25 Mart 2009

kaşarlı kalamar


Artık balıkçılarda sık rastlanıyor. Fiyatı çok makul olmasa da, büyükçe bir tanesi ile güzel bir ara sıcak hazırlanıyor.
Kalamar tavaya pratik ve lezzetli bir alternatif: Kaşarlı Kalamar.



Malzemeler:

1 şişe soda

1 büyük kalamar,
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
50 gr taze kaşar peyniri
1 dal taze kekik

Hazırlanışı:

Kalamarı balıkçıda iyice temizletin.
Üzerine 1 şişe soda dökerek, buzdolabında, ağzı kapalı kapta bir gece dinlendirin.
Ertesi gün, kalamarları buzdolabından alın, iyice kurulayın ve 1 cm kalınlığında dilimleyin.
Isıya dayanıklı bir sahanı ikiye kestiğiniz sarımsak ile iyice ovun. (Sarımsağı içine koymayın, atın)
Zeytinyağını sahana alıp ısıtın ve kalamarları bir kaç dakika soteleyin.
Daha sonra üzerine kaşar rendeleyerek taze kekikle süsleyip orta ısıdaki fırına verin.
Peynirler eriyip üzerleri kızarana dek (yaklaşık 10-15 dakika) pişirin.

Afiyet olsun.

Sonradan eklenen not:
Kalamarı ateşte uzun süre tutmamaya dikkat edin. Gereğinden fazla piştiğinde çok sert ve kayış gibi oluyor. Sonuç böyle olursa bilin ki fazla pişmiştir.
Dondurulmuş kalamarla nasıl sonuç vereceğini bilemiyorum. Ancak bu tarifi uygulayacaksanız kalamarları tamamen çözdürüp sonra da kağıt havlu ile suyunu aldıktan sonra kullanın.

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Peynir sevmeyen oğluma en sevdiği kalamarı böyle sunsam hayır demez herhalde.Ellerine sağlık canım.Sevgiler...

karamel mutfak dedi ki...

peynirleride ne güzel kızarmış ,hoş ben tavasını seviyorum ama buda çok leziz görünüyor.

Sevgi Küçük dedi ki...

ellerinize sağlık. canım kaçtır kalamar çekiyordu. bir farklılık yaratıp bu haftasonu deneyebilirim.
sevgiler

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Daha hic yemedim kalamar. Nasil bisey acaba diye merak ettim valla:)

Adsız dedi ki...

Sence dondurulmuşlardada aynı sonucu verirmi İkea'dan bir paket aldım dondurucuda sabırsızlıkla bekliyordum güzel bir tarif olsada dışarıdakiler gibi bir kalamar yesek diye.
sevgilerimle

ipek dedi ki...

Müjde,
Bizimki buna bayıldı, sanırım çocuk damak zevkine uygun bir lezzet. 1 adet kalamarla denemeye değer bence. Üstelik Mimi'de peynirden nefret ettiği halde bütün porsiyonu sildi süpürdü tek başına:)
sevgiler..

Karamel mutfak,
Tavanın tadı apayrı elbette. Onun yerini tutacağını sanmıyorum. Bu belki biraz daha pratik olmasıyla tercih edilebilir.
sevgiyle..

Sevgi,
püf noktalarını yazmayı unutmuşum, sonradan ekledim. Denemeden önce mutlaka okumanı tavsiye ederim ki, kalamarlar sert olmasın.
sevgiyle..

Düşbahçesi,
Bence ilk deneme "kalamar tava" ile olmalı. Onu yiyip de sevmeyeni düşünemiyorum:)
sevgiler...

Elçin,
mesajın için gerçekten teşekkür ederim. sayende püf noktalarını yazmadığımı fark ettim.
açıklamaları orada yaptım, umarım donmuşla da iyi sonuç elde edersin.
sevgiyle..

Adsız dedi ki...

canım ipek, ben bittim bu tarife. Her balık almaya gittiğimde ya kalamar, ya ahtapot mutlaka alırım. Balığın yanına meze olarak pek yakıştırıyorum. Hele kalamar dolmasını.. Ama bu tarif tam benlik. Hafta sonu denenecek..

sımmsıkı kucaklarım

Adsız dedi ki...

İpekcim bizim evde de pek sevilir kalamar..Ama kızartmaya alternatif bir tarif ihtiyacı vardı çünkü sağlık açısından pek sık yapmıyorum kızartma. İşte aradığım o tarif burada:).
Çok leziz gözüküyor..Ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle...
aslı

Oya Kayacan dedi ki...

Lezzeti görüntüden taşıyor sanki... Ellerine sağlık.

ipek dedi ki...

Zerrincik,
Bu resmini gördüğün kalamarlar da aslında kalamar dolması olacaklardı. Eğer "dur" demeye vakit kalmadan, balıkçının el çabukluğuyla dilimlenmeselerdi..
Dolayısıyla dolmalar bir anda bu şekle dönüşüverdiler,
umarım beğenirsin:)
sevgiyle..

Aslı'cığım,
Ben de çok sevmeme rağmen, aynı endişeler içerisinde böyle değişik yöntemler denemeye çalışıyorum.
beğeneceğinizi umarım.
sevgiyle..

Sevgili Oya,
Çok teşekkürler:) Ben de bir süredir senin ısırganlı parmesanlı omlet karşısında yutkunup duruyorum. O nasıl şey öyle.. muhteşem..
sevgiyle..

Adsız dedi ki...

harika görünüyor canım ellerine emeklerine sağlık..

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir tarif; denemeyi düşünüyorum. Yalnız sahana takıldım. Hem ocağın üstünde (kalamarın z.yağıyla içinde soteleneceği) hem de daha sonra fırına verilecek bir sahan bu..?
Marka ve/veya materyal tavsiyeniz olabilir mi acaba bana İpek Hanım?

zarpandit dedi ki...

annemin fotografı gorur gormez ilk tepkisi :

abdullah(babam) beni kalamar yemeye götürrrr lutfen :D

ipek dedi ki...

Kardelen,
Teşekkür ederim.

Gül Nur,
Portland marka, yumurta sahanı diye satılan porselen bir sahan bu. Boyner mağazalarında 12 TL, Tepehome'da 10 TL ye satılıyor. En son Migroslarda bile gördüm. Çok pratik ve kullanışlı. Ocak üzerinde de fırında da kullanılabiliyor. Önerebilirim.
sevgiyle..

Gökçe,
Akşam akşam öyle güldüm ki:)) Siz aile boyu çok şekersiniz.
Neşeniz hiç eksik olmasın.
sevgiyle..