05 Kasım 2007

Etli Quessilladas



Biliyorum ayıp ettim, bir not bile yazamadan çektim gittim.
Bir türlü havasına giremediğimden, tatile çıkarken iki ayağım bir pabuca girdi sanki. Yazamadım.
Efendim, kıskandırmak gibi olmasın:) 10 gündür Antalya Beldibi'nde tatildeydik. Yani denizden geliyorum. Evet, denize de girdim; hem de hergün. Detayları daha sonra, Mimi sayfasında anlatır.

Gitmeden kaydettiğim tariflerden yayınlıyorum hemen. Kendimi affettirmem lazım:)

Tarif, bende gitgide alışkanlık yapmaya başlayan Meksika Mutfağı'ndan.

Malzemeler:

6 adet quessillada için

  • 500 gr et (kuzu, dana ya da tavuk)
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • 1 küçük paket dilimli çedar peyniri
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 1 paket (12 adet) hazır tortilla
  • kimyon ve dilediğiniz baharatlar

Yanında servis etmek için :



Yapılışı:

  • İncecik yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında iyice soteleyin.
  • Çok minik doğradığınız biberleri ekleyin, soteleyin
  • Eti robottan geçirerek kalın kıyma kıvamına getirin.
  • Kıyılmış eti soğanlı karışıma ekleyerek suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar iyice pişirin.
  • Bir adet tortillayı yapışmaz tavaya alıp, etli karışımdan üzerine yayın
  • Üzerine çedar dilimlerini yerleştirerek diğer bir tortilla ila kapatıp, bastırın. (acı seviyorsanız pul biber ya da acısso ekleyebilirsiniz)
  • Hafif ateşte, peynir eriyene kadar iki yüzünü çevirerek pişirin.
  • Pişen quessilladaları 6 üçgen parçaya bölerek, ekşi krema ve guacamole ile servis yapın.

Afiyet olsun.

* Siz de benim gibi ekşi krema bulamayanlardansanız, 1 ölçü yoğurt ile yarım ölçü kremayı karıştırarak kullanmayı deneyin.

Püf Noktaları ve Notlar:

  • Et yerine kıyma da kullanabilirsiniz ama, et ile lezzeti farklı; yağı daha az oluyor.
  • Ben tekrar yaptığımda çedar yerine taze kaşar rendesi kullanacağım. Çedarın baskın tadı bütün yemeğe hakim oluyor çünkü.
  • Çedar oldukça tuzlu bir peynir olduğundan ete ayrıca tuz koymadım. Tuz-biber oranını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Tortilla ekmekleri buzlukta uzun süre saklanabiliyor. Eti de pişirip buzlukta sakladığınızda, dar vakitlerde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz çok pratik ama bir o kadar lezzetli bir yemek çıkıyor ortaya.
  • Üçgenlere bölündüğünde elle rahatlıkla yendiğinden, konuklara aperatif olarak sunabilirsiniz.
  • Quessilladas, tıpkı sandöviç gibi, içini dilediğiniz şekilde hazırlayabileceğiniz bir yemek. Et kullanmak istemediğinizde sotelenmiş sebze ve peynirle değişik versiyonlar yaratabilirsiniz. (özellikle ıspanaklı versiyonun çok güzel olacağını düşünüyorum)
  • Eğer Nomu baharatları kullanıyorsanız "smoky peri-peri "tam da bu yemek için bire bir seçim. Muhteşem bir lezzet yakalanıyor.

25 yorum:

bembi dedi ki...

heyoo! acemiolmayanaşcı gelmiiş, tatil güzel geçmiştir umarım! ;)) bu yemeği ilk kez görüyorum ve şuan ağzımı şapırdatıyorum, çok çok lezzetli görünüyor, denemek istiyorum!! :)) eline sağlık ;)

Zamandan Sızan dedi ki...

TATİL YAPILMIŞ GELİNMİŞ..HEMDE SONBAHARDA ANTALYA DA.. HOŞ GELMİŞSİNİZ...

Devletsah dedi ki...

15 dakika önce yemeği fırına vermeden önce görseydim ya şu yazıyı... En azından ortada öyle ne yapacağım diye geçirdiğim 1 saatte başka birşeylere vakit kalırdı...

Süper.. Yarınki menü belli oldu.. Ellerine sağlık :)

MMO dedi ki...

Harika görünüyor valla. Hem lezzetli, hem pratik :)
Ellerine sağlık
Sevgiler :)

MMO dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
cekirdeksizuzum dedi ki...

hoşgeldin, benim çok sevdiğim bir yemektir. tam akşam saatleri karnımı iyice acıktırdı. mutlaka deneyeceğim, ellerine sağlık

cekirdeksizuzum dedi ki...

hoşgeldin, benim çok sevdiğim bir yemektir. tam akşam saatleri karnımı iyice acıktırdı. mutlaka deneyeceğim, ellerine sağlık

Admin dedi ki...

Ellerine saglik Ipekcim, nefis gorunuyor, misafirlere aperatif fikrini cok tuttum, deneyecegim.
Saglikli ve mutlu bir hafta dilerim.

ipek dedi ki...

Bengi'ciğim merhaba,
Yemek çok kolay, yemesi de zevkli. Üstelik "Bak Meksika yemeği yaptım" havası da cabası:)) Ama illa ki yanında krema ile..
sevgiler

Kıymet'ciğim,
Kulaklarını çınlattım:) Belki de Antalya'nın en güzel zamanlarıydı.
Sıcak baymıyor, deniz ferahlatıyor..
sevgiler

Devletşah'cığım
Sen dedin mi yaparsın. Üstelik seveceğini de umuyorum.
Sevgiler sevgili diktatörüm-editörüm:))

Tombuk merhaba,
Gerçekten çok lezzetli bu yemek. Bizim aileden tam not aldı ki, genelde herkes aynı anda aynı yemeğe iyi not vermez bizde:)
sevgiler

Özlem'ciğim hoşbulduk.
Ben de bayılırım bu yemeğe. Üstelik evdeki uygulamanın, en az restoranlardaki kadar başarılı olduğunu görünce pek bir mutlu oldum:)
sevgiler

Merhaba Hatice,
Misafirlere önceden hazırlayıp, servisten önce mikrodalga ya da fırında ısıtılabilir. Çünkü az da olsa ocak başında durmayı gerektiren bir yemek.
sevgiler

Nezaket dedi ki...

Cok guzel gorunuyor, ustelik cok da pratik, ellerine saglik Ipek.

ipek dedi ki...

Teşekkürler Nezaket,
Bir ara ne yaptıysam, fotoğrafı silmişim. Düzelttim şimdi.,
Sevgiler

butterfly dedi ki...

İpekcim hoşgeldin:).
Ben bayılırım Quessilladas'ya ama hep dışarda yedim doğrusu evde yapmak aklıma gelmemişti hiç:). Artık senin tarifin sayesinde canım ne zaman çekerse, Meksika yemeği yapan restoran aramayacağım kesin:). Ben şimdiye kadar hep tavuklusunu yemiştim, dana etlisi de çok lezzetli oluyordur sanırım.
Ellerine sağlık canım..
sevgiler..
aslı

ipek dedi ki...

Aslı cığım, demek sen de Meksika Mutfağı sevenlerdensin. Bu gerçekten kolay bir yemek ve yaptığınd, en az dışarıda yediklerimiz kadar lezzetli olduğunu göreceksin. Şimdiden afiyet olsun,
sevgiler

Sndrfknella dedi ki...

Offff İpek diyorum, offfff :))) Bu bu nedir bu??? Ağzım sulandı gecenin bu vaktinde. Ellerine sağlık, tadına bakabilen şanslı insanlara da afiyet olsun :)))

Çooook öptüm,

Not: Epeydir yazamıyorum. Artık tam yazmaya başlarım dedim, ama ağır bir grip yakama yapıştı. Çok uzun süre ekrana bile bakamadım. Bundan sonra (umarım bir aksilik olmazsa) daha sık görüşmek üzere İpek'cim... Özledim seni :)

Sevgiler :)))))

Ilker Erdem dedi ki...

Sevgili Ipek tarifin cok pratik ellerine saglik. Ben de cok severim Meksika mutfagini.
Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Ipekcimm ellerine saglik vallahi, ben de tavuklusuna bayilirim, daha iki gun once yedim bende. Ne zamandir evde de yapmayi dusunuyordum. Bak senin bu tariften sonra niye olmasin.

Simdi tatil dopinginden sonra guzel tariflerini ve yazilarini bekliyorum. Sevgiler

ipek dedi ki...

Sndr ciğim, geçmiş olsun.
Hakikaten özlettin kendini. istanbul da olsaydım, sana önce bir hasta çorbası ardından da bunlardan yapardım:)
Çabuk iyileş, ben de özledim.
Sevgilerr

İlker hoşgeldin:)
Tarifi beğenmene sevindim. Gerçekten de çok pratik, Meksika mutfağı seviyorsan denemeni öneririm.
Sevgiler

Nükhet ciğim,
Meksika mutfağı bizim damak zevkine çok uygun sanırım, hepimiz seviyoruz. Sen iki pasta arasında hemencecik yapıverirsin bundan:))
Tatil geçekten de iyi geldi, ve de yazacak çok şey var aslında. Ama nedense bir rehavet bir rehavet.. Nedense yazamıyorum bir türlü.
Açılırım yakında:)
sevgiler

Tijen dedi ki...

Bir ara ne çok yapardım, unutmuşum...

semiramis dedi ki...

dün akşam yaptım. sırf bu tarifi yapabilmek için hiç almadığım tortilla da evime girmiş oldu. ben bu kadar güzel olduğunu bilsem hiç almaz olurmuydum.
peynir olarak dil peyniri kullandım. çok beğendim, çok. bu güzel tarif için ne kadar teşekkür etsem az. Sağolasınız.

ipek dedi ki...

Merhaba Semiramis,
Ne çok sevindim bilemezsin. Çok severek yaptığım ve önerdiğim yemekler denenip de beğenilince öyle mutlu oluyorum ki. İşin asıl güzel yanı, bu kadar pratik bir tariften beklenmeyen bir lezzet içeriyor oluşu. Afiyetler olsun.
Buzlukta tortilla bulundurmaya devam.. Yeni yayınladığım tarifi de beğeneceğinizi düşünüyorum.
Beğenini paylaştığın için çok teşekkür ederim sana.
sevgiler

Unknown dedi ki...

merhabalar...
çok seviyorum sizin sayfanızı nerdeyse hepsini deniyorum yeni evlenmiş biri olarak :)
ama bu yemeği yaptığımda kenarlarını birleştiremedim,içindeki etler tavaya dağıldı,ve istenilen görüntü olmadı ama lezzeti süperdi :)
nasıl yapsamda ayırmadan tortillaları böle yapabilsem?

ipek dedi ki...

Çalışma hukuku komisyonu,
(Böyle hitab etmek garip oldu galiba:)) ama adınızı bilemedim:)
İlk yapışımda ben de etleri dağıttım. Sonra nedenini fark ettim:
peynirlerin homojen dağılması gerekiyor.
pişerken elinizle üzerine hafifçe bastırırsanız, eriyen peynirler etlerin dağılmasını engelliyor.
Çedar yerine taze kaşar kullanmanızı öneririm: çedar fazla tuzlu oluyor..
acemi aşçı için yazdıkların beni çok mutlu etti, teşekkür ederim:))
sevgiyle..

Unknown dedi ki...

:) Adım Bahar,blog sayfam yok,avukat olduğum için çalıştığım hukuk komisyonun adınımı yazıyor acaba anlamadım :)grubumuz var onu dahil ediyor sizin sisteminiz heralde nasıl yapsam kurtulamadım adım yazmıyor öle yazıyor gmail adresimi istiyor baska türlüde yazmayı beceremedim :) varsa baska kolay yolu onada yardımcı olursanıs tam süper olucak :)
daha çok yorum yazacaĞIM yemekler var mesela elmalı muffenın hastası olduk siz 2. günde bile hala yumuşak demişsiniz ama 4. günde bile hala nefiss oluyoo :),sizi seviyorum :) sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Bahar,
Ne olur sen hep yaz :))üstelik bana kalsa, hep bu isimle yaz..
öyle şeker,öyle doğal ve öyle sıcak ki yazıların, ben çok mutlu oluyorum seni okurken.
Yine de "çalışma hukuku komisyonu" yerine adının görünmesini istersen şunu deneyebilirsin:
Yorum penceresinin alt kısmında "bir kimlik seçin" kısmında adı/url seçeneğini işaretleyip, çıkan kutuya adını yazıp, url kısmını pas geçerek yorumunu gönderebilirsin..
Hangi isimle yazıyor olursan ol, ben bu cıvıl cıvıl yorumlarını bekliyor olacağım:)
sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

vallaa yanlış anlaşılmasın,yemek yapmayı çok seviyorum ve kendi kendime öğrenip yapıyorum :) Dün 7.ay oldu evleneli,gelen giden çok misafir falan :) nerdeyse tüm yemek sitelerini blogları takip ediyorum,sizin derginizide yemek.name :) ama ne yalan söyleyeyim ben sizi çooook sevdim hem anlatış tarzınızı hem samimiyetinizi hemde aşçılığınızı :) öle karmakarışık ölçü yook işte bulunmayan bi malzeme falan öle bişey yook :)bazen bi tarif okurken malzemelerde hiç alakasız bişey varsa devam etmiyorum bile ne o öle araki bulaki :) neyse şükür kavuşturana diyorum :)şimdiki denemem tatlı kabaklı,havuçlu,kabaklı böreeek :)gelişmeleri bildiricem :)