08 Eylül 2008

Zeytinyağlı Kabaklı Pilav ve Bahçeden

Kabaklı Pilav:

Malzemeler:
4-6 kişilik
  • -1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • -1 adet kuru soğan
  • -2 adet yeşil domates
  • -1/2 kg Girit kabağı
  • -1 ölçü pirinç
  • -2 ölçü su
  • -tuz karabiber
  • -derotu
Yapılış:
  1. 1. Kabakları 5 dakika kadar haşlayıp sudan çıkartın.
  2. 2. Soğanları küp küp doğrayıp zeytinyağında soteleyin
  3. 3. Pirinci ekleyip 2-3 dakika daha sotelemeye devam edin.
  4. 4. Bir parmak kalınlığında doğradığınız kabakları ekleyerek bir süre daha çevirin.
  5. 5. Kaynar suyu ekleyin.
  6. 6. Yeşil domatesleri ufak doğrayıp ilave edin, tuz ile tatlandırın.
  7. 7. Pilav pişirdiğiniz şekilde pişirin.
  8. 8. Demledikten sonra ince kıydığınız dereotunu ekleyip karıştırın.
  9. 9. Soğuduktan sonra taze karabiber ilave edip servis yapın.
Notlar ve püf noktaları:
  • -Kabaklı pilavı bir Girit yemeği olarak biliyorum. Ama emin değilim.
  • -Bu yemeği ılık ya da soğuk tüketin, sıcak değil.
  • -Ne kadar çok dereotu o kadar çok lezzet:)
  • -Dereotunu pişerken değil piştikten sonra ekleyin, yoksa eriyor ve bulamaç gibi birşey oluyor.
  • -Yeşil domates bulamazsanız asla kırmızı domates kullanmayın, yeşil domates ile -kırmızının lezzeti farklı. (Yeşil domatesi Eylül ayında pazarda rahatlıkla bulabilirsiniz, turşuluk olarak satılır)
  • -Mümkün olduğunca minik kabaklar kullanın. Lezzet o kadar artar.
Afiyet olsun.

Not: Bu yemektekilerin "bizim kabaklar" olduğunu ekleyerek, bahçeden haberlere geçeyim:)



En sevdiğim ay, Eylül; hasat zamanı. Bahçenin de en güzel ayı.
Bahçeden haberlere bir türlü fırsat gelmedi. Aslında beklediğim kadar keyifli ve verimli geçmedi bahçe bu sene.

Hasat!

Önceki yıllarda edindiğim hobby bahçeciliği tecrübeleri sayesinde, iki yıl boyunca aklınıza gelebilecek her türlü organik sebze ve ot çeşidini yetiştirip bol mahsul alınca, bu bahçeyi de kotarırım sanıştım. Bu ne yazık ki-pek çok değişik olumsuz faktörün bir araya gelişiyle- gerçekleşemedi. Umarım seneye sulama sistemini halledip, etrafı çitle çevirince, kendi bildiğim ve istediğim şekilde sebzelerimi yetiştirebilirim.
Bütün olumsuzluklara rağmen, tam benim istediğim şekilde olmasa da, bazı organik sebzeler yetiştirebildik yine de.



Ağaçlarımız ise bakımsızlık ve susuzluktan dolayı fazla verimli halde değillerdi. Yine de, 50 kadar vişne ağacımız vişneyle dolup taştığında (ki bu aşağı yukarı 1 ton ya da fazlası ediyor) bu kadar çok vişneyi nasıl toplayacağımız, nasıl depolayacağımız, ya da ne yapacağımız konusunda panik olduk. Çoğu vişnemiz ağaçta kurudu gitti. Hayatımda gördüğüm en iri ve lezzetli vişnelerdi.
Kirazlarımızı saksağanlar yedi!
Can eriklerini vaktinden önce toplamışız; heba oldu gitti:)
Neyse ki kayısıların hepsini toplayabildik, dağıtabildik.
Nektarinler bir türlü olmadı, hala bekliyoruz:)
Bir çok çeşit elmanın ne yazık ki hepsi kurtlu.
Ağaç bakmak zor işmiş!!
Armut ve ayvalar için beklemedeyiz. Mürdümler ve kırmızı erikler dolup taşıyor, akıbetleri vişnelerinki gibi olmasa:))


12 yorum:

DeSsTiNa / Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

Severim hem sebzeyi, hem pilavı. Eee tabii sebzeli pilavları :) ellerine sağlık

asya yusof dedi ki...

ipek selamlar bahcene bayildim cokguzel olmus hele mimisimin o bahcedeki salina salina hallerine daha cok bayildim..
kirazlarin arasinda neguzel poz vermis..
masaallah
bende dun ilk defa senelerdir lezzetine hasret kaldigim kabak cicegi dolmasi yaptim

kabaga nedense dere otunu cok yakistiriyorum senin kabakli pilavdada gordum kabak olunca dere otu ve nane harika gidiyor..

grit kabaklari ile ciceklerini yarin yayinlicam bir ara bakiver..

bugun kabak ciceginin kizarmasini koydum..

SICAK PAYLAŞIMLAR AYSEL dedi ki...

Bahçeye bayıldım... Ne kadar emek ve sabır isteyen bir iş ağaç bakımı...

Kabaklı pilav da hoş olmuş... Ellerinize sağlık... Sevgiyle...

birdutmasali dedi ki...

sevgili ipekciğim,
bahçeler,ağaçlardaki karnavallar,
tatlı kızın,
yaptıkların,sundukların okadar göz alıcı kii..
ellerine sağlık..
doğal ortamın insana kattıkları sadece yaşanası hissiyatlardır bence..
çok seviyorumm bende...
teşekkürler.. svglrr

NuNu

gezicini dedi ki...

ooo organik sebzeler, meyveler.. ne kadar güzeller.. bayıldım...
sevgiler
gorki

özel dedi ki...

İpek Hanım
Fotoğraflar
beni çok etkiledi.Meyvelerin fazlasını korumak gerçekten zor ben bir kısmını reçel olarak,erikleri ise meyve suyu yaparak değerlendiriyorum.Mürdüm eriklerinin çekirdeklerini çıkartarak derin dondurucuda saklıyorum ve misafir geleceği zaaman bir bölümünü şekerle ve tarçınla dağılmayacak şekilde pişiriyorum soğutup dondurma ile ikram ediyorum.Sevgiyle kalın.

ipek dedi ki...

Destina,
Ben de öyle:)
sevgiler

Asya,
Yorumunu okumadan görmüştüm zaten sayfanı. Nefis görünüyorlardı. ne kadar da güzel fotoğraflamışsın, eline sağlık.
sevgiyle..

Aysel,
Teşekkürler. Ağaç bakımı daha kolay diye düşünmüştüm, gerçekten zormuş. Ama onu da öğreneceğiz elbet:))
sevgiyle..

NuNu,
Ne güzel şeyler yazmışın öyle, teşekkür ederim.
Bizi "insan" yapan da bu hissiyatlarımız değil mi zaten?
sevgiyle...

Gorki,
Nerelerdesin sen yaa? Bebişi öperim..
sevgiyle.

isimsiz,
Çok teşekkürler. Ben de bazı meyvaları bu yolla değerlendirmeye çalıştım (meyvasuyu) Tarçınlı-dondurmalı fikri çok hoş. aklıma yattı:) Teşekkür ederim
sevgiler

Tuğba dedi ki...

Bahçeye bayıldım.Ne mutlu sağlıklı meyve sebze den yararlana biliyorsunuz.Ellerinize emeğinize sağlık

ilker'in mutfağı dedi ki...

Pilava,ama özellikle bahçeye bayıldım.Sebzeler,meyveler...Herşey harika.Ellerine sağlık.sevgiler...

ipek dedi ki...

Tuğba,
Teşekkürler:)
Her güzel şey gibi, bunun için de oldukça emek ve zaman gerekiyor. Ve de gidiş geliş 100km yol:(
Yine de hepsine değer:)
sevgiler

İlker,
Teşekkürler. Seneye daha başarılı olacağımızı umuyoruz.
sevgiler

KelebekGibi dedi ki...

Ben bu mavis gzlü kizi gördüm ve yorum yazmadan gecemedim, Maasallah gözleri öyle güzelki:)

ipek dedi ki...

Kelebekgibi,
Çok teşekkür ederiz..
sevgiyle