07 Nisan 2008

sebzeli lazanya



İngiltere'den ziyarete gelen kardeşimden dolayı, bir haftadır topluca yeme içme halindeyiz. Öncelik, onun en çok özlediği ve sevdiği şeylere verildi elbette. Bu yüzden ilk ziyaret Kalbur'aydı.

Ege bölgesi damağa iyice yerleştirildikten sonra, yanındaki İngiliz arkadaşına Türk mutfağını tanıtma çalışmaları, çeşitli ocakbaşı ve kebap restoranları ile, babaannemin zengin Kayseri mutfağında yapıldı.
Annem bütün Türkiye mutfağını derleyecek çalışmalar hazırlamıştı elbette:)

Ben bu yeme içme furyasına, kardeşimin yanında bavul dolusu taşıdığı sushi malzemeleri ile verdiğim sushi partisi ile katkıda bulundum.

Haftasonu, ailenin İstanbul ayağının da bize katılmasıyla sayımız iyice artarak yeme içme furyasına devam ettik:)
Cumartesi akşamı annemde yenilen Girit ve Ege mutfağından oluşan sofraya, ben naçizane Sebzeli Lazanyamla ufak bir İtalyan dokunuşu karıştırdım. Neyse ki bu lazanya, tamamen zeytinyağı, sarmısak ve taze sebzeleri ile oldukça Akdenizli olduğundan, sofrada çok da sırıtmadı. Hatta çok beğenilip, tamamen kendi yorumlamam olan bu yemeğin tarifi istendikçe, çok gururlandım.
Bu yüzden de sıcağı sıcağına sizlerle paylaşmak istedim.

İnci yarın İngiltere'ye dönüyor. Dokunmayın anneme!


SEBZELİ LAZANYA
8-10 kişilik

Malzemeler:
  • 1/2 kutu lazanya (Barilla)
  • taze kaşar
İç Malzemeleri:
  • 3 diş sarmısak
  • 3 adet pırasanın beyaz kısımları
  • 2 adet kırmızı dolmalık biber
  • 2 adet havuç
  • 1 küçük paket mantar
  • 1 adet kabak
  • 4-5 yaprak lahana (kalın damarları çıkartılmış)
  • brokoli
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
Beşamel sos malzemeleri
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 3/4 lt süt
  • 1/2 paket labne
  • bir tutam toz muskat
  • tuz karabiber
Üstü için:
  • Taze kaşar
  • parmesan
  • tatlı toz kırmızı biber



Yapılışı:
  • Tüm sebzeleri temizleyip, ince ince doğrayın, kabak ve havucu kalın rendeleyin.
  • Sebzeleri yukarıdaki sırasıyla bir kaç dakika arayla zeytinyağına ekleyip soteleyin.
  • sebzelerin üzerini kapatıp 15-20 dakika kadar pişirin. (yumuşayıncaya kadar)
  • Beşamel sos için, önce unu biraz kavurup, zeytinyağını ekleyin. Hepsi toplanana kadar karıştırın. Çırpıcı ile karıştırarak süt ekleyin. Koyulaşıp kaynayıncaya kadar karıştırın.
  • Çok yoğun olmayan bir beşamel sos elde etmelisiniz. Koyu olursa süt ekleyin.
  • Kaynadıktan sonra altını kapatıp baharatları ekleyin ve en son labne peyniri ilave ederek, çırpıcı ile iyice karıştırın.
  • Fırın kabını zeytinyağı ile yağlayın.
  • Biraz beşamel sos döküp yayın.
  • Bir kat lazanya hamuru döşeyin (yukarıdaki markayı alırsanız, önceden haşlamanıza gerek yok)
  • Üzerine sebzelerin 1/3ünü yayın, biraz kaşar peyniri serpip beşamel sos dökün.
  • Üzerine ikinci kat lazanyayı döşeyerek aynı işlemleri sırasıyla üç kat tekrarlayın.
  • En üste bolca beşamel sos döküp, kaşar ve parmesan peyniri rendesi serperek, toz biberle süsleyin.
  • 175 Derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika civarında (üzeri kızarna kadar) pişirip, dilimleyerek ılık servis yapın.
Afiyet olsun.




Notlar ve Püf noktaları
  • Lazanyayı hazırladıktan sonra pişirmeden, bir iki saat buzdolabında bekletirseniz çok daha başarılı bir sonuç alırsınız. Hatta bir gün önceden hazırlayabilirsiniz. Akşam yemeği davetleri için ideal çözüm!
  • İkinci denememde en üste taze kekik koydum. Lezzet bu kadar mı güzel olur? Bunu yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.
  • Sebze çeşitlerini damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Bence sevmedikleriniz, hatta çocukların yemediğini düşündüğünüz sebzeleri bile koyun. Nasıl iştahla yediklerini görünce gözlerinize inanamayacaksınız:)
  • Genelde beşamel sos katı yağ ve beyaz unla yapılıyor. Ben sadece zeytinyağı ve tam buğday unu ile hazırlıyorum ve daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Tabi ki daha sağlıklı.
  • Beşamel sos içine biraz labne ilave etmeyi yeni keşfettim. Sonuçtan fazlasıyla memnunum. Bunu da özellikle tavsiye ediyorum.
  • Barilla lazanyaları ayrıca haşlanmaya gerek olmadığı için oldukça pratik. Ama bunları kullanırken, beşamel sosun fazla katı olmayıp, hamurları yumuşatması gerekiyor. Lazanyanın bekledikçe güzelleşmesi de bu yüzden.

22 yorum:

Defne dedi ki...

Sen usta bir aşçı olduğunu artık kabul etmelisin. Ben de lazanyanın sebzelisine bayılırım, kıymalısı ile aram yoktur pek. Ellerine sağlık!

Dur ben şu kıvrımların güzelliğine bir kere daha bakayım en iyisi :D. Öptüüm!

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

İpekciğim,
Tasarımcı olmanın etkisi var mı diye düşünüyorum ki mutlaka vardır ama ellerinden çıkan her şey öyle lezzetli görünüyor ki. Yemede yanında yat türünden hani.

Ellerine ve zevkine sağlık diyorum.

Sevgilerimle...

Selcen dedi ki...

İpek'ciğim püf noktalarına dikkat ederek mutlaka deneyeceğim nefis görünüyor ellerine sağlık.

Allah kavuştursun.

Sevgiler...

Zerrin dedi ki...

merhaba kıymalı lazanyayı sevmen o yüzden sebzeki lazanya tam bana göre ellerinize sağlık...

antepası dedi ki...

Arkadaşım yeni blog adresim http://antepasi.blogspot.com/dur.Diğer adresim kayıtlı ise silip bu adresi girersen memnun olurum.Eski adresime girip hırsızlara prim yaptırmayım.Yeni bolgumla artık sizlerin arasındayım. FULYA

biriciks dedi ki...

harika görünüyor
bütün püf nktaları deneyerek yapacağım bir sonraki lazanyamı
sevgiler.

Begüm dedi ki...

Harika olmus bu lazanya. Ellerine saglik.

Kardesinden ayrilmak cok zor olur eminim, hele annen icin... Bende senede bir iki kere yasiyorum bu durumu :(
sevgiler

butterfly dedi ki...

İpekcim benim gibi et sevmezlere altın değerinde bir tarif olmuş bu. Ayrıca nişanlım gibi sebzede seçici olanlara her tür sebzeyi parmaklarıyla beraber yedirtecek kadar lezzetli gözüküyor:).
Püf noktalarıyla beraber anlatışına bayılıyorum, böylece gözüm korkmuyor en karmaşık yemeklerden bile:).
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler, öpücükler:).
aslı

acemi aşçı dedi ki...

Defne'ciğim,
Her yemeği ilk yapışımda ben de herkes kadar acemiyim:)
Bizim sebzeyemez kocalar için bile uygun bir tarif oldu gibime geliyor, ama benimki hala direniyor:))
Çook öptüm seni..

Burçin teşekkür ederim.
Estetik, görsellik ve lezzet konularına senin kadar önem verip, hassas davranan birinden böyle güzel sözler duymak çok güzel.
Tasarımcı oluşumun, hayatımın her alanına kattığı özen, keyif ve detaycılık, ister istemez mutfağıma ve sayfama da yansıyor.
Ben de senin sayfanı gezerken, harika fotoğraflar ve lezzetler karşısında yutkunup duruyorum.
sevgilerimle...

Selce, teşekkür ederim.
Püf noktaları arasında en önemlisi, beşamel sosun fazla koyu olmaması ve de hamurun yumuşaması için lazanyayı pişmeden bekletmek.
Umarım siz de beğenirsiniz.
sevgiyle..

Zerrin teşekkürler.
Sebzeli bence de iyi bir alternatif,
sevgiler

Biriciks teşekkür ederim. Umarım sizler de beğenirsiniz
sevgiler

Begüm teşekkürler,
Sizlere de Allah kavuştursun diyorum:)
sevgiyle

Aslı'cığım,
Senin hiç birşeyden gözün korkmasın. Yaptığın her şeyi öyle ilgi ve sevgiyle yapıyorsun ki başarısız olman mümkün değil.
İçten sevgiler

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili İpek gözün aydın kardeşine kavuşmuşsun.Ayrıca Türk mutfağını da özenle tanıttığınıza eminim.Annenin ve senin ellerinize sağlık.sevgiler...

gülriz dedi ki...

Sevgili İpek, Allah kavuştursun diyelim :))) Bol yemeli içmeli bir hafta sonu geçmiş anlaşılan. Lazanya şahane görünüyor, hem de kıymalı değil sebzeli; bayıldım, bayıldım... Kimbilir pırasa da ne kadar yakışmıştır içine. Ellerine sağlık, kocaman sevgiler

Papatya dedi ki...

Ipekcim
öncelikle Allah kavuştursun...
Adam akıllı bir damak ziyafeti olmuş kardeşin için... Bir de yanındaki İngiliz arkadaşının durumunu düşündüm. Ömründe bunca güzel lezzeti bir arada görmüş müydü acaba?! :))
Ben de pek çok arkadaş gibi lazanyanın sebzelisini çok seviyorum. Ben ıspanaklı yapmıştım geçenlerde. Seninkisi sebze açısından çok daha zengin ve besleyici olmuş. Ellerine sağlık!
öpüyorum
Papatya

Sndrfknella dedi ki...

İpek'cim Allah kavuştursun, kardeş Amerika'da yaşadığından çok iyi bilirim o duyguyu. Geldikleri zaman harika da, dönüş vakti geldi mi ayaklarım gitmez havaalanına adeta. Ama ne yapalım işte, onların düzeni de oralarda kurulmuş. Hem gitsinler ki, yine gelip bizi sevindirsinler. Senin aracılığınla anneciğini çok çok öpüyorum. En kısa sürede, çok çok güzel günlerde kavuşursunuz birbirinize umarım :))))

Kocaman öpüyorum,

Sevgiler :)))

kizilciksurubu dedi ki...

Cok lezzetli görünüyor,ellerinize saglik.Sevgiler.

acemi aşçı dedi ki...

Cafe Gusto,
Ben bu yoruma teşekkür edip cevap yazıncaya kadar, kardesşim çoktan döndü ve özlemi başladı bile:(
Sevgilerimle..

Gülriz,
Teşekkür ederim. Sebzeler bence herşeye yakışıyor, Özellikle de hamurişlerine.
Bol yeme içmeli günlerden sonra diyet günleri başladı elbette.
Bakmayın elmalı çörek tarifi yayınladığıma, onlar arşivden:)
sevgiler

Papatya'cığım,
Benim de bu lazanyadan sonraki denemem sanırım ıspanaklı olacak. Çok aklıma yatıyor çünkü. OOooo evde ıspanak da var aslında!!!
İngiliz arkadaş, acaba aç kalır mıyım korkusuyla geldiği Türkiyeden yanında kangal kangal sucula ve adana kebap hayalleri ile döndü!!:))
Çoook öpüyorum hepinizi

Sndrrr!!
nerelerdesin sen kuzum, çok özledim . Seni de yazılarını da..
Çoook öpüyorum seni.

Kızılcıkşurubu,
teşekkürler ve sevgiler

Hulya Unsal Sakiroglu dedi ki...

Merhaba,

Benim gibi sebze severler için ideal. Gerçekten çok iştah açıcı görünüyor elinize sağlık.

Adsız dedi ki...

mükemmel görünüyor elinize sağlık! ama zeytinyağla yapılan beşamelin ne kadar yavan bir tad verdiğini tecrübe etmiş biri olarak bazı tadlarda katı kuralları bir kenara bırakmalı ya da hiç yapmamalı diye düşünüyorum.
sevgiler aynur

ipek dedi ki...

Aynur,
Damak alışkanlıkları o kadar göreceli ki, bu işlerde doğrusu/lezzetlisi budur demek çok zor. Ben zeytinyagına öyle alışkınım ki, bu beşamel sos bana diğerinden daha lezzetli geliyor. (Dikkat ettiysen içinde ayrıca labne var, bu da beşamel sostaki yeni takıntım:))
Yemek yampnaın hiç bir kuralı yok bence, içindeki yağ oranını ve cinsini herkes dilediğince ayarlamalı.
Sevgiler..
not: bu lazanyada beşamel sos özellikle çok sulu hazırlanıp, döktükten sonra bekletilerek lazanya plakalarının yumuşaması için kullanılıyor. Piştiğinde ortada beşamel falan olmuyor yani:)

Alper Evirgen dedi ki...

Selam,
Lazanyayi cok severim, sebzeli lazanyayi ise daha bir severim, tarif cok ama cok guzel isliyor, ellerinize saglik, her seferinde elime ne gecerse onunla yapiyorum, artik arkadaslar gelecegi zaman onceden siparis verir oldular.
ve not: sebzeleri sotelemeyip artik butun marketlerde rahatca bulunan eleklerin uzerinde bir bardak su buharinda pisiriyorum, suyun icine 2 dis sarimsak eziyorum, hic yag olmadigi icin daha hafif geliyor, denemek istiyenlere saygiyla tavsiye edilir. :)

ipek dedi ki...

Alper,
süpersin!!
asıl senin ellerine sağlık. buharda pişirme fikri çok hoşuma gitti ve aklıma yattı. ilk yapışımda deneyeceğim.
bana güvenerek tarifi denemene, deneyip beğenmene, beğenip de paylaşmana çooook mutlu oldum. teşekkür ederim.
sevgiyle

ebru dedi ki...

Sevgili Ipek, merhaba ben Ebru Nur :-)
Beni hatırladın mı? Inci'nin Bilkent'ten arkadaşı...

Sebzeli lazanyanı, haftasonu yaptım da sana onu haber vereyim istedim. Timur'la beraber afiyetle yedik. Eline sağlık, tarif için de çok teşekkürler. Gerçi ben tepside yapmadım, kare cam pyrexte yaptım, o yuzden de daha kalın oldu ama sonuç iyi çıktı. Gözümde çok büyütmüştüm bu lazanyayı ama artık korkusuzca yapabilirim diye düşünüyorum. :-)
Çok sevgiler
Ebru Oral

ipek dedi ki...

EbruNur,
Nasıl "hatırladın mı" dersin? Sen neredeyse ailemizim bir ferdisin:)
İnci'den yemeklerin konusunda detaylar alıyorum ve cidden mutlu oluyorum. Böyle sıkı takipcilerimin olması hele bir de kendi uygulamalarını yapıp yorum göndermeleri çok değişik bir duygu; kendini iyi hissettiriyor insana. Sanki aynı sofraya oturmuşuz gibi hissediyorum:))
Bu lazanya, malzemelerinin çokluğu nedeniyle olsa gerek; uzaktan zormuş gibi duruyor. Oysa ne kadar pratik olduğunu artık fark etmişsindir. Ve en güzel tarafı, bir okuyucunun yorumundaki gibi; tarif çok güzel işliyor, ne koyarsan koy içine, kaldırıyor.
Yeni denemelerini ve yorumlarını merakla bekliyorum.
sevgiyle Ebru cuğum..