Yapımı çok kolay bu hafif tatlı, yaz sıcaklarında en favori lezzetlerimden biri oldu. (Diğer favorim Devletşah'ın irmikli tatlısı) Yoruma oldukça elverişli bir tarif olduğu için, dilediğinizce ayarlamalar yapmanız mümkün.
Çok lezzetli, sağlıklı ve pratik olduğunu düşündüğüm bu tarifi, özellikle de bu sıcak havalarda iyi gidebilir diyerek, sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler:
4-6 kişi için
- 6 adet olgun şeftali
- 2/3 su bardağı kaşığı pudra şekeri -toz şeker de kullanılabilir(miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz)
- 4 çorba kaşığı nişasta
- 500 ml süt
- 1 tatlı kaşığı vanilya
- 3 yumurta (sarıları ve beyazları ayrılmış)
Yapılışı:
- Şeftalilerin kabuklarını soyun, teflon bir tavaya irice doğrayın.
- Üzerine pudra şekerini serperek 5-6 dakika pişirin.
- Pişen şeftalileri ısıya dayanıklı bir servis tabağına yayın.
- Süt, yumurta sarıları ve nişastayı karıştırarak, muhallebi yapın. Pişmesine yakın vanilya ekleyin.
- Pişen muhallebiyi şeftalilerin üzerine yayın.
- Cam bir kasede yumurta aklarını beyaz köpük haline gelene kadar mikserle çırpın.(Bir tutam tuz ilave ederseniz daha çabuk olur)
- Bu köpüğü de muhallebinin üzerine yayarak fırına verin.
- Önceden ısıtılmış, 170 C fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin (fırınınızın üstten pişirme ayarını kullanabilirsiniz-Dikkat edin, benim gibi yakmayın:)
- Buzdolabında iyice soğuttuktan sonra servis yapın.
Notlar:
- Bu tarifi Lezzet Dergisinin eski bir sayısından aldım. Bir iki ufak değişiklik yapmak gereği duydum.
- Orijinal tarif, iki kat şeker içermekteydi. Şekerin yarısı yumurta akına katılıyor, böyle olunca da yumurta akı hiç kabarmıyordu. Siz dilerseniz böyle de uygulayabilirsiniz.
- Daha şekerli bir tat arzu ederseniz; yarım bardak kadar toz şekeri muhallebiye pişirme sırasında ilave edebilirsiniz.
- Şeftaliler pişerken tarçın, karanfil vs eklemek, ya da farklı meyvalarla denemek, daha sofistike tatlardan hoşlananların yaratıcılığına kalmış
15 yorum:
Yuppiii, tarif geldi sonunda. Şu anda dişleri bir nine ile aynı statüde :P olan birisi olarak, ben yapar ve de yerim bu tatlıdan. Bu sıcakta da ancak böyle güzel ve hafif bir tatlı paklar beni :). Ellerine sağlık İpekciğim. Özledim seni ama dişler ve de işler beni esir almış durumda. Öperim çok çok.
İpekciğim,
Ellerine sağlık. Bu aralar şeftali zamanı, tariflerimizi süslemeye başladı bile. Dergilerin Temmuz sayılarında da pek çok tarif gördüm. Bende de bir şeftali güzeli mevcut. Sevgiler
Dişler ve de işler iyi olsun da, biz nasıl olsa görüşürüz Defne ciğim:)
Hakikaten de senlik olmuş tarif:P Şimdi, o toplantı resimlerine bakıp, yalanıp duruyorum, herkes ne güzel şeyler yapmıştı yaa.
Öptüm seni
Selen bir önceki yorumunu da yeni gördüm, ikisini birlikte cevaplamış olayım buradan.
Ne kadar güzel şeyler söylemişsin, teşekkür ederim. Annemi çok duygulandırmışsın.
Bu günlerde buralar çok sessiz ve hareketsiz. Bir bizler kalmışız henüz tatile gidemeyen anlaşılan.
Sevgiler
Vallahi canım istedi şimdi... Kim nasıl yapacak bundan yapan olsa da yesek. Hemen linki güncelledim...
Senin bir an önce mutfağına kavuşman lazım Devletşah'cığım. Böyle mutfaksız, akvaryumun dışındaki balık gibi oluyorsun:D Yoksa şuncacık basit şeyi çoktan yapmış, üstelik bir de yeni varyasyonlar yaratmış olurdun bile.
Burda olsaydın ve ben bu yazıyı okumuş olsaydım,measjı almış çoktan mutfağa gimiş, tatlıyı hazırlamış, soğutuyor ve sana telefon ediyor olurdum, kii o konulara hiç girmeyelim:(
Sevgiler
Hmmm mis gibi bir tarif gelmis gene. Mis gibi seftalilere de boylesi guzel tatlilar yarasir zaten. Ellerine saglik Ipekcim. Sevgiler
İpek'ciğim ellerine sağlık çok güzel bir tarif bu aralar denemek gerek sevgilerimle iyi haftalar canım...
Nükhet ciğim, teşekkür ederim, gerçekten miss gibi şeftali kokuyor bu tatlı.
Sevgilerimle..
Almula teşekkür ederim,
Özellikle bu sıcaklarda, buzdolabında iyice soğutulmuş bu tatlıyı şiddetle tavsiye ederim:)
Sevgiler
Acemicim, üzerindeki beyaz köpüğe pudra şekeri koysak nasıl olur ? O kısmı nasıl oluyor ? yoksa zaten köpük köpük olunca tadı çok baskın olmuyor mu ?
ellerine sağlık, şeftalileri kullanmak için ideal bir yöntem bulmuşsun.
test edilmiş, onaylanmıştır. pek lezizdir. yaz günleri için tavsiye edilir.eline sağlık İpek!
sevgiler
gorki
Hem hafif hem de çok lezzetli bir tatlı bu. Ellerine sağlık İpek. En kısa sürede denemek isterim.
Sevgiler kocaman,
Limoncuğum, orijinal tarif aynen söylediğin şekildeydi işte.
Ama yumurta akları öyle yapınca kabarmıyorlar. 40 gün 40 gece şenlikleri postumda masada dediğin şekilde yapılmışı var, çok keyifli değil açıkcası. Ama lezzet güzel.
Şeftalinin kokusu çok daha baskın olduğu için yerken hki şekilde de problem yok, istersen biraz öyle, biraz böyle dene:)
Sevgiler
Gorki çok teşekkür, ben de damla çikolatalı kek tarifini bekliyordum ki, geldi:)
Sevgiler
Burçin ciğim, bence bu denemeye değer bir tatlı. Beğeneceğinizi tahmin ediyorum
sevgiler
sayfanizi keyifle takip ediyorum acikcasi tariflerinizi bizim damak tadimiza cok uygun buluyorum.Dun tarifinizi denedim esim ve ben su ara rejim yapmaya calisiyoruz bu nedenle pudra sekeri yerine ayni olcude splenda kullandim seftalileri pisirirken. Birde anlamsiz gelebilir ama cirptigim yumurta beyazlarinin uzerine yaklasik bir yemek kasigi kadar esmer seker serptim ve firina o sekilde koydum. sonuc gercekten basarili oldu.
Bahar senden duyduklarım beni çok mutlu etti. Üstelik, rejim uygulayanların bile bu tarifleri yapıyor olmasına daha da çok sevindim. Demek ki sağlıklı tarifler yayınlama çabam, amacına ulaşıyor. Ne mutlu bana.
Splenda anladığım kadarıyla yapay tatlandırıcı.. Şeker yerine bunu kullanmak iyi fikir. Beğenmenize ve bunu yazmana çok sevindim. Bu tatlı gerçekten de favorilerimden oldu.
sevgilerimle.
Yazdiklarimi dikkate aldiginiz icin tesekkurler. Evet Splenda bir cesit tatlandirici ama aspartam ve sakarin icermemesi sebebiyle tatlandiricilar arasinda en saglikli olani diye dusunuyorum. Cok siklikla kullanmasamda bazi sutlu tatlilarda ve muffinlerde kullaniyorum granul halinde olanini.
Yorum Gönder