22 Ağustos 2007

İnanılır gibi değil...

Güzel bir tatilin ardından, kafamdaki sıkıntıları, tasaları, endişeleri bir kenara bırakıp, "her şeyi çok da takmamak lazım" diye eve dönmüşken, yine olan oldu.
Girit yemekleri ile ilgili tarifler ararken, bazı tarifler çok aşina geldi. Açıp da bakınca bunların kendi tariflerim olduğunu görünce şok oldum. üstelik de fotoğraflarıyla birlikte kullanılmış, kaynak gösterilmeden kendi tarifleri gibi yayınlanmış, üstüne üstlük bir de benim tariflerimle"Girit yemekleri" dosyası oluşturulmuştu. Yayınlanan yüzlerce tarif arasından çok aşina kalemler de gözüme çarptı..
Forum moderatörüne durumu bildirmek istedim. Bunun için üyelik gerekiyordu, oldum..
Şikayetimi yazdım, ilgili tarifleri belirttim. Bu sahtekarlığı yapan kişiye de özel bir mail gönderdim.

Sonuç:

Sayfayı açtığımda, beni üyelikten attıklarını, kullanım koşullarını iyice okuyup sonsuza kadar forumlarına gelmememi söyleyen bir yazı çıkıyor şimdi karşıma. Sayfaya girişim yasak. Tariflerim ise hala orada duruyor, başka bir imzayla..
Ne yapacağımı bilemiyorum gerçekten....Bir akıl verin bana.

Muhtemelen sizlerin de tarifleri orada izinsiz yayınlanıyor.

Son olarak da, "Gidin bakın, ama lütfen üye olmayın, yorum yazmayın...." diye yazıp site adresini de vermiştim.
Sanal Hazinem adlı bu ipe sapa gelmez sitenin buradan tanıtımını yapıp "tık"lanmasına katkı sağladığımı fark ederek, adresi kaldırdım.

26 yorum:

KIKI'S DESIGN dedi ki...

aaaaaaaa iananmıyorum yaaaa:)
walla nutkum tutuldu çok da sinirlendim o yüzden ne yazacağımı da bilemiyorum...
dur bi düşünelim canımcıım yaaaa...
bişeyler yapmak lazım tabii...
öptüm çok çok

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

hemen girdim adrese evet bunlar senin yemeklerin canım,senin fotoğraflar hepsine tek tek baktım, daha önce de bu tür olaylar olmuştu ,ee tanıdığımız bütün blogu olan arkadaşlar mail yağmuruna tutabiliriz,hatta telefonlarla da ...
tatilden yeni çıkmış kafayı fazla takma diycem ama ,sen yine de takma...

Deniz dedi ki...

Ne kadar sinirlensen haklısın, utançduvarı diye bir site var, oraya şikayet edebilirsin. Üye olmadım, o nedenle birşey yazamadım. Ne yapılacaksa katkıda bulunalım...

serinmavi dedi ki...

Çok sinir bozucu bir durum bu.umarım en kısa zamanda düzelir. Üzülme canım...Selamlar.....

Sanem dedi ki...

Yazik cidden, sirf forum tutsun diye ses de cikarmiyordur site sahipleri belki. Denizin dedigi siteye bakicam simdi, baska yerler de vardir muhakkak sikayet edilecek.
Seni yildirmasin bunlar sakin.

gezicini dedi ki...

geçmiş olsun canım, kızmakta haklısın. dur bakalım yapılacak şeyler vardır elbet..
sevgiler
gorki

Bocuruk dedi ki...

Çok haklısın. Sinir bozucu bir durum ama kendini çok üzme. Fotoğrafları bile bire bir kullanmışlar. Çok ayıp. Bu tür olaylarda geri adım atıyorlar eninde sonunda. Ben de araştıracağım ne yapılabilir diye.

Müge Hüner dedi ki...

Sevgili İpek;
Gerçekten inanılır gibi değil, resimler kullanılmış, ve yazılarda ki dip notlara kadar herşey kopyalanmış, kendi başıma gelmiş kadar sinirlendim inan. Biz tariflerimizi daha fazla kişi ile paylaşmak adına, paylaşmaktan zevk aldığımız için yapıyoruz bu blogları zaten. İzin alıp kaynak gösterek yapsalar, hoşuna bile giderdi. Ama bu yaptıkları tek kelime ile HIRSIZLIK. Elimizden ne geliyorsa ben kendi adıma yapmaya hazırım canım. Sevgiler.

ipek dedi ki...

Sevgili Kiki,
Peri, Deniz, Serinmavi, Sanem, Görkem, Bocuruk,
Müge,
Desteğinize teşekkür ederim.
Mügenin de dediği gibi, paylaşmak için buradayız hepimiz. Bu yüzden izin alıp kaynak göstererek yapsalardı problem olmayacaktı.

Bu yapılan bilmeyerek yapılmış birşey değil, tamamen bilinçli ve kasıtlı. Üyelerin yazıları tıklandıkça oradaki kredileri artıyor, reklam geliri artıyor vs vs. Yani hiç masum bir durum yok ortada. Yazılarımız üzerinden birileri "gelir" elde ediyor.

Hırsızın bırakın cezalandırılmasını, yaptıkları neredeyse ödüllendirilecek. Şikayette bulunmak için girdiğim bu siteden apar topar kovuldum, girişim yasaklandı.
Beni asıl şaşırtan, hatta şok eden ve üzen bu oldu işte.
Burası nasıl bir ülke??

Bundan böyle yazmaya ve burada kalmaya devam eder miyim şu anda emin değilim.
Hepinize desteğiniz ve içtenliğiniz için teşekkür ederim.
Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Ipekcim
Daha tatil yazina cevap yazamadam bu yasanan durum beni cok izdi. Evet ben de girdim baktim ve yapilan hirsizliga tanik oldum. Bu sahsin girdigim bir baska tarifimde ise resim yerine bir yazi vardi. Bu tarif lezzet dergisinin tariflerinde calinmistir, buna haklari yoktur bu tarifler icin www.lezzet..... adresine bakiniz gibi bir yazi. Yani bu sahis hirsizligi geniskapsamli almis herkesten caliyor. Beni bizler bloglarimiza yaziyoruz Fikir ve sanat eserlerini koruma kanunu ile korunuyor bu tariflerimiz.Eee nasil?Bu koruyuculugu baslatmak icin ne yapmaliyiz. Yokmudur biir avukat arkadasin tanidigin bu konuyu danisacak. Cok ama cok sinir bozucu. Insanlarin bu kadar sinir bozucu olmasi inanilmaz.
Uzttim ama ayni seyi yillar once bende yasadim. Ezginin sitesini binbir emekle yapip cok ugrasmis, onunla ilgili tum duygularimi satirlara aktarmistim. Sonra bir gun birinin uyarisiyla bir siteye girdim AYni ezginin sitesinin birkopyasi. Format olarak kopyalansam tamam diyecegim de bir anne kelimesi kelimesine ayni benim yazdiklarimi kizi icin nasil yazabilir. Noktasi virgilune ayniydi. Nasil sinir oldugumu anlatamam. Kisiye geri dondugummde, bana sacmaladigimi ortada calinti olmadigini kelimesine kelimesine kendi yazdiginisoyledi. Ama agzindan da bu siteyi bizim icin bir arkadasim hazirladi dedi supriz olarak. Nasil olurboyle bir sey ya. Ben de o kisiyi allaha havale ettimm. Sonucta onlar duygularini bile calinti olarak ortaya koyuyorlarsa benimm onlar icin yapabilecek birseyim yoktu.

O yuzden sakin ola birkendi bilmez salak yuzunden biz boynu buku ve sensiz birakma. Bu is icin yasalbir sey yapilabiliyorsa ben sonuna kadar arkandayim. Opuyorum Sevgiler

Adsız dedi ki...

Ay ipek senin adina gercekten sok oldum cok buyuk gecmis olsun nerdeymis bu site peki sikayet edilecek bir yer yokmu birde turk sitesimi burasi grit yemekleri dedigine gore acaba yunan sitesimi diye dusundum yapanlar gritlimi ayy ne bileyim iste biryigin soru geldi aklima bizim yahoo grubuna yazsanayemekve biz gurbu var orada boyle seyler oldugunda herkez biliyor birseyler yapmaya calisiyorlar daha oncede bu sekilde bir olay olmustu gorme diye bir site herkezin blokundan caliyordu sagolsun tijen abla (mutfak zen) bir yolunu buldu ve sonunda ortalik duruldu..
cok gecmis olsun cok uzuldum..

Adsız dedi ki...

ipek aklima ne geldi bak resimlerinin uzerine imzani koymayi dene ozaman kimse calamaz benim tum resimlerin uzerinde kendi imzam vardir dikkat ettim senin resimlerinde yok ben acdsee diye bir program kulaniyorum muhakkak sende de guzel programlar vardir belki bu sekilde yaparsan tariflerinin ve resimlerinin calinmasini onlersin..

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim, yazınla bir kat daha şaşırdım.Bir anne kendi çocuğunu nasıl başkasının kelimeleriyle anlatabilir??? Daha neler göreceğiz bakalım. Aslında çok şaşrımamak lazım, burası da gerçek dünyanın bir aynası. Nasıl tamınmaktan büyük mutluluk duyduğumuz güzel insanlarla karşılaşıyorsak, içlerindeki kötülüğü bastıramayan, hastalıklı kafalarla da karşılaşmamız olası.
Yazımda adı geçen sitede sade benim değil, o kadar çok tanıdık blog sahibinin yazısı var ki...Yani yazdıklarının tamamı çalıntı.
Sevgili Devletşah ilk günden beri-bu konuda yapılabilecek şeyler için bana gerçekten çok yardımcı oldu. Müteşekkirim.
Yürekten ilgine yürekten teşekkür canım arkadaşım,
Sevgiler

Sevgili Asya,
Bu yazıları yazan kişinin adresi, bilgisayar adresi hatta telefonu bile tespit edildi. Ne Giritli Ne Yunanlı. Öz be öz Türk ve İstanbulda yaşıyor.
Başta site adresini vermiştim ama, sonradan bunun onların ekmeğine yağ sürmek olduğunu düşündüğüm için sildim. Çünkü ne kadar çok tıklanırlar, izlenirlerse o kadar işlerine yarıyor.
Sitede sade benim değil çoğumuzun tarifleri çalınmış ne yazık ki.
Bundan böyle ben de resimlerime isim koymaya çalışacağım ama öncekiler için bir şey yapılabilir mi bilemiyorum. Tek tek, uzun uzun uğraşmak gerekiyor ki, bu vakti harcamaya gerçekten değermi bilemiyorum.
İlgine, desteğine sonsuz teşekkürler.
Sevgiler

bembi dedi ki...

çok çok üzücü çok çok sinir bozucu sevgili ipek!! çok üzüldüm! benim de çizimlerimin izinsiz kopyalanmasına ve kullanılmasına tahammülüm yok! seni çok iyi anlıyorum. bazı popüler isimlerin kendilerine ait olmayan yabancı işleri sanki kendileri yapmış gibi gösterdiklerini de gördükce sinirim bozuluyor. işin bir de bu yanı var. kopyalanan iş üzerinden rating yapmak! kendi çalışmalarımızı nasıl koruyabiliriz bunu öğrenmemiz gerek.. ben de blogdan bu yüzden soğudum.. bizi gelişmelerden haberdar et...

pinomino dedi ki...

İpekcim
Hepimiz bir şekilde sanal alem mağduru olduk, çok yakından biliyorsun zaten yaşadıklarımızı...
Ama blogum olmasaydı sizleri tanıyamayacaktım, o nedenle takmıyorum artık, olumlu yanlarını görmeye çalışıyorum.. Sende bozmamaya çalış sinirlerini, haftaya çok eğlenecğiz, bol sürpriz var:)))

munevver dedi ki...

İpek,sen o gün adresi verince baktım; ama, senin de dediğin gibi çok tıklanmaktan galiba, ben ulaşamadım. Ertesi gün bir daha denedim. Ve gördüm. Daha detaylı inceleyince benim de bir kaç yemeğimin alınmış olduğunu gördüm. Yalnız, resim alamamışlar, yemeğin de adını değiştirmişler. Tarif aynen benim yazdığım şekilde. Önlemek için neler yaptın? Cansıkıcı bir durum elbette. Kimsenin kimseye saygısı kalmamış. Yemek olayı malesef böyle, emek hırsızlığı o kadar çok ki.
Sevgiyle kucaklıyorum.
Nane Limon

Goddess Artemis dedi ki...

Daha önceki yorumlarda da belirtildiği gibi, blog yazan herkes azıcık ucundan bile olsa mağdur duruma düşebiliyor. Lütfen moralinizi bozmayın ve tabii ki yazmaya devam edin!

Bu gibi durumlar için, TurkBlogYazarları grubuna katılmanızı ve oradan doğan Utanç Duvarı'na şikayetlerinizi bildirerek, bir yaptırımda bulunmak -internet üstünde telif hakları şinanay da şinanay, mâlumunuz insanlar basılı kitaplarının ya da yazdıkları senaryoların telifini alamıyorlar- şimdilik zor olsa bile, en azından hırsız'ı ifşâ ederek rezil olmasını -yüzü varsa eğer- sağlayabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

IPEK BEN SEYIRCI KALMAK ISTEMIYORUM BIZIM YEMEKVE BIZ GRUBUNA YAZDIM HATTA BLOGLAR ALEMINEDE SIKAYET EDICEM SUSTUK SIRA USTUMUZE CIKARLAR.. GERCI BILMIYORUM BAKMADIM BENIMDE BIR TARIFIM VARMI ORADA AMA OLSADA OLMASADA FARK ETMEZ..

ipek dedi ki...

Bengi ciğim, anladığım kadarıyla bizim burada amatörce ve karşılıksız yaptığımız işleri yasal olarak korumanın pek bir yolu yok.
Ya buna razı olacağız ya da burada bulunmayacağız. Ya sev ya terk et:)))
İroniye bakarmısın; haklısın ama haklı kalmak istiyorsan
gitmek zorundasın..
Ülke gerçeği gibi sanki:)
Sevgiyle..

Pino cuğum, hep derim ya; Kiki ve sen tanıdığım, yaşamın en olumlu yönünden bakan insanlarsınız. Evet gerçekten sizleri, diğer dostları tanımak adına burada bulunmaktan çok mutluyum.
Sürpriz dedin bana meraktan deli oldum şimdi bak.. Nasıl bekleyeceğim cumartesiyi.
İyi ki varsınız.
Sevgiyle

Münevver ciğim,
Biraz klavye tıkıtdatıp çaba göstermişler bir miktar, en azından:)) Ne o, bir iki değişiklik, hooop tarifi alabilir şimdi. Trajikomik. Gülüyoruz ağlanacak halimize.
Yapacak fazla birşey yok galiba. Devletşah ın yardımları ve yol göstermesi ile birşeyler yapmaya çalışıyorum. Emniyet Bilişim suçlarına bir şikayette bulunacağım, ne çıkar bilmiyorum.
Üstelik bir kaç gündür bu konuya taktığımdan, başka forumlarda da yakaladım bu kopyalamaları. Fakat işin enteresan tarafı; kopyalanan tarifler hep Girit yemekleri..
Sevgiler

Artemis merhaba, seni burada görmekten mutlu oldum. Önerilerini uygulayacağım. İyler varsa kötüler de olacaktır, bunu arada unutuyorum, bu yüzden arada bir böyle duvara tosluyorum:) Yazılara devam edeceğim, biraz daha önlem alarak elbette.
Utanç duvarını inceledim, iyi bir yöntem. Ancak forumlardaki kişiler gerçek isimleri yerine nick kullandıkları için sanırım çok utanç duymayacaklar.
Önerilerin için çok teşekkürler,
Sevgiler

Asya desteğine gerçekten çok teşekkür ederim, katılıyorum bunları teşhir etmek gerek. Ama bir yandan da günlük hit lerine hit katarak amaçlarına ulaşmalarına destek olmamak gerekiyor. Nasıl olacak bilemiyorum.
Yeni forumlar buluyorum taradıkça. Hepsinde bu kopyalamalar var. Tariflerimizi alan forumuna koyuyor kendi yapmış gibi. Böyle bir trend oluşmuş anlaşılan.
Yine de teşhir edebildiğimiz kadar edelim bunları.
Sevgiyle

Tijen dedi ki...

Sevgili İpek,
Emeğe saygı grubuna üye misin? Aslında hepiniz üye olursanız iyi olur arkadaşlar. Daha önce gurme.net sitesinde de benzer bir şey yaşanmıştı, google'a şikayet ettik, reklamlarını kaldırttık. onlar da çok terbiyesiz adamlardı. kraldan çok kralcı tipler. Epey uğraştırdılar bizi. Şimdi ne alemde bilmiyorum. Ben grubun da dikkatine sunacağım. Hep birlikte tepki verirsek daha başarılı oluruz.

ipek dedi ki...

Sevgili Tijen çok teşekkürler.
Gruba üye oldum hemen. Elbette ortak hareket çok daha çabuk ve daha kolay sonuç aldırır. Ne mutlu bana ki, böyle destek veren dostlar var yanımda.
Teşekkürler, sevgiler
İpek

pinomino dedi ki...

Hahahayyttt..bekle ve gör şekerim:))) öptüm çok:)

Selcen Şenocak dedi ki...

Güzel geçen tatilin için yorum yazmaya gelmiştim ama bu konuyu okuyunca çok üzüldüm çok sinir bozucu haklısın ama üzme canını şikayet edince de karşılaştığın durum şaşırtıcı ne yapılabilir bu durumda????? :( dediğin çok doğru allaha havale et onlar kendilerini kandırıyorlar.
Sevgilerimle iyi pazarlar...

Selcen Şenocak dedi ki...

Güzel geçen tatilin için yorum yazmaya gelmiştim ama bu konuyu okuyunca çok üzüldüm çok sinir bozucu haklısın ama üzme canını şikayet edince de karşılaştığın durum şaşırtıcı ne yapılabilir bu durumda????? :( dediğin çok doğru allaha havale et onlar kendilerini kandırıyorlar.
Sevgilerimle iyi pazarlar...

Calisan Anne dedi ki...

Sevgili İpek, bu inanılmaz bişey, çok bilgili değilim ama mücadele etmen gerektiğini düşünüyorum, inşallah Tijen hanımın tavsiye ettiğigruptan bir sonuç çıkar. kolay gelsin sinirlerinibozma lütfen. Sevgiler,

Esra

ipek dedi ki...

Almula ,ilk başta çok tepem attı ama şimdi tyapılacak fazal birşey olmadığını düşünüyorum. İş işten geçmiş olsa da, yavaş yavaş tüm resimlerime isim yazmaya başladım. Çalınan tarifler hep Girit yemekleri olduğundan, bu konuda bir boşluk varmış demek ki diye düşünüyorum:))
Ama elimden geleni mutlaka yapacağım merak etme..
Sevgiler

Esra teşekkür ederim. Gereken bütün şikayetleri yapacağım. Bu hırswızlar muhtemelen burada kendile hakkında yazılanları okuyorlardır. Bu kadar eleştiriye rağmeno yazıları yüzsüz yüzsüz hala yayınlamaya devam ediyorlarsa, ben onları şikayet etsem ne olur etmesem ne olur aslında..
Başka bir forumda yine aynı şeyi yapan biri: "ne yaptım yani alt tarafı bir yemek tarifi yayınladım, bunun nesi suç" demişti...
Herşey insanda bitiyor işte..
Sevgiler