09 Ekim 2007

Peynirli kabak ve İyi Bayramlar


Herkese sağlık sevgi mutluluk dolu, sevdikleri ile paylaşacağı, özlemlerini gidereceği güzel bir bayram dilerim.






Yine meze türü bir tarif, yine kabak:)

Malzemeler:

  • 1/2 kg kabak (koyu renkli Girit kabaklarını tercih edin),
  • 300 gr Tuzsuz lor peyniri (İllaki Hacer Hanım'dan)
  • 150 gr kelle peyniri (sepet peyniri de deniyor)
  • Dereotu
  • Sızma zeytinyağı
  • Süslemek için domates dilimleri ve sivri biber

Yapılışı:

  • Kabakları 10 dakika kadar tuzlu suda haşlayın.
  • Boyuna ikiye bölün. Tatlı kaşığı yardımıyla kabakların iç kısımlarını çıkartın.
  • Lor peynirini ince doğradığınız dereotu ile iyice karıştırın.
  • Peynir karışımını kabakların içerine sıkıca doldurun.
  • En üste rendelenmiş kelle peynirinden bolca serpiştirin.
  • Sızma zeytinyağı gezdirip fırına verin.
  • yaklaşık 15 dakika sonra, peynirlerin üzeri iyice kızardığında fırından çıkartıp, doates dilimleri ve incecik yeşil biberlerle süsleyerek hafif zeytinyağı gezdirerek servis yapın.
Afiyet olsun.


Notlar:

Kabakları en küçüklerinden seçmenizi tavsiye ederim.
Kabakların içinden çıkanları, içine doldurduğunuz lor peyniri ile karıştırabilirsiniz.
Eğer seviyorsanız en üste kırmızı pul biber ilave edebilirsiniz.

28 yorum:

Adsız dedi ki...

ben bunun üzerine domates soslu olanınıyapıyorum o da çok güzel oluyo...yani sadece lor peyniri var fırınlarken.çıktıktan sonra servis aşamasında domates sosu ekliyoorsun..bizim evdeki favorilerden biridir..senin de ellerine sağlık

nurcan dedi ki...

OF OF COK GUZEL GORUNUYOR
ELLERINE SAGLIK CANIM
EN KISA ZAMANDA BU SEKIL DENIYCEM
SEVGILER
www.yenitadlar.blogcu.com

canan's culinaria dedi ki...

ipekcigim,
yine ellerine saglik, icim gitti icim vallahi. hem kolicitaya hem de kabaklara, zaten her yaptigin neye icim gitmiyor ki??? müthissin ellerin dert görmesin.
öpüyoruz,
sera-mina & canan

Deniz dedi ki...

İpekciğim gece gece çok canım istedi. Bildiğin gibi (ya da bilmediğin), bizim evde kabak yemeği pişemiyor :( Pişse de sadece anne kız yiyebiliyoruz. Sanki tadını alıp kokusunu duyuyor gibiyim :) Eline sağlık.

Sanem dedi ki...

Ben buraya geldikçe rahmetli anneannemin yemeklerini hatırlıyorum, aynı yemek kültürüne sahibiz, Girit yemekleri... Ve ben onlar kadar becerikli olamadım hiç bir zaman, şimdi de düşünüyorum lor peynirini nerden bulurum da yaparım diye.
Selamlar buradan.
S.

acemi aşçı dedi ki...

İsimsiz merhaba,
Fikir çok güzel. Domates sosu iyi fikir gerçekten de. Denemek isterim gerçekten de,
sevgiler

Nurcan,
Kolay bir yemek, denersen seveceğini de tahmin ediyorum. hazır kabak ve tazecik domates ve biberlere hala ulaşabiliyorken denemelisin,
sevgiler

Canan cığım, çok teşekkür sevgili arkadaşım:)) Mimi nin Sera Mina ya şarkısını dinledin mi??
Sevgiler

Deniz ciğim, sen iste ben sana her gün kabak yaparım. Bize gelip gizli, gizli yer gidersin:)))
sana beğeneceğini tahmin ettiğim sürprizlerim vaaaar:)

Sanem ciğim,
anlatttığın duyguları öyle iyi anlıyorum ki.. Ben de sevgili Papatya cığımın sayfasında aynı şeyleri hissediyorum.
İstersen sen de bir bak, yanlış hatırlamıyorsam bir ara lor peynirinin yapılışını da anlatmıştı.
http://komsudapiser.blogspot.com/
bir de şunu b uldum:

"1 litre yağlı taze inek sütü

1/2 limon suyu

Sütün emaye, cam veya toprak bir kapta kaynatılması tercih edilir. Süt kabardıktan sonra suyunu çekmesi için 5-10 dakika daha tahta kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Ateşten çekilen sütün içine taze sıkılmış limon suyu eklenir ve süt tekrar ateşe konur. Limon suyu sütün kesilmesini sağlar. Kesilmeye başlayan süt, 3 dakika kaynatılır. Ateşten alınır ve süt kabında 8-10 saat bekletilir. Temiz bir tülbentten süzülen sütten elde edilen bu peynir, tuzsuz, tuzlu yenebilir. İstenirse bal katılarak da yenebilir. Suyu bağırsaklar için yararlıdır. İçilebileceği gibi, çorba ve sos yapımında da kullanılabilir."
sevgiler

ferkay dedi ki...

ellerinize sağlık . harika görünüyorlar. Biraz erken olacak ama şimdiden bayramınızı kutlarım canım.

Müge dedi ki...

Sevgili İpek;
Evde annemim Erdek'ten getirdiği fazlaca kelle peyniri var, tek başıma yiyince bitiremiyorum:)
Senin tarif çok güzel göründü gözüme, sanırım bayramda evde iken hazır yapacağım.
İyi bayramlar, sevgiler.

Tijen dedi ki...

İpek'ciğim,
Adına yakışır bir fotoğrafla sunmuşsun bi incecik lezzetli güzeli. Teşekkürler.

munevver dedi ki...

Sevgili karşı komşum, hafifçecik, lezzetli, hoş bir yemek. Ilık ılık ne güzel olur. ( Z. yağlı yemekleri ılık seven Nane Limon.)

Hepinizin bayramını kutluyorum. Seni öpüyorum. Sen de benim için Mimi'yi öp.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Mutlu bayramlar diliyorum İpek'ciğim.

MAVi VE PORTAKAL dedi ki...

ÖZLEDİYSEN GİT BUL
KIRDIYSAN AF DİLE
KIRILDIYSAN AFFET
SEVİYORSAN SÖYLE
ÇÜNKÜ;
BU GÜN BAYRAM...

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

butterfly dedi ki...

İpekcim lor ve kabağın muhteşem birleşimi olmuş bu meze, fotoğraflar da çok güzel çıkmış. Ellerine sağlık:).
Yorumlardan lorun tarifini de aldım, zaten denemek istiyordum, bayramdan sonra mutlaka ben de kendi lorumu yapacağım.
Sevdiklerinle beraber geçireceğin, huzurlu; mutluluk ve neşe dolu güzel bir bayram diliyorum..
Sevgilerimle:).
aslı

Tabakta Lezzetler... dedi ki...

Senin ve ailenin damağını ve çevrenizi tatlandıran mutlu bir bayram diliyorum.
Sevgiler…

baharhabercisiyim dedi ki...

Selam,
Adres birakmamissiniz, acemiasci yazdim sizin site cikti karsima ve büyük ihtimal szin olacaginizi düsünüyorum, hurmali toplar tarifimi deneyen ve bana yorum birakan. Eger sizseniz cok memnun oldum deneyip ve sonuctan memnun kalmis olmaniza, afiyetler olsun. ;)))evet ben de tadiyorum yani, kilomu orta tutuyorum, yedikten 1 saat sonra kosuya cikiyorum;))) ya da ikigün hic tatlilara birakin el sürmeyi, bakmiyorum bile;))). Ama hurmanin kiloya farkedilecek zarari yok canim, doya doya yiyebilirsin.
Gelelim bana yazmis siz degilseniz, tesadüfen gelmis oldugum sitenizi cok begendigimi ifade edebilirim ve
sevdiklerinizle gecireceginiz güzel bir bayram dilerim, selamlarimla...

baharhabercisiyim dedi ki...

peynirli kabaklarinizinda görüntüsü kadar tadininda en az o kadar oldugunu düsünüyorum, ellerinize saglik..

Dantelci dedi ki...

Sevgili Ipek
saglikli, mutlu ve huzurlu bir Bayram diler Mimi yi operim, sevgiler...

fikriminincegülü dedi ki...

Bu nefis yemek için ellerine sağlık ve afiyet şeker bal olsun. Bayramın kutlu olsun..

itir dedi ki...

Ellerinize saglik. Bizim Egeli, Akdenizli ailede buna cok benzer "kabak pabucaki" yapilir. Firina girmeden once doldurulmus kabaklarin uzerine besamel sos koyuluyor, sosun uzerinde de kasar rendeleniyor. Ama tembellik edenler besamel sos kismini atlayip pabucakiyi ayni sizin yaptiginiz gibi yapar :) Iyi bayramlar.

Itir.

acemi aşçı dedi ki...

Sevgili Ferkay,
çok teşekkürler ve sana da iyi bayramlar,
sevgiler

Sevgili Müge,
Kelle peyniri çok lezzetli bir peynir. Kullanacağın kadarını bir süre sıcak suda bekletirsen tuzu da hemencecik azalıyor. Aklında bulunsun,
afiyet olsun:)
sevgiler

Sevgili Tijen,
şımartıyorsun, çok teşekkür:)
sevgiler

Komşucuğum,
En güzeli ılık ılık gerçekten de..
Mimi yi senin için, hepiniz için öptüm bile:)
Benden de sana ve tüm ailene en içten bayram tebrikleri.
Sağlıkla, sevgiyle..


Burçin ciğim, çok teşekkür ederim. Ben de sana güzel nice bayramlar dilerim..
sevgiyle

Mavi ve portakal,
ne güzel dizeler bunlar. teşekkürler,
iyi bayramlar ve sevgiler

Aslıcığım,
Lütfen deneyince haber ver, ben hiç denemedim ve çok merak ediyorum sonucu. beğenirsen ben de kolları sıvayacağım.
sevgiler, iyi bayramlar

Tabakta lezzetler,
Aynı şekilde ben de sizlerin bayramını sevgiyle kutluyorum.


Baharhabercisiyim merhaba:)
Ne yazık ki aradığın ben değilim. Ama yine de yolumuzun bu tesadüfle kesişmesine sevindim.
sevgiler

Sevgili Hatice,
Ben de sizlerin bayramını kutlar, mutluluklar dilerim,
sevgiyle

Fig ciğim, Çok teşekkür ederim.
senin, sizlerin de bayramın kutlu olsun. Acılar çabucak unutulsun..
sevgiler

merhaba Itır,
Kabak pabucaki ayrı, bu ayrı bir yemek. tembellik etmekle alakalı değil. Beşamel sos ve lor peynirinin lezzeti o kadar farklı ki. ve genelde lor ve beşamel sos birlikte pek kullanılmaz.
size de iyi bayramlar,
sevgiler

itir dedi ki...

Kusura bakmayin, kelime tasarrufu yaparken yanlis anlamalara yol actim galiba. Boyle guzel bir gunluk hazirlayacak kadar bu ise emek veren ve mutfakta olmaktan bu kadar zevk alan kisilere tembel demek, ya da olumsuz her hangi bir sey soylemek, haddime dusmez.
Tembellik edenler diyerek, kendimi kastetmistim. Firinda kabagi her yapisimda (ki ozel olarak lorla degil, evde ne tur beyaz renk peynir varsa ancak onunla yapabiliyorum) "gene tembel pabucakisi oldu" diye dusunurum. Ama firinda kabagi bundan sonraki ilk yapisimda aklima acemi ascinin peynirler ve yemekler arasi farklari hatirlatan yorumu gelecek ve gulumseyecegim :)

itir.

kizilciksurubu dedi ki...

Bayraminiz kutlu olsun.

Sndrfknella dedi ki...

Bayram şekerinin pembelisi, likörün de nanelisi makbuldür derler, doğru mudur hocam? :)))))

Bayramların en güzeli ŞEKER Bayramı'nın adına yakışır güzellikte, şeker gibi geçmesini dilerim benim güzel arkadaşım, usta aşçım, İpek'cim :))))

Kocaman öpüldünüz haberiniz olsun ;)

Sevgiler :))))

P.S. Ben likörümü Snoopy'li shot bardağında alsam? kih kih :))

Minik Kus dedi ki...

Ipek, iyi bayramlar! Kabakli yemekleri cok severim. Bunuj da not edicem. Ellerine saglik.

Punto dedi ki...

Bayramını candan kutlar, sağlıklı mutlu sevgi dolu, bol tarifli günler dilerim.

acemi aşçı dedi ki...

Itır dert etme ne demek istediğini anladım ben:)
Anlatmak istediğim gerçekten de beyaz peynir türleri ve beşamel sos ilişkisiydi. En azından benim damak zevkim için:) yorumun çok sevimliydi, teşekkür ederim.. Bir de profilin aktif olmadığından sayfana ulaşma imkanım olmadı. sayfa adresi yazarsan gelmek isterim
sevgiler, iyi bayramlar tekrar..

Kızılcıkşurubu,
size de iyi bayramlar.

Sndr ciğim, buyrun kahve ve likörünüz.. snoopylisi benim de favorim. sen onunla içerken ben de woodstock alayım bari:))

Minik kuş afiyet olsun. kabağı sevenler için bu gerçekten pratik ve çok lezzetli bir yemek,
sevgiler

Punto Amca,
çok teşekkür eder, en içten bayram tebriklerimi gönderirim ben de. Size ve tüm güzel ailenize..
Sevgilerimle

itir dedi ki...

Tekrar Merhaba. Ben blog sahibi olmayi yarinlara birakanlardanim... Onun icin sayfa adresi birakamiyorum. :)

itir.

acemi aşçı dedi ki...

Itır isminin üzerine gelince aktif olduğundan, blogun var sandım:) Pardon:)