11 Nisan 2009

Vanilya Soslu Karamelize Elma Tatlısı-Romlu



Bir yerlerde birşeyler yiyip de hoşuma gittiği zaman tarifini almak aklıma gelmez. Onun yerine; damağımda bıraktığı lezzetleri hatırlamaya çalışarak yapmayı denerim. Tabi bu arada "Hmmm bu da şununla iyi gider!!" diyerek; illa ki ilaveler ve yorumlar yapmayı da ihmal etmem.
Bu tatlı da böyle bir yorum işte.
Orijinal halinde rom yok. Öyle de çok güzeldi, ama alkollü lezzetleri sevenler için bu hali mutlaka denenmeli derim.

Dikkatli gözler, muhtemelen resimlerde vanilya sosu aramış ve bulamamışlardır:) Bu tatlı, bir akşam yemeği daveti için hazırlanmış, fotoğraflar misafirler gelmeden alel acele çekilmiş, bu durumda -son anda tercihe göre ilave edilecek olan sos- tatlının genel görüntüsünü bozmamak adına ilave edilmemiştir:)

Bu post da, yazarının unutkanlığıyla ilk başta yazısız olarak yayınlanmış; sonradan düzeltilmiştir.

Sonuç: Geldi bahar ayları......

Vanilya Soslu Karamelize Elma Tatlısı


Malzemeler:
ortaboy tencere için 7 adet elma ile
  • 7 adet elma,
  • 7 çorba kaşığı toz şeker (az tatlı sevenler için 5 kaşık)
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın,
  • 4 adet karanfil
  • 4 adet kakule (aktarlarda kolaylıkla bulunabiliyor, bulamadıysanız onsuz da lezzeti güzel )
  • 1,5 su bardağı su

İç için:
  • 3/4 su bardağı kırık ceviz,
  • 1/2 su bardağı sarı kuru üzüm
  • 2 çorba kaşığı siyah rom (ya da viski, konyak vb)

Hazırlanışı:
  • Kuru üzümleri yıkayıp ufak bir kaba alın ve üzerine rom dökerek bekletin.
  • Elmaları bütün olarak soyup ortalarını çıkartın (bölmeyin, dilimlemeyin)
  • Tencereye dizin. Suyu ilave edin.
  • Toz şeker ve tarçını karıştırıp, elmaların üzerine serpin (her elmaya 1 kaşık gelecek şekilde)
  • Karanfil ve kakuleleri suya atın.
  • Altını iyice açıp kaynama noktasına getirin. Kaynadıktan sonra en kısık ateşte elmalar yumuşayana kadar (yarım saat civarında) pişirin.
  • Piştikten sonra elmaları tencereden alıp servis tabağına yerleştirin.
  • Tencerenin altını iyice açıp, kalan suyu çektirerek karamelize edin. (Dikkat edin yanma noktasına gelmesin)
  • Ceviz ve romlu üzümleri karıştırarak elmaların içine doldurun.
  • Soğutun. Vanilyalı sosu dökün.
  • Tencerede kalan tarçınlı karamelize sosla süslediğiniz vanilyalı dondurma eşliğinde servis yapın.
Afiyet olsun.

Vanilya sosu:
Malzemeler:
  • 2 su bardağı süt
  • 1/3 su bardağı şeker
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı su
  • 1 çubuk vanilya, (yoksa 1,5 paket vanilin)
Hazırlanışı:
  • Yumurta sarılarını çırpın,
  • Nişastayı suda çözün.
  • Yumurtaları nişastalı suya ekleyip çırpın.
  • Süte şeker ilave edip, çırpma teli ile sürekli çırparak kaynatın.
  • Kaynadıktan sonra bir kaç kaşık sütü yumurtalı karışıma ekleyip kesilmeden çırpın ve bu karışımı azar azar süte yedirin.
  • Bu arada sürekli çırpmaya devam edin.
  • Vanilyayı da ekleyip 2 dakika daha çırparak pişirin.
  • Altını kapatarak soğutun.
  • Servis yapmadan önce sosu tekrar çırparak iyice köpürtün.

16 yorum:

Goddess Artemis dedi ki...

Aman Tanrım! :o)

Çıldırtıcı güzellikte ve ben bugün oruçluyum... Güzel bir "nefis terbiyesi" örneği oldu bu yazı benim için.

pecete dedi ki...

Bu mudur? İşte budur. Bu'ndan yemek istiyorum...

karamel mutfak dedi ki...

Görüntü çok leziz ve muhteşem yanlız şu alkollü kısmı atlayarak yapsak ta aynı tadı alabilirmiyiz eline emegine salık sevgiyle.

munevver dedi ki...

Sayfa değişmiş, renkler değişmiş, bir de çeşitlenmiş. Pek memnun olarak okudum her zamanki gibi. Mutfak havluların ve masa örtün her zaman dikkatimi çekerdi zaten. ( Ne dikkatli bakarmışım, halbuki ev ziyaretlerinde hiç öyle değilim, hiçbir şeyi görmem ) Güzel, güzel.

Elmalı tatlıya hayır demek mümkün değil. Bana ikram etme imkanın olsa keşke. Ben eskisi kadar yapmıyorum tatlı çünkü.

Simini ve seni öpüyorum uzaklardan.

munevver dedi ki...

Sayfa değişmiş, renkler değişmiş, bir de çeşitlenmiş. Pek memnun olarak okudum her zamanki gibi. Mutfak havluların ve masa örtün her zaman dikkatimi çekerdi zaten. ( Ne dikkatli bakarmışım, halbuki ev ziyaretlerinde hiç öyle değilim, hiçbir şeyi görmem ) Güzel, güzel.

Elmalı tatlıya hayır demek mümkün değil. Bana ikram etme imkanın olsa keşke. Ben eskisi kadar yapmıyorum tatlı çünkü.

Simini ve seni öpüyorum uzaklardan.

sema dedi ki...

Çok güzel bir resim ve karamelle elma beğendiğim iki tat, yeniliklerinizi de çok beğendim, sevgiler.

Unknown dedi ki...

Resimlerinize hayranim,tarifler de cok guzel...Sevgiler.

ipek dedi ki...

Goddess Artemis,
Umarım, çok zorlanmamışsındır...
sevgiyle..

Ayşem,
Ben de senin sayfandaki resimlerin karşısında bu duyguyla duruyorum, yutkunuyor,yutkunuyorum:)) Yemek istiyoruuumm.
sevgiyle,

Karamel Mutfak,
Elbette aynı tad olmaz. Yoksa neden ilave edelim ki? Bir malzemenin varlığı ya da yokluğu lezzette mutlaka fark yaratır. Ama alkolsüz de güzel oluyor mu diye sorarsan,evet öyle de çok lezzetli.
Sevgiyle..

Münevver'ciğim,
Ben yeni tariflerinin yokluğuna hala alışamadım biliyor musun? Ne çok detay öğrendim senin satır aralarından.
Sayfayı değiştirerek kendimce oyalanıyorum, eğleniyorum:) Renkleri severim bilirsin..
Beğenmene çok sevindim.
sevgiyle komşum..

Sema,
çok teşekkürler, değişiklikleri seviyorum; yenilenmek-her konuda-iyidir:)
sevgiyle..

Asuman,
çok teşekkürler paylaştığın için.
sevgiyle..

mujdenin denemeleri dedi ki...

Tek kelimeyle muhteşem:))

h dedi ki...

merhaba tatlı harıka duruyor lutfen benım içinde yıyın elıne sağlık

Adsız dedi ki...

HARİKA GÖRÜNÜYOR CANIM RESİMDE ÇOK GÜZEL ELLERİNE SAĞLIK..

Yok öyle bişi dedi ki...

Acemi aşçı, 2009 blog ödüllerinde benim favorim sensin. Umarım yarışmayı sen kazanırsın. ;)

Çiğdem Üstün

ipek dedi ki...

Müjde,
Çok teşekkür.
sevgiyle..

h,
Teşekkürler,
Bu lokma sizin için diyebilmeyi isterdim ama fotoğraftakiler silinip süprüleli çok oldu. Çok basit bir tatlı, bence kendinizi bu lezzetten mahrum bırakmayın, akşama yapın:)
sevgiyle..

Didem,
Teşekkür ederim,
sevgiler

Karma Koli,
Çok teşekkür ederim. Oylamayı kayıtla almaları çok caydırıcı. Sırf bu yüzden oylamaya katılmaktan vaz geçen çok kişi var. Buna rağmen destek olup, oy verdiğiniz için gerçekten teşekkür ederim. Kazanmış kadar oluyorum ben arkamdaki desteği gördükçe. Ve bence bu, sonucun kendisinden çok daha önemli.
Sevgiyle..

İpek,
Öncelikle sana teşekkür ederim; Acemi Aşçı senin önerinle aday olmuş. Benim haberim bile olmazdı, ne iyi etmişsin.
Hepimize bol şans.
Sevgiyle...

Adsız dedi ki...

merhabalar
desteğinizi bekliyoruz

Y VERİLECEK SİTELER

aliayvaz production adlı sitemi destekleyin OY VER http://2009.blogodulleri.com/blog/ali-ayvaz-production


Blog Devri Adlı sitemi destekleyin OY VER http://2009.blogodulleri.com/blog/blog-devri-network
Halet-i Ruhiyye Adlı adlı sitemi destekleyin OY VER http://2009.blogodulleri.com/blog/halet-i-ruhiyye
Eş dost kim varsa bize oy vermeye davet edin. Gerekirse yardım edin. Sonra güzel birşey yapmanın huzuruyla sevinin. Hepsi bu.

Özge dedi ki...

İpek merhaba,

Blogunun sessiz takipçilerindenim, ben de oyumu senden yana kullandım :)

Bu tatlının çok güzel olacağına eminim, tek soru işareti ailecek kuru üzüm sevmiyoruz. Sence yerine ne konulabilir? Sırf ceviz koysak, ağır olur mu?

ipek dedi ki...

Özge çok teşekkür ederim:) Yarışmaya katılmaya niyetim yoktu ama son anda karar verdim, girdim. Hikayesini yakında anlatacağım..
Bu tatlı kuru üzüm yerine kuru incirle de harika olacaktır. Umarım seversin. Denersen lütfen beni de sonuçtan haberdar et olur mu?
sevgiyle..