20 Kasım 2007

tek porsiyon tiramisu



Tiramisu artık herkesin yaptığı ve çok sevdiğini tahmin ettiğim bir tatlı.
Tiramisu ile ilgili bütün tarifler hemen hemen aynı. Ben pek çok denememden sonra aşağıdaki pratik tarifte karar kıldım.
Bu tatlı, genellikle herkesin alışık olduğu şekliyle, geniş kare bir cam kasede hazırlanıp, kareler halinde kesilerek servis ediliyor. Bu sefer bir değişiklik yapıp, küçük porsiyonlar halinde tek kişilik hazırlamayı düşündüm.
Ortaya hoş bir sunum çıktığını düşünüyorum.
Bu sunumları Yemek. Name dergisinin (minik bir cam kase ile yapılabilecekleri anlattığım) Kasım sayısı için hazırlamıştım.


Malzemeler:
ortaboy kare borcam ya da 6-8 adet küçük porsiyon tiramisu için

  • 2 bardak sade filtre kahve (soğutulmuş) *
  • 2 çorba kaşığı siyah rom- konyak veya viski
  • 2 çorba kaşığı un
  • 500 ml süt
  • 3 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 kutu Labne peynir
  • süslemek için kakao
Yapılışı:

  • Kahve ve romu karıştırın.
  • Un, süt, yumurta, şeker ve vanilyayı muhallebi gibi pişirin.
  • Kaynayıp koyulaştıktan sonra Labne peyniri ekleyerek mikserle iyice karıştırın.
  • Pandispanyayı tarifine göre pişirip, enine iki parçaya bölün.
  • Elde ettiğiniz ince pandispanyadan (kullanacağınız kaseyi kalıp olarak kullanarak) iki parça çıkartın.
  • Kasenin dibine muhallebili karışımdan bir kaşık koyup iyice yayın.
  • Kestiğiniz daire şeklindeki pandispanya parçasını üzerine yerleştirin.
  • Pandispanyanın üzerine bir, iki kaşık kahveli karışımdan dökün.
  • Aynı sıralamayı bir kez daha tekrarlayıp, en üstteki muhallebi katmanının üzerine tel süzgeçle elediğiniz kakaoyu serpin.
  • En az 3 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın
Afiyet olsun


Notlar ve püf noktaları:

  • * Filtre kahve yoksa, aynı karışımı bir çorba kaşığı granül kahve (hazır nescafe ) ve iki bardak suyla de hazırlayabilirsiniz.
  • ** Orijinal tiramisu kedi dili ile yapılıyor ama bu ölçüdeki bir kaba kedidilini sığdıramadığımdan pandispanya önerdim. Siz büyük kasede hazırlamak isterseniz mutlaka kedi dili kullanın.
  • Keki ne kadar çok ıslatırsanız lezzet o kadar artacaktır.
  • Dileyenler alkol kullanmadan da yapabilirler elbette.
  • Bu tatlı buzdolabında bir gün bekledikten sonra çok daha lezzetli oluyor.

25 yorum:

Adsız dedi ki...

şu an siteyi geziyordum birden sayfa değişti yoksa daha önceden vardıda benmi kör oldum bu tek kişilik tiramisuyu dergide gördüğümde çok sevmiştim ama tarif yoktu galiba dur bi bakıyım baktım tarif yoktu iyiki tarifi gördüm bu arada sitedeki ilk yorumum ve bu konudaki ilk yorumda bana ait

Deniz dedi ki...

O tek kişi ben olayım :) Tek kişilik hazırlanınca hem pratik, hem sunumu çok hoş oluyor. Elinize sağlık efendim. Tiramisu gibi bir tatlı var mı şu fani dünyada :)

gezicini dedi ki...

ama lütfen benimkini de unutma, ben de istiyorummm :-) çok güzel olmuş, görüntüsü çok güzel, eminim tadı da öyledir.
küçük bir not.İtalyanca tira-mi-su beni yukarıya kaldır demek, yani insanları mutlu eder :-)

Hülya dedi ki...

Harika görünüyor,eminim lezzeti de öyledir.
İlk fırsatta deneyeceğim.Hatta kedidilini sığdırmaya çalışacağım.

ipek dedi ki...

İsimsiz merhaba,
Evet dergide tarif yoktu, orada sadece sunum yapıyorum çünkü. tarifleri de burada yayınlarsam, bir taşla iki kuş vurmuş oluyorum:)) Ama yazık kuşlara-vurmayalım:)
beğenmene sevindim.
sevgiler

Deniz ciğim, ol elbette.. Not alıyorum: Deniz'e tek kişilik tiramisu yapılacak! Ama 5 tane:)
öptüm

Gorki ciğim, yorumlarınız bende söyle bir durum yarattı: en kısa sürede bir kızlar toplantısı yapılacak, tek kişilik tiramisular ikram edilecek, sohbetin dibine vurulacak...
nasıl ama?
öptüm

ipek dedi ki...

Zencefil merhaba,
Kedidilini sığdırabileceğin küçük kare bir kap bulursan güzel olur elbette. muhallebi ve kek oranını dengeli tutmaya gayret et, yoksa tatı değişebilir.
sevgiler

Selcen Şenocak dedi ki...

İpek'ciğim ellerine sağlık nefis görünüyor,Tek kişilik olmasıda şık bir sunum olmuş.
Sevgilerimle...

Zamandan Sızan dedi ki...

GÖRKEME MESAJIN TARAFIMDAN KABUL GÖRDÜ..ÇOKCADA ÖZLENDİ HERKES ZATEN..

KIKI'S DESIGN dedi ki...

İpekim seni aramıyo sormuyosam bu senden vazgeçtim demek değildir:)))!!!
Yerim ben onuuuuuu!!!çok lezetli görünüyooooooo....zaten bi tatlı krizi yaşıyorum bitirdin beni:)))
ellerine sağlık canımcıım!!!
neden uzun zamandır sessizimi merak ediyosan bi bloğuma bk derim ve bu cumartesi kimseye söz verme derim en azından 18:00-21:00 arası:)çünkü hepimiz orada olcasssss ve hasret sona erecek:))))
öptümmmm şeker!!!

bembi dedi ki...

tek bir tanımı var bu tarif ve sunumun "faydalı bir eser!" süper!! Ellerine sağlık, aklınla bin yaşa :D

canan kufer dedi ki...

sevgili ipekcigim,

uzun zamandir ne blogum ile ilgilenebiliyorum ne de arkadaslarima ugrayabildim. yine ne harikalar yaratmissin? görünüm, resmin, hepsi ayri ayri birer sanat eseri. ellerine saglik,

sevgiler,
canan

Adsız dedi ki...

evet harika bir tatli oyle deyilmi :) bende cok severim italyan pastanesinde calisirken tepsiler dolusu yapardik inan encok satilan tatlimiz buydu bende ayni kanidayim ustalarimiz birgun onceden yapar ve dolaba koyardilar tadi daha guzel oluyor cunku :) afiyet olsun size ellerine saglik
bu arada sana yeni adresimi vereyim artik siteme girebilirisiniz
benimmutfagim.net
adresimi deyistirdim umarim kolaylikla girebilirisniz..

ipek dedi ki...

Almula teşekkür ederim.
Gerçekten ikram edilirken çok ilgi çekior bu sunum. Tavsiye ederim.
Sevgiler

Kıymet ciğim, hadi yapalım şu işi. Kim üstleniyor? Kimse çıkmazsa ben seve seve ev sahipliği yaparım ..

Kiki ciğim, haberi Pino'dan almıştım zaten. Ctesi oradayım..Vee çok sevindim çok. Bu sayede artık daha sık görüşebilecğiz demektir..
sevgiler

Bengi'cik teşekkür ederim..Bu sunumun tek kötü karafı var: bir porsiyon asla yetmiyor!!!
sevgiler:)

Canan cığım,
bu aralar ne olduysa böyle; çoğumuz aynı durumdayız.. Arada bir "cee" diyip, iyi olduğumuzu bilmek de güzel, dert etme sen.
Sarı prensesi ve seni sevgiyle öperim

Asya cığım, teşekkürler.
Bu benim için de tatlıların kralı..
Yeni siteni bir türlü açamadım, adres yanlış yazılmış olabilir mi?
sevgiler

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Çok güzel ve değişik bir sunum olmuş. Çok severek yediğim bir tatlı ve mutlaka bu şekliyle de denemek istiyorum. Ellerine sağlık. Prenses Mimi de nasıl güzel yer bunu tatlı tatlı.:)

NİRVANA dedi ki...

site güzel
tarif güzel
sunum güzel
mimide çok güzel...
ellerine sağlık
bende beklerim bu acemi blog yazarına destek veriiiin noluuurrr....
http://mutfakdoktoru.blogspot.com

cekirdeksizuzum dedi ki...

salı günü iş için istanbuldaydım. akşam kanyonda kahve içtiğimiz cafe de tiramisuyu böyle servis etmişlerdi ve çok sevmiştim. ellerine sağlık çok hoş bir sunum. sevgiler...

Aslı Cin dedi ki...

Hmmm ilk fırsatta yapacağım :)

ipek dedi ki...

Fig çok teşekkür.. Ben de sizin eve gelip ders çalışmak istiyorum!!! Gelirken söz, bunlardan ya da istediğin ne varsa yapıp getireyim, ama yeter ki, ders çalışmalarına katılayım. Hatta söz veriyorum, hiç ses çıkartmadan bir köşede dinlerim. (Kahkahalarımı nasıl engellerim onu bilemiyorum işte) :)))
Sevgiler

Nirvana teşekkürler,
hemen gelip bakıyorum sayfana.
sevgiler

Aaaaa özlem oldu mu şimdiii,
ben de sanmıştım ki; ilk ben akıl ettim bunu. Ama belki de onlar Yemek.Name den görmüşlerdir.
Tühh:))
sevgiler

ipek dedi ki...

Aslı cığım,
pek bir hamarat gördüm seni bu aralar:))
Sevgiler

B5 dedi ki...

Hayatta yedigim tum Tiramisular arasinda simdiye kadar gordugum en guzel sunum! :)

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Merhaba, tiramisu'nun hem sunumu hem de tek porsiyonluk olmasi cok hosuma gitti, ellerine saglik. Böyle cam bardaklarda tüm tatlilar bence harika görünüyorlar. Burda cogunlukla Amaretto likörü ile de hazirlaniyor asil tiramisu.

Bana da beklerim, güzel tarif ve hikayelerle bulusmak üzere.

Hoscakal canim..

ipek dedi ki...

sevgili B5,
senin gibi tiramisu diyarlarında yaşamış ve ên alasını denemiş birinden böye bir yorum gelince daha bir heyecanlandım..teşekkürler..
Çok sevgiler:))

Merhaba Kevser,
Beğenmene sevindim. Amaretto tadını çok sevmediğim için hiç denemedim. Bu yüzden hep rom ya da viskiyle yaptım. Ama sevenler için herhalde çok güzel bir tat veriyordur.
sevgiler

Bengi Gençer dedi ki...

ipekcim viskimiz yok romumuz yok, acaba kahve likörü kullansam nasıl olur, ya da sheridan, o viskili sanırım.. senden yorum almadan denemeye cesaret edemedim sensei :))

ipek dedi ki...

Bengi'ciğim,
umarım tiramisu yapmak için vereceğim cevabı beklemiyorsundur hala:( Bu aralar dalgınlık dizboyu, kusuruma bakma lütfen..
Sheridan tadını bilmiyorum; eğer sheri türü birşeyse bence iyi gitmez. ama kahve likörü süper fikir. Hatta miktarında da cömert davran bence:)
sevgiler

Bengi Gençer dedi ki...

yo rica ederim :)) hare'nin türk kahveli likörünü aldım, bu akşam yapıcam tiramisuyu heyecanla ;)) cevabın için çok teşekkürler sevgili ipek ;)