21 Eylül 2007

Kekikli Kuzu Eti (ipek usulü)

Cunda'daki Lal restoran'ı anlatmıştım son yazılarımdan birinde. Ve orada yediğimiz, tadı damağımızda kalan "Girit usulü Kekikli Kuzu" yemeğinden de bahsetmiştim.
Tüm Girit yemekleri gibi az ve öz malzemeyle hazırlanmış gibi görünüyordu, pamuk gibiydi ve müthiş bir lezzeti vardı.
Ankara'ya döndüğümde tahmin edebildiğim kadarıyla denedim bu yemeği. Elbette aynı olmadı ama yine de çok güzel bir et yemeği oldu. Zaten bu tahmini denemelerim sonunda ortaya beğendiğimiz, yeni tarifler çıkıyor. İşin en sevdiğim yanı bu:)
Bu yüzden, belki sizlerin de hoşuna gider diye paylaşmaya karar verdim.

Malzemeler:
(4 kişi için)

  • 1 kg kemikli kuzu eti (kol kısmından)
  • 1/3 demet taze kekik
  • 4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 domatesin rendesi,
  • 1,5 su bardağı su
  • tuz
  • süslemek için taze kekik yaprakları

Yapılışı:
  • Yağı tencereye dökün, iyice ısındığında parça etleri tencereye alın, çevirerek her tarafını iyice kızartın.
  • Domatesi rendeleyin, tuz ilave edin.
  • En üste yıkadığınız ve saplarını bağladığınız kekik demetini yerleştirin.
  • Sıcak suyu da ilave ederek ateşi en kısığa getirin, yaklaşık 1,5- 2 saat pişirin.
  • Piştikten sonra üstteki kekik demetini alın.
  • Etleri taze kekik yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.
  • Afiyet olsun.

Notlar:
  • Ben döküm tencere kullandım, suyunu muhafaza ettiği ve yavaş pişirdiği için sonuç iyi oldu.
  • Hangi tencerede pişrirseniz pişirin, pişme süresi boyunca kapağı iyi izole etmeye ve hiç açmamaya çalışın.
  • Etin sırrı bence uzun sürede ve kısık ateşte pişmesinde.
  • Bu yemeğin orijinal tarifi değil. Ben tahmin edebildiğim kadarıyla yaptım. Orijinal tarifi bilenler varsa lütfen bana iletin (Sevgili Asya, duyuyor musun?:)

9 yorum:

Defne'den dedi ki...

Severim ben senin İpek usulü kekikli kuzu etini.Kırmızı etle arası pek de sıkı fıkı olmayan beni bile öylesine cezbetti ki, kokusu taaa buralara geldi. Ellerine sağlık!
Sevgiler.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Ellerine sağlık, nefis görünüyor. Eminim orijinali kadar lezzetli olmuştur..

Adsız dedi ki...

Ben annenizin kuşağındanım. Benim bildiğim aperitif yemek öncesi içki, ordövr yemek öncesi meze gibi yiyecektir. Yanılıyorsam özür dilerim. Bu arada çok güzel bi siteniz var, bunu da be lir tmeliyim.

Thiago Forrest Gump dedi ki...

Deve ser uma delícia, ou não? :D

Nukhet dedi ki...

Ipek

Yemegin cokistah acici gozukuyor. Kisik ateste dedin ya bir nevi guvec misali olsa gerek. Burada slow cooker denen modern electrikli guvecler satiliyor, ne zamanlardir kafamda varalmak, bu tarif bir adim daha yaklastirdi beni. Opuyorum, Sevgiler

ipek dedi ki...

Defne'ciğim, teşekkürler.
Kokusu gerçekten de güzel. Et gibi kokmuyor, bu yüzden benim de hoşuma gitti.
Sevgiler

Fig merhaba,
orijinali gibi olmadı ne yazık. Ama yeni ve güzel bir tarifim oldu. Bu şekliyle de herkese önerebileceğim bir lezzet.
sevgiler

İsimsiz hoşgeldiniz,
Önce bir düşündüm, sonra yazdıklarınızın bir önceki postla ilgili olabileceğine karar verdim.
O yazımın başlığı bu ayki yemek etkinliğinin adı. Etkinliğe katıldığım yiyeceğin bir tür meze olabileceğini düşünmüştüm. Ana yemek değil, ufak atıştırmalıklar olarak meze kapsamına girer belki?
Sayfam hakkındaki düşüncelerinize teşekkürler.
sevgiler

Thiago Forrest Gump
if possible, in English please.

Nükhet ciğim,
bahsettiğin cihazı bence bir an önce al. Bende onların peşindeyim bu aralar. Kim önce bulursa, denemeleri paylaşsın tamam mı?? Kanımca bizm işimize çok yaraycak. Ve bu et için ideal olduğunu tahmin ediyorum
sevgileeer

Papatya dedi ki...

İpekciğim,
ben de kırmızı et düşkünü değilim, üstelik Yorgo da et-yemezlerden... dolayısıyla et yemekleri konusunda ben iddialı konuşabilecek biri değilim.
Ama bunca yıldır Giritte yaşıyor olmam -kendim yemesem ya da deli olmasam bile- bazı geleneksel lezzetler hakkında fikir sahibi yapıyor. Gördüğüm şu ki burada etin fırında pişirilmesi çok yaygın.
Belki benim yayınladığım tariflerde de dikkatini çekmiştir. Senin sözünü ettiğin "pamuk gibi pişmiş kuzu etinin" sırrı fırında pişmesi olabilir mi acaba diye düşünüyorum?

Selcen Şenocak dedi ki...

İpek'ciğim ellerine sağlık tariflerini denemiş biri olarak sana çok güveniyorum nefis tarifler veriyorsun kekikli kuzuda nefis olmuştu eminim denemeliyim ellerine sağlık canım sevgiler...

ipek dedi ki...

Papatya'cığım,
Tabi ya! Muhtemelen fırında pişmişti bu et. Neden aklıma gelmedi ki??
Ama olabilir mi, çok suyu vardı ve üzeri hiç kuru değildi? Muhtemelen fırında ve belki de üzeri kapalı pişirildi.
Fırında pişmiş olması aklıma çok yattı. Ve anladım ki; bu eti yemek istersem bana Cunda yolu gözüktü:))
Aklınla bin yaşa sevgili arkadaşım:)
Çok teşekkür..

Sevgili Almula,
Her yorumunla beni mutlu ediyorsun, ne kadar nazik ne kadar zarif birisin, sağol.
Muhtemelen damak zevklerimiz benziyor, bu yüzden beğeniyorsundur tarifleri. Bu yüzden bu eti de, daha önce yayınladığım "tencerede rosto"yu da, içim çok rahat önerebilirim sana.
Sevgiler