12 Mayıs 2009

Ebegümeci Çeşitlemeleri 1



Baharla birlikte mümkün olduğunca ot yemeklerine yer vermek istedim. Şimdiki tarifler çok kolay bulunan bir bitkiye ait: Ebegümeci.
Apartmanda oturuyor olsanız dahi, girişteki çim kısımda muhtemelen vardır. Çok arsız bir kökü olduğundan sökmesi epeyi zordur. Söktüğünüz zaman yaprakları hemen kapanır. Ve kökünün aksine, bu tül gibi yapraklar hemencecik pişer ve çok da lezzetlidir.
Erüst Tarım hazır paetlenmiş olarak da satmakta. Size sadece yıkayıp ayıklamak kalıyor. Ayıklanışını daha önce verdiğim Etli Ebegümeci tarifimde anlatmıştım.

Ebegümeciyi zeytinyağında soğanla pişirip soğuk tüketebileceğiniz gibi;
  • kuzu etiyle yemeğini yapabilir,
  • kavurarak börek içerisinde kullanabilir,
  • gözleme içerisine koyabilir,
  • sadece haşlayarak zeytinyağı/limon/tuz üçlüsüyle salatasını yapabilir,
  • büyük yapraklılarından etli sarma yapabilirsiniz.
Emin olun hepsi gerçekten lezzetli.

Ebegümecili Börek:




Malzemeler:
4-6 kişilik

iç için:
  • 1 paket ya da 2 bağ ebegümeci
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates ya da 1 su bardağı ev yapımı domates konservesi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 adet kurutulmuş domates
  • 3 adet yufka
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
Üzeri için:
  • yumurta sarısı su karışımı
  • çörekotu


Hazırlanışı:

  • Ebegümecileri ayıklayıp yıkayın.
  • Soğanları minicik doğrayıp, zeytinyağında tuz ilave ederek soteleyin.
  • Üzerine domatesleri rendeleyin ya da domates konservesini dökün.
  • Sıcak su içerisinde bir süre beklettiğiniz domates kurularını küçük doğrayarak yemeğe ilave edin.
  • Kapağı açık şekilde 10-15 dakika kaynatın. Suyunu çekmeye başladığında ebegümecileri doğrayın.
  • Kapağını kapatıp 10 dakika pişirin.
  • Sürenin sonunda suyunu çekmediyse, kapağı açıp yüksek ateşte suyunu çektirin.
  • Soğumasını bekleyin.
  • Bu arada süt, yumurta ve yağı çırparak börek sosunu hazırlayın.
  • Borcam ya da ufak bir fırın tepsisine pişirme kağıdı serip yufkayı büzerek yerleştirin.
  • Üzerine hazırladığınız sostan dökerek diğer yufkayı da yayın.
  • Ebegümecileri ilave ederek, diğer yufka ile son katı kapatın.
  • En üste yumurta sarısı su karışımını fırça ile sürerek çörekotu serpin.
  • 175 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri ve altı kızarana kadar (en az 30 dakika) pişirin.

Notlar ve püf noktaları:


  • Börekleri fırın tepsisi yerine ufak borcamlarda yaparsanız yarım kilo yufkayla bile kalın ve yumuşak dilimler elde edebilirsiniz.
  • Sosu ne kadar bol kullanırsanız su böreği lezzet ve görünümüne o kadar yaklaşırsınız.
  • Otlu börekleri servis ederken, üzerine peynir rendelemeyi, bir de yanında yoğurtla servis yapmayı mutlaka deneyin.
  • Börekleri pişirmeden önce dilimlemek ve yine pişirmeden önce buzdolabında bir saat kadar bekletmek harika sonuçlar yaratıyor.

10 yorum:

Sevgi Küçük dedi ki...

hem tarifler hem de ipuçları için teşekkürler. yine çok güzel bir şey olmuş. ellerine sağlık

karamel mutfak dedi ki...

harika bir lezzet sadece soganla kavurulmuş hali bile harika oluyor.emegine salık.

Deniz dedi ki...

Ebegümeci çocukluğumdan gelen bir lezzettir, okuyunca evimizde ne kadar çok piştiğini anımsadım. Mis :)

sude dedi ki...

eline saglik. yine harika bir tad cikartmissin. fotografta cok basarili olmus.ne kadar yalin bir dille anlatmissin. hazirlanisini gozumle gormus gibiyim.

HUYSUZBALIK dedi ki...

Annem de çok sever ebegümecini. Salatasına biz süllüm deriz Adana'da. Ellerine sağlık. Sevgiler...

ipek dedi ki...

Sevgi, Karamel, Deniz, Sude, Esin,
yorumlarınız ve beğenileriniz için teşekkür ederim.
sevgiyle..

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Ben ebegümeci yemedim sanırım. Tadını çok merak ettim şimdi. Marketlerde satılıyorsa mutlaka alıp, deneyeceğim.
Börek harika görünüyor, ellerine sağlık İpek:).
Sevgilerimle...
aslı

Yemekbahane dedi ki...

Hiç ebegümeci yemedim ama yemem de demem. Börek nefis olmuş. Eline sağlık

Müge

Nukhet dedi ki...

O ne guzel bir borektir oyle Ipekcim ellerine saglik. Su fotograflarinin inan hayraniyim. Opuyorum. Bu arada gecen gun aksammenusune guzel bir yorum birakmissin. O tatli iltifatlarini kardesim adina kabul seve seve kabul ettim. Bursa da yasayan kardesimde ablasi gibi bu islere merak saldi ve daha sik bir seyler koymaya basladi bloga. Altinda Elif imzasi olanlar onun eseri yani. Yaptiklari ile beni de hayran biraktiriyor. Opuyorum seni ve Mimi`yi

Rakunt ideas dedi ki...

Bayılırım ota nefis görünüyor ellerine sağlık.Rejime başlamışken olmadı ama:))