30 Ağustos 2007

Cunda'dan Girit yemekleri

Tatildeki güzellikleri paylaşmakta ne kadar geciktiğimi fark ettim.
Bu seneki tatilimize İstanbul adalarıyla başladık. Sevgili dayım bizi ilk gün Kınalı Ada açıklarına götürdü. Orada Mimi deniz açılışını yaptı. Ertesi gün Büyükada daki evlerine gittik, adanın güzellikleriyle tanıştık.Sonraki gün istikamet Bozcaada oldu. Sonra da Cunda.
Tam bir adalar tatili oldu bizimki.


Tavsiyelere sondan başlayacağım; Cunda dan.
Birkaç gün üst üste şu meşhur "En iyi 1o" adreslerinde karnımızı doyurup ceplerimizi boşalttıktan, çoğunda hiç de memnun kalmadıktan sonra, Mimi'nin Bozcaada tatil arkadaşı, dünyalar tatlısı Ceren'le Cunda'da da karşılaşıp, annesinden bu harika restoranın tavsiyesini aldık.
Baktık, Girit yemekleri...
Biz daha ne isteriz?

Şirin bir eski taş Rum evi, güleryüzlü, titiz mi titiz, becerikli mi becerikli bir kadın, pazardan alınmış tazecik sebzeler, anlatılamaz-doyulmaz güzellikte yemekler ve makul bir hesap...
Tanıştırayım: Emine Hanım'ın Girit yemekleri ile oluşturduğu Lal restoranı..

İki gün üst üste gittik ama tüm çeşitleri deneyemedik elbette. Üstelik yediğimiz herşeyin tazeliği, lezzeti damağımızda kaldı.
"Kekikli kuzu etini" Mimi sildi süpürdü, "Girit böreği" tekrar, tekrar sipariş edildi, "kabak çiçeği dolması" yediklerimin en lezzetlisiydi. Sipariş ettiğimiz otların hepsi, Girit usulü bamya ve tüm zeytinyağlılar annemden TAM not aldı.
Emine hanım, minik müşterilerini bile düşünerek, onlara ekşili köfte hazırlamıştı. Aynı anne yemeği gibiydi.
Ama benim favorim, yukarda görmüş olduğunuz kaşarlı kabak oldu. Bu kabakların hepsi sadece bir parmak kadar. Tahminim, içerisinde sadece kabak, sarmısak, dereotu, zeytinyağı ve kaşar var. Bu kadarcık malzeme ve :
Böyle bir lezzet yok!


Ve işte bütün bu harika lezzetleri mutfakta tek başına hazırlayan, dünya şekeri Emine Hanım.
Belki bu yaz geçti. Ama olur da seneye Cunda'ya yolunuz düşerse, bu adresi atlamayın. Mideniz bayram etsin.
Ve sakın ola, şu "en iyi 10" bilmemnelerine kanmayın...

Lal Restoran (Girit Muftağı)
0266 327 2834
Altay Pansiyon yanı
Cunda adası- Ayvalık

Konuyla fazla alakası olmayan notlar:
Uzun süredir yeni yemek tarifi veremedim biliyorum. Bunun sebepleri arasında;
  • Mimi'nin okulunun bir hafta kapalı olması,
  • Tatil dönüşü, bu sefer de yardımcımın tatile çıkmış olması,
  • Blog yazı ve resimlerimin kopyalanması sonucu, geçmiş bütün resimlerime yazı eklemeye çalışıyor olmam ( bu uzun süren, sıkıcı ve teknik olarak çok donanımlı olmadığım işlerde sevgili Deniz olmasaydı ne yapardım bilmiyorum. Onu öpüyor ve bütün yardımları ve güzel dostluğu için çok teşekkür ediyorum)
  • Evin boya ve tadilat işlerine başlamak üzere fiyat vs araştırma, dekorasyon, tasarım işleri
ama en önemlisi:
  • Kızkardeşimin İngiltere'ye yerleşmek üzere Ankara'dan ayrılışının yarattığı ruh boşluğu

18 yorum:

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Girit Böreği harika bir lezzet. Diğer Girit yemekleri de harika gerçekten Bir de ehil ellerden çıkarsa, tadından yenmez.:)

Admin dedi ki...

Sevgili Ipek Hanim merhaba
sitenizi mudaviminiz olan kizim Elif sayesinde tanidim, hatta size hayranligini bildiren birde yorum yazmis, genelde bunu pek yapmaz:))
Sizin resimlerinizden bahsetti, ne kadar hakliymis meger. Inanin ben bu kadar hic bir resimden etkilenmedim, lutfen abarttigimi dusunmeyin.
Dolayisi ile bu sayfalara yorum birakmadan gecmek haksizlik olur diye dusundum. Sizi, hayatin her alanina boyle guzel renkler kattiginiz icin kutlarim, gunumuzde kac kisi bunu basarabilirki!
Hayatinizin guzel renklerinden bi taneside Mimi gordugum kadariyla. Allah bagislasin cok seker, sayfasini takip ediyorum.
Mimi ye sevgi ve selamlarimi lutfen iletin. Basarilarinizin devamini dilerim sevgilerimle... Hatice

munevver dedi ki...

Sevgili İpek, Cunda'ya epeydir gitmiyoruz. Değişiklik çok galiba. Ben oranın çok sakin, yollarının olmadığı zamanları hatırlıyorum hep. Hayran olmuştuk.

Yemekler nefismiş İpek. Afiyet olsun hepinize.

Kardeşine de yeni hayatında mutluluklar.

Sevgiyle, Nane Limon

ipek dedi ki...

Sevgili F.İ.G (Fikriminincegülü:)
Hoşgeldin. Senin yeni ama sıkı takipcilerinden biri olarak yorumuna çok sevindim.
Ve bu yazılanlardan anladığım kadarıyla Girit böreğini yedin, hatta nasıl yapıldığını biliyor bile olabilirsin:))Biliyorsan n'oolur anlatsana.. Ben deneyeceğim ama içindekileri tam çözemedim. Nefissss bir lezzet.
Görüşmek üzere,
sevgiler


Sevgili Hatice Hanım
Günaydın ve bıraktığınız yorumla gerçekten günüm aydınlandı. Sözleriniz beni nasıl mutlu etti bilemezsiniz. "Hayata renk katıyor" olabilmekle övülüyor olmak inanın tarifi imkansız bir duygu.
Resim, nefes alabildiğim, söylediklerimi özgürce ifade edebildiğim, sınırsız düşünebildiğim ve kendimi en iyi hissettiğim yer.
Ve evet en güzel rengim, en harika kompozisyon elbette ki Mimi. Ama onun ışıltısı tamamen kendi eseri:)
Sevgilerinizi ileteceğim, internetten gelen selamlara yavaş yavaş alışıyor ve anlamaya çalışıyor.
Beni çok mutlu eden, ayaklarımı yerden kesen bu duygularınızı paylaştığınız için size çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle..

Münevver ciğim,
Şimdiki haliyle de çok seveceğini hatta daha da çok seveceğini düşünüyorum. Fırsat bulabildiğin bir zaman gitmelisin derim. Evet civarı çok değişmiş ve kalabalıklaşmış ancak eski merkez hala aynı ve çok güzel. Bu Giritli restoranı senin çok beğeneceğini düşünüyorum.
Sevgiler komşum..

Bocuruk dedi ki...

İpek'ciğim,
Bir önceki yazına yorum bırakmış ve fikir hırsızlığı ile ilgili www.utancduvari.blogspot.com adresine bir bak istersen demiştim ama yorumumu görmediğini düşünerek tekrar yazıyorum.
Bu arada çok hoş fotoğraflar eklemişsin. Ayrıca Cunda Lal restorant da aklımızda olsun. Cunda'ya yolumuz düştüğünde Emine Hanımın yemeklerinin tadına bakalım.
Kızkardeşine yeni hayatında başarılar ve güle güle kavuşun.
Sevgilerimle...

ipek dedi ki...

Bocuruk çok özür dilerim, mesajını okı-uduğum halde cevap yazmayı atlamışım, bu aralar eski postlara da oldukça mesaj biriktiğinden, sırayı karıştırdım. tekrar özür dilerim.
Gönderdiğin linke baktım. Çok teşekkür ederim. Daha önce de gönderen arkadaşlar olmuştu ama sorun şu ki; sözkonusu foruma girişim yasaklandığı için kopyalanmış sayfalara ulaşamıyorum.
Kopyalanan pek çok tarifin forumdaki yerlerini bulamıyorum. Bu yüzden de bu kopya sayfaların orijinali bu, kopyası bu diye şikayet edemiyorum.
Durum bu:)
Sevgiler ve teşekkürler

ipek dedi ki...

Yine bir unutkanlık notu:
Sevgili Münevver ve sevgili Bocuruk,
Kardeşimle ilgili güzsel temennilerinize çok mutlu oldum, yürekten teşekkür ederim.
Sağolun

Deniz dedi ki...

Ben böyle içten önerili ufak konaklama-restoran önerilerine bayılıyorum, hele de telefonlu adresli olunca hemen kaydediyorum. Sen böyle göçmek istediğimiz yerlerle ilgili yazmaya devam edersen, bizim de kaçışımız için daha fazla iç çekmemize gerek kalmayacak :) Ayrıca yazılarka ilgili işe yaradıysam ne mutlu bana, bu sayede her yazını tek tek okumuş oldum, fena mı :*

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

hemen bende not ettim emine hanımın adresini, tatilde ev yemeğini öyle özlerim ki ,hele ki otlarla yapılmış bir menü harika olur ....
tavsiye için teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Canım İpek, ne güzel tatil fotoğrafları bunlar. Bugün Cundaya tatile giden aradaşlara tavsiyeni ilettim. Bakalım uzuun uzuun anlatacaklar bekliyorum :))

birbirinden güzel girit yemekler...

Sana fotoğraf üzerine yazı ekleme konusunda kolay gelsin. Gerçekten sıkıcı bir iş :( Böyle emek hırsızları yüzünden yaşadığmız bir angarya...

Sımmsıcak sevgiler...

Selcen Şenocak dedi ki...

Sevgili İpek Afiyetler olsun resimler çok güzel, 2 yıldır Ayvalık taraflarına gitmiyorum ama gidersem aklımızda olsun. Kardeşin içinde hayırlısı olsun sağlıkla kavuşmanız dileğiyle canım sevgiler...

Punto dedi ki...

Yunan Adaları gezimizde Girit'i yemek yemeden geçmiştik. Cunda'ya yolumuz düştüğünde ilk iş verdiğiniz adrese uğramak olacak.

ipek dedi ki...

Deniz ciğim, burası gerçekten de tam öyle bir yer işte.Popüler değil, çok şirin, çok keyifli. Ama akşamları yer bulmanın da pek imkanı yok. Çünkü 6 ya da 7 masası var yalnızca.
(umarım da hiç bozulmadan hep böyle kalır demek geliyor içimden) Taş binanın karşısındaki iki ev arasında kalmış boş alanda, koca bir ağacın gölgesinde, tahta masalarda yiyorsun o güzelim yemekleri.
En kısa zamanda görmeni diledim içimden..
Sevgiler

Peri ciğim, eğer istikamet Cunda ise, bence bu adres kaçmamalı. Gerçekten değişik ve çok keyifli bir yer. Hoş, Cunda da keyifli olmayan yer var mı ki:))
Sevgiler

Zerrincik,
Gerçekten çok sevindim şimdi. Arkadaşlarından gelecek yorumları bana da yaz lütfen, umarım bizim kadar beğenirler.
Yazı işlerini zar zor bitirdik. Ama içimden öyle çok söylendim ki, umarım kopyalayanların başına birşey gelmez:))
Sevgiler

Almula, biz de uzuuun yılladır gitmiyorduk o taraflara. Nedense güney ve 5 yıldız oteller gözümüzü karartmış, bu eski göz ağrılarımızı unutmuştuk. Oysa asıl buralarda dinlendiğimi hissettim ben.
iyi dileklerin için yürekten teşekkür erderim.
Sevgiler

Punto amca, gezi yazılarınızı imrenerek okudum. Girit'te yememe kararı bence isabetli olmuş. Gidenler ticari restoranlarda aradıklarını bulamadıklarını, sunulan şeylerin üç aşağı beş yukarı bizim Ege restoranlarındakilerle aynı olduğunu, güzelim Girit sulu yemeklerinin sadece evlerde yapıldığını söylüyorlardı.
Yukarıda övdüğüm mütevazı restoranda kat kat fazlasını bulacağınızı tahmin ediyorum. Ahhh buraya bir de otların en bol olduğu bahar aylarında gidebilmek var kiii.. Ne lezzetler yakalanır kim bilir.
Sevgiler

Nukhet dedi ki...

Sevgili Ipekcim

Gezi notlarini aktarirken gene bizler icin faydali bir sey yapmis ve harika tavsiyelerde bulunmussun. Hala tatile gidememis ama bunu uman biri olarak o guzelim fotograflari imrenerek izledim. Bundan baska biliyor musun hayatim da hic Girit yemegi tatmadim ve cunku hic bir Giritliyle hayatim cakismamis bu gune kadar. Kimbilir belki bir gun Ankarada y ada Dubai de siz de olmadi Cunda da tavsiye ettigin yerde tatmak dilegiyle. Opuyorum

ipek dedi ki...

Nükhet ciğim,
Bu tarz yemekleri sevenler için gerçekten de faydalı olabilir bu adres. Ne mutlu bana eğer böyle bir katkıda bulunabildiysem.
Bu arada; bence en güzel tatil ayları daha yeni başlıyor, bence güzel bir rota çiz kendine iş durumları da müsaitse tabii.
Girit yemeklerini denemek içinse, dilerim "bizde" kısmı ilk önce gerçek olur.. Sanal dünya bu herşey beklenir:)
Sevgi ve öpücükler

Adsız dedi ki...

Bana gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim.Bütün dostlarımızı LAL GİRİT MUTFAĞINDA ağırlamak isterim.Özellikle akşamları bahçe keyfinde buluşmak ümidiyle sevgiler.....EMİNE ELİK

Unknown dedi ki...

Tesadüfen önünden geçerken çalınan şarkılarla başladı LAL hayranlığı bizde.. Yemeklerine bayıldık(nişanlım bir kavanoz çirozu önce İstanbul sonra Aydın'a götürdü, müthişti)sonra Emine Hanım ve eşinin hoş sohbetiyle keyiflendik.. Muhteşem bir mekan, muhteşem yemekler, mezeler, muhteşem iki insan.. Görülmeye ve tanımaya değerler...
Nagihan & Onur
Neslihan

Adsız dedi ki...

Girit mutfagının telefon bilgisini araken yazıya rastladım...Eşimle Cunda' ya her gidişimizde özellikle öğlen yemeklerini Emine Hanım' ın yerinde yiyiyoruz.Zeytinyağlı ve ot yemeklerine zaten bayılırdık ama burda yediğimiz tatların tarifi gerçekten mümkün değil.Bütün kış , yazın yediğimiz otları ve zeytinyağlıları sayıklıyoruz.Ellerinize sağlık...