Ben frittata'yı aslında Meksika yemeği sanırdım. Adında öyle bir tını var:)
Meğer o bir İtalyanmış..
Bu tarifi bulduğumda; içindeki fesleğenden anladım durumu:) Sonra internette biraz araştırma: Evet o bir İtalyan...
Damak tadımıza çok uydu bu Akdenizli yemek. Üstelik içindekileri çeşitleme imkanının olması tam da bana göre. Bir sefer sebzelisi denenir, bir sefer domatesli fesleğenlisi. Dileyen şarküterili çeşitlemeler de yapabilir elbet..
Hepsi hepsi yarım saatte hazır.
İtalyanlar et yanında yerlermiş, ben yanında salata ve yoğurtla öğün yemeği olarak hazırladım, içeriği çok zengin çünkü.
Umarım siz de beğenirsiniz bu pratik ve lezzetli İtalyanı...
Malzemeler:
6 kişi için
- 1 adet kuru soğan (ince kıyılmış) Ya da 4-5 adet taze soğan
- 1-2 diş sarmısak
- 3 kaşık zeytinyağı
- 6 adet yumurta
- 1/4 bardak süt
- 1/2 bardak ufalanmış beyaz peynir (Ya da mozarella)
- 1/2 ufak doğranmış kırmızı tatlı biber
- 1 bardak konserve mısır
- 1/2 bardak dilimlenmiş siyah zeytin
- 1/4 demet maydanoz
- öğütülmiş karabiber
- Bir miktar taze kaşar ya da parmesan peyniri
- Bulabilirseniz bir kaç yaprak taze fesleğen
- Yanında servis etmek üzere yoğurt
Yapılışı
1. Soğanları yemeklik doğrayıp, zeytinyağında şeffaflaştırın. İnce kıyılmış sarmısakları ilave edin.
3. Başka bir kapta, yumurtaları çırpın, süt ve peyniri ekleyin. Bu karışımı tavadaki sebzelerin üzerine dökün.
4. Orta ateşte, ara sıra kenarlarından spatula ile kaldırarak, pişmeyen kısımların alta geçmesine yardımcı olun.
5. Birkaç dakika bu şekilde pişirdikten sonra, parmesan ya da kaşar rendesini üzerine serpiştirip, tavayı 175 C ısıttığınız fırına koyun
Üzeri pişince fırından alıp, soğumaya bırakın. Ilıklaşınca keserek servis yapın.
Afiyet olsun.
Notlar ve Püf noktaları
Frittata, omelete çok benzer bir İtalyan yemeği. Omletten farklı olarak, ocakta pişmeye başlayıp, pişmesini fırında tamamlıyor.
Frittata tarifleri, içine konan malzemeler açısından çok çeşitli olabiliyor. Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleriyle hazırlayabileceğiniz gibi, mantarlı peynirli, ya da hafifçe sotelediğiniz sebze karışımları (havuç, kabak, mantar vs) ile çeşitlemeler yapmanız mümkün. Sıvı mikratını arttıracağından, domates kullanmamanızı öneririm. Ya da iyice suyunu süzdükten sonra kullanın.
Ben yanında yoğurtla servis yaptım, birbirlerine çok yakıştılar.
Hem ocak hem fırında piştiği için, ısıya dayanıklı fırınkabı, borcam, ya da en iyisi döküm demir tava kullanmanızı öneririm.
Yoğun yumurtadan dolayı kolesterol oranı yüksek bir yemek olacağından, birkaç yumurtayı tam kullanıp kalanını sadece beyazıyla da karıştırabilirsiniz.
17 yorum:
iTalyan dedinmi orda duracaksın .Şu dünya mutfaklarından tadı tadımıza en uygun mutfakların biri bence.Türk mutfağındn sonra en sevdiğim mutfaklardan biri.Çok güzel bir tarif ve bizimle payaştığın için teşekkürler.ellerine sağlık.sağlık ve afiyete
goruntu karsisinda dondummmm
muhtesemmmmmmmmmmm
çok hoş gözüküyor, teşekkürler. ellerinize sağlık.
Çok değişik ve güzel bir mama.Eline sağlık.Çok beğendim.Denemem lazım.
Yahu kaç kere yazdım, kaç kere gönderemedim hatırlamıyorum yorumu.:(( Lakin bunu söylemeliyim... Akşam yaptım ve afiyetle yedim. İçine evde ne varsa doldurdum, itiraf ediyorum, azıcık sosis de koydum, pek güzel oldu. Tarif için teşekkürler. Ve de kocaman sevgiler...:)
Hande merhaba,
İtalyan, Yunan, İspanyol.. aslında bütün akdeniz mutfağı bence çok güzel.
Biraz farklı olsa da buna Tunus, cezayir mutfaklarını da ekleyebiliriz. laf aramızda ben Portekiz mutfağını da çok beğeniyorum, ama evde uygulamsı biraz zor.
Yorumun ve beğenin için teşekkürler.
sevgiler
Nino teşekkür ederim, beğenmene sevindim.
sevgiler
525 ziyaretin ve yorumun için teşekkürler..
sevgiler
Fulya,
aslında çok basit bir yemek, ama çeşitlendirilebilir oluşu onu güzel kılıyor
sevgiler
Fig ciğim ellerine sağlık.
Asıl mesajı almışsın işte. Anahtar kelime: evde ne varsa!
Bu yemeği asıl güzel yapan bu galiba:))
Harikasın!
Kocamann sevgiler (bu arada şu son yazının sonunda gönderilen notun sonucunu merakla bekliyorum, mesaj yerine ulaşmış mı acaba??. Bizde gönderilmişbir mesaj olmadığındandır herhalde ki, hiç bir sonuç alınamadı:)))
cok guzel gorunuyor :)) mutlu cumalar guzel haftasonlar�
İpekciğim, zaten ben o mesajın hiçbir yere ulaşmayacağını bilerek yazdıydım be arkadaşım. Anladın sen onu.:)))
İpekcim,
Ne kadar hoş tarifler buluyorsun. :)
Ben de isminden ispanyol yemeği zannettim önce.
Çok güzel görünüyor vallahi.. Ellerine sağlık :)
İtalyansa bayılırım,damak tadları ile benimkisi çok benzeşiyor.Ellerine sağlık.sevgiler...
Sunum harika tat konusunda zaten kuşkum yol ellerine sağlık
Kizartma isini birkac ayda bir belki yapiyorum (tamamiyle kizgin yag tecrubesizligi ve yag temizleme tembelligi). Ama bu omlet oldugu icin daha az kirletir. Hem de firina koymussun, nefis!!
Seninkisi cok zengin olmus : ) Ben kabak, mantar falan ile incesini yapiyorum.
ps: Italyanca her kelime sesli harfle biter. Dedigin dogru, Ispanya Ispanyolca'sina cok benziyor bazen. Italyanca'nin sonuna tislayan "s" koy ve Arapca gibi oku, tamam :))
emeğine sağlık arkadaşım
bende etkinliğe tarif verdim
bana da beklerim canım.
Arkadaş listemdesin
emeğine sağlık arkadaşım
bende etkinliğe tarif verdim
bana da beklerim canım.
Arkadaş listemdesin
Zehra, teşekkürler,
sevgiler.
Fig ciğim,
Ortak kader!!!!:))
Tombuk cuğum,
Teşekkürler. Yeni şeyler denemeyi, dünya mutfaklarında gezinmeyi seviyorum.
sevgiler
Cafe Gusto,
İtalyan lezzetleri bizim damak zevkimize oldukça yakın. Akdeniz kültürü ne de olsa:)
sevgiler
Balkabak, teşekkür edrim. Güven ve beğenin beni çok mutlu etti.
sevgiler
B5,
Ben bu yemek için senden gelecek yorumu bekliyordum işte...
Kızartma sayılmaz buradaki; soteleme.. yani birkaç kaşık yağda çeviriyorsun sebzecikleri. sonra yumurta karışımını üzerine boşaltıyorsun. One pot dish..
Ama İtalyan olan ne varsa hepsi içinde:) Sarmısak, fesleğen, zeytin vs. ..
Sevgiler
Süper görünüyor..En kısa zamanda denemek istiyorum..
Duru,
umarım beğenirsin,
sevgiler
Yorum Gönder