05 Ağustos 2007

Köpoğlu



Yaz geçmeden, patlıcan bitmeden bu meze tarifini yayınlasam iyi olur. Epeyidir ihmal etmişim yayınlamayı. Oysa tam mevsimi.

Yazılışından tam emin değilim; Köpoğlu mu yoksa Köppoğlu mu bilemiyorum. Bu ismin neden konduğunu da. Ama bir şeyden çok eminim: Lezzetinden.

(Kızartma olmasına rağmen, yerken hiç rahatsız etmeyen bir yemek bu. )

Köpoğlu aslında bir meze, büyükçe bir kasede hazırlanıp, küçük tabaklara alınarak sunuluyor.
Ben bu sefer değişik bir sunuş denedim, her tabak için ayrı ayrı hazırladım. Evet biraz daha uğraştırdı ama görünüm oldukça değişik oldu. Bu sunumla mezeden ziyade, bir ara yemek görüntüsü aldı.
Her iki sunuşta da tek kural var: Asla karıştırmamak!

(Yazıyı okuduktan sonra annem, "Nereden çıktı biber ve patlıcanı karıştırmamak? Onlar asıl karışınca güzel olur, hatta birlikte kızartılmalıdır!" dedi. Haklı tabii! ben yanlış hatırlamışım, karıştırılmaması gerekenler domates sosu ve de yoğurt. Özür diler düzeltirim:)


Malzemeler:
4-6 kişi için
  • 6 adet patlıcan
  • 8 adet çarliston biber
  • Kızartmak için sıvıyağ
  • 8 adet olgun domates
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • tuz
  • birkaç diş sarmısak
  • 4 su bardağı yoğurt

Yapılışı:

  • Patlıcanları küçük küpler halinde, biberleri 1 cm kalınlığında doğrayın.
  • Kızgın yağda patlıcanları ve biberleri kızartın.
  • Fazla yağını alması için kağıt havlu üzerinde bekletin.
  • Kızarmış patlıcanve biberleri derince bir kaseye alın,
  • Domatesleri küçük küpler şeklinde doğrayın, ve bir sos tenceresinde bir tutam tuz ve şekerle iyice pişirin.
  • Domates sosunu sıcakken patlıcan ve biberlerin üzerine homojen bir şeklide yayın
  • En üste sarmısakla karıştırdığınız yoğurdu yayın.
  • İyice soğumasını bekleyip , buzdolabına kaldırın.
  • Soğuk servis yapın.
Afiyet olsun

Notlar:

  • Yukarıda fotoğrafladığım bu sunumda, malzemeleri aynı sırayla metal şekil kaplarına bölüştürdüm. Domates sosunu tabağın kenarına ilave ederek süsledim. Görüntü iyi oldu ama, malzemelerin daha çok kaynaştığı diğer hazırlama şeklinin lezzeti daha güzel oluyor.
  • Üstteki domates sosunun aşağıya doğru sızması ile müthiş bir lezzet oluşuyor.
  • Domates sosu ne kadar çok olursa lezzet o kadar güzel oluyor, domates sayısını arttırabilirsiniz.
  • En üstteki yoğurt katmanını dilerseniz biraz kırmızı pul biber ile süsleyebilirsiniz.
  • Bütün eklemeleri malzemeler sıcakken yapın.
Not2:
Mimi nin çiftlik maceraları başladı.. Sayfasında yayında.

18 yorum:

Defne dedi ki...

Ne kadar uzun zaman olmus kizartma yemeyeli, okuyunca farkettim. Cok canim cekti simdi :P. Ellerine saglik sevgili ustacigim :). Mimi'yi de seni de opuyorum.

butterfly dedi ki...

İpek ablacım ellerine sağlık. Ben özellikle sunumuna bayıldım, ne kadar özenli..
Bizim evde çok zamandır kızartma nadiren yapılır, onda da annem yağlarını süzer de süzer:). Senin bu mezen de tıpkı onun yaptıkları gibi hafif olmuş. Bu meze için kızartma kuralı bozulmaz da ne yapılır:).
Sevgilerimle..
aslı

B5 dedi ki...

Bu bloglar arasinda tesadüflerin sonu gelmeyecek galiba.
Bu Köpoglu yemegini gectigimiz ay Türkiye tatili sirasinda ilk Datca'da duydum.
Bildigimiz -karisik kizartma sanirim- deyip tatmadim bile. Ama bu fotograftaki mükemmel sunum sonrasi (resim yaptiginiz nasil da belli :)- O göz bambaska seyler yaratiyor) yarin bunu yapmaya kalkabilirim. Bu sunum ile!!
Daha hala bir yemek pisirmedim bu yeni evde..
Ellerinize saglik,
Sevgilerle,

Deniz dedi ki...

Kızartmayı en son yaptığımdan bugüne sanırım 7 yıl geçti :) Oysa patlıcan kızartması, benim için özel bir yiyecektir. Anneannemin yanına tatilde geldiğimizde yediğimiz ve kendi evimizde kullanılmayan bir pişirme yöntemi olduğu içindir belki de bu kadar sevgi:) Bazıları patlıcanı sevmez, ben dolmasını, kurusunu, pilavın içindeki halini... salatasını her halini çok severim. Burada patlıcanın lezzetinden öte, sunuluş biçimi dikkat çekici, böyle bir tabağa hayır diyen olursa, seve seve ben yerim :) Ellerine sağlık... En basit yemeği bile albenili bir sunumla çekici hale getirebilen sen, Köpoğlu'nun pîrî olmuşsun gibi bir his var içimde :) Köpoğlu Köpoğlu olalı, böyle güzel görünmemiştir.

munevver dedi ki...

İpek, kızartmayı bizimkiler kahvaltıda da seviyorlar. Ama sık yapılmıyor ne yazık ki. Ben bazen çabuk olsun diye karışık kızartıveriyorum. Üzerine de sos. Benimki işin kolayına kaçmak. Sıcaklarda olmuyor başka türlüsü. Ama senin yaptığın çok hoş olmuş. Sunum da çok hoş. Eline sağlık.
Nane Limon

Nukhet dedi ki...

Ne guzel resimler cekmissin gene ustelik de cok farkli ve harika bir sunumla birlikte.Vallahi gipta etmemek elde degil. Ellerine saglik Ipekcim.

Nukhet dedi ki...

Bir de bu kopoglu bana hep ikinci Bahar dizisini hatirlatir bilmem hic seyrettin mi Turkan Soray ile Sener Sen`in Samatyada gecen filmini, haarika oyunculuklarini. Sevgiler

ipek dedi ki...

Bu kadar geç cevap yazdığım için herkesten özür dileyerek başlamak istiyorum. Bizim bilgimiz ve isteğimiz dışında önce "telefon numaranız değişecek" dendi, güzel numaramız gitti yerine zor bir numara geldi. Geldi gelmesine ama, telefonumuz tam 4 gün kesikti. Yaptığımız başvurularda "hattınız normal" deniyordu üstelik. Sonra "aaa, arıza varmış" deyip yaptılar.
Şimdi de adsl kesik. Yaptığımız başvurulara günlerdir cevap alamıyoruz. (sularımız zaten kesik, ama Ankara'yı ha bire su basıyor. Ben, 2007 yılının Türkiye'sinin başkentinden yazıyorum arkadaşlar, yanlış anlaşılma olmasın!)
Bu yüzden bir süre daha sanırım buralarda olamayacağım.

ipek dedi ki...

Defne ciğim, ben de bayağı bir hasret gidermiştim bu yemeği yaptığımda. Evde de oldukça hasret kalınmış muamelesi görmüştü zaten:))
Öpüyorum, sevgiler

Sevgili Aslı, sen de özleyenlerdensin o zaman. Bazen- az da olsa- kuralları biraz bozmak lazım:))
Sevgilerimle

Merhaba sevgili b5,
Şu anki konumun nedir? Yani hangi ülke sınırları içerisindesin? Hızına yetişemiyorum ben:)) Nerede olursan ol, yeni evinde güle güle otur.
Harika resimler yapan birinden bu güzel sözleri duymak beni çok sevindirdi. Teşekkür ederim. Umarım yapınca tadını da beğenirsin
Sevgiler

Deniz, sevgili arkadaşım,
Beni çok onurlandırdı sözlerin, çok teşekkür ederim. Patlıcan konusundaki hissiyatımız aynı:))
Öptüm, sevgiler

Münevver ciğim,
Çok teşekküler güzel sözlerine. Kızartma çok özleniyor gerçekten de. eskiden bu kadar korkmazdık ya, yaz günlerinin baş yemeğiydi. En azından sadece yaşlılar sakınır, gençler rahat rahat yerdi. Şimdi çocuklara bile yedirmiyorlar:)
Sevgilerimle

Ahh Sevgili Nükhet,
Ne güzel birşey hatırlattın. Sımsıcacık bir diziydi, her tekrarını seyretmiştim aynı zevkle.
Ve evet, Hanım ne de çok yapardı köpoğlunu. Öyle keyifli bir yerimiz olsa, biz de yapsak mezelerimizi ne güzel olur di mi?
Çook sevgiler

B5 dedi ki...

Dün aksam yaptim. Yeni evdeki ilk yemek sayilabilir. O güzel servis icin ne kadar eksigim oldugunu gördüm. Sonuc ise harika oldu, domateslerin lezzetsizligine ragmen hem de. Yagin cogunu kagit ile aldim. Pek kizartma yapmayiz evde, ama iki kisi neredeyse hepsini tükettik.
Tekrar yapacagim, :)
Tesekkürler tarif icin..
Sevgiler,

ipek dedi ki...

Afiyet olsun b5, beğenilmesine gerçekten sevindim.
Ressam göz bir dahaki sefere çok daha iyisini yapacak, biliyorum:) Ben hiç bir eksiğin olmadığını tahmin ediyorum, bütün iş pratik yapmakta biliyorsun:)
Sevgiler
İpek

Asortik Krep dedi ki...

Aslında köpoğlu salatası sadece közlenerek yapılan patlıcan,domates ve biberden olur.Közlenen patlıcanlar çatalla ezilir.Domates ve biberle karıştırılarak içine sirke,sarımsak,zeytinyağı ve maydanoz konularak özel bir sos yapılır.Bu sos közlenen ve karıştırılan patlıcan ve bibarlerle karıştırılarak buzdolabında 1-2 saat bekletilerek servis yapılır.Aslı Trakyadan gelmektedir..Yoğurtlu olanı ege usulüdür.Kızartma olanına köpoğlu denmez ama internette genelde yanlış kullanılmış ve bu şekilde dağılmış.
Papaz Mancası da denir.Rakı mezesidir..Tekirdağ yemeği diye bilinir.

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık
Sunumunuz çok güzel
Eminim tadı çok güzeldir

Burcu dedi ki...

Ipek bir Trakyali olarak yorum yazmadan edemedim. Kopoglu, hatta tam tabiriyle "kopoglu mamzanasi" kozlenmis sarimsakli yogurtlu patlican salatasina Uzunkopru/Kesan/Edirne civarinda verilen isimdir. Asortik krep'in yukarida verdigi tarifle yapilan patlican salatasi da Trakya'dandir ama daha guney, Marmara'ya yakin taraflarinda yapilir ve adi da "tuncilik"tir.

Bu arada kizartmanin yaratic sunuma cok guzel olmus.

ipek dedi ki...

Merhaba Asortik Krep,
Yazdığım bu tarifin orijinal kaynağını bilmiyorum.
Tek bildiğim: bu annemin köpoğlu yapma şekli. Annem de kendi annesinden öğrendi. O da Girit göçmeni olan Büyük anneannemden. Anlayacağın, internette dolaşan "yanlış dağılan" tariflerden değil.
Muhtemelen Girit'lilerin kendi usullerince yaptığı köpoğlu bu. Giritli restoranda da aynından yediğim için böyle düşünüyorum.
Bu da, yaşadığımız zengin coğrafyanın güzelliklerinden biri olsa gerek; her yöre kendi mutfağını kendine göre yorumluyor.
Anadoluda her bölgede yapılan ama hiç biri birbirine benzemeyen, hatta öz be öz Kayserili babaannemin yaptığıyla alakası bile olmayan yemeklerin hepsine "mantı" dendiği gibi.
Yani "kızartma olanına köpoğlu denmez" burada biraz fazla katı bir genelleme gibi geldi bana.
Sevgiler

ipek dedi ki...

Sevgili Mine hoşgeldin,
Beğenine teşekkür ederim. Tadı mı? Evet gerçekten lezzetli:)
Sevgiler

ipek dedi ki...

Burcu merhaba,
yorumun ve bilgilendirmen için teşekkür ederim. Yöresel isim belirtmen çok ince bir davranış. Farklı yöre mutfakları aynı yemeği farklı isimlerle sunabiliyor. Ve yukarıda da yazdığım gibi, bu bizim toraklarımızdaki değişik kültürlerin zenginliği. Hiç birimiz "doğrusu budur" diyebilecek kadar geniş kapsayamıyoruz bu toprakları.
Sevgiler

Unknown dedi ki...

ben tekirdağ şarköylü olarak size bi bilgi vereyim köpoğlu falan duymadım ama ben bunu tunçilik olarak duydum burdaki insanların çoğu yapar bunu şarköyü bilirsinizdir belki şarabıyla ünlü bir yerdir.