23 Ocak 2007

Ispanaklı kuskus üzerinde Somon ızgara



Şu denizden ne çıksa yerim lafı var ya, tam benim için. Neredeyse tüm deniz ürünlerine bayılıyorum. Bizim aile de-tüm deniz olmasa da- balıkseverlerden. Özellikle Mimi ciddi bir deniz ürünleri aşığı. "Ne yemek istersin akşama?" diye sorarsanız "balık" diyor bıkmadan.(bu konuda ne kadar şanslı bir anne olduğumun farkındayım, umarım böyle de sürer)
Mimi "gözlü balık" tercih ediyor genelde (bütün pişmiş balık anlamında) ama "kırmızı balık"-somon- da ilk göz ağrısı asla hayır demiyor. Bu yüzden evde çok sık somon pişiyor.

Somonun faydalarını artık herkes biliyor, yine de bir göz atmak isterseniz tıklayın.

Bu sefer somonu Lezzet dergisinde gördüğüm şekliyle servis yaptım; ıspanaklı kuskus üzerinde. Biz çok beğendik, sebzesi, pilavı eti, tüm bir öğün oldu. Hazırlanması da oldukça pratik olduğu için sizlerle paylaşmaya karar verdim.
(Dergideki resim bir fikir vermişti tarife bakmadım, bu yüzden kendi yaptığım şekliyle yazacağım) Önce Somonları pişirme şekli:
Somon Izgara:
Kişi başı bir dilim somon.
Tuz karabiber
Yapılışı:
Somon dilimlerini yıkayıp kağıt havlu ile fazla suyunu alın.
Kenar derilerini çıkartmayın, balık pişince dağılır.
Her iki yüzüne tuz ve karabiber serpin.
İyice ısıtmış olduğunuz (varsa döküm,yoksa teflon ya da kalın altlı çelik tavaya koyun)
Tavayı hiç yağlamayın, somon çok yağlı bir balık.
2-3 dakika yüksek ateşte pişirin, sonra ateşi en kısık konuma getirin.
Kısık ateşte 8-10 dakika bir tüzünü pişirin sonra spatulayla dikkatlice öteki yüzünü çevirip aynı süre pişirin.
Hepsi bu.
Ispanaklı Kuskus:
4-6 kişilik
  • 1/2 kg ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı kuskus
  • 3,5-4 su bardağı sıcak su
  • tuz
Yapılışı:
Soğanı zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun. Ispanakları temizledikten sonra soğanlara ekleyin , ince doğranmış kırmızı biberleri ilave edin, üzerine çok az tuz serperek yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
(Ben bu ıspanak kavurmasını (1 kg ıspanak-1 soğan -2 kaşık zeytinyağı ile) her hafta yapıyorum. Piştikten sonra süzgece koyup, fazla suyunu süzüyor ve dolapta üzeri stretch folyo ile kapalı olarak bu tür yemeklerde ya da börek, kurabiye içi, etin yanına garnitür, gibi pek çok konuda elimin altında hazır bulunmuş oluyor.Ya da zeytinyağı limon ilavesi ile salata olarak hazırlıyorum.)
Ispanaklar hazır olduğunda kuskusları ilave edin, yüksek ateşte bir süre karıştırın. Daha sonra sıcak su ilave edin, kapağını kapatın birkaç dakika harlı ateşte kaynatın sonra ateşi en kısığa getirin. Kuskuslar suyunu çekene kadar pişirin. Sonra 10-15 dakika dinlendirin, karıştırarak tabağa alın.
Pişmiş olan somonları ıspanaklı kuskus üzerine koyarak servis yapın.

(Not: Somonların üzerine bir parça soya sosu ekleyebilirisniz)

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba İpek,

Ben de denizden ne çıksa yerim. Geçtiğimiz sene Kıbrıs'a geldik. İstanbul'da yaşarken her türlü deniz ürününe rahatlıkla ulaşabilirken Kıbrıs'a gelirken bizi en mutlu eden şey yaşasın adaya gidiyoruz her öğün balık yiyeceğiz diye düşünmüştük. Ama ne kadar yanıldığımızı geldiğimiz ilk hafta anladık. Burada balık yok inanırmısınız ... Daha doğrusu var da Balık Türkiye'den istanbul, mersin gibi yerlerden geliyor. Tabii ne kadar taze olduğu ve ne kadar sıklıkta geldiğini tahmin edersiniz. Tek tük Akdeniz Balığı görürsek kaçırmadan alıyoruz Tabii birde somonu rahatça buluyoruz. Ben de somonu çeşit çeşit yapıyorum. Ama kuskusla servisi hiç denememiştim. Bir de öyle deneyeyim. Çook güzel görünüyor. Balıkları bizim için hapur hupur yiyin olur mu? Hele hele hamsi, çinekopa bol selam :))

off ne konuştum .. sıktım sizleride .. Çooook dertliyim çook :))

Sımsıcak sevgiler ...
http://misss.blogcu.com

Nukhet dedi ki...

Ipekcim

Gercekten cok hos olmus bu somon. Ben de ara sira sayfamda somon tarifi verin diye yazip duruyordum. Bu cok iyi oldu. Isten cikinca markete ugrayayayimda aksama somon yapayim. kuskusla ikramda ayrica sik olmus. Ellerine saglik. Sevgiler

munevver dedi ki...

Günaydın İpek..Önce müzikleri büyük bir zevkle dinledim.Ruhum bayram etti.(Bu aralar buna ihtiyacım vardı)

Sonra,seninle karşılıklı komşu olmaya varım.(Hayal bu ya) Ne dersin?

En sonra da yemeğini çok beğendiğimi belirteyim.Komple bir menü oluşturmuşsun.Eline sağlık.Mimi bol bol folik asit alsın da cinliği daha da artsın...
Sevgiyle öpüyorum,seni ve Mimiyi..
nanelimon..

Behiye dedi ki...

İpekciğim, kuskus üzerinde somon servisi epey yaygın ve ben de çok seviyorum. Az önce yemek kanalında da yaptılar, kuskusa domates, yeşil soğan ve peynir kattılar. Çok kolay ve sağlıklı değil mi hepsi bir arada? Ellerine sağlık.

BETUL dedi ki...

Sebzeli pilavin daha saglikli modeli olmus bu, cok hos fikirler verdin Ipek, sagol..

ipek dedi ki...

Zerrin ciğim,
Anlattığın durum cidden komik, ama traji-komik.. Ben de herhalde bir adaya gidecek olsam en çok balık yerim diye sevinirdim. Gerçek bir hayalkırıklığı olmalı bu, senin adına cidden üzüldüm. Şöyle kıyıda köşede bir kayık falan yok mu, hafta sonu oltayla biraz açılsanız belki?:)) Şaka bir yana, dilerim bol bol değişik somon tarifi yayınlanır da, biraz olsun sana faydamız olur.
Paylaştığın için teşekkürler, bizi sıkmak ne demek..
Sevgiyle
İpek

ipek dedi ki...

Sevgili Nükhet,
Umarım minik kuzular sever, sana kolaylık, onlara besin olur bu pratik yemek.
Birkaç somon tarifi daha var onları da yaptıkça yayınlayacağım. Mesela şu anda dolapta "gravlaks" diye Norveç usulü Somon var marine oluyor, tadı tıpkı somon füme, hazır olunca onu da yayınlayacağım ama çiğden hazırlanışı çok cazip gelmeyebilir herkese.
sevgiler
İpek

ipek dedi ki...

Münevver ciğim karşı kapıya hoşgeldin, bu ne keyif.... Sen söyleyince bir an hayal ettim, birbirimizi hiç görmedik bile ama karşı kapılarda çok iyi komşu olacağımızdan gerçekten eminim.(en zoru karşı kapı komşuluğu) Ne zaman ruhun sıkılsa sana güzel bir fincan çay/kahve eşliğinde güzel bir müzik sunabilir, tuzum bittiğinde almaya gelebilirim:) hele bir de yağmur/kar yağıyorsa, pencere karşısında elde fincan sohbet ne keyifli olur..
Çok sevdiğim (o da taşınacak diye ödümün patladığı, ama hiç olmazsa alt katlara taşınmış olup yine de beni yalnız bırakmayan) sevgili Melda cığın emekliliğini de dört gözle bekliyorum bu hayalin içinde yer alması için.
Kendine iyi bak sevgili Münevver,
Sevgiyle
İpek

ipek dedi ki...

Sevgili Behiye,
(off lazanyan süper olmuş bu arada)
Soğan ve domates fikrini tuttum, peynire ise somonsuz kuskusta varım..
Şu resmindeki kediyi sıkıştırmamak için zor tutuyorum kendimi..
Sevgiler
ipek

ipek dedi ki...

Sevgili Betül- sevgili bütün tariflerine hayran olduğum rustic, senden bunları duyunca ağzım kulaklarıma vardı.:)
Rezene kökü dolapta, bezelyeler buzlukta, pirinç kavanozda.. ama taze bakla yok. Bugün pazar var bulabilirsem akşama rezeneli pilav var hee heey:)
Teşekkürler, sevgiler
İpek

Adsız dedi ki...

Merhaba İpek,
sana blogumda küçük bir süpriz var kabul edersen ...

Sevgilerimle..

http://misss.blogcu.com