Hani geçenlerde elmalı krep yapmıştım, hatırladınız mı? İşte o gün, bilerek ve isyeterek, elmalı içi çok çok hazırlamıştım.
Çünkü Mimi de dahil olmak üzere, ailedeki herkes tarçınlı cevizli bu tatlı elma karışımına bayılıyor, ve bu lezzet bizim evde çok prim yapıyor:)
Niyetim, bu içi kullanabileceğim güzel bir tarif daha bulup ev halkının gönlünü kazanmak.
Gözüme maya paketinin arkasındaki "Elmalı Çörek" yazısı ilişiyor...Çünkü Mimi de dahil olmak üzere, ailedeki herkes tarçınlı cevizli bu tatlı elma karışımına bayılıyor, ve bu lezzet bizim evde çok prim yapıyor:)
Niyetim, bu içi kullanabileceğim güzel bir tarif daha bulup ev halkının gönlünü kazanmak.
Bu tür tariflere pek cesaret edemediğimden, "Boşver" diyorum, "En iyisi denemiş bir tarif bulmak". "Hem ben mayalı şeyleri de çok beceremem zaten!"
Böyle diyerek internet başına geçiyorum.
Bu kadar tesadüf nasıl olur? Sibel, sayfasında bir elmalı çörek tarifi veriyor.
"İşte budur!!!" diyorum okurken. Ve birden son satırlar dikkatimi çekiyor. Şöyle diyor Sibel: "Tarif, maya paketinin arkasından!"
Bu tarifi yapmak şart oldu artık. Çünkü Sibel'in sayfasından yaptığım şeylerin tümü o kadar güzellerdi ki. Onun Sakızlı, Lorlu kurabiyesini yemek blogcuları arasında bilmeyen ve beğenmeyen yoktur herhalde.
Yani; bu tarife güvenebilirim diyor ve hemen yapıyorum.
İşte oldu bile...Çok kolay ve çok lezzetliler.
Hemen tüketildiler, çok sevildiler.....
Elmalı Çörek
Malzemeler:
16 adet çörek için
- 2,5 su bardağı un (tam buğday unu)
- 1 paket dr.Oetker instant kuru maya
- ½ çay bardağı toz şeker
- 1 yumurta
- 50 gr tereyağı (zeytinyağı)
- 1 çay bardağı ılık süt
İç için :
- 2 adet elma (3 adet elma)
- ½ çay bardağı toz şeker (1/2 çay bardağı pekmez)
- ½ çay bardağı ufalanmış ceviz içi (ilave olarak 1/2 çay bardağı kuru üzüm)
- 1 çay kaşığı tarçın (1 tatlı kaşığı tarçın)
Üzeri için:
- pudra şekeri
Yapılışı:
1. Elmaları soyup rendeleyin, üzüm ve şekerle (pekmezle) birlikte suyunu çekene kadar pişirin. Pişince ceviz ve tarçını ekleyin.
2. Unu maya ile karıştırın. Toz şeker, yağ, yumurta,ve sütü ilave edin, yoğurun. Yumuşak bir hamur elde etmelisiniz.
3. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek, 1 saat kadar mayalandırın.
4. Mayalanan hamuru 16 parçaya ayırın. Her parçanın içine elmalı içten 1 kaşık kadar koyup kapatın. Avucunuzda yuvarlayarak top şekline getirin.
5. Yağlı kağıt koyduğunuz fırın tepsisine aralıklarla dizip, 30 dk daha bekletin.
6. Önceden 175 derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşinceye kadar (yaklaşık 15 dk) pişirin.
7. Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri eleyin.
Afiyet olsun....
Notlar ve Püf Noktaları:
- Orijinal tarifin yanında, parantez içinde yazdıklarım benim kullandığım ölçü ve malzemeler
- Orijinal tarif, hamuru 8 parçaya bölerek 8 büyük boy çörek elde ediyordu. Ben hamuru 16 parçaya ayırıp, yaklaşık 5-6 cm büyüklüğünde ve içi daha dolu çörekler elde ettim.
- Bu çörekleri, içine marmelat koyup bol sıvıyağda kızarttığınız zaman Berliner benzeri çörekler elde edebilirsiniz. (biz çocukken bunlara ponçik derdik)
- Benim gibi, bütün yemeklerde tam buğday unu kullanmalıyım takıntınız yoksa, normal un kullanıp, benimkilerden daha da yumuşak çörekler elde edebilirsiniz:)
21 yorum:
Ellerine sağlık.Sibel'in tarifleri hep tam ölçü tutar zaten...
sevgiler...
Mayalı çörek denince benim de aklıma hep elma gelir. Ne güzel kokmüştur kim bilir? Afiyet olsun.
Sevgiyle, Nane Limon
Elmalı deyince akan sular durur benim için :D. Çok güzeller! Mis gibi kokusu burnuma geldiği gibi, hayali de olsa aldığım ısırıktan pudra şekeri bulaştı bile dudağıma :).
Ellerine sağlık!
Hem site cok guzel olmus hem de elmali kurabiyeler . Ellerine saglik. Sevgiler
Cafe Gusto,
Yanlışlık olmasın; tarif Sibel'in değil, Dr. Oetker poşetinin arkasından.Beni bu tarifi yapmaya taşvik eden, Sibel'in bu tarifi yapmış ve beğenmiş olması.
Sevgiyle
Münevver'ciğim,
Ne yalan söyleyim, benim de mayalı ve yoğurmalı işler yapacağım zaman hep sen aklıma geliyorsun. En zahmetli işleri bile nasıl keyif ve sevgiyle yaptığını düşünüyor, ha gayret diyorum kendime:)
sevgilerimle güzel komşum..
Defne'ciğim,
Ne oldu bize de bu kadar uzun zamandır görüşemiyoruz? Artık havalar düzeldi, bişeyler yapsak mı?? Çok özledim yaw.. Dur ben sana bir telefon açayım şimdi:)
İlker çok teşekkürler.
Bu aralar fazlaca ilgilenemesem de, sayfamı keyifli hale getirebilmek için elimden geleni yapıyorum.
sevgiler
offf başıma iş açıyorsun İpeeek, harika görünüyorlar.ama yapmazsam da çatlarım.parantez içlerini tercih eden gerçek aceminin mayayla dansı..bakalım final mutlu son olabilecek mi:))
Çok nefis görünüyor ellerine sağlık. İpek'ciğim bende senin sayfandan denediklerimden hep memnun kaldım bunuda aldım aklıma:)
Anneler gününe özel güzel bir etkinliğimiz var bekleriz:)
Sevgiler...
Ahu:))
Valla kolay.. Mayayı maya diye düşünme, ona kabartma tozu muamelesi yap, kendini daha iyi hissedeceksin:)) Bu kadar kolay olmasa yapıp bir de yayınlar mıydım hiç?
Finalden haberdar et beni:)
sevgiyle öpüyorum sizi
Selcen,
Gerçekten sevindim. Arada duyuyorum arkadaşlarımdan, biz de yapıyoruz tariflerini diyorlar. Bu niye beni mutlu ediyor bilmiyorum ama, ediyor işte:)
Anneler günü etkinliğine; VARIM!
Sevgiyle:)
İpekcim elma,ceviz, tarçın üçlüsü benim için başlı başına bir tatlıdır zaten:). Hele böyle güzel, pofidik çöreklerin içine girdilerse nasıl da harika bir lezzet olmuştur kimbilir. Ellerine sağlık canım:)).
Sevgiler...
aslı
Merhabalar,
Biz yani Selcen ve Evren bir etkinlik hazırlamaya karar verdik. Karar verdik vermesine ama bir yandan da bizi bir telaş aldı ne yapalım diye. İstedik ki etkinliğimiz hem herkesin yüzünde bir tebessüm oluştursun hem de gönüllerimizi küçük hediylerle biribirine bağlasın. Sonunda karar verdik, yaklaşan anneler gününü de düşünerek ANNELER GÜNÜ & KALPTEN GELEN GÜZELLİKLER etkinliğini başlattık.
Katılmak isteyen blogcu arkadaşlar
annelergunu.kalptengelen@gmail.com’ a ad, soyad, blog adresleri ve hediyelerinin gelmesini istedikleri adreslerinin yazılı olduğu bir mail atacaklar ve 10 Mayıs’ta yapılacak kura sonucunda birbiri ile eşleşenleri biz 11 Mayıs’ta mail ile bilgilendireceğiz böylece herkes sadece kime hediye alacağını öğrenmiş olacak. Ancak hediyeniz geldiğinde kimden geldiğini öğrenebileceksiniz. Hediyeleriniz elinize ulaştığında da bloğunuzdan yayınlayacaksınız. Eee bu arada annelerin, anne adaylarının ve geleceğin annelerinin de anneler gününü kutlamış olacağız. İsterseniz yurt dışından isterseniz yurt içinden nereden olursa olsun etkinliğimiz herkese açık. İstediğiniz her şeyi hediye edebilirsiniz kendi ördüğünüz bir şal, yaptığınız bir reçel, bulunduğunuz yere ait yöresel bir şey, pastacılık malzemeleri, kitap vs vs vs… Hepinizi etkinliğimize bekliyoruz.
11.kişi olarak diyorum ki;:))))
nerelerdesin:)))
çok özledim şekerciimmmmm!!!
Bu arada ellerine sağlık uzun zamandır bakamadığım bloğuna şöylebi göz gezdirdim ve bil bakalım nolduuuu???karnım acıktıııı!!!
herşey çok ama çok lezetli görünüyo:)
brokoli çorbasını en kısa zamanda deneyeceğimdir:)
çok çok öpüyorum ve hasretle uğramanı bekliyorummmm:)
KOCAMAN sevgiler:)
Çocukken Rum bir komşu teyzemiz, böyle elmalı, üzümlü, tahinli ve de bol fıstıklı bir çörek yapardı. Sokakta oynarken çağırır, demir parmaklıklar arasından bize de verirdi. Ponçik adını ilk o zaman duymuştum. Sanırım o günleri hatırlatan her şey gibi, bu lezzetli çörekten de asla vazgeçemem. Ellerine sağlık ve afiyet olsun ve çooook teşekkürler.:))
yaaaa bu 5. denemem bi türlü yorum bırakamıyorum sinir oldum.artık kısa ve öz(böylece "müşteşem" 5 mesajım çöpe gidiyorrr) neticeyi senseime bildiriyorum, harika oldular kırıntısı bile kalmadı..ve de dediğin gibi çok zor filan değilmiş...
Ahu
Eminim muhteşem olmuştur!
Demekki paket arkasındaki tariflere güvenmek lazımmış...
Harika görünüyorlar...
Ellerine sağlık sevgiyle...
Ben de pek korkarım mayalı şeylerden; sanki saatli bomba da elimde patlayacak gibi :))))) Bir gün cesaretimi toplarsam ilk mayalı hamur denemem bu olacak sanırım... Kocaman sevgiler
Iki sevdigim asci tarafindan yapilmissa denemek bize de farz oldu o zaman..
Aslı'cığım, benim favori lezzetlerimden biri de bu üçlü karışım.
Yine benzeştik:)
sevgiler
Kikimmm,
Yine kafa karışık durumlardaydım, kabuğuma çekilmiştim. İlk fırsatta kabuktan çıkıp Karuma gelinecektir:)))
Çok öptüm seni...
sevgiler
Fig ciğim,
bak yerimde duramaz oldum şimdi. Bana Rum mutfağının hiç bilmediğim bir tarifinden bahsediyorsun.. Eh bunu bulmask farz oldu şimdi.. Benim ponçik diye tanıdığım şeyin şimdilerde adı Berliner olmuş. Anlattığın daha özel birşeye benziyor gibi.
Çook sevgiler
Ahuuuu!!
İşte budur!
Aslan arkadaşım benim:)
Öpüyorum.
Tijen süperdiler gerçekten de:)
sevgiler
Aysel,
Sibel yapmamış olsaydı açıkcası güvenemezdim ben de. Ama bu tecrübe sonrası, seninle aynı fikirdeyim ben de.
Sevgiler
Gülriz:)) İşte baneim duygum da tam da böyle birşeydi:) Ama Ahu'ya da söylediğim gibi; kuru mayaya kabartma tozu muamelesi yapımca daha bir rahat oluyor insan:)
sevgiler
Sunrise,
Dene, pişman olmayacaksın:)
sevgiler
elinize sağlık, harika..
mayalı olması ilgimi çekti.
deneyeceğim inşallah
Gercekten denedigime pisman olmadim. Kurabiyeler harika oldu. Bugun sizin adinizla yer de verdim. Cok tesekkur ederim...
Sevgiler
Sunrise,
Afiyet olsun. biz de çok beğenmiştik bunları, hatırlattığın için teşekkürler, tekrar yapmalıyım ben de:)
sevgiyle
Yorum Gönder