31 Mart 2008

Yeniden Brokoli Çorbası ve Mudanya




İki hafta önce süpriz bir gezi yaptık: Orhangazi, Gebze, Mudanya ve Trilye....
İlk ikisi değil ama son iki yerden fena halde etkilendim ben.
Girit mahallesi, eski evler, sakin sessiz sokaklar, deniz kokusu, yeşile bürünüp baharı karşılayan anaç toprak ve elbette delisi olduğum zeytin ağaçları.

Gezi boyunca zaman endişesi olmadan, anayolu takip etmeyip, zeytinliklerin arasından, ara yollardan gittik. Doğanın uyanışını, verimli toprakları, tarlalarda harıl harıl çalışan çiftçileri izledik. Doğayla birlikte bizim de içimiz yenilendi.




Uzun uzun anlatayım isterdim ama, bir anda yemek blogundan gezi bloguna dönebilirim endişesi ile çok detaya girmiyorum.



Mudanya'yla brokoli çorbasının alakası ne diye düşünebilirsiniz. Ama var.
Şöyle ki:

Geçtiğimiz tarlaların birinde brokoli hasadı yapıyorlardı. Elbette hemen durduk ve tazecik brokolilerden taşıyabildiğimiz kadar satın aldık.

Çoğunu buzluğa yerleştirdim bile. Ama bu kadar taze brokolileri bir an önce tüketmek için, ilk olarak sevgili Münevver'in temel tarifinden yola çıkarak hazırladığım ve sonrasında sıklıkla yaptığım bu harika çorbayı yaptım.

Sevgili Münevver'in Pırasa çorbası, brokoli çorbasına şöyle dönüştü:


Mazlemeler:
4-6 kişilik

  • 1 adet brokoli
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet patates
  • 1 çorba kaşığı (silme) un
  • 1 tatlı kaşığı mısır unu
  • 1/2 lt süt
  • 1/2 lt su
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 tutam muskat, tuz, karabiber

Yapılışı
  1. Önce diş sarımsakları zeytinyağında çevirin.
  2. Soğanları küp küp doğrayın zeytinyağına ekleyip soteleyin.
  3. Küçük doğranmış patatesleri ve brokolileri ilave edip bir süre daha çevirin.
  4. Unları ekleyerek 2-3 dakika sürekli karıştırın.
  5. Suyu (ya da et suyunu) ekleyip pişmeye bırakın. (suyu azar azar koyarsanız, kıvamına ve damak tadınıza göre ekleme yapabilirsiniz.)
  6. Sebzeler piştikten sonra blenderle ezin, yumurta sarısıyla çırptığınız sütü ekleyip biraz daha kaynatın.
  7. Muskat, tuz ve karabiberle tatlandırın.
  8. Kremayla ve parmesan rendesiyle servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun

21 yorum:

pelin dedi ki...

BROKOLİ ÇORBASINI ÇOK SEVERİM. BİE DE SENİN TARİFİNLE DENEYECEĞİM. SEVGİLER

Fulya dedi ki...

Brokolinin bir tek çorbasını bayılarak içerim.Hemde taze brokoli
.Bayılırım taze sebzeye.

ZAMANDAN SIZAN...KIYMET dedi ki...

Bayılıyorum sebzenin çorbaya dönüşen hallerine..

Cafe Gusto dedi ki...

Ne hoş yerler görmüşsünüz hep büyük şehir yerine bu tip kasabalarda (ama özellikle Ege bölgesinde bulunacak)yaşamak istedim.Ama hayat nereye sürüklerse orada yaşanıyor maalesef..Ellerine sağlık çok güzel görünen bir çorba bu tadından ise şüphem yok...sevgiler..

Selcen dedi ki...

Ne güzel gezmişsiniz allah içinize sindirsin. Brokoli çorbasını çok duydum ama denemedim hiç ellerine sağlık, sevgiler...

munevver dedi ki...

Epeydir ben de yapmamıştım brokoliyi İpek. Bugün yapayım, hazır tavuk suyu varken. Afiyet olsun hepinize.

Sevgiyle, Nane Limon

Papatya dedi ki...

İpekçiğim,
Maya doğmadan önce, bir geziyle Girit'e geldiklerinde tanıştığımız Bursalı dostlarımız bizi Bursa'da ağırladıklarında günü birlik bir gezi ye görütmüşlerdi Mudanya'ya. Orada eski Rum evleri, o dönemlerden kalma bir kilise hala gözümün önünde. Sahili yeni restore edilmiş evlerle oldukça bakımlıydı. Tirilye'nin zeytinine değinmeye gerek yok zaten.
Küçük ve çok sıcak bir yer olarak kaldı hafızamda. Yazınla da tazelendi anılarım :)
Kucak dolusu sevgiler,
Papatya

ebruli pastalar dedi ki...

İpek Merhaba,
Ne güzel gezmişsiniz. Gezi fotoğrafları çok hoş, paylaşımın için teşekkürler.
Brokoli çorba tarifi de değişik. Ben farklı yapıyordum. İçeriğine bakılırsa, çok lezzetli olsa gerek, ellerine sağlık.
Sevgiler..

SaNeM dedi ki...

Keşke uzun uzun anlatsaydınız! Fotoğraf bile çok şey anlatıyor, zira sizden dinlemek keyifli olurdu. Denizin rengi ne güzel çıkmış aradan, hemen birkaç ton açığı tepe, sonra gökyüzü...

Yunkabu dedi ki...

Tabaginiza bayildim, ne orjinal!

acemi aşçı dedi ki...

Pelin,
Bu öyle güzel bir temel tarif ki, bütün sebzelere uygulayabilirsin. Hatta bütün sebzeleri karıştırıp, sebze çorbası da yapabilirsin. Ben ıspanağa bile uyguladım:)
Süt su oranını sebzeye göre ayarlamak kaydıyla elbette..
sevgiler

Fulya,
Brokolinin öyle halleri var ki, insana parmaklarını yedirtir. Ama damak zevki bu, kişden kişiye elbette değişir:)
sevgiyle...

Kıymetciğim,
Sebzeseverler burada toplandı şu an:))))
sevgiyle,,

Cafe Gusto,
Emin ol, benim de hayalim seninkiyle aynı. üstelik her gittiğim ve beğendiğim yerde kalıveriyor ruhum:) Beden şehirde yaşasa da, akıl mı desem yoksa ruh mu, dönemiyor bir türlü...
sevgiler..

Selcen,
Bir iki günlük minik geziler ruh tazalamaya birebir. Tek sakıncası, yukarıda yazdıklarım:))
sevgiyle..

Münevver'ciğim,
Artık sebze çorbalarını hep bu tarifle yapıyor, her seferinde lezzetine bayılıyor, kulaklarını çınlatıp, içimden sevgilerimi gönderiyorum sana..
Kulakların sık sık çınlıyorsa bundandır:)
sevgiyle..

Papatya'cığım,
Oraları gezerken adının Girit mahallesi olduğunu bilmiyordum, sonra öğrendim. Ve o güzelim sokaklarda gezerken aklıma gelişinin nedenini anlamış oldum...
Ciddi söylüyorum bir anda aklıma geldin..
Bizimkilerin yerleştikleri yerler oraları değil, ama yine de çok çok etkiledi beni o sakin sessiz ve çok güzel sokaklar.
sevgiyle öpüyorum hepinizi...

Ebruli Pastalar,
Pek çok değişik tarif denememden sonra, benim favori tarifim sevgili Münevver'den uyguladığım bu tarif oldu. Beğeneceğini tahmin ediyorum.
sevgiyle..

Sanem,
Öyle güzel anlatmışsın ki, ben yazsam belki bu güzel detayları atlardım. Teşekkür ederim:)
Bir ara yazayım diyeceğim ama, bu aralar o kadar yazamamam üzerimde ki, verdiğim sözü tutamam korkusuyla birşey diyemiyorum...
sevgiyle..

Yunkabu,
Çok teşekkür ederim. Seninle aynı fikirdeyim. En sevdiğim en özel ve en orijinal tasarımlı kaselerimden biri bu.
Onu bana hediye eden kişiyi tanıdığım, hayatıma kattığım için kendimi çok şanslı sayıyorum. Sevgili Senseim, Evimizin Yıldızı benim en özel dostlarımdan biri.. ve de en zevkli!

Berceste dedi ki...

İpek bence sınırlama yazılarını, sen neye el atsan o güzelleşiyor ve farkın her zaman farkediliyor! Sunum gayet estetik, fotoğraflar gayet güzel, keşke bir de senin ellerinden tadabilsem :) Gezi yazılarını da sabırsızlıkla bekliyorum ben. İstanbul'dan sevgiler...

fikriminincegülü dedi ki...

Fotoğrafları görünce oralarda olma isteği geldi birden. Ne güzel ve ne kadar huzur veriyor.

Ben bu brokoli işini pek sevemedim nedense. Çocuklara zorla yedirirken kendim kaçamak yapıyorum laf aramızda.:) Bir sonrakini senin tarifinle deneyeceğim. Sen harika dediğine göre doğrudur. Ellerine sağlık.

acemi aşçı dedi ki...

Dilek,
Yazdıklarının beni ne kadar yüreklendirip, ne kadar motive ettiğini anlatamam.
Bu kadar güzel şeyler duyunca insanın içi içine sığmıyor ve çok güzel şeyler yapmak istiyor. Gerçekten hakkımdaki düşüncelerin beni çok mutlu etti, teşekkür ederim.
İstanbul'da olduğunu duyduğuma sevindim, şu an eminim sevdiklerinle çok mutlusundur..
sevgiyle...

Fig'ciğim,
Oraları en güzel anlatan kelime "huzur" bence de.
Brokoli için birşey diyemeyeceğim, damak zevki bu; tartışılamaz. Ama Mimi'ye hep söylediğim şeyi tekrarlayacağım: Sevmek için yeterince denemek gerek..
Belki bu şekliyle seversin, denemelisin:)
İçten, çok içten sevgilerimle..

Rainmaker dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Rainmaker dedi ki...

Ben de merakla bekliyordum "benim kaseler ne zaman görücüye çıkacak diye" :D Ellerine, yüreğine sağlık.

mine dedi ki...

Merhaba İpek hanım
benim merak ettiğim buzluğa brokoliyi nasıl koyduğunuz. Haşlayarak mı yoksa çiğden mi? Buzdolabının sebzelik kısmında en fazla 4 gün tutulmalıymış sonra vitamin kaybına uğruyormuş.
Teşekkürler

Suzinaz dedi ki...

Trilye... Benim de ilk gördüğüm günden beri hayran kaldığım çok şirin bir yer, eğer çıkmadıysanız tepedeki tarihi çamlı kahve'yi görmelisiniz, manzara muhteşem:)) Ama eminim gitmişsinizdir, görmüşsünüzdür, beğenmişsinizdir:))

Sevgilerle

Bu arada brokoli çorbasına bayılırım:)

acemi aşçı dedi ki...

Suzinaz,
Kahve kapalıydı, yine de manzarayı doya doya seyrettik. Trilye ve Mudanya kalbimizde taht kurdu. Ara sıra kaçıp geleceğiz galiba:)
sevgiyle..

Nurum ve biz dedi ki...

Merhaba,

Bugun ikinci defa denedim brokoli corbanizin tarifini ve gercekten cok hos holdu. Tarifi paylastigin icin tesekkur ederim. En yakin zamanda bende blogumda yayinlayacagim iznininzle.

Sevgilerimle

GÜLDEN dedi ki...

Brokoliyi çok severim. Çorbanda cok güzel görünüyor. Ellerine sağlık.