19 Ocak 2007

Mini Minicik Muffincikler-hemde tuzlu


Bunlar benim kurtarıcılarım. Gündüz ya da akşam, bir misafir geldiğinde 30 dakikada hazırlanabiliyor (pişmesi de dahil) Mikser bile kullanmıyorsunuz. Bütün marifet içlerindeki malzemenin uyumu. Görüntü iyi, tad güzel, hazırlaması pratik.. Minik muffin kaplarına hazırlanınca şekilleri daha da şeker oluyor. Ben silikon kalıpları kullanıyorum, herkese de tavsiye ederim. "Yağladım da ,yapıştı da-aman kalıbı yıkarken çizildi de",uğraşmıyorsunuz, "yok kalıptan çıktıydı, çıkmadıydı-ah işte bak kek zedelendi" dertleri de yok. Bilmem reklam mı olur ama Tefal in kalıpları çok iyi. (bunları tefalin 12 li yuvarlak silikon kalıpları ile yaptım)

Birazdan yazacağım aslında bir temel tarif. Yaratıcılığınızı kullanarak pek çok çeşitleme yapabilirsiniz. Bu muffinlerin bir de tatlı versiyonu var.
Tuzlu Muffin


Malzemeler:
Küçük muffin kalıplarında yaklaşık 24 adet

  • 2 ½ cups (375 gr) un
  • 1 ½ çay kaşığı kabartma tozu
  • 90 gr Margarin ya da tereyağı (küçük doğranmış) (ekleme: yarı yarıya oranda zeytinyağı ile denedim ama sonuç biraz farklı oldu isterseniz önce böyle bir deneyin)
  • 1 yumurta
  • 1 ¼ cups (310 ml) buttermilk (kefir)
  • 1/3 cup (80ml) süt

(Buraya kadar olan kısım temel tarif, çeşitli versiyonlar uygulayabilirsiniz. Tatlı versiyon için, son kalemdeki 80 ml sütü çıkarıp, yerine 1 cup şeker ilave edin; Bu da temel tatlı tarifi. Kakao ceviz, tarçın, yaratıcılığınıza kalmış.)

  • 1/2 çay bardağı kuru domates (Küçük doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen (taze olursa daha iyi) ince kıyılmış
  • ½ çay kaşığı karabiber veya kırmızı biber
  • 1/2 çay bardağı dilimlenmiş zeytin
  • 1 çay bardağı beyaz peynir (ufalanmış)
  • Dilerseniz 5 dilim jambon yada salam ( ben bunları koymuyorum)

    Yapılışı

    Büyük bir karıştırma kasesinde yağı, kabartma tozunu ve unu elinizle ufalayarak birbirine yedirin. (Bir hamur elde etmiyoruz, pütürlü bir un kıvamında olmalı)
    Üzerine oda ısısındaki yumurta ve sütü ekleyip kaşıkla karıştırın. Koyu bir bulamaç kıvamına gelecek.
Çırpmayın ve fazla karıştırmayın. Tüm malzemeleri ve dilerseniz küçük kestiğiniz jambonları ekleyin.
Yağlanmış muffin kalıplarına-ama en iyisi silikon kalıplara Kaşıkla paylaştırın.
Önceden ısıtılmış 175 C fırında (küçük muffin kapları için) 15 Dakika pişirin. Daha büyük kalıplar kullanacaksanız 25 dakikadan sonra kontrol edin.

15 yorum:

Nezaket dedi ki...

Eline saglik, cok sirin gorunuyor muffinler. Elinin altinda boyle pratik tarifler olmasi buyuk kolaylik. Sevgilerimle

tugce:-) dedi ki...

ben de tuzlu kekleri çok severim ve ben de senini gibi etli malzemeleri pek koymam, sanırım damak tatlarımız benziyor çünkü diğer malzemeler çok muhteşem göründü bana :) hem böyle küçücük çok güzel görünüyorlar. ben de şu minik muffin kaplarından edineyim bari :)
paylaştığın için sağol.
eline sağlık

Adsız dedi ki...

merhaba İpek,

ben de muffinleri pek severim. Daha doğrusu tuzlu top kek diyoruz biz :) Ben yeşil renkli muffin yapıyorum. Ispanağı püre haline getirip hamura dahil ediyorum ve içine elimin altındaki tüm yeşillikleri koyuyorum. Yemyeşil mffinlerim oluyor... Ben bu sıralar renkli ekmek gibi şeylere taktığımdan ıspanak, kırmızı biberi paso renk versin diye kullanıyorum :)

Ellerinize sağlık. kurutulmuş domates ve sarımsak bambaşka leezet vermiştir ..

Sevgilerimle ...

http://misss.blogcu.com

ipek dedi ki...

Nezaket merhaba,
Bu gerçekten çok pratik ve kurtarıcı bir tarif ziyaretin için teşekkürler.
Sevgiler
İpek

Merhaba tuğçe,
Minik muffin kaplarından çıkan kekler bir bilemedin iki lokmalık.
yemesi de pratik yani bu muffinleri:) En minikleri var onları pek tavsiye etmem (turuncu plastikten papatya şeklinde dizilmiş olanlar) kalıptan çıkartması çok zor oluyor, denedim..
Sevgiler
İpek

ipek dedi ki...

Zerrin ciğim merhaba,
Kurutulmuş domates, sarmısak ve taze fesleğen!!! işte benim favori üçlüm.. Bahsettiğin renkli muffin işi çok aklıma yattı, tarifine bakacağım mutlaka..
Bu arada resimlerimi müzikli ve hikayeli yayınlamak için hala çabalıyorum:)
Sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

Sevgili İpek, müzikli , sazlı sözlü olurlarsa gerçekten güzel olur :))

Ben heycanla bekliyorum...

Yeni resimlerini de heycanla bekliyorum ...
Bir de keşke üzerine tıkladığımızda biraz daha büyük görebilsek resimleri ...

Kıbrıs'tan sımsıcak sevgiler...

Berceste dedi ki...

Sevgili Ipek, muffinler pek leziz gorunuyor, muzik harika... Ne demeliyim bilmem, cay ve kahveden baska :)
Dur bastan Lama'ya da dediklerimi diyeyim. Silikonlu kaliplar cok moda ama cam, celik gibi materyallerden sasmayin derim. Icine muffin icin olan kagitlardan koyun ama silikon kullanmayin bence. Yillardir mikrodalga firinlar, teflon gibi malzemelerin uzerinde dolasan bulutlar silikon icin de gecerli. Hastaliklarin, ozellikle de beni en cok korkutan kanserin kol gezdigi donemde. Gida boyalari ile de ilgili olarak Lama'da link vermistim. Kimya muhendisi olarak dogaldan yana olun diyorum, baska da birsey demiyorum. Ellerine saglik...

ipek dedi ki...

Merhaba Berceste,
Önce şöyle bir kahve sunayım sana:)
Muffinlerin yanına.
Yorumun ve uyarılarına teşekkürler, inan ki silikon kalıpların zararlı olabileceği aklıma bile gelmemişti. Bir de ballandıra ballandıra anlattım millete. Bunlardan kaçış yok, neye elimizi atsak zararlı birşeyler sarmış heryanımızı. Birinden birine denk geliyoruz istemeden. Bundan sonra kağıt kalıp koyacağım içlerine. Onların da boyasız olanlarını bulmak lazım..
Sevgiler
İpek

ipek dedi ki...

zerrin ciğim, bana o kadar şevk verdin ki, cidden bu resimlerim sayfası üzerinde var gücümle ararştırma yapıyor,çalışıyorum .
tekrar sevgiler
İpek

LaMa dedi ki...

Ipek bu kadar methetmeden reklamdan sonra ya denenecek ya denenecek:)
Yalniz iki noktayi netlestirmek istiyorum,: tavsiyen normal sut kullanmayi ve tereyagini oneriyorsun degil mi?
Ellerine saglik

ipek dedi ki...

Sevgili Lama merhaba,
Margarin mi yağ mı diyorsan, ben tereyağı ile yaptım.
Buttermilk yerine yine bildiğimiz süt kullandım. yani 80+310=390 ml süt kullandım. Buttermilk için verdiğim linkte nasıl hazırlanacağı yazıyordu ama gözüm yemedi açıkçası:)
Bukadar reklam buttermilksiz, tamamen sütle yapılan versiyon için:)Orijinal tarifi olduğu gibi yazdım, sen buttermilk bulabilirsin, yaparsan eğer sonucu merak ediyorum.
Bu tarif Women's Weekly Cookbooks-muffines&scones kitabından.
Sevgiler
ipek

Nukhet dedi ki...

Ipekcim

Simdi bu tuzlu muffinlerin bana nasil iyi geldi anlatamam. Ezginin beslenmesine konacak bu tarz tuzlu tarif pesindeydim ben de. Hatta Tugcenin sayfasinda da sebzeli tarta rastladim dun. Ilk ama ilk firsatta yapacagim. Ellerine saglik. Bir de su silikon kaip olayi pek bir rahatsiz etti beni. Ya bende de var bir kac tane ve pek memnundum. Kolay olan her sey zararli galiba. Herneyse kullanimi kisitlayacagiz anlasilan. Sevgiler

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim,
İşine yaramasına çok sevindim, Kuzuların bunları seveceğinden eminim. İç malzemesini Ezgi nin sevdiği şeylerle oluşturursan daha da keyifli olur. Bu tam senin sütlü kek gibi tariflerden, beni hiç mahçup etmedi.(Ne güzel anlatmışsın o mailinde)
Sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık.Tefalin o minik kalıplarından bende de var.İnanılmaz kolaylık değil mi.Acaba kavuniçi silikonkalıplar aynı8 şekilde yağlanmadan çıkabiliyor mu? Ben kuru domatesi önden haşlıyalım mı diye soracaktım.Tşk ederim

ipek dedi ki...

Merhaba Oya,
Ben tefal ve Esse'nin kalıplarını kullanıyorum. Turunculardan da aldım ama en minicik boyunu. Ne yazık ki yaplanmadan çıkartamadım.Ama bunun kalıbın boyutunun çok küçük olmasıyla alakalı olduğunu düşünüyorum.
Kurutulmuş domatesleri önden haşlamana gerek yok. (bende buzdolabında zeytinyağı doklu kavanozda bekler) bu haliyle minicik kesip kullanabilirsin.
Eğer çok kuruysa, kesmeden önce birkaç dakika sıcak suda bekletmen yeterli olur.
Yarı kurutulmuşları ise yıkayıp hemen doğrayabilirsin.
sevgiler