14 Mayıs 2007

Yufkalı Çilek mi??


Bilmiyorum daha önce bahsettim mi? Evde tatlı, pasta, çörek vs fazla bulundurmamaya çalışıyorum. Aslında yapmaktan çok fazla keyif alıyorum, Mimi de çok seviyor..
Tabi bir heves yapılıyor, sonra büyük bir kısmını anne-baba mideye indiriyor ki; anne-babanın böyle şeylere hiç ihtiyacı yok!

Bu yüzden heveslenip de yaptığım şeyleri Mimi nin okuluna göndermeye başladım.
Hem ben mutlu olurum hem onlar diye düşündüm. Balkabaklı muffinler, pancakeler, vs.
Ufak ufak olunca yemeleri kolay olur diyerek, minik minik şeyler seçtim. Onlara uygun güzel bir kutuyla gönderdim.

Öğretmeni anlattı: Yiyecekler, arkadaşları tarafından çok beğeniliyormuş. Bu da bizimkinin havalara girmesine sebep olmuş. Kutuyu açıp, arkadaşlarına göstere göstere önce kendi birgüzel yiyor, milletin ağzının suyunu akıttıktan sonra da ikram ediyormuş. Beğenilirse de böbürleniyormuş; "Annem yaptı" diye.

Şimdi alıştı, beslenme saatinde hemen ikram ediyormuş. Paylaşma konusunda hala sıkıntıları olan Mimi için iyi bir aşama diye düşündüm. Gururlanması da cabası:)

Geçenlerde yine birşeyler istedi. Evde çilek vardı, tart yaparmıyım diye düşündüm?
Hamur yoğurma işini çok sevmem, üşendim.
Baktım dolapta iki yufka, aklıma bir fikir geldi..

Yufkaları, aralarına fırçayla zeytinyağı sürüp, vanilyalı pudra şeker serpip, üst üste koydum.
Metal kalıpla yufkadan yuvarlaklar kestim. (26 adet çıktı)
Küçük muffin kaplarına yufkaları yerleştirdim (tart hamuru gibi)
Fırında 15 dakika (kızarana kadar) pişirdim.
Bu arada vanilyalı muhallebi yaptım.
Muhallebi ve yufkalar soğuyunca, muhallebileri yufka kaplarına bölüştürdüm.
Küçük paket dr oetker tart jölesi hazırladım.
Çilekleri jöleye batırıp, minik tartların üzerine yerlestirdim. (bir tanesini kaçırıp, tadına baktım: OO çok lezzetliydi, ve çıtır çıtır)
Nane yapraklarıyle süsledim. Güzel bir kutuya yerleştirip buzdolabına koydum.

Hoşuma gitti doğrusu:)
Bakalım bizim prof ne diyecek:))


Diye noktaladım yazımı. Ertesi sabah okula götürmesi için dolaptan çıkartıp, kutuyu Mimi ye verdim. İçimden birşey dürttü, "kapağı açıp bir kontrol edeyim "dedim..

Nı nı nıı nııı!!!!
Yamuk yumuk birsürü şey birbirine geçmiş bir halde bana bakıyordu:(((

Hiç aklıma gelmedi ki, bunları hemen tüketmek lazım, yoksa yufka ıslanıp hamurlaşır. Millet boşuna değil, uğraşıp bunları tart hamuru ile yapıyor..
Yine de acil durumlar için lezzetli bir kurtarıcı sayılabilir, tabi hemen servis yapmak kaydıyla:)

32 yorum:

gezicini dedi ki...

sevgili İpek,
bence son derece güzel ve yaratıcı olmuş bu tatlılar! eline sağlık!!
anneler günün kutlu olsun, darısı ben dahil, isteyenlerin başına inşallah:-)
sevgiler
gorki

Adsız dedi ki...

Ahhh İpek sorma, ben de tatlı yapmayı çok seviyorum ama tüketme kısmını daha bir seviyorum.:))Benimde Mesut'unda tüketmesi pek süpper değil ama ne yapalım. Şimdi bunları görünce daha bir heycanlandım. Evde yufka var. Bahçede 5-6 tane kızaran çilek var. Hemen tüketmek gerekiyorsa 26 tane yapmamalı :) Daha az yapmalı. Tırınınımmmm eee kalkıp yapıp tüketeyim.. :))) oFffff sen beni baştan çıkarıyorsun :)))

Bu sırada senin pancakelerden denedim. Müthiş oldu. Fırınım bozulduğundan ekmek yapamıyordum. Senin pancakeleri değiştirip ekmek haline geitrdim. Bakmak istermisin?!! Tarifini verdim. :))

Sımmsıcak sevgilerimle...

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

İpekcigim,

Boşver sen tüketme kısmını, bunların resimler bile yetti vallahi çok hoş görünüyorlar ellerine sağlık,

canan kufer dedi ki...

ipekcigim,
yine döktürmüssün...harika sanat eserleri bunlar :-) yemekten cok yapmasini bende seviyorum, fakat sera-mina ile bende insallah ana okuluna baslayinca gönderebilirim, ben oraya buraya komsulara dagitmaya mecbur kaliyorum.

nefis bir sey, ellerine saglik güzelim...
canan

zeyno dedi ki...

İpekcim süper bir fikir, görüntü muhteşem sadece sonuca biraz üzüldüm ne yalan söyliyim....Bizde olsa böyle bi sonuç asla olmazdı saklamak gibi bidurum hiç olmuyor anında tüketim:(((

Bu arada sana söz vermiştim mitingle ilgili yazımı yazdım okumak istersen??

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

ipek eline sağlık gene nefis bir görüntü....
bu arada iyiki misafire değilmiş bu nefis şeyler...
son anda ne yapacağını bilemezdin...gerçi sen ne yapar eder birşeyler yetiştirirdin...

ipek dedi ki...

Görkem merhaba,
tatlılar aslında fena olmadı, üstelik içinde 250 gr margarin olan tart hamurlarına göre oldukça sağlıklı bile sayılırlar.. tek sorun, bir iki saat içerisinde tüketilme gerkliliği:)
Kutlaman için çok teşekkür ederim, dilerim bir sonraki anneler gününde ben de sana aynı temennilerde bulunurum:)
Sevgiler

Zerrin ciğim, Görkem e dde yazdım; bir tatlı olarak bunlar kalori açısından oldukça masumlar, bence gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.
Pancakeleri sayfanda gördüm, ellerine sağlık gerçekten iyi bir çeşitleme olmuş. Ben de deneyebilirim.
Sevgiler

Papatya cığım çok teşekkürler. Ben de senin salatayı çok beğendim. bu aralar bende de elight tarifler ağırlıkta olacak:))
Sevgiler

Canan cığım,
Teşekkür ederim, beğenilince gerçekten iyi hissediyorum kendimi niyeyse?? Sera Mina okula bir başlasın; kimsenin gözü yiyecek birşey görmez; herkes onu sıkıştırıp yer çünkü:)Nazar değmesin..
sevgiler

Zeyno cuğum hemen sayfana gidiyorum, merakla bekliyordum yazını çünkü..
Çilekleri beğenmene sevindim, çabuk da tüketiliyorsa senin için oldukça pratik bir tatlı olabilir bu durumda.
Sevgiler

Periliköşk merhaba,
Aslında misafire olsa da sanırım erimezdi bu kadar zamanda. Çünkü bir kaç saat idare ettiğini biliyorum. Öyle bir durumda acil çözüm: minik muffinler, 20 dakikada hazır..Aklında olsun:)
Sevgiler

Berceste dedi ki...

Çoook şık olmuşlar efendim, ellerinize sağlık. Nazar değmiştir, nazar!

He he aklıma son tart yapmamak için, tart kalıplarında elmalı kek yapma fikrim geldi de... Fırını heba ettimdi! Temizlerken de ellerimi.

Kekciklerin üzerinde elma dilimleri vardı. Kabarmaya çalışmış, elmalar da durun nereye oturun yerinizde demiş, genişleyecek yer bulamayan yanlardan aynen fırına göç etmiş! Nasıl ama... Benim anlamadığım, büyük tepside bu sorun yokken neden bu küçük kalıplarda mızıkçılık ettikleri.

Nukhet dedi ki...

Ipek gene harika bir si cikarmissin. Cilekler ne kadar canli ve harika gozukuyor. Eminim cilekler guzeldir ama boyle harika gozukmelerini senin fotograflarina borclular orasi kesin. Ne guzel bir yaraticilik yapmissin inan bayildim. Hepsinden daha cok yazinin sounu baglayisina bayildim. Senin icin cok hos olmamis ama tasfirin beni kopardi. Seni de o guzel gururlu Mimi`yide kocaman opuyorum.
Bu arada guzel yorumuna bir sey yazamadim ama aynen Mimiyi oldugu gibi beni de cok gururlandirdim soyliyeyim. Bir iki gune yayinlayacagim pastayi Mimiye gostermeyi ihmal etme bayilacak.

daimamutfak dedi ki...

Merhaba görüntüsü çok hoş.Anında tüketilecek bir pasta olmuş.Elinize sağlık..Neriman

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

İpek'ciğim ellerine sağlık görüntü süper. Papatya'ya katılıyorum görüntüsü yetti bana da. Sabah sabah içim açıldı bakınca.
Sevgiler,

limoncicegi dedi ki...

İpekcim ellerine saglik, cok guzel gorunuyorlar.Dedigini kulagimin bir kenarina astim, yufka ve muhallebi bekletilmeyecek. Ellerine saglik, Mimi'de senin bu guzel dusuncenle puan yapmis, umarim paylasma sorununuzu da en kisazamanda asarsiniz... gorusmek uzere

ipek dedi ki...

Dilek bazen benim de bu tür mucitlik denemeleriyle kendime iş çıkardığım oluyor:) Ama bazen de gerçekten denediğime değen sonuçlar çıkıyor. Bu yüzden tavsiyem: Denemeye devamm!!
Sevgiler

Nükhet ciğim, çok teşekkür ederim övgülerine.
Lezzetten mahrum kalmadan, kalorileri biraz olsun nasıl azaltsam tasasıyla, birşeyler yapmaya çalışıyorum ..
Yazdığım yoruma gelince: ben hissettiklerimin çok azını yazabildiğimi düşünüyorum. Yaptığın pastalar, (artık onlara "tasarım" demek gerek) övgüyü inan ki fazlasıyla hakediyor. Ne kadar gururlansan hakkındır.
Yeni pastanı merakla bekliyorum sevgili arkadaşım.
Sevgiler


Neriman çok teşekkürler, ziyaretine geliyorum ben de, lalerine bayıldım..
sevgiler

Burçin'ciğim çok teşekkür. Görüntüleri artık daha istediğim gibi verebiliyorum, ben de memnunum. Focusu deneyebildin mi söylediğim sekilde?
Sevgiler

Limonçiçeği,
beğenmene mutlu oldum.
Ben de bu yemek ikram etme işinin Mimi nin paylaşmayı öğrenemesine büyük katkısı olduğunu düşünüyorum gerçekten. Umarım sorunu yakında çözeceğiz.
sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

İpek'ciğim,
Picasa'yı yükledim ama daha bir kerecik bakabildim. Çok güzel alternatifler var. Bu ara herşey o kadar yoğun ki. En kısa sürede detaylı bakmak istiyorum. Tekrar teşekkür ederim bilgi için.
Sevgiler,

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

İpek'ciğim,
Picasa'yı yükledim ama daha bir kerecik bakabildim. Çok güzel alternatifler var. Bu ara herşey o kadar yoğun ki. En kısa sürede detaylı bakmak istiyorum. Tekrar teşekkür ederim bilgi için.
Sevgiler,

Selen dedi ki...

Merhaba İpek,
Uzun zamandır sayfana uğrayamadım. Baktım sen de beni ziyarete gelmiyorsun, hayırdır demek için gelmiştim ki yine yaratıcı bir tarifle karşılaştım. Çok hoş görünümlü ve sanıyorum ki çok da hafif bir tatlı yapmışsın. Tam çocuklara layık. Ellerine sağlık.

Sonuca üzüldüm. Neyseki fotoğrafları çekmişsin de biz de bu manzaradan mahrum kalmadık. Bu arada roka salatanı da deneyeceğim. Annenin ve senin anneler gününüz kutlu olsun. Sevgiler

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

İpek Hanım merhaba,

Bunlar çok güzel gözüküyor. Sayfanıza girer girmez ye beni dediler:) Yaparız, hemen de tüketiriz. Bu görüntü için değer bence:)

Sevgiler.

B5 dedi ki...

O kadar cok cesitli krema var ki, resmi görünce acaba hangisi buna gider diye dusundum yaziyi okumadan.
Bildigimiz muhallebinin (aslinda ben ölcüsünü bilmem de, biliyormus gibi yapiyorum burada) ic harci olabilecegi aklima gelmezdi.
Yufka dairelerini guzel yerlestirmissiniz bu arada. Benimki kat yaparken kesin dagilacak...

Mükemmel de görüntüsü var... :)

LaMa dedi ki...

Tam olarak yapmayi dusundugum seydi bu yufkadan canaklar! Gecende hazir almistim, kendim nasil yapsm diyordum.Tesekkur ederiz efendim ;)

Selcen Şenocak dedi ki...

Canım çok güzel değişik bir fikir valla ne kadar güzel olmuş ellerine sağlık sevgiler...

butterfly dedi ki...

İpekcim ellerine sağlık; yaratıcılıkta yine sınır tanımamışsın:). Fotoğraflar da harika çıkmış, capcanlı. Yufka çanağı fikri çok hoşuma gitti, bayılırım kıtır tatlara..
Sevgiler canım:).
aslı

ipek dedi ki...

Burçin ciğim,
Rica ederim, denediğin zaman çok iyi işler çıkaracağından eminim.
Sevgiler

Selen teşekkür ederim. Umarım denediğinde roka salatasını da beğenirsin. Anneler günü tebriğine annem ve kendi adıma teşekkür ederim.

Sebla, ne kadar güzel yazmışsın:) Sesindeki samimi tınıyı buradan duyabiliyorum, çok teşekkürler:)
Sevgiler

b5 okurken gizli gizli güldüm içimden; çünkü tarife falan bakmadan muhallebi yapmayı ben de bilmem. Hem zaten o içindeki muhallebi de dr oetker creme ole: vanilyalı:) En pratiğinden yani, pişmeden.
Yufkaları önce üst üste yerleştirip sonra kesersen dağılmıyor.
Düğün yazın çok güzeldi,
sevgiler

Lama merhaba,
Yufka çanaklarla ilgili benim de tasarıma henüz dönüşmemiş tasarılarım var. Bu kaselerle çok iş yapılır, yakında deneyeceğim.
Sevgiler

Almula teşekkürler,
Lama ya da yazdım yukarıda, bu çanaklar çok iş yapar:)Sunumu da çok keyifli üstelik.
Sevgiler

Butterfly teşekkürler:)
Çilekleri o kadar güzel gösteren üzerindeki jöle. Fotoğrafta aslında o kadar da iyi çıkmamaış, kendisi daha güzeldi. çanaklar gerçekten kıtır kıtır ve lezzetli oluyor, ama sakın bekletme:))
Sevgiler

munevver dedi ki...

İpek'ciğim,bir fikir de benden olsun.Tartolet kalıbına yufkayı koyarsan, şekilli,ya da minik bir kaseye 3 tane kareyi yönlerini değiştirerek koyarsan farklı şekillerde yufkadan kaseler elde edersin.İçine peynirli,zeytin ezmeli, yada acılı karışımlarla aperatifler hazırlayabilirsin.
Ben de tatlıyı denememiştim.Çilekle ne güzel olmuştur kim bilir?
Öpüyorum seni..

ipek dedi ki...

Münevver ciğim, teşekkürler.
İnanmazsın ama benim hiç tartolet kalıbım yok:) Çünkü daha hiç tart yapmadım:)
Bu kaselere dolduracak birşeyler benim de var aklımda, yakında deneyeceğim.
Bilgiler için çok teşekkür ederim,
Sevgiler

cocuktancocuk dedi ki...

selamlar....
görüntü mükemmel, yufka ve çilek ilginc bir ikili olmuş mutlaka denemeli diyorum...sevgiler

ipek dedi ki...

Teşekkürler çocuktançocuk:)
Beğenmene sevindim.
Denemeden önce yukarıdaki uyarıları okudun değil mi? :D Hemen tüketmeli!!
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba ..
Görünüm süper, eminim lezzeti de öyledir.. bana da beklerim. sevgiyle... (Mutluluk defteri)

ipek dedi ki...

Merhaba Tuğba,
beğenmene sevindim. Görüşmek üzere,
sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba. denemek istiyorum ancak bişeyi anlayamadım. her kalıba bir yuvarlak yufka parçası mı koydunuz? yani sonunda 26 adet yufkalı çilek mi elde ettiniz.. teşekkür ederim

ipek dedi ki...

Anonim merhaba, önce aralarına zeytinyağı ve pudra şekeri serperek yufkaları bütün olarak üst üste koydum. Sonra bu üst üste konmuş yufkalardan daireler kesip her bir kalıba iki kat yufkadan oluşan daireleri yerleştirdim. Yani 2
6 adet yufkalı çilek elde ettim.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba ,

ben bu tarifi acaip tuttum çok teşekkür ve tebrik ederim :)

iyi günler

ipek dedi ki...

Evvelbahar,
teşekkür ederim:)
Eğer yaparsan uyarıları ihmal etme olur mu;)
sevgiler