Bu baharın ilk favorisi sultani bezelye.
Daha önce denemediğim şekillerde deneyerek müthiş bir lezzete daha kavuştuğumu söyleyebilirim.
Bunlardan ilki; Bezelye Cipsi!
Bu lezzeti nasıl tarif etmeli ki? Mümkün değil, ancak denemeniz için ısrar edebilirim. Ne demek istediğim ancak o zaman anlaşılır.
Daha önce denemediğim şekillerde deneyerek müthiş bir lezzete daha kavuştuğumu söyleyebilirim.
Bunlardan ilki; Bezelye Cipsi!
Bu lezzeti nasıl tarif etmeli ki? Mümkün değil, ancak denemeniz için ısrar edebilirim. Ne demek istediğim ancak o zaman anlaşılır.
- Bu narin, çıtır çıtır, yemyeşil güzelliklerden 1 kilo kadar satın alıyorsunuz.
- Yıkayıp ayıklıyorsunuz. Minik kılçıklar gözünüzü korkutmasın; kart değiller.
- Büyükçe bir tavaya ya da daha iyisi woka, bir iki yemek kaşığı zeytinyağını koyup ısıtıyorsunuz.
- Yarım kilo kadar sultani bezelyeyi tavaya alıp üzerine biraz tuz (tercihen deniz tuzu) serperek yüksek ateşte başlıyorsunuz tavayı sallamaya, hoplatmaya:)
- 10 dakika sonra çıtır çıtır sultaniler hazır.
- Miss gibi, çıtır çıtır, müthiş lezzetli ve elbette sağlıklı.
- Bunları çocuklarınıza ikram ederken lütfen "Bezelye cipsi" diye tanıtın. Cips adını duyunca tereddüt etmeden deniyor, deneyince de bayılıyorlar; benden söylemesi.
Bezelye/Pilav
- Wok ya da büyük tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın.
- 1 adet havucu rendenin dilim tarafı ile incecik dilimleyin (dikkatli olun, benim gibi başınıza iş açmayın; bu rendede parmağımı feci yaraladım) tavada soteleyin.
- Bezelyeleri ekleyip sürekli sallayarak soteleyin.
- En son, 7 adet taze soğanı doğrayarak bezelyelere ekleyin.
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyerek 5 dakika soteledikten sonra üzerine kapak kapatarak kısık ateşte 10 dakika pişirin.
Notlar ve Püf Noktaları:
- Acele edin, sultani bezelyenin süresi çok kısa hemen bitiveriyor.
- Sultani bezelye, kabukları ile yenen bir bezelye türü. Bu yüzden de tanelerinin çok ve büyük olması kart olduğunun bir göstergesi. Fazla tanelileri almaktan kaçının.
- Zamanının geçmesine yakın kabuklarda kararma görülebilir, bu yenmesine engel değil.
- Fazla pişirip de eritmeyin, bu bezelye türü biraz diri kalacak şekilde pişiriliyor. Yoksa içerdiği lezzetten de mahrum kalabilirsiniz.
- Önemli oranlarda içerdiği protein, karbonhidrat, fosfor, potasyum, A vitamini ve yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye, çok besleyici ve sağlıklı bir hububat türü.
- Kolayca çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü etki yaptığı,
- Yine bu lifli yapısından ötürü, kandaki şeker düzeyi artma ve azalmalarını düzene sokarak bedenin enerji düzeyini sabit tuttuğu bilinmekte.
21 yorum:
bezelyeyi cok severim yemegini yiyemem ama ben çig çig çekirdeklerini yemeyı cok severim. ellerine saglık sevgiler.....
ellerine sağlık bol bezelyeli ttalar olmuş .sevgiler
Ellerine sağlık Bezelyeli lezetleri çok sevrip.Cipsi mutlaka oğluşta deneyeceğim.
Bezelyeyi görünce yazmadan geçemedim Ben sinopluyum bizde bu bezelyeyi normal fasülye yemeği gibi pişirip sarımsaklı yoğurtla yerler Çok severim ben
bezelyeyi çok seviyorum bende.içlerinde denemediğim tarifler var; özellikle de cips! :)
ellerine sağlık
Çok güzel çeşitler yapmışsınız ben de en kısa zaman da bir tanesini deneyeceğim.
bende geçen pazar alıp hemen yaptım , çok seviyorum ama mevsimi kısa olduğu için üzülüyorum , neyse bu hafta sonuda bulursam alıyımda bir kere daha yapayım.
Farklı tarifleri paylaştığın için çok teşekkürler.
sevgilerimle
Cansu,
Bu tarifler tam sana göre o zaman. Ben tadına inanamadım ilk yediğimde.
sevgiyle..
Neşeli Günler,
Teşekkür ederim,
sevgiyle..
Tuğba,
denersen sonucu lütfen bildir, oğlun severek yerse gerçekten mutlu olacağım.
sevgiyle..
Sinoplu,
Eminim çok lezzetli olur, ama ben bu lezzeti başka bir lezzetle karıştırmaya kıyamam ki....
sevgiyle..
Sevgi,
Normal cips lezzeti değil elbette ama denediğinde ne demek istediğim anlaşılacak.
umarım beğenirsin.
sevgiyle..
İpek,
teşekkür ederim,
umarım beğenirsiniz.
sevgiyle..
Neşe,
Evet bu güzellikle beraberliğimiz oldukça kısa. Hasret kalınıyor. Bu narin meret dondurulmaz da herhalde..
sevgiyle..
Geçen gün markette gördüğümde yok allasen bu nasıl bezelye kabuk mu yicem demiş yüzüne bakmamıştım,burda gördükten sonra hemen gidip 2 avuç kadar aldım ve tavada cips şeklinde yaptım süper oldu herşeyi beğenmeyen eşim bile kötü olmamış bu dedi teşekkür ederim mutfağıma yeni bir sebze kazandırdığın için:)
Aylin,
öyle çok sevindim ki..
kendi kafama göre tasarladığım bu lezzetlerin, başkaları tarafından da beğenilmesi beni inanılmaz mutlu ediyor. Üstelik faydalı lezetlerle bir araya geldiğimiz için daha da seviniyorum.
Cipsleri dipsoslar eşliğinde daha da beğendirebilirsin: mesela sarımsaklı süzme yoğurt ya da chili sos.
sevgilierimle
Merhaba İpek Hanım,
Sultani bezelyeyi sizin yazınızı okuduktan sonra bugün aldım ve cipsini yaptım. İyi ki yapmışım çok güzel oldu. Hatta acaba dondursam nasıl olur diye düşünüyorum. Ellerinize sağlık.
Sevgiyle,sağlıkla
Sevil
Sevil Hanım,
Çok sevindim.
Dondurma fikrini ben de düşünüyorum fakat; ne zaman dondurulmak üzere satın aldıysam; dayanamayıp cips yapıyorum:)))
Dondurma fikri iyi gibi duruyor; yine de çözüldükten sonra çok yumuşayacağı için, cips yapma şansımız olmayabilir. Az miktarda dondurarak denemek lazım..
Önce deneyen sonucu diğerlerine bildirsin:)
Sevgiyle..
Tekrar merhaba İpek Hanım,
Az önce 200 gr sultani bezelyeyi ayıkladım ve yıkamadan buzdolabı poşetiyle buzdolabımın derin dondurucusuna koydum. Pazar günü deneyeceğim inşallah çünkü eğer güzel olursa pazartesi günü pazarımızdan bol bol alacağım. Sonucu da hemen yazacağım.
Sevgiyle, sağlıkla
Sevil
slm.ben ilk defa iki sefer tam mevsiminde yaptım sultani bezelye yemeğini.aynı taze fasülye gibi pişirdim ama bezelyelerim sanki hiç pişmedi sert oldu.normalde fazla pişirilmemesi gerekiyormus ama ben pişmeyince yarım saatten fazla ocakta tuttum.sizce neden bezelyelerim kart oldu bi bilginiz varmı?cinsinden olmus olabilirmi?
Sevil,
Süpersinnn..
sonucu merakla bekliyorum.
sevgilerimle..
İsim bırakmayan yorumcu,
Sultani, kabukları yenen bir bezelye türü ancak, ondan fasülye performansı beklememek gerek; onlar çok farklı iki sebze.
Sultani bezelyenin kabukları sert (ama kart olması ile ilgili değil) ve fasülyeden çok farklı lezzette.
Bu sertlik sebzenin özelliği. Bu yüzden mümkün olduğunca diri tüketilebilir. "Bezelye cipsi"ni denemenizi öneririm: benim bu sebzeyi tüketmek için bulduğum en lezzetli yol olduğunu söyleyebilirim.
sevgilerimle..
Sevgili İpekcigim,
Bu postun yayınlandığındn bu yana bezelye alıp tarifleri deniyorum her akşam. Geçen yıl yine bu zamanlar çiğ semizotu ile yaptığın salatayı denedikten sonra birkac hafta arka arkaya bu salatayı yemiştim inan. Şimdi de bezelyelere başladım bu nasil bir lezzettir? Bazen cips gibi yapip salatanın üzerine koyup az peynir rendesi ekliyorum, bazen zeytinyağlı fasulye gibi pişirip yiyorum. Bu güzelim lezzeti tanıttığın için çok çok teşekkür ederim İpekcigim,
Sevgiler,
Papatya,
Süpersin! Salata dostları klübü kursak yeridir.
Bu baharın sebzesi Sultani! Üstelik ne pratik hazırlanıyor değil mi?
sevgiyle..
İpek Hanım,
Sabah gittiğim pazarda maalesef sultani bezelye bulamadım. Çünkü artık vakti geçmiş, bir tezgahta bile yoktu. Dolayısıyla buzlukdakileri de çıkarmadım. Dener denemez nasıl olduğunu yazacağım. Seneye hazır olmamız için inşallah.
Sağlıkla
Sevil
Sevil,
İlgine çok teşekkürler. Bu güzel lezzetin mevsimi bukadarcık:)
sevgiyle..
İpek Hanım,
Bu sabah pazarda 2 tezgahta sultanileri gördüm. Eve gelince hemen buzluktakileri yıkayıp biraz süzdürdükten sonra cips yaptım. Sonuç biraz göreceli, benim hoşuma gitti ama dediğiniz gibi azıcık yumuşak oldular. Yine de salataların içine çok yakışacağını düşünüyorum ki cips olarak da güzel. Ben 1 kg. alıp donduracağım.
Sevgiyle,sağlıkla.
Sevil
Mutlaka denemem lazım..harika:))))
Yorum Gönder