LÜTFEN DİKKAT:
Acemi aşçı'ya ait bu yazı ve resimler, pek çok internet forumunda, izin alınmadan ve link verilmeden kullanılmıştır.Lütfen kullanmak istediğiniz zaman izin isteyin ya da link vermeyi unutmayın
Cevap geliyor:
Sağda görülen, bildiğiniz zeytinyağlı yaprak sarması olup, Anadolu nun heryerinde üç aşağı beş yukarı aynı tariflere göre yapılır.
Bazı yörelerde incesi, bazı yörelerde dolgunu makbuldür.
En Batıdan başladığımızda, içi baharatlı ve bol otlu tercih edilirken, orta Anadoluya ve Doğusuna geçerken, malzemeler iyice azalır, ekşisi artar, sadece kuşuzümü ve fıstık, hatta sadece kuşüzümü olarak değişkenlik gösterir.
Ama temel malzemeler: Zeytin yağı, asma yaprağı, pirinç, dolmalık fıstık, kuşüzümü, tarçın,maydanoz, dereotu, nane, soğandır.
Solda görülene gelince; O bir Girit dolmasıdır.
Diğeriyle tek ortak noktası sanırım salamura yaprağı ve pirincidir.
Tadı çok farklıdır ve güzel yapıldığında ,yiyene "böyle bir lezzet yok!" dedirtir.
Bu yemeği ben ailede hiç yemedim. Bizimkiler bilmiyorlar. (Belki de tek tek sarmaya üşenip pek yapmadılar:)) Tarifi bir yemek dergisinde görmüştüm. Uygulayınca favori yemeklerimden oldu.
Birbiriyle bu kadar alakasız gibi görünen tatlar bir araya geldiğinde öylesine bir lezzet çıkıyor ki ortaya: İnanılmaz...İnsanda alışkanlık yapabilir dikkat edin:)
Malzemeler:
6-8 kişi için
- 300 gr salamura asma yaprağı
- 1/2 demet maydanoz
- 2 soğan
- 1 çorba kaşığı kıyılmış taze nane
- 2 adet ufak kabak
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı kuru kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 su bardağı tahin
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 patates
- 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
Küp küp doğradığınız soğanları 2 kaşık zeytinyağı ile orta ateşte şeffaflaştırın. Sonra ocağın altını kapatabilirsiniz.
Kabakları temizleyip rendeleyin.
Domateslerin kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyip çok küçük küpler halinde doğrayın.
Kabak, domates,kıyılmış nane, maydanoz, soğan, kekik, kimyon, karabiber, pirinç ve tahini kavrulmuş soğanlara ekleyerek iyice karıştırın.
Asma yapraklarını sıcak su dolu bir kabın içerisinde 15 dakika bekletip sonra iyice yıkayın.
Yaprakların içine hazırladığınız dolma içini paylaştırıp sarın.
Patatesleri soyun,yarım santim kalınlığında dilimleyerek çelik bir tencerenin dibine dizin.
Üzerine dolmaları dizin. Bir buçuk bardak su ve kalan zeytinyağını ekleyin
Dolmaların üzerini bir tabakla kapatıp 25 dakika kısık ateşte pişirin.
Soğutup servis yapın.
Afiyet olsun.
Not: Renginin diğerine göre daha koyu olmasının sebebi, içerisinde limon olmayışı ve de tahindir, yani yemek bir beceriksizlik sonucu yakılmamıştır:))..
Not 2: Ankara da, Balgat 100.Yıl pazarında (Perşembe ve Pazar günleri kurulur) peynirci Hacer hanımı bulun. (bazen kendi olmuyor ama, bütün aile tezgahtalar) İnanılmaz güzel, incecik salamura yaprakları var. Ayrıca, hayatınızda yiyebileceğiniz en lezzetli tam tuzsuz lor peyniri de yine oradadır. Böyle bir adresi bulduğunuza pişman olmayacaksınız.
Bir de harika video paylaşmak istiyorum sizlerle. Birdahaki postaya koyayım dedim ama dayanamadım, öyle güzel ki..
31 yorum:
hızlı bir iade-i ziyaret..
mutfaga donmem lazım. onun icin simdilik hızla bakındım.
sarmalar enfes gozukuyor.
soya ölçüsü ile ilgili uyarı icin cok tesekkurler
duzeltecem
ama hemen burada not edeyim :1,5 kaşık soya unu olacaktı lor usyu ile yapılan ekmekteki soya unu..
tekrar gorusmek uzere
sevgiler
İpekciğim, iyiki cevabı yazmışsın yoksa ben de meraktan çatlıyacakdım. Bana bile ipucu vermediğine kimse inanmaz. Bir sarmanın resmini
karanlıkta çektiğini veya Mimi'nin karaya boyadığını düşünüyordum. Hala cevabı yazmasaydın seni küçüklüğünde yaptıklarını burada açıklamakla tehdid edecektim, neyse herkes rahatladı. Ellerine sağlık canım.
Tahinli dolma tarifini pek çok kez duydum ama denemek hala kısmet olmadı. Görünümleri çok güzel, tadının da bir o kadar güzel olduğuna eminim. Bu tür tariflere yer verenlerin çoğalması çok sevindirici. Sitenz çok güzel İpek, ellerinize sağlık.
Tülin
Öyle güzel anlatmışsın ki ağzım sulandı valla ama tadı neye benzer ki acaba ,tüm ev halkına yedirebilirmiyim,çok aykırı bir lezzet mi?..sevgiler...
Peynirci Hacer Hanım Ankara'da yaşadığı için mutsuzum desem? Benim için de yiyin bol bol o güzel peynirlerden o zaman :)
Dolmanın içindekileri bilmeye imkan ihtimal yokmuş İpekcim ;) Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor her ikisi de bu arada.
Sevgiler
Sevgili İpek,içindekilerden,çok lezzetli olduğunu anlayabiliyorum.Kabak ,(herhalde rende) tahin çok ilginç.Tencere dibine patates koymak,zeytinyağlı dolmalarda benim de kullandığım bir yöntem.Mutlaka denemeliyim.Eline sağlık.
Nane Limon
binnur, hem ziyaretin, hem yorumun için teşekkürler. Ekmeği ve loru yapınca haber vereceğim.
sevgiler
ipek
Noni ciğim, Ne diyeyim, çok komiksin:)
Evcilkedi merhaba,
tahili dolma gerçekten çok değişik ve çok güzel bir lezzet. Birgün umarım denersin.
Güzel sözlerine teşekkürler, ben de senin sayfanı yeni keşfettim ama bayıldım. Annemin henüz şu enginar çorbandan haberi yok. Fark ettiği an o da sıkı müdavimlerinden olacak eminim:)
Sevgiler
ipek
Perili köşk merhaba,
Bu tat için kefilim.. Değişik lezzetlerin acayip dengesi diye garip bir şekilde özetleyebilirim konuyu. Bence yarım ölçü dene, ama kimyonu fazla kaçırma. Dengenin sırrı orada:)
Bu arada beni sobelediğini okudum. Kendini tanıtma şeklinde mi, yoksa bir konusu -sorusu var mı?
Kendini tanıtmada daha önce sobelenmiştim çünkü:)
Sevgiler
ipek
Yani Ipekcim
Kirkyil dusunsem bir de ustune 40 yorum yazsam zaten bilemiyecek misim? Tahinli bir dolma oldugunu bile ilk kez duyuyorumm. Ama sen begendim kefilim diyorsam benim icin yeterli bir deneme sebebidir. Ellerine saglik. Sevgiler
Sevgili Sndr,
Oyun yine de eğlenceliydi değil mi? Umarım bu kadar meraktan sonra senin için hayal kırıklığı olmamıştır.
"Mis kokulu ekmekler", yani sevgili Binnur, sayfasında evde lor yapımını anlatmış. O kadar kolay ki, bir bak istersen. Ben deneyeceğim, bakalım Hacer hanımın yerini tutacak mı??
Sevgiler
İpek
Münevver ciğim, merhaba karşı komşum.
Sana bir tabak getirdim, yarısı tahinli yarısı normal:)
Sen değişik şeyleri denemeyi seversin, umarım bunu denersin ve seversin. Tahin, kimyon, asma.. Çok övdüm bu dolmayı biliyorum ama, Mmmm gerçekten lezzetli.
Yapılışı bölümünde yazmıştım: kabakları, evet rendeliyoruz.
İyi ki hatırlattın, ben yazmayı unutmuşum, piştikten sonra dibindeki patatesler de değişik ve çok lezzetli oluyor.
Sevgiler
ipek
Nükhet ciğim,
Girit yemeyiyse eğer, ben hepsine kefilim:) Çünkü Girit mutfağına bayılıyorum. Farklı tatları bir arada seviyorsan bunu da seversin. Bizim evde, ilk soldaki tabak bitti. Ama Mimi pek beğenmedi mesela, o ekşi seviyor ya, sağdaki tabağı tırtıkladı hep.
Sevgiler
ipek
Merhaba
Dolma harika görünüyor çok merak ettim tadını en kısa sürede denemek istiyorum.
Kızınız çok tatlı maşallah sayfasına baktımda. Resimlerinizide inceleme fırsatım oldu hepsi çok güzel. İnsanın sevdiği işi yapması ne kadar önemli değilmi.
Selamlar
Hesna
Hesna merhaba,
Denersen yorumlarını merak ediyorum haber ver olur mu?
Bütün çocukaları Tanrı annelerine bağışlasın.. Ne kadar seviliyorlar.
Bizimkine "küçük çatlak" diyoruz:) Komik bir çocuk..
Resimlerim, beğenmene sevindim gerçekten. Bir de yapabilsem.. Ara vermek çok kötü:)
Bütün güzel yorumların için çok teşekkürler
sevgiler
İpek
Tek kelimeyle harika bir video
İpekciğim, merakla bekliyordum. Ne güzel böyle değişik bir tarifle karşılaşmak, ellerine sağlık!
Videoya ise bayıldım, ne kadar hoş, pozitif duygular veriyor insana.
Seni sobeledim ben :). Sevgiler.
Merhaba İpek,
Tahinli dolma çok güzel görünüyor. Ben de anneanne tarafından bir Girit'li olarak en kısa zamanda deneyeceğim. Tanıştığımıza sevindim. Sevgiler
Defne ciğim çok teşekkür. Böyle beklenti yaratıp sonra hayal kırıklığı yaratır mıyım diye korkmuştum, beğendiğine sevindim.
Daha önce bir ebe-sobe ye katılmıştım, ama o "kendini tanıtma" konuluydu.
Seve seve katılacağım oyuna. Şimdi düşünüp duruyorum ne objeleri seçeyim diye. davetine teşekkürler
sevgiler
İpek
Selen ciğim hoşgeldin,
ziyaretine çok sevindim. Sayfana bakınca, Girit tarifleri artacak diye çok mutluyum. Bu ayki etkinliğe mutlaka katılırsın değil mi?
sevgiler
ipek
Bu dolmalar başka dolmaa :) iki lezzette harika görünüyor girit dolmasını hiç tatmadım tahinli olmasıda ilginç.Keşke imkan olsada elimizi uzatıp tadına bakabilsek burdan bakım bakıp iç geçiriyoruz başka çare yok.aslında var tabi mutfağın yolunu tutmak :)
ipekkkkkkkk....bu ne güsel bir video,o kadar beğendik ki,kızlarımla hayran hayran ve kahkahalarla izledik...benim sobem Vazgeçilmezlerimiz,defneninkisi ayrı bir sobe .Yani işin çok, iki tane soben var:))))
Videoya bayıldım bayıldım bayıldım!!! Üç tane daha bayıldımsam yetmez aslında ya neyse ;) Sana ve sayfana da bu yakışırdı zaten, harikasın İpek!
Sevgiler
P.S. Oyun kesinlikle keyifliydi ;) devamını bekliyorum.
Gerçekten ne güzelmiş video.. Severek izledik, sağol..
Pastacı kız merhaba,
Şimdi hayal gibi geliyor ama çok değil,20 yıl önce, ben üniversitedeyken, biri "cebinde bir telefon, üstelik de anında görüntülü olacak, müzik kaydedecek" gibi şeyler söyleseydi, gülmekten yere düşerdim herhalde:))
Belki çocuklarımız internetten birbirlerine yemek sunabilirler. Hayal etmesi bile ne güzel...
Düşün ki o yıllardayız, ve ben sana koca bir tabak Girit dolması gönderdim şimdi:)
Afiyet olsun
Sevgiler
ipek
Perili köşk, Ne güzel değil mi??
Ben de bayıldım seyrederken.
Yaratıcılık uçsuz bucaksız bir deniz. Ve mutluluğa götüren yol buradan geçiyor bence:))
Sobe oyunu için çok teşekkür ederim tekrar. Şimdi düşünmedeyim. Takıntılı bir olarak, o kadar "vazgeçilmez"im var ki, ayıklamam lazım:))
Videoyu beğenmenize çok sevindim. Paylaşmayı bu yüzden çok seviyorum işte..Benim yüzümdeki tebessüm başkalarına da yayılıyor, ne güzel..
Sevgiler
ipek
Snder, cidden çok keyiflendim şimdi:)
burayı bu yüzden çok seviyorum işte. Demin Periliköşk e yazdığım gibi; buradaki bir gülümseme, yayılıyor yayılıyor birsürü yere ulaşıyor ve başka gülümsemelere dönüşüyor. Var mı daha güzel birşey??
Sevgiler
İpek
Hanimiş beğenmene sevindim.
Artık ne zaman pasta yapsam, kremanın birden kımıldayıp, birsürü tuhaf sevimli yaratığa dönüşeceğini düşünmekten kendimi alamam herhalde:))
sana da olursa haber ver:)
Sevgiler
ipek
bu ne güzel bir Verdi !! bayıldım videoya...
merhaba, ipekçiğim seyrederken öldüm gülmekten.. :)) SOnra Mesut'la (eşimle) seyretdim, sonra arkadaşlarıma gönderdim. SOnra yeniden seyrettim... Ben kırmızı elinde gül taşıyana öldüm.. :))
Çook sevimli ... ne iyi ettinde paylaştın...
Çok teşekkürler...
Sımmmmsıcak sevgiler. :)
Ipek!
cok zor soruymus bu ama ! nerden anlayalim tahini resime bakarak?
en az 10 balkabalikli kek hakediyorum, pazarlik istemem ona gore :P
Sevgili İpek,denemeye değer ,hafta sonu ,ikisini de yapmayı düşünüyorum.Bakalım izlenimler nasıl olacak ?ellerine sağlık.
Mutfak robotu,
Demek sen de opera sevenlerdensin. Ben de bayılırım.
Verdi başlıbaşına zaten güzeldi ama bu kremalar müziği daha da keyifli yapmış sanki.
Sevgiler
ipek
Zerrin ciğim,
Gerçekten ben çok severek koydum bu videoyu sayfama. Ve paylaştığım kişilerin de beğenmesi beni öyle mutlu ediyor ki.
Sevgiler
İpek
Lama kokusundan da mı anlamadın:P Aşkolsun..
Balkabaklı kekler fırında, çıkar çıkmaz kapında.
Sevgiler
İpek
Sevgili Adaşım,
Merakla bekliyorum beğenip beğenmeyeceğinizi.
Ben ufak bir tencerede yaptığım için üst sıradakiler sert olmuştu.
Su ekledim bu yüzden. Suyu az gelirse tencere/su ilişkisini üst sıradakilere göre ayarlarsın.
Sevgiler
ipek
Video nefis! Secilen opera ile de uyum icinde aslinda ;)
Bu tahinli dolmayi ise ilk defa duyuyorum. Susam tadi enteresan dolma ile.
Esim yaprak dolmasini pek bilmiyor. Tek yiyen olunca yüzünü cok az gördügüm bir lezzet oluyor :(
Sevgiler,
Merhaba b5
Video cidden çok sempatik. Sanırım operanın konusuna göre özel yapılmış bir animasyon. Tesadüfse de, dediğin gibi çok uymuş. Canım sıkıldıkça tekrar tekrar seyrediyorum. Verdi de cabası:)
Bu tahinli dolma aslında füzyon mutfağa çok yakışacak bir yemek. Bir farkedilse, kısa süre sonra bir "yeniden doğuş" yaşayabilir:)
Sevgiler
İpek
Yorum Gönder