup un
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı tarçın
- 1/4 çay kaşığı karanfil-zencefil-yenibahar karışımı
- 1/8 çay kaşığı hint cevizi (nutmeg)
- 2 cups toz şeker
- 1 cup zeytinyağı (bence 1/2 bardak yeterli)
- 3 yumurta (oda ısısında)
- 2 çay kaşığı vanilya
- 4 cups rendelenmiş taze balkabağı
- 125 gr rendelenmiş beyaz çikolata
Yapılışı:
- Un, karbonat, tuz, kabartma tozu, tarçın ve baharatları genişce bir kaba birlikte eleyin.
- Başka bir kapta, şeker, yağ, yumurta ve vanilyayı çırpın.
- Kuru karışımın 1/4 kadarını ıslak karışıma yedirin iyice karıştırın.
- Kalan kuru karışımı kaşık kaşık ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Kuru karışımın hepsi bitince balkabağı rendesini ve çikolatayı kaşık kaşık eklemeye başlayın ( bu işlem sırasında elektrikli çırpıcınızın varsa hamur aparatı ile çalışmanızı öneririm,çok yoğun ve sert bir karışım oluyor)
- Karışımı, metal ya da silikon kalıpların içine yerleştirdiğiniz kağıt kalıplara, 2/3 oranında doldurun
- 180 C önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin.
- Kürdan testiyle kontrol ederek fırından çıkardığınız kekleri tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra süsleme işlemine geçebilirsiniz.
Üzerini kaplamak için:
Peynirli Krema
- 250 gr krem peynir= labne olabilir
- 50 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
- 3 cups elenmiş pudra şekeri
- 1 çay kaşığı vanilya
Yapılışı:
1. Elektrikli mikserle yağ ve peyniri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
2. Üzerine pudra şekeri ve vanilyayı ilave ederek karışıncaya kadar çırpmaya devam edin.(Şekeri ilave ederken tadına bakın, istediğiniz tada gelinceye kadar ekleyin-2bardak yeterli oluyor bence)
3. Buzdolabında 1 saat bekletin
4. Sıkma torbasına doldurup, keklerin üzerine süsleyin.
Afiyet olsun
42 yorum:
Sevgili İpek, muhteşem görünüyor mini kekler, özellikle üzerindeki balkabaklarına bayıldım, ellerine sağlık :)
renkler, sunum müthiş görünüyor çok güzel eline sağlık.
Hesna
Herkse bu mini keklerden yapmasını tavsiye ederim. Ben yedim, şimdiye kadar bu kadar lezzetli birşey yemediğimi itiraf ederim. Ellerine sağlık güzel kızım.
Kekler çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık, sizi linklerime ekliyorum, sizde eklerseniz sevinirim.
merhaba
çok beğendim keklerin şekillerini çok iç ve iştah açıcı duruyorlar ellerinize sağlık
sevgiler
http://buyuleyenmutfakkokusu.blogcu.com/
Merhaba eğer siz acemi aşcıysanız biz nolucaz bilemiyorum vallaa :) harikasınız herşey nefis olmuş ellerinize sağlık sık sık görüşelim ben sizi linklerime ekliyorum hemen şimdi :)görüşmek dileğiyle sevgiler.
www.pastacikiz.com
www.blogcu.com/susam
vala nefis görünüyor...ellerine sağlık canım..çookk şirinler....
http://leziz.blogcu.com
Sevgili İpek,
Brooklyn'de, bizimkilerin mahallesinde Melissa's diye bir pastane var. Çok şık bir vitrini var. Orada gördüğüm mini kekleri hatırlattı yaptıkların. Bence çok profesyonel duruyor. Kendinle ne kadar övünsen azdır!
Tijen
Merhaba Safran,
Beğenmene sevindim. Denersen tadını da çok beğeneceğinden eminim, cidden lezzetli oldular.
sevgiler
Merhaba Hesna,
Ziyaretine teşekkür ederim. Beğenin için teşekkürler,
sevgiler
İpek
Noni ciğim-sevgili Anneciğim,
Yine güzel şeyler yazmışsın bana, çok teşekkür. Hep birlikte bir iyileşebilsek de yine yapsam şunlardan:)
Öptüm
İpiş..
Pembeli merhaba,
teşekkür ederim,
yakın zamanda bende linklerimi yeniden düzenleyeceğim
sevgiler
ipek
Sevgili Esra,
Teşekkür ederim, ben de en kısa zamanda seni ve tüm diğer komşuları ziyaret edeceğim.
(şu sağlık sorunları biter bitmez)
sevgiler
İpek
Pastacıkız merhaba,
Beğenmene çok sevindim. Çok pasta kek bilmiyorum, ben de senin sayfandan onları öğrenirim:))
Övgülerine teşekkür ederim.
Sevgiler
İpek
Leziz Merhaba,
Bunları ben de beğendim gerçekten. Hem tadını hem görünüşünü. Tavsiye ederim gönül rahatlığıyla herkes ikrem edebilir.
sevgiler
İpek
Sevgili Tijen, Sevgili Usta..
Ayaklarımı yerden kestin yine:) Çok teşekkür ederim.
Ben bu bloglardan bu kısa sürede öyle güzel şeyler öğrendim ki, yavaş yavaş uygulamaya da geçiyorum galiba. Hayatımda ilk defa kekin balkabaklısını bloglarda duymuştum ve bu minik kekleriyapıp ilk tadına baktığımda, yıllarca nasıl bir lezzeti kaçırdığımı farkettim.
İnsan herşeyi denemeli demek ki..
Sevgiler
ipek
Mrb,
bence size acami değil usta aşçı demek gerek
harika bir tad olmuş elinize sağlık
İpekciğim,balkabağını sevdiğimi biliyorsun.Keki bir de senin verdiğin tarife göre yapmak istiyorum.Çok beğendim.Ellerine sağlık..
Sevgiyle,nanelimon
İpekciğim,kek hamurunun hazırlanışında bir özellik var mı?Örneğin,yağla şekeri çırpmak ya da yumurta ile şekeri çırpmak gibi..Sıvı malzemeyi karıştırıp,kuru malzemeye eklemek gibi..Gözümden mi kaçtı acaba?Sevgiler..
Tablo gibi olmuş kekler. tadlarını bilemem ama görünüş gerçekten çok güzel.
Yeşim merhaba,
Ustalık ya da acemilik o kadar göreceli tanımlamalar ki.
Beğenmene sevindim. Teşekkür ederim
Sevgiler
İpek
Ipekkk
Gene cosmussun. Ne kadar sevimli seyler onlar oyle. Ellerine saglik.
Bu arada sana bir gecmis olsun diyemedim operasyonun icin. Umarim daha guzel nefes alirsin bundan sonra. Sevgiler
Ipekkk
Gene cosmussun. Ne kadar sevimli seyler onlar oyle. Ellerine saglik.
Bu arada sana bir gecmis olsun diyemedim operasyonun icin. Umarim daha guzel nefes alirsin bundan sonra. Sevgiler
Münevver ciğim, sevgili karşı kapı komşum..
Sen olmasan ben ne yapardım? Hızır gibi yetiştin.
Tarifi gönderirken madde madde çıkmıyor diye düzeltirken, maddeleri tümden kaybetmişim de fark etmemişim. Sen dikkat etmeseydin de fark edeceğim yoktu daha.
Mimi, ben ,eşim hatta annem topluca ağır bir grip geçiriyoruz, ve internete çok kısa süreler girme şansım oluyor bu aralar. Bu yüzden daha hiç birinize ziyarete gelemedim doğrudürüst. Kimbilir neler yapmışsınızdır. Münevver ciğim, tekrar çok teşekkür ederim. Keki denersen çok seveceğini düşünüyorum. Özellikle kremasının tadı gerçekten değişik.
Sevgiler
İpek
Bay Punto merhaba,
Özenli, iyi bir sunuş, beğeninin yüzde ellisini baştan garantiler diye düşünüyorum.
Küçük bir kekin üzerine yerleştirilmiş neşeli bir süs yeni güne ufak bir tebessüm katabilir.
Keklerime gösterdiğiniz beğeniye çok teşekkür ediyorum.
Sevgiler
İpek
Nükhet ciğim merhaba,
Yoğun olduğunu biliyorum, yazamasamda sayfanı sürekli takipteyim. Tam iyileşiyordum ki, ameliyattan da beter bir gribe yakalandım, hem de aile boyu. daha hala doya doya nefes alamadım anlayacağın. Yazılarını özledim. Kuzuları da:)
sevgiler
İpek
Bir ricam var. Bu alemde ismim punto amcaya çıktı. Bay punto yerine punto amcayı kullanırsanız çok sevinirim.
Rica ederim İpekciğim.Şimdi oldu.Ben mi görmüyorum diye döndüm durdum.Teşekkürler.
Sevgiyle,nanelimon
Cok guzel ve renkli bir site.VE co cici bir tarif.Elllerinize saglik...Sevgilerimle
Gulenay
Cok guzel ve renkli bir site.VE co cici bir tarif.Elllerinize saglik...Sevgilerimle
Gulenay
merhaba ipek :)
keklerin sunumu harika olmuş...tadının da harika olduğu malzemelerden anlaşılıyor...ellerine sağlık :)
sevgiler
İpek'ciğim ,nasılsın biraz daha iyimisin? her akşam etkinlik tariflerine bakmaya çalışıyorum.Seninkiler harika .En yüksek puanı sen aldın benden.
İpekciğim ben de bugün yeniden balkabaklı rulo pastamı yaptım, onun kreması da bu şekilde . Biz çok sevmiştik. Ama aklıma gelse seninkileri denerdim, yarım ölçüyle. Artık tekrar balkabağım olunca hatırlarım. Ellerine sağlık, sevgiler.
Gülenay merhaba,
her zaman beklerim. Beğenine teşekkürler, sevgiler
İpek
Nilay çok teşekkürler,
beğeniler çok olunca ve bir de siz bunları yazınca öyle mutlu oluyorum ki..
Sevgiler
İpek
Sevgili Çilek, adaşım,
Burada bütün bu güzel yazılanları okuyup da iyi olmamak mümkün mü?
Sen de mutluluktan ayaklarımı yerden kestin. Ama senin sunumların benim için hala bir numara.
sevgiler
İpek
Behiye ciğim
Daha önce de yazmıştım. Balkabağını kek içinde ilk defa bloglardan öğrendim. Artık bu faydalı besini (özellikle Mimi için) sık sık oraya buraya sıkıştırıp kullanacağım. Ve senin rulo pastayı da mutlaka deneyeceğim.
sevgiler
ipek
Sevgili İpek, bu mini kekler öyle şık ve de profesyonel duruyorlar ki, bayıldım. Acami aşçının acemiliği artık sadece isimde kalmış belli ki :). Ellerine sağlık. Sevgiler.
Sevgili İpek,
çok güzel olmuş keklerin ellerine sağlık. Siteni de etkinlik sayesin de keşfettim. Çok güzel tariflerin var. sevgiler
Defne ciğim sağol. Bazen- keyfim yerindeyse- böyle ince ince uğraşıyorum işte. Ama genellikle bir anda sıkılıveriyorum hele ki pasta kek işlerinde.
Beğenmene sevindim.
Sevgiler
İpek
Merhaba Sevdamavisi,
Ziyaretine ve beğenine teşekkür ederim. Sayfana bakmaya gişttiğimde çok şaşırdım; masmavi bir sayfa düşünmüştüm çünkü:)
sevgiler
İpek
Merhaba İpekciğim,
kek etkinliği için kekevinin sitesine girdim bakınırken arkadaşımda yanımda ikimizde senin bu resimlere vurulduk. Hatta arkadaşım bayıldı. Bir baktım senin tarifinmiş :) Nasıl beğendim anlatamam.. Resmi şahane, görüntü şahane, lezzetininde çok güzel olduğuna eminim.
sımsıcak sevgilerimle...
http://misss.blogcu.com
blogunuzu ilk kez ziyaret ediyorum ve acaip keyif aldım,miminin sayfasıda öyle çok şirin kekler de süper hımm takibimdesiniz sizi linklerime eklyebilirmiyim?..
Bu kadar mi guzel gorunur!
Ellerine saglik...Su sitenin ismini de degistirsek artik, super asci ,ustat asci gibi;)
Zerrin ciğim Merhaba,
İnsanların yazılarından moodlarını yakalamaya çalışmak gibi bir huyum var. Senin yazılarından o kadar enerji dolu, o kadar neşeli, uyumlu, canayakın ve sevgi dolu bir hal ulaşıyor ki bana. Ve bu inanılmaz motive ediyor beni.
Çok teşekkür ederim arkadaşına da sana da. Sevgiler
İpek
Perili köşk merhaba,
Hoşgeldin, beğenmene sevindim. Sayfamı ben de gerçekten seviyorum, güzel bir paylaşma yeri olduğunu düşünüyorum. Mümkün olduğunca geliştirmeye çalışıyorum. Elbette linklerine ekleyebilirisin. Bu arada ismine bayıldım. Yaratıcı isimlerle karşılaşmak çok hoş.
Sevgiler
ipek
Lama cığım merhaba,
Hani sanatçılar meşhur olunca da eski eşlerinin soyadlarını "ben böyle tanındım" diye değiştirmezler ya, benim isim işi de ona döndü galiba:))(Kötü espri:D) Ben hep acemi aşçı yım artık...
sevgiler
İpek
İpek'cim ellerine sağlık, nefis görünüyorlar sevgiler,iyi haftasonları..
Ohooo ben yorum yazmakta geç kalmışım, hatta treni kaçırmışım! Eline sağlık ekran karşısında yutkunmaya başladım bile ben. Yalnız birşey soracağım, o kabakcıklarda gıda boyası yok, kabak püresinden falan yaptın değil mi ;-) Ailecek hepinize çok geçmiş olsun diyorum. Benim goncam da geçtiğimiz hafta felaket bir şekilde atlattı!
Sevgili İpek,
Sana hanimiş'in yorumlarında rastladım. İsim benzerliğine çok şaşırdım çünkü bloguma koyacağım adı ararken rastlamamıştım. Bu vesileyle tanışmamıza da sevindim. Çok dolu dolu bir insansın gördüğüm kadarıyla, tabloların da gerçekten muhteşem. Sık sık görüşmek umuduyla,
Sevgilerimle,
Esra
Berceste ciğim merhaba,
Senin yorumunun erkeni geçi olmaz bana göre, yeter ki yorum yap. Yorumların benim için çok değerli çünkü.
Balkabakları kesinlikle gıda boyası ile yapılmadı. Cidden:) Çünkü onları Mimi nin oyun hamurları ile yaptım, yani istesek de yiyemiyoruz. Kutunun üzerinde "yendiğinde sağlığa hiçbir zararı yoktur" yazıyor. Ama tadı caydırıcı olsun diye içine öyle bir tuz koymuşlar ki zaten veletler yemiyor.
Bana 40 yorum aldıran bu keklerin sırrını da sana verdim böylece:))
sevgiler
İpek
Esra merhaba,
Adına rastladığımda "neden daha yaratıcı olmadı acaba?" diye düşünmedim değil. Tesadüf olduğunu öğrenince rahatladım. Yorum bırakırken blog ismi yerine gerçek isimlerimizi kullandığımız sürece karışıklığın önüne geçebiliriz herhalde. Yoksa oldukça karışıklık olabilir.
sevgiler
İpek
İpek
Yorum Gönder