14 Ekim 2009

strata

Uzun süren zorunlu ayrılık nihayet sona erdi. Yeni bilgisayarıma kavuştum.
Sorunu zamanında çözemeyince, daha yeni model bir notebook vererek kendini affettiren Hp'ye teşekkürler.


Ara bu kadar uzun olunca ben de değişik ve iyi bir tarifle kendimi affettirmek istedim.

Strata... Yapımı son derece pratik.
Değişik malzemelerle çeşitlemeye çok uygun, tıpki pizza gibi; temel bir tarif ve üzeri için ilave malzemeler.
Kullandığınız malzemelere göre brunch, yan yemek ya da ana yemek olabilir. Bir gün öncesinden hazırlanıp bekletilmesi gerektiği için, misafir sofraları için de avantajlı.
Bunlar internetten bulduğum, değişik malzemelerle hazırlanmış çeşitli stratalar. Fikir vermek açısından yayınladım.
(Benim stratanın fotoğrafları eski bilgisayarımla birlikte mazi olmuşlar) Kurutulmuş Domatesli Strata

Malzemeler:

6 kişilik

Starata için temel malzemeler:
  • 8 dilim tost ekmeğı (küp küp kesilmiş, bayat olması tercih edilir)
  • 1 su bardağı taze kaşar rendesi
  • 1/2 su bardağı parmesan ya da eski kaşar rendesi
  • 6 yumurta (çırpılmış)
  • 3 su bardağı süt
  • tuz-karabiber- tatlı toz kırmızı biber
Kurutulmuş domatesli strata için ilaveler:
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan ince kıyılmış
  • 4 adet taze soğan ince kıyılmış
  • 1-2 diş sarımsak ince doğranmış
  • 1/2 su bardağı mantar ince dilimlenmiş
  • küçük bir sap brokoli, küçük doğranmış
  • 1/2 su bardağı kurutılmuş domates ince doğranmış
  • varsa taze yoksa kuru kekik

Hazırlanışı:

  • Zeytinyağını ısıtarak, kuru soğanı ekleyin, şeffaflaşıncaya kadar soteleyin.
  • İnce doğranmış taze soğan ve mantarları ilave ederek orta ateşte sotelemeye devam edin.
  • Sırasıyla tüm ilave malzemeleri ekleyeyip karıştırarak 10 dakika daha sotelemeye devam edin.
  • Malzemeler suyunu bırakıp çekince ateşi kapatın.
Bu arada temel malzemelerle stratayı hazırlayın:
  • Orta boy fırına dayanıklı bir kabı yağlayarak ekmek küplerini yayın. (Bazı tarifler ekmeğin yarısını kullanarak stratayı 2 katlı yapmayı öneriyor. Özellikle ıspanaklı ya da jambonlu versiyonda başarılı görüntüler çıkıyor.) Üzerine sebzeli karışımı düzgünce yayın.
  • Peynir rendelerini ekleyin, parmesan rendesini en üste yayın.
  • Bir kapta çırpılmış yumurtaları, süt, tuz-karabiber-toz kırmızı biber ile karıştırın.
  • Bu karışımı stratanın üzerine boşaltın.
  • Kabın üzerini strech folyo ile kapatarak buzdolabında bir gece dinlendirin.
  • Pişirmeden 15 dakika önce buzdolabından çıkartarak bekletin.
  • 180 C ısıtılmış fırında 40-50 dakika civarında pişirin.
  • Ilık servis yapın.


Afiyet olsun


  • Notlar, Püf noktaları:
  • Miktarı arttırmak istediğinizde temel malzemelere kişi başı 1 yumurta, 2 dilim ekmek ve 1/2 su bardağı süt ekleyin.
  • Ekmekler ne kadar kuru olursa o kadar başarılı sonuç alınıyor.
  • Pişme süresi fırınınızın cinsine ve markasına göre değişebilir.
  • Lezzeti arttırmak için fırına vermeden önce stratanın üzerine tereyağı küpleri ilave edebilirsiniz.
  • En üste yaydığınız peynirin üzerine eklenecek ince çekilmiş ekmek kırıntıları görüntü ve lezzeti artıracaktır.
Çeşitlemeler :

Kuru soğan, mantar ve kırmızı dolma biberle kavrulmuş, ıspanaklı strata.
Mantar, jambon, soğan ve kekikli strata. tuz, peynir ve biberi kaldırıp şeker ilavesi yaparak buradaki gibi kuru meyvelerle çeşitlendirip, tatlı versiyonunu deneyebilirsiniz.

8 yorum:

Tuğba dedi ki...

Duydum ama yemedim.Yemeden yapmak farz oldu:))ellerine sağlık.

elif ada dedi ki...

Hımmm harika gorunuyor. Hemen ana kız mutfaga girmeli ve denemeliyiz. Bu arada artik uzun aralar verip kendinizi ozletmeyeceksiniz degil mi? Sevgili Simin'e, okullu ablamiza, sevgiler...
Umur & Ada

Özlem dedi ki...

Ne güzel bir görüntü, valla naturemorte gibi olmuş :) ellerine sağlık canım

Zeytin dedi ki...

Merhaba, bir süredir izliyorum. Sizi ve Simin'i.. Paylaşımlarınız çok güzel. Geçtiğimiz Cumartesi Tunalı Hilmi'de kızımla dolaşırken Simin'i gördük.. Daha önce hiç karşılaşmamış olmamıza rağmen, o boncuk gözlerinden tanıdım O'nu.. Kızım Eylül de Simin'le aynı yaşta. O da Çekirdek Yuva'daydı. Bu sene ilkokula başladı. Simin'den bahsettim O'na da..
Hepsine başarılı bir okul hayatı diliyorum.
Sevgiyle kalın.

ipek dedi ki...

Tuğba,
tavsiye edilir, gerçekten eğlenceli ve lezzetli,
sevgiyle..

Elif ada,
teşekkürler. evet artık daha sık yenileyeceğim sayfamı,
sevgiyle..

Özlem,
görüntü gerçekten de çok güzel oluyor. Ne yazık ki bunlar benim fotoğraflarım değil. onlar da iyiydi, ama gitti:)
sevgiyle..

Zeytin,
teşekkür ederiz:) Evet gördüğünüz Simin'dir mutlaka, cumartesi günleri piyano dersi için Tunalıya gider anneannesiyle. Sayenizde Eylül'le tanıştım ve bayıldım kızınıza. Özellikle de yaptığı resimlere. Tebrik ederim onu ve sevgiyle öperim..

htp://belguzaranne.blogspot.com dedi ki...

merhaba ellerıne sağlık çok guzel görünüyor sevgıler

ipek biçer dedi ki...

Belgüzaranne, teşekkürler

cafemis dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım,hayırlı ramazanlarınız olsun,sevgiler