24 Mayıs 2007

Dünya semizotunu keşfediyor



Dünya semizotunun faydalarını keşfediyor.
Amerika'da haplarının bile çıktığını duydum. Bu mütevazı ot nelere nelere faydalıymış meğer. Bilseniz bir de, ne kadar zahmetsizce yetişir. Genellikle ayrık otu gibi kendiliğinden bitiverir. Sonra bahçeye yayılır da yayılır. Susuz kaldı, güneşten kavruldu, ya da çok su aldı çürüdü, hiç böyle dertleri yoktur. kendi kendine, usul usul büyüyüp durur.
Latince adı: Portulaca_oleracea, İnglizcesi: Purslene. Bir tarayın interneti, bakın neler var.

Ben eskiden çok yemezdim, lezzetini yeni keşfedenlerdenim.
Şimdi müptelasıyım, değişik değişik bir sürü salatasını deniyorum. Geçenlerde yaptığım deneme çok hoşuma gitti, paylaşmak istedim.


Bulgurlu Yoğurtlu Semizotu Salatası
4-6 kişi için

  • 1/2 demet semizotu
  • 1/2 bardak ince bulgur
  • 1 su bardağı yoğurt
  • sarmısak
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 3 adet domates
  • 1 avuç ceviz içi

Semizotlarını temizleyip ayıklayın.
Bulgurları bir bardak sıcak suda üzeri kapalı olarak 15 dakika bekletin.
Bulgurlar iyice şiştikten ve soğuduktan sonra semizotu ile iyice karıştırın.
Yoğurdu sarmısak ve tuz ekleyerek çırpın. Semizotunun üzerine gezdirin.(Fazla tuz eklemeyin derim, semizotu minerallerden yana çok zengin ve zaten tuzlu bir tada sahip)
Domateslerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Yoğurdun üzerine yerleştirin. Cevizlerle süsleyip, servis yapın.
Bu sağlık dolu salatayı afiyetle yiyin...

Not: Malzemelerin oranlarını zevkinize göre ayarlayabilirsiniz; her şekilde çok lezzetli olacaktır.

39 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba.. Ahh nihayet.. Adini biliyorsam burada bulabilirim belki semizotunu. Yaziniza cok sasirdim zira 13 yildir Amerika da yasiyorum, uzun bir suredir de semiz otu ariyordum ama hic bulamiyorum. Demek Amerika bu out konusuyor mus.. Hmmm..

Purslene olarak ararsam belki bulabilirim. Tesekkurler,

Bobby ve Emine nin annesi

ipek dedi ki...

Merhaba Bobby ve Emine nin annesi,
Amerika doğal otları yeni keşfediyor. Bildiğim kadarıyla, maydanoz, dereotu, nane dışında pek taze ot tüketilmiyor. Hele akdeniz havzası otlarını hiç bilmediklerini tahmin ediyorum.
Ama hamburger- steak kültüründen yavaş yavaş sıyrıldığını ve Amerika'nın da slow food tarzı beslenmeye geçmeye çalıştığını düşünüyorum.
Bu tür otlar neredeyse günlük olarak tüketilmeleri gerekliliğinden, temzileme zahmetinden, pişince farklı damak tadına hitab ettiklerinden olsa gerek, ot halinde kullanılmayıp, sağlıklı özelliklerinden yine de faydalanabilmek uğruna tablet haline getirilip tüketiliyor, mesela, enginar- sarmısak- hindiba (milk thistle)
Çok dilim düştü yine:)) umarım purslane vardır oralarda, bulup da bu salatadan yaparsan kulaklarımı çınlat olur mu:)
Sevgiler

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

bizim burada o kadar çok semiz otu varki bende daha çok salatasını yapıyorum..
birde burada köklerini kesip öyle satıyorlar ,yani eve daha az toprakla gelmiş oluyor...
ellerine sağlık...

laedrim dedi ki...

Muhteşem bir salataya benziyor: kolaycacık yapılan, iç ferahlatan ve afiyetle yenecek olan bir salata:) Bu akşam deneyeceğim... Teşekkürler paylaştığınız için:)

Mimi'nin bu salatayı sevdiğini düşünüyorum:) Sonuçta hem ağzının tadını bilen hem de besin değerlerine önem veren bir ufacık melek Mimi:)

Selen dedi ki...

İpek kız,
Ben de semizotunun zeytinyağlısını ve yoğurtlu mezesine bayılırım. Bu tarifin de tam göçmen usulü olmuş. Tam benim de damağıma göre. Zaten ceviz ve yoğurda da bayılırım. Hatta bazen sabahları bir kase yoğurda ceviz kırıp yediğim de oluyor, çok lezzetli.
Öpüyorum

ipek dedi ki...

Perili Köşk, Köklerini sanıyorum çok çabuk su kaybına uğradığı ve hemen pörsüdüğü için kesmiyorlar. Böylece daha uzun süre tazeliğini kaybetmeden dayanıyor. Çok olması ne kadar iyi tazecik tüketiyorsunuzdur.
Sevgiler

Meral, gerçekten de kolay bir salata bu. Tadı bence çok güzel. Yaz geliyor ya, acemi aşçı'da bu tür tarifler ağırlıkta olacak artık:)
Mimi gerçekten de bunları seviyor ve besleyici/şişmanlatıcı arasındaki farkı anlıyor. Bunlar keşke bizler çocukken de bilinseydi:))
Mimi ilk yıllarda ip gibi- hiç yemeyen bir çocuktu. Şimdi düzeldi ve onun yemek zevki konusunda oldukça şanslı bir anne olduğumu düşünüyorum.
Bu arada sormak isterim: Aphelion ad infinitum ne demek?
Sevgiler

Selen, tarifi ben uydurdum aslında:) Bütün salatalara bir çeşit bakliyat eklemek gibi bir huyum var, böylelikle bir anda tam öğüne dönüşüyor salata.
Yoğurt ceviz ikilisi bence de muhteşem, bazen kurukayısı eklemek de fena olmaz hani:)
Sevgiler

Defne dedi ki...

Semizotunu önceden beri eşim de ben de severek yeriz. Ama daha çok salatasını :). Ispanak yemeğine benzer şekilde yemeğini de yaparlar.

Amerika'da, yaşadığımız bölgede ve gezip gördüğüm yerlerde hiç rastlamadım. Adamlar taze dereotunu bile üç tutam halinde fahiş fiyatlara satıyorlardı. Böyle şeyler orada çok kıymetli gerçekten.

Yanlız nadir de olsa, ağır bir toprak kokusu oluyor ki o zaman zorlanıyorum yerken. Cacık yapacağım zaman arada bir de semizotlu yaparım, pek bir güzel olur. Cevizli, bulgurlu... çok çekici geldi bana, deneyeceğim. Ellerine sağlık İpekciğim.
Sevgiler.

gezicini dedi ki...

sevgili İpek,
yine çok hafif ve sağlıklı bir öneri bu. tam da yaz günlerine uygun. resimlerin de çok hoş, eline sağlık!
sevgiler
gorki

Sndrfknella dedi ki...

Sanki benim için yapmışsın salatayı İpekcim :))) Dün akşam ben de klasik usul salatasını yapmıştım. Bu akşam ekmek yemeden bu bulgurlu halini deneyebilirim. Nefis nefis... deneyince sonucu da söylerim, ki hiç şüphem yok muhteşem olacak ;)

Mimi'yi ve seni öpüyorum kocaman :)

Sevgiler

Adsız dedi ki...

çok güzel bir tarif elinize sağlık ben sadece yoğurtlu yapıyordum.denemek isterim.
http://maviveportakal.blogcu.com/

Adsız dedi ki...

Canım İpek, salata nefis olmuş.

Geçen sene bu eve taşındığımızda bahçeyi temizlemek için nerdeyse tüm zamanımızı ayırıyorduk. Biz otları temizliyoruz arkamızdan otlar büyüyor resmen bizi bahçe yeniyordu. :) Sonra bir gün bahçede otururken yaa bunlar yani yolduğumuz otlardan bahsediyoruz ne kadar semizotuna benziyor değilmi acaba aynı familyadanmı diye sohbet etmeye başladık. SOnra her testi üzerinde denediğim eşime zorla otu yedirdim. :)) Eveeet semizotuymuş. Meğer tüm bahçemiz semizotu kaynıyormuş ve biz ayrık otu diye onları temizliyormuşuz. SOnramı her öğün salatasını yaptım. Ama insana hiç çaba sarfetmeden çıkan birşey çok garip geliyor. Uzun bir süre yememek için direndim :)) Garipsedim.

Şimdi yeniden çıkmaya başladılar. Ben de pirinç haşlayıp ekliyorum. Bulgurlu yapmamıştım. ceviz süpper bir tercih. :)

Ellerinize sağlık.
SImmsıcak sevgilerimle...

ipek dedi ki...

Defne ciğim,
İkinizin de sevdiği bir şeyin tarifini yayınlamaktan büyük sevinç duydum:)Malum, erkekler çok seçer:))
Domates ve yoğurt yan yana saçma gibi gelebilir, ama ne yap yap, böylesini bir dene. Ne toprak kokusu kalır ne de başka şey. Ben bunu sizin çok seveceğinizi düşünüyorum.
Öptüm seni:)

Görkem benim mutfak artık yaz tarifesine geçti:) Sırada böyle şeyler var .
Görüşmek üzere, sevgiler

Sndr, öyle resimlere bakıp da yememek ne zor iştir bilirim. Bu tarif senin için... Light yoğurtla hemde heh heh.
Önce de söyledim, acayip taktir ediyorum seni. Artık rahat rahat gelebilirsin, light mönülere geçtim:)
sevgiler

Fatoş, burada yaptığım şeyleri gönül rahatlığıyla önerebilirim herkese.
Sağlıksız tarifleri bile biraz değiştirerek daha masum hale getirmeye çalışıyorum. Lezzetler konusunda ben çok memnunum, umarım sizler de beğenirsiniz.
Sevgiler

Zerrin şu senin bahçe yok mu nasıl bayılıyorum bilemezsin. Kıymetini bil bahçenin. Temizlediğiniz otlar, muhtemelen yabani semizotu, yani en makbul olanı.. Ahh onlar hele bir de tazecik bahçeden toplandılar mı nasıl çıtır çıtır olurlar. Köklerinden kopartmazsan daha çabuk çıkarlar. Senin yerinde olsam birsürü yeni deneme yapardım bu çıtırlarla:)
Sevgiler

Behiye dedi ki...

İpek, henüz burada semizotu göremeyenlerdenim ben de. Bildiğim kadarıyla ayrık otu diye onları atıyorlarmış. (Zerrin'in yaptığı gibi:)) Ben yoğurtlusuna bayılırım. Neyse ki anneme gittiğimde her türlü sebzeyi, otu yedim. Biraz idare ederim herhalde:) Sevgiler, ellerine sağlık.

bembi dedi ki...

of ya! sonunda! kaç haftadır semizotuna bakıyorum ama şimdi bunu alır çürütüp atarım diye satın almıyordum. çünkü sadece yoğurt katmayı biliyorum. işin ilginç yanı, realin bakliyat bölümünde ne varsa birer paket numune topladığım için ince bulgurum aylardır açılmamış halde bekliyordu! bu tarif geeerrçekten çok makbule geçti!! süper sağlıklı ve az kalorili olmuş :) ellerine sağlık! ben hemen markete semizotu almaya gidiyorum ipek (gerçekten!)

canan kufer dedi ki...

ipekcigim,

ellerine saglik, semizotunu bayilirim, hele ki türkiyemizin kisi daha da lezzetli. buradakilerin yapraklari hafif daha yumusak sanki...bende senin hazirladigin sekilde haftaya (tatilimden döndükten sonra) misafirlerime ikram edeyim. her zaman gibi ellerine, nefis zevkine saglik güzelim.
seni ve mimi'yi öpüyoruz,
sevgiler,
canan & sera-mina

Selcen Şenocak dedi ki...

İpek'ciğim bu aralar her yerde semiz otunun faydaları konuşuluyor. Bende çok sık yaparım ama sadece yoğurt ve salatalıkla karıştırıp hazırlıyorum senin tarifinde çok güzel ellerine sağlık sevgilerimle iyi hafta sonları...

Berceste dedi ki...

Of canım nasıl istedi şimdiii!!

Bayılırım sarımsaklı salatasına. Arada akrabalarından buluyorum ama tam semizotu bulamadım daha :( Bir sürü zararlı ot mevcut bahçede, bundan da olsa ya :) Yok!

Calisan Anne dedi ki...

Tam mevsiminde harika bir tarif. Ellerinize sağlık. Sevgiler, Esra

ipek dedi ki...

Behiye hafta sonu şehir dışında oklduğumuz içincevaplamakta geç kaldım, çok özür diliyorum.
Bence artık bu otları taze tüketmenin faydalarını yavaş yavaş kabulleniyor Batı mutfağı. Ama galiba alışamadıklar, bunları ayıklayıp temizlemek:) Satıştan önce temizleyip uzun süre saklayabilmeyi başarsalar, satacaklar aslında:)
Şaka..
Midede stok yapmış olmana sevindim:)
Sevgiler

Bemgi ciğim, aynı mazeretle, aynı özrü senden de diliyorum. Bakliyatlar çoksa, benim usul dene: Haşlayıp buzluğa kaldır (mesela nohut, yeşil mercimek, kuru fasülye) ve her salata yapışında bir avuç çözerek üzerine ekle.
Salatayı beğenmene çok sevindim cidden:)
Sevgiler

Canan cığım, yurt duşında olup, iyi kötü senmziotu bulabilen şimdilik bir tek sen varsın, bunun kıymetini bil:)
Ankara da yeni, büyük bir alışveriş merkesi açılıyor. diye duydum. Adı:
Mina Sera.. Ne hoş di mi??
salatayı afiyetle yiyin,
Kıvırcık meleğe ve sana sevgiler

Almula merhaba,
Genelde hep yoğurtlusu yapılıyor. Ben de şimdiye kadar hep öyle yapardım ama artık bir sürü deneme yapmaya kararlıyım. Bu güzel ve faydalı besinden hergün yararlanmak lazım:)
Sevgiler


Dilek ciğim,
Bu tohumdan da üretiliyor, yap bir deneme bence, bakarsın tutar?
Sonra sen kimbilir ne salatalar , yeni tarifler çıkartırsın onlardan..
Sevgiler

Esra merhaba,
Sana bir özür borçluyum, mailini cevaplayamadım henüz. Hafta sonu ufak bir şehirdışı kaçamağı yaptık da:) Biraz önce yeni geldik, hemen buralara bakayım istedim. Yarın sakin kafayla yazacağım,
Tarifi beğenmene çok sevindim, teşekkür ederim:)
Sevgiler

Berceste dedi ki...

Bak çok güzel bir noktaya değinmişsin, burada yeşil salatalar yıkanmış, temizlenmiş paketlenmiş satılıyor. Dök tabağa, sos da hazır, bu adamlar böyle yiyip içiyor. Geçenlerde bizim yaşlı teyzelerle kahve içiyorduk, aman yemek yapmakla mı uğraşacağım, işim olmaz diyordu biri. Bir diğeri de akrabası yemeğe çağırdığı misafirlere, ben çok yoruldum, yatacağım diye takıldığını anlatıyordu. E düşün artık tembellik boyutunu :P Semizotu alınacak da, yıkanacak da, temizlenecek de, pişirilecek de... Oooo uzun iş bunlar buradakiler için!

ipek dedi ki...

Dilekciğim,
Bu yüzden bunca yüzyıllık geçmişi olan bu ülkenin köklü bir mutfak geçmişi yok işte:)
Kimbilir neler vardı da, bunlar üşene üşene yapmadılar, nesillere aktaramadılar. Şimdi balık&patates yiyip dursunlar işte:))
Sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili İpek,
ben bayılırım semizotuna sık sık da yerim. faydalarını daha önce öğrenmiştim bu kez daha da çok yemeye başladım. ellerine sağlık salatan çok hoş olmuş ellerine sağlık. sevgiler

Nukhet dedi ki...

Ipekk
Sayende son iki gundur semizotu yiyiyoruz. Burada bu tarifini okuyunca marktte de nadir sekilde rastladigim taze semizotlarina rastladim. Tabiki hemen tarifini uyguladim bir kismiyla, digeriylede yogurtlu salatasini yaptim. Cok degisik ve guzel oldu. Ellerine saglik canim, tabi benim de .
Optum

cekirdeksizuzum dedi ki...

Merhaba
Bizim Mersin'deki yazlığın etrafında limon bahçeleri var ve limon ağaçlarının dibinde semizotları bitiyor. Sabah erken saatlerde toplamaya gidip, akşam yemeğinde salatasını yemek çok keyifli. Marketten aldıklarımıza kıyasla da daha lezzetli.
Sevgiler...

ipek dedi ki...

Sevdamavisi bunları mevsiminde taze taze tüketmek lazım. Bu konularda ülkemiz şanslı, baksana ne çok ülkede arkadaşlarımız arayıp da bulamıyor,
Salatayı beğenmene sevindim, teşekkür ederim:)
sevgiler

Nükhet ciğim, ellerine sağlık:) Semizotu bulabilmene sevindim, buldukça sık sık kuzulara da yedir mutlaka:)
Sevgiler, öptüm

Çekirdeksiz üzüm ben de yazlığınıza gelsem??
Bayıldım, hemlimon ağaçları hem semizotları.. off of bahçe damarım akbardı yine.
Sevgiler..

Sanem dedi ki...

Demek Amerikada varmis artik, ben semizotuna benzer bir ot bulmus, bir guzel pisirmistim, yiyenler icine pastirma mi koydun diye sorgulasmisti. Neyse, artik ismini de biluiyorum ya, daha bir dikkatli bakiyinim, olmadi Turkiyeden gelirken, getirip dikicem valla, cok ozledim...

Minik Kus dedi ki...

Ipek, ne guzel gorunuyor oyle semizotu ve yogurt. Bence super bir ikili. Turkiye'ye gidince bol bol semiz otundan yapilan her seyi denemk ve yemek istiyorum. Ellerine saglik.

ipek dedi ki...

Sanem, çok güldürdün beni:)) Acaba neydi pastırma tadındaki o ot?? Gerçekten yurtdışında yaşayanlar çok özlemişler taze otları, bunu "pazar yeri" postumda fark etmeliydim.
Semizotu çok ama çok kolay büyüyen, bakımı zahmetsiz olan bir bitki, bence bahçenin bir kenarına ekivermek lazım.
Sevgiler Sanem..


Minik kuş, sen de hasret kalanlardansın demek:) Geçen hafta sonu Akçakoca-Ereğli taraflarındaydık, oradaki pazardan bile semizotu taşıdım Ankara ya:)
Umarım Türkiye ziyaretinde bol bol tüketirsin bu yaz,
Sevgiler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Harika bir tarif bu!

Şu semizotu ile enginar sofralarımıdan hiç eksilmese değil mi?

ipek dedi ki...

Papatya, yürekten katılıyorum temennine.
Tarif kendi tasarımım:)) olduğu için, beğenilmesine gerçekten çok seviniyorum
Çok teşekkürler
Sevgiler

canan kufer dedi ki...

ipekcigim,
gercekten sasirdim acilacak olan alisveris magazasinin ismine. fakat sera-mina mizin ismini de duyan sasiriyordu, biz isminde iki tarafin gönlünü de yapmak istedik, soyadimiz almanca ve kizimizin adi türkce olmasini istedik ve burada yetistigi icin zor bir isim olmamak sarti ile, ama yine de kulaga hos gelip, anlami da güzel bir isim sera-mina ya karar verdik.

öpüyoruz,
canan

Adsız dedi ki...

Sevgili Ipek,

Yok neuz purslane bulamadim. Ama cevabiniz nihayet okuyabildim. Yorumlarniz icin cok tesekkurler. Evet burada pek bizim gibi bir yemek kulturu yok genelde ama bu artik sanirim herkes icin gecerli sirf Amerikalilar icin degil. Ben 13 yildir burada yasiyorum, Turkiye ye geldigimde farkediyorum, bu durum oraya da yansimis. Evet bir cok urunu hap olarak aliyorlar ama yemegini yapan olanlarla yapiyor, burada da Turkiye de gormeyip kullandigimiz sebze-meyveler var, Escarole, Endive gibi, cranberry gibi. Yani heryerin degisik urunleri var, iklimsel bir sey olsa gerek.

Ben de 2 cocuk, part time bir is bitmek bilmeyen bir doktora programi ancak cocuklardan sonra hayatim biraz yavasladigindan evde yemek yapiyorum, duzenli olarak.

Ve ibir son not, herkes Amerika = steak hamburger dusnuyor genelde ama bilmiyorum bu ne kadar dogru :)

Sevgiler, hala purslane arayan,

Bobby ve Emine nin annesi

ipek dedi ki...

Sevgili B&E annesi:)
Bilmiyorum ekmek için uygun bir alanın var mı, varsa sana da tohumdan semizotu üretmeni önereceğim. Gerçekten çok azgın bir bitki, hiç bakım gerektirmiyor, büyüyüveriyor. Üstelik en tazesini tüketmiş olursunuz ne güzel.

Yoğun iş temposuyla, mutfakta zaman ve slow food elbette çok zor. seni anlıyorum çünkü ben de mutfağa yıllar sonra, ancak Mimi doğunca işi gücü bıraktıktan sonra girebildim.
Sevgiler
ipek

Berceste dedi ki...

Aynen İpek, şu Sanem'in pişirdiği ot çemen olmasın? http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87emen_(bitki)

ipek dedi ki...

Dilek inanılmazsın!!! Bence kesin budur.. Çok güldüm şimdi:)
Sanneem, bak sen ne pişirmişsin aslında:))
Utanarak söylüyorum: ben çemenin bir otu olduğunu bilmiyor, onu birçok baharatın karışımı sanıyordum:)
Bak son bir haftadır ne çok şey öğrendim sayende..
Sağol arkadaşım:)
Sevgiler

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili İpekciğim,

Dün yaptım bu salatayı, inanılmaz güzel oldu, günlerce yapıp yemek istiyorum:)

ipek dedi ki...

Papatya cığım,
kötü başlayan günümü öyle aydınlattı ki mesajın. Çok mutlu oldum beğenmene. Bu sağlık dolu besinleri gönül rahatlığıyla önerebilmek ne güzel. Ve en güzeli, lezzeti ve güzellikleri hep paylaşmak.
Sevgilerimle

ACIBADEM KURABiYESi dedi ki...

Denedim, gerçekten çok güzel oluyor... Elinize sağlık... Amatörce :) fotoğrafladım bloguma ekledim...

sevgiler

ipek dedi ki...

Acıbadem kurabiyesi,
Ellerine sağlık. Gerçekten de yaz günleri için iyi bir seçim. Ayrıca, tarif için link vermene teşekkür ederim:)
Sevgiler