16 Haziran 2007

Bu nasıl muffin?

Çok şirin oldular böyle:) Üstelik kalorinden de arındılar bir miktar. Bir miktar mı? Yok yok epeyi arındılar :) Pek de şıklar canım.

Ne mi bunlar?
Bildiğimiz mücver!

Nasıl yapalım?
Bildiğiniz gibi yapın. ( Hiç yapmamış olanlar için, aşağıya kendi yaptığım şekli yazdım)
Ama koyduğunuz unu biraz azaltın. Hatta tam buğday unu kullanın.
Bir miktar kabartma tozu ilave edin, bir-iki kaşık da zeytinyağı (çünkü kızartmayacağız bunları)
Sonra içine kağıt konulmuş muffin kaplarına bölüştürün bu güzelleri. Koyun fırına, pişsin 15- 20 dakika.
Ben mücver yaparken pek ölçü kullanmasam da buraya göz kararı yaptıklarımı yazacağım.

Malzemeler:
14-20 adet mücver

  • 3 adet kabak
  • 3 adet yumurta
  • 5-6 adet taza soğan
  • 10-15 sap maydanoz
  • 10 sap dereotu
  • taze nane
  • tuz
  • taze çekilmiş karabiber
  • 3 kaşık un
  • 1 /3 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Kabağı rendeleyin, bütün mazlemeleri incecik doğrayın ve tümünü iyice karıştırın.
İçine kağıt yerleştirdiğiniz muffin kaplarına yerleştirip, orta dereceli fırında 15-20 dakika, üstleri hafif kızarana kadar pişirin.
(Kağıtları soğuduktan sonra çıkartın,sıcakken çıkmıyorlar) Yanında sarmısaklı yoğrutla servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

("Mimi güzellik günleri" yayında:)

Not: Sayfamda logosunu yayınladığım halde, bu ayki yemek etkinliklerine katılmadım. Çünkü diyabet yemekleri hakkında araştırma yapıkça; bunların ne kadar "hastaya özel" hazırlanması gerektiğini fark ettim. Bazı hastanın yiyebildiklerini, farklı aşamadaki bir diğer hasta yiyemiyor.Tariflerimizde yapacağımız en ufak yanlışlık bile, hasta açısından çok zararlı olabiliyor. Nitekim gelen tariflerde, bu hatanın ne yazık ki yapılmaya başlandığını üzülerek izliyorum.
Böyle bir hatayı kendi adıma yapmaktan çekindiğim için, bu ayki etkinliğe katılmayacağım.

31 yorum:

Yıldız dedi ki...

Tamam, bu öğlen ne yiyeceğim derdi yok, sana geliyorum :)))))

Defne dedi ki...

Bayılırım ben mücvere. Ama kızartmasını pek de öyle içi rahat bir şekilde yiyemiyor insan. Şimdi büroda, pek sakin bir öğle molası geçirmekteyim veee açım! :) Nereden bulayım ben bu mücver muffinleri şimdi? :P Hergün, akşam bu tarifi mutlaka yapmalıyım diye eve gidiyor ama pestili çıkmış bir şekilde yığılıyorum. Ama yok, bu sefer böyle olmayacak, bu hafta muffinsever Defne bu sağlıklı tarifi deneyecek :). Ellerine sağlık İpekciğim, öpüyorum.

Sndrfknella dedi ki...

İpek'cim gerçekten çok şirin olmuşlar, hem de son derece sağlıklı. Unu az, hatta tam buğday unu olduğu için yararlı da, kızarmadığı için hem kalorisi az hem de hızlı pişirme yöntemlerine girmediği için sağlıklı da. Nefis görünüyor ellerine sağlık.

Bu arada ne kadar düşünceli ve hassas bir "aşçı" olduğunu bir kez daha bu ayki etkinliğe katılmama sebebinle göstermiş oluyorsun, tebrikler. Mutlaka tariflerde son derece sağlıklı ve diabetiklerin faydalanabileceği reçeteler olacaktır, ama dediğin gibi ufacık bir yanlışlık bile büyük bir risk oluşturabilir.

Seni ve Mimi'yi sevgiyle kucaklıyor ve kocaman öpüyorum :)))

gezicini dedi ki...

sevgili İpek
yine harika seyler yaratmısın! bak ben de yaptım fırında mücver ama ben direkt borcama koydum. bir de kabartma tozu kullanmadım. bu sekilde pisirmeyi de listeye yazdım.
sana ve mimiye sevgiler
gorki

Adsız dedi ki...

Canım İpek, muffinler nefis... Daha doğrusu mücverlermi demeliyim. ben tart tepsisinde yapıyordum. Hiç aklıma gelmedi muffin kalıplarında yapmak.

Nefis bir fikir. Çok teşekkürler...

Bu sırada aynı nedenden etkinliğe katılmadım. Bilinçsizce ve bilgisizce birşey yaparsam insanlara zarar veririm diye düşündüm... Korktum..

Ankaraya buralardan kocaman sevgiler...

ipek dedi ki...

Heh heh Yıldız cığım, sanki mesajı yeni görmüş gibi davranayım: "Tabii Yıldız cığım, beklerim:)"
Oysa sen akşam eve gittiğinde hazırdı bile mufinler:))
Sevgiler

Defne ciğim, zaman aşımına uğrattığım yorumuna sonunda cevap yazabiliyorum:)
hala denemediysen, bu hafta sonu bence dene, ve belki içine biraz lor peyniri ilavesiye:)
Sevgiler

Sndr gerçekten çok tereddüt ettim etkinliğe katılma konusunda. Sonra baktım ki işin şakaya ya da acemiliğe gelir yanı yok. Katılanların bazıları ne yazık ki diyabet ile diyet tarifleri birbirine karıştırmış durumdalar.
Bu gerçekten riskli, kendi adıma bu riski alamam. Ben kendi çapımda ufak tefek diyet tarifler verebilirim becerebildiğim kadarıyla..Ama diyabet tariflere gelince orada boyumu aşar bu iş.
Çok öpüyorum seni.

ipek dedi ki...

Görkem ciğim, senin yaptığın şekli daha da pratik aslında. benimkinde maksat şenlik olsun:))
Sevgiler

Zerrincik, Muffinler bence çok eğlenceli oldu bu hailyle:)
Etkinliğe katılma konusundaki fikirlerimi ben de yukarıdaki yorumlara yazdım. Demek düşüncemde yalnız değilmişim, buna çok sevindim.
Sevgilerimle

Deniz dedi ki...

Bizim bey kabak yemez. Bu nedenle o dışarıda olacağı zamanlar kabak pişer. Kızım da mücveri çok sever, kek kalıbında daha da hoşuna gidecek eminim. Ellllerine sağlık :)

meltem dedi ki...

valla süper fikir görüntü çok şirin yapıldı bil.

sevgiler

bir demet feslegen dedi ki...

Merhaba İpek,
Ben mücveri çok severim, yağda kızartılmadığı sürece hep sağlıklı ve hafif tariflerin başında gelmiştir...Bir de mücver artanları değerlendirme yemeğidir mesela kabak dolma yapmışsan oyulan iç kısmı temiz çöp niyetine mücverde kullanırsın...
Ama bu şekilde hiç aklıma gelmemişti. Çok şirin ve albenili olmuş, ellerine sağlık.
Sevgiler
Eda

Tijen dedi ki...

Çok zevklisin sevgili İpek!
Ellerine sağlık.
Tijen

Sanem dedi ki...

Cook severim mucveri ben, cok guzel oldu bu tarife denk gelmek, tesekkurler.

ipek dedi ki...

Deniz ciğim, bizimki de yemez:)) Ama ben senin kadar kibar davranmıyorum ne yazık, canım istediği zaman pişiriveriyorum..
Görüşmek üzere, sevgiler

Meltem beğenmene sevindim, özellikle davet sofralarında ilgi çekici olacağını düşündüm. yapınca beni hatırla:))
Sevgiler


Eda, artık herşeyi "sağlıklı"ya dönüştürme yaşlarına gelindi bizde:))Yoksa yağda kızarmışının lezzeti başka türlüsünde yok tabii. Ben de şekil ve şemalini olabildiğince toparlamaya çalışıp, kaybedilen lezzetin telafisine çalışıyorum işte:)Ama böyle de gerçekten çok lezzetli oluyor.
Beğenin için teşekkür ederim:)
sevgiler

Tijen ciğim çok teşekkür ederim. Yukarıdaki yorumda da yazdım; artık içeriği hafifletip, işi görüntüyle kotarma zamanı:))
Sevgiler

Sanem ben de bayılırım mücvere, ve hatta soğuğa yakın ılık ılık ve de yanında yoğurtla yenirse. umarım tarifi beğenirsin.
Sevgiler

Berceste dedi ki...

Gözkararı yapıp fırında denediklerim böyle seninkiler gibi puf puf kabarmadılar İpek! Pek güzel görünmekteler. Bir de senin tarif ile deneyelim bakalım...

Etkinliğe katılmama sebebini sonuna kadar destekliyorum! Ben de bu sefer pas diyorum :)

ipek dedi ki...

Dilek ciğim, ben de kabarmayacaklarını düşünerek içine kabartma tozu koydum. Sanıyorum bu yüzden böyleoldular. Bir de bu kalıplara koyduğunda kabarmasalar bile öyleymiş gibi duruyorlar.
Benim tarif de göz kararı sayılır, her seferinde bu ölçülere pek uyduğumu söyleyemem doğrusu.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili İpek,
Mücver e bayılırım ama pişerken çektiği yağ ne kadar peçetede bekletsekte bir türlü azalmaz, bu nedenle ne zaman canım istede kendimi vazgeçirirdim. Tarifini defterime yazıyorum, ilk fırsatta deneyeceğim eminim çok güzel olacak.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Bu harika bir fikir. Ellerine sağlık İpek. Çok güzel görünüyorlar.

Etkinliğe ben de katılmadım. Bence konu seçilirken daha dikkatli davranılmalı.
Sevgiler,

ipek dedi ki...

Müge merhaba, ben de mücverin kızarmışını çok daha fazla sevsem de, sırf bahsettiğin sebeple bu tarifi uydurdum. Yağ açısından oldukça masum bir tarif oldu, gönül rahatlığıyla yapabilirsin.
sevgiler:)
İpek


Burçin ciğim merhaba,
Beğenin için teşekkür ederim.
Etkinlik konusunun aslında çok iyi niyetli ve düşünceli bir seçim olduğundan benim hiç kuşkum yok. Ben, katılımcıların konuyu iyi incelemeden tarif göndermesine üzüldüm. Sanırım diyet ve diyabet kelimeleri biraz birbirine karıştırılmış. Belki etkinlik konusuyla ilgili ön bilgi verilmesi faydalı olurdu.
sevgiler
ipek

daimamutfak dedi ki...

Sevgili İpek merhaba.Mücveri çok severek yeriz.Kızartmasını yapmıyorum.Bende fırınlarım.Çokta güzel oluyor.Sizin malzemelerle listesini uyguluyorum.Elinize sağlık..neriman

Bocuruk dedi ki...

Sevgili İpek,
Münevver'in dediği gibi acemiliğin buysa ustalığını merak ediyorum:) Annemin tepsiye döküp fırında pişirdiği bir mücver tarifi var. Ben de sık sık yaparım ve yiyen herkes tarifini alıyor. Ancak muffin şeklinde sunum daha hoş. Bir sonraki yapışımda muffin olarak yapayım ben de. Tarif için teşekkürler ve ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

Selcen Şenocak dedi ki...

Çok iyi bir fikir bende sık sık yaparım hatta her mevsime uygun sebzelerle ama muffin şeklinde düşünmemiştim deneyeceğim ellerine sağlık sevgilerimle.

ipek dedi ki...

Günaydın Sevgili Neriman,
Eğer severek yaptığın bir mücver tarifin varsa, bence hiç değiştirmeden muffin kaplarına dök, belki sadece biraz kabartma tozu ilave edebilirsin. Sonuç eminim güzel olacak.
Sevgiler

Günaydın Bocuruk,
Münevver sağolsun beni gerçekten gururlandırdı. Onun yemeklerine verdiği emek ve sabrın yanında benimkiler çocuk oyuncağı.
Yukarıdaki yoruma da yazmıştım; kendi tarifini hiç değiştirmeden muffin kapalarına dökerek dene bence önce. Alıştığınız lezzetten vazgeçmeden. Memnun kalmazsanız bunu denersin:)
Sevgiler

Almula günaydın,
Maksat hem mideye hem gözlere şenlik olsun:)
Beğenmene sevindim
sevgiler

Selen dedi ki...

İpekciğim merhaba,
Ben de bir kez borcamda mücver denemiştim ama kızartmasına göre hiç de güzel olmamıştı. Bir de senin tarifini deneyeceğim. Eminim lezzetli ve hafif olacak. Çok sevgiler

ipek dedi ki...

Selen günaydın,
Kızartmasına göre elbette daha az lezzetli, ama bağrımıza taş basıp bu tür yiyeceğiz artık:) İçine biraz beyaz peynir ilavesinin lezzete oldukça büyük katlısı oluyor.
Sevgiler

munevver dedi ki...

Sevgili İpek. Bu yöntemin pek pratik. Üstelik kap kacak da kirlenmiyor. Çocuklara yedirmenin iyi bir yöntemi..Eline sağlık.
Aşağıdaki notu görünce, birbirimizi niye karşı komşu ilan ettik, daha iyi anladım. Benim de etkinliğe katılmama sebeplerimden birisi de bu idi. Yanlış bir şey yapmak istemedim. Dikkat isteyen bir konu...
Mimi'nin kuaför macerasını okudum. Pek yakışmış kısa saç maşallah..
Selam ve sevgiler.
Nane Limon

B5 dedi ki...

Ben de tesaduf baska bir yerden bunu gorup yaptim. Kagit kaplarima yapisti mucver, yemesi biraz zor oldu. Galiba daha cok un koyup, kabaklarin suyu azaltilacak??
Tadi kesinlikle cok guzel ama. Esim, ki pek kabak sevmez, bile bayildi..
Sevgiler,

ipek dedi ki...

b5 , Nerde gördün ben de bakıyım:) Kağıtları, muffinler iyice soğuyup da kendine gelince çıkartabiliyorsun ancak. benimkiler de yapıştı. Ama ertesi gün pırrt dedi sıyrılıverdi kağıtlar.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Blogunuz ilginç tebrikler ,
Diet fast food 'a yönelik yemeklerde bizimle fikir paylaşımı yapmak isterseniz mutluluk duyarız.

Teşekkürler

farklikonsept.blogspot.com

B5 dedi ki...

Peki... :) Ama benimkiler inan pek sulu oldu. Benim beceriksizligim.. Baktigim tarif Ayse'nin Dunyasi(Il MONDO DI AYSE) blogundaydi. Öyle guzel cikmis ki kaliptan. Senden sonra Cafe Fernando da yapmis galiba bu muffinlerden. Bendeki sagdaki linkler..
Guzel bir haftasonu ;)

ipek dedi ki...

b5 bir koşu gidip baktım. Ayşe yi tanımama sebep olduğun için sana çok teşekkürler. Sayfasında anlattığı mekanlar, konular o kadar bildik ve bana yakın ki, muhtemelen günde birkaç kez onunla bilmeden karşılaşıyoruzdur.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

çok yaratıcı.. tebrikler, ellerine sağlık...

selin
http://selince.selinozgur.com