04 Ekim 2007

Koliçita


Ayvalık gezimizin ganimetleri arasında yer alan ve çok beğendiğim bir kitaptan daha önce bahsetmiş, "Sırada güzel tarifler var" demiştim.
Sözü edilen harika kitap:
Kydonia- Ayvalık Mutfağı, Erkan Acurol
Kitaptan gelen ilk tarif: Koliçita.

Önce bir not:
Tarifi yayınlar yayınlamaz sevgili Papatya'dan bilgiler geldi. Biliyorsunuz o Girit'te yaşıyor.
"Koloçita" Yunanca kabak kelimesi kolokita'nın Girit şivesiyle söylenişiymiş. Üstelik dedemin geldiği Hanya şehrine özgü ve hala yapılan bir tarifmiş. Orada adına Boreki denir, diğer şehirlerde ise Hanyanın Boreki'si diye anılırmış. Borkekinin en alt yufkasına bir kat patates de dizilir ve bolca da nane konulurmuş.

Bir not daha:
Mimi'nin yeni videoları var:)

Malzemeler: (orta boy kare borcam için)

İç malzemesi:

  • 1 kg kabak ( 3-4 adet)
  • 1 su bardağı zeytinyağı (1 çay bardağı)
  • 250 gr kelle peyniri
  • 1 su bardağı un (1/2 su bardağı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (koymadım)
  • 1 tatlı kaşığı karbiber (az bir miktar taze çekilmiş karabiber)
Orijinal tarifteki ölçülerin yanında, parantez içinde yer alanlar benim kullandığım miktarlar.

Hamur: (hamur yerine 3 adet yufka kullandım)
  • 1 yumurta
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı su


Yapılışı:
  • Un tezgaha dökülerek ortası açılır. Yumurta, su, tuz ve kabartma tozu ile yumuşak bir hamur hazırlanır. üzeri nemli bezle örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Kabaklar soyulup temizlenir ve boyuna incecik dilimlenerek una bulanır.
  • Zeytinyağı tuz ve karabiber karıştırılarak bir sos hazırlanır.
  • Kelle peyniri rendelenir
  • Hamur merdane ile açılarak yağlanmış borcama ya da fırın tepsisine yayılır.
  • Üzerine rende peynir ve sostan gezdirilir.
  • Unlanmış kabaktan bir sıra dizilir.
  • üzerine yine peynir ve sos gezdirilir.
  • Bu kez kabaklar çapraz şekilde dizilir. Bu işlem üç sıra kabak için tekrarlanır.
  • En üste rende peynir ve sos gezdirirlerek hamur kapatılır.
  • Fırında nar gibi kızarana dek pişirilir.

Notlar:

  • Kelle peynirinin bir diğer adı da sepet peyniri. Oldukça tuzlu olduğu için ayrıca tuz kullanmaya bence gerek yok.
  • Ben hamur açmak yerine hazır yufka kullandım ve sonucu beğendim. Vaktiniz darsa bu şekilde de deneyebilirsiniz.
  • Orta boy kare borcamda yufkaları büzerek serdim.
  • Her yufka arasına sos gezdirdim, biraz peynir serptim.
  • 3. kattan sonra kabakları dizdim.
  • İki sıra kabak kullandım.
  • son kat yufkayı serip üzerine kalan sostan sürdükten sonra biraz peynir rendesi de serptim.
  • Çıtır çıtır, hafif ve lezzetli bir börek oldu.
ÖNEMLİ NOT:
Ana Yürekliler 9 Ekim Salı, Hacettepe Onkoloji ye gidiyorlar. Bayram için göndermek istediğiniz şeyler vardır diye düşünerek, hatırlatma ihtiyacı duydum..

19 yorum:

Aslı Cin dedi ki...

1-Börek harika görünüyor, annem de öyle tane tane yapıyor benimki olmuyor

2-Ben de bu hafta çocuk esirgemenin listesini aldım alnımın akıyla çıkabilecek miyim bilmem.

3-Sayfayı açınca sağdaki prensesin fotoğrafına dalıp gidiyorum hep :)

Tijen dedi ki...

İpek'ciğim ellerine sağlık. Bayılırım ben de kabaklı böreklere.

İpek Kuscu dedi ki...

İpek'ciğim,
kabakları uzun uzun doğradıktan sonra unlayıp öyle diziyoruz değil mi?katlara.
Yarın çok özel misafirlerim var,denemek için bir fırsat olabilir bu güzel böreği .
Onkoloji ziyareti için bir kaç önerim olacak.Yİyecek konusunda ,bence çok dikkatli olunmalı.Çünkü tedavi sırasında çiğ gıda yasakları vardır ve eğer yapılan yiyeceklerde pişmemiş krema ,meyveler ,vb. ve çok dikkat edilmesi gereken pek çok husus varken ,bence yiyecek yerine kitap ,dergi paylaşımına yönelik olsun katkılar.Eğer giysi götürülecekse bunlar çok sıcak derece ile yıkanmış ve çok sıcak ütü ile ütülenmiş ve hemen çok temiz ve kullanılmamış poşetlerle götürülmeli.
Emeği olan herkese kolay gelsin.
Mimi yaramazını ve seni çok öptüm.

Yaren dedi ki...

Cok harika g�r�n�yor,ellerine saglik.

Papatya dedi ki...

İpekcim,
sayfama gel de bir bak! Hem senin 187. satır oyununa katıldım, hem de yeni rengimi ilan ettim :)
Sen sayfamdaki ipuçlarını bulamasan da içinden geldiğince rengi ilk bulansın canım :)
Sonraki yazımda tariflere başlıyorum, hem de çok hoş bir sürprizle birlikte :)
Şimdi seni sevindireyim mi? :)
Tarifinin önce ismi çağrışım yaptı. Yapılışını okuduğumda da fikrim kesinleşti. Belki biliyorsundur "Koloçita" Yunanca kabak kelimesi kolokita'nın Girit şivesiyle söylenişi. Yemeğin Giritli olduğu kesin de, asıl *sizin* memleketten olduğunu biliyor muydun?
Hanya'da bu yemeği yaparlar, adına da Boreki derler. İraklio'da bile adı Hanyanın Boreki'si diye geçer. Ama onlar en alttaki yufkanın üstüne bir kat patates de dizerler ve bolca da nane koyarlar ki çok yakışır, sana da tavsiye ederim :)
Yani bu yemek yalnızca Girite değil, bir de Hanyaya özgü. Hala da..

öpüyorum canım! :)

Not: Bir tek sana Hanya fotografları sözüm kaldı. O da gelecek...

Adsız dedi ki...

Merhaba İpek, Erkan beyin yemekleri benim de ilgimi çekiyor yeni kitabı da yoldaymış zaten. Belki bilmiyorsundur diye haber vermek istedim Erkan beyin de bir blogu var, kitap yemeklerinin haricindeki yemeklere yer veriyor. Bakmak istersen:
http://yesilmutfak.blogcu.com/

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor İpek. Ellerine sağlık.

İyi haftasonları,

ipek dedi ki...

Aslı cığım,
1. ben de ilk defa böyle "tane tane" yapmayı başardım. Sanırım içine sos olarak, bir tek zeytinyağı sürüldüğü için böyle oldu. Diğer böreklere süt ve yumurta da ilave ediliyor ya..

2. Harikasın, aklının tertemiz akıyla çıkacaksın eminim..

3. Prenses bunu duysa eminim çok sevinir ama annesi çok mutlu oldu bile:)
sevgiler

Tijen ciğim,
beğenmene çok sevindim, ama muhtemelen sen çoktan biliyorsundur bu böreği.
sevgiler

İpek'ciğim
Kitap uzunlamasına diyor. ben de öyle kesmiştim.Deneyecek olman- hem de özel misafirler için- beni sevindirdi, heyecanlandırdı, umarım beğenilir:)
Onkoloji hastanesinde söylediklerinin tamamında çok haklısın. ben tekrar yazmayı atlamışım. Bir önceki yazının ikinci maddesinde zaten götürülecekler listesinde giyecek özellikle yok. Yiyecekler ise refakatçilere veriliyor. İyileşmiş çocuklar da doktor kontrolunda alabiliyorlar. Hastanelerde asıl hedef yoksul refakatçiler. Ana yüreği temizlik dolapları (tuvalet kağıdı, kağıt havlu, pamuk, ped, sabun,vs) ve su sebilleri de bu amaca yönelik. Çocuklar için olan yardımlar yuvalara yapılıyor.
Bu detayları yazmam önemliydi, atlamışım. hatırlattığın için sna çok çok teşekkür ederim.
Kocamann sevgiler canım adaşım

Yaren çok teşekkürler. Değişik bir börek oldu, gevrek ve hafif.
sevgiler

Papatya cğım,
Okurken nefesim kesildi adeta. Bu bilgileri müsadenle tarife ek olarak yazacağım.
Büyük tesadüf bu çünkü, gerçekten de böreği ilk defa yedim, ilk defa duydum. Hanya tarafından gelenler dede tarafım. Annanem Kandiyalı.
Böreği bir de söylediğin şekilde
yapmam şart oldu şimdi.
Vee heyecanla sayfana koşuyorum şimdi..
çok öptüm, sevgiler Papatya'cığım,

Naile'ciğim,
Kitaptaki tüm yemekler gerçekten hem orijinal hem de gerçek tarifleriyle. Bu yüzden çok beğendim ve verdiğin bilgi için ayrıca teşekkür ederim, güzel bir kaynakla buluşturdun beni:)
sevgiyle,

ipek dedi ki...

Burçin ciğim, teşekkürler.
Bir de hamur açıp denemek lazım tebi, benimki biraz tembel işi oldu:)
sevgiler

butterfly dedi ki...

Börek de sunum da bir harika:). Kabaklı börek yapmıştım ama böylesini değil..Bu tariften pek çok püf noktası öğrendim, mesela oldukça su salan kabakları unlamak böreğin çıtır çıtır, kat kat olmasını sağlamış.
Ellerine sağlık İpek:)..
Harika bir haftasonu dilerim:). Sevgilerr..
aslı

Defne dedi ki...

İpekciğim, yufka ile yaptım diye not düşmüşsün ya, hamur malzemeleri kısmını görünce yaşadığım hayal kırıklığı birden yok oluverdi :)).

Geçen gün doktor, sağ el bileğimde sinir sıkışması olduğunu söyleyince, bileğimin ve de kolumun neden böyle ağrıdığını da çözmüş olduk. Çürük çıktım ben yahu :P. Neyse dağıtmayayım konuyu, bu elle hamur açamayacağımdan, yufka kullanılabilir demen bu böreği yapıp yemem için pek bir teşvik edici oldu :P. Öyle güzel bir görüntüsü var ki, ellerine sağlık!
Sevgiler.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] dedi ki...

Bizim gelinin annesi yapar biz de yeriz yıllardır. Adına da kabaklı börek deyip çıkmıştık. Hemen yarın ismini söylerim kendilerine.:) Ellerine sağlık..

meleginmarifetleri dedi ki...

selam ben melek elerine sağlık kabaklı börek emnim harika olmuştur ben yeni blogspota tşındım inşallah sizlerle tanışır arkadaş oluruz canım bu anayürekleri projenizde harika ellerinize sağlık bende beklerim hoşçakal

Admin dedi ki...

Sevgili Ipek merhaba,
borek cok nefis gorunuyor, kullandigin malzemelerden de bu kaniya sahip oldum, Afiyet olsun canim, (coktan bitmistir ama).
Sevgiyle kal...

ipek dedi ki...

Aslı'cığım,
Öyle güzel dilemişsin ki, gerçek oldu:) harika bir hafta sonu geçirdim gerçekten de. Kayseriye, çiftliğe gittik yine.
kKabakları unlamak gerçekten de böreğin püf noktası. Hem lezeti arttırıyor, hem de hamurlaşmayı önlüyor. Eskiler herşeyin çaresini düşünmüşler:)
Sevgiler

Fig ciğim,
Ne güzel gelin o öyle:) Şanslısınız gerçekten.
Türkçeye çevirince gerçekten de böreğin adı "kabaklı". Yukarıdaki yorumlarda Papatya detayları anlatmıştı.
Sevgiler (geline ve annesine de:)

Blog dünyasına hoşgeldin Melek. Umarım sen de en kısa zamanda bizim yaşadığımız, paylaştığımız bu güzel dostlukları yaşarsın. Burası büyülü bir yer.
Sevgiler

Sevgili Hatice
Börek biteli çok oluyor. Tahmin ettiğin gibi, lezzetliydi. üstelik çok da kolay:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba,cok harika bir börek olmus,ellerinize saglik.Hayirli kandiller diliyorum.

B5 dedi ki...

Borek sanki kagittan yapimis gibi. Cok guzel gorunuyor. Tabii ben boyle birseyi sadece hayal edebilirim, bulabildigim yufkalarin kalinligindan bahsetmistim.
Adresim degisti bu arada, soylemis miydim? Dun aksam yeni blogu actim :)
Sevgiler,

Pasta Cafe dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık. Dolapta beni bekleyen kabaklarım yerini buldular sanırım :))) Bu akşam deneyeceğim.
Sevgiler...

ipek dedi ki...

Kızılcık şurubu,
teşekkür ederim.
sevgiler

b5
yeni yerine geldim bile ben.rss de kayıtlı olduğun için son yazını alır almaz, gittim baktım. ve çok beğendim:)
sevgiler

Pasta cafe, sonucu bildirirsen sevinirim. umarım herkes beğenir,
sevgiler