29 Nisan 2008

Tahinli Patlıcan Mezesi



Artık buzluktakileri boşaltma vaktidir, yaz sebzeleri tezgahlarda taze taze yerini almaya başladı çünkü.
Bu yüzden bizim evde bir süredir fasülye üzerine çeşitlemeler furyasıdır gidiyor. Herkesin bundan çok memnun olduğunu söyleyemem elbette:)

Fakat birden fasülyelerin arasında başka birşey buluyorum: közlenmiş ve dondurulmuş patlıcan!

Bunlar akşam davetlerinde öyle işe yarıyorlar ki.. Buzluktan çıkartılan kuşbaşı etle bir anda hünkar beğendiye dönüşüp, yarım saatte hazırlanan çok pratik ve lezzetli bir yemek oluyorlar.
Ayrıca, küçük porsiyonlarda dondurulduğunda, her an hiç zahmetsiz bir patlıcan salatası hazırlayabiliyorsunuz.

Bu sefer patlıcan salatasını değişik bir şekilde denedim. Eğer humus seviyorsanız bunu da seversiniz diye düşünüyorum. Tadları çok benzedi, ama ben patlıcan lezzeti daha yoğun olan bu şekli çok daha fazla beğendim.
Bakalım siz ne düşüneceksiniz?

Tahinli Patlıcan

(Miktar veremiyorum, göz kararı ve damak lezzeti ile hazırlamıştım)

  • Közlenmiş patlıcanlar (eğer dondurulmuş ise çözdürülüp, suyu süzüldükten sonra) tahin eklenerek damak tadına uygun hale gelene kadar karıştırın.
  • Bir, iki kaşık limon suyu, az sarmısak ve tuz ilave edin. (dilerseniz bir miktar kimyon da ilave edebilirsiniz)
  • Üzerine, kırmızı biberle tatlandırılmış zeytinyağı (ya da dilerseniz kızdırılmış tereyağı) döküp, maydanozla süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun.

Notlar:
  • Patlıcanları közledikten sonra kabuklarını iyice soyup, kağıt havlu üzerinde suyu süzülerek soğutun. Bütün halde kaplara yerleştirin ya da kilitli poşetlere koyup, mümkün olduğunca içindeki havayı boşaltarak ağzını kapatın. Derin dondurucuya koyun.
  • Çözerken, poşetten çıkartıp bir süzgeç içine yerleştirin, suyunu süzerek çözdürün.

16 yorum:

Defne dedi ki...

Son kalan donurulmuş patlıcanlara elim gitti geçen gün ama ani bir kararla vazgeçmiştim. Demek ki bekliyormuşum bu pratik tarifini ;). Aslında ben patlıcanları bahane edip, "Seni çoook seviyorum!" demek istemiştim :).
Kocaman kucaklıyorum.

munevver dedi ki...

Şimdi "Kalp kalbe karşı" bu kadar mı olur? Ben de bu salatayı düşündüm, buzluktaki son patlıcanlarla. Benimki sarımsaklı yoğurtlu patlıcan salatasına tahin ilave edilmişi. Ne diyeyim, hepten canım istedi.
Afiyet olsun.

antepası dedi ki...

Ayyy çok güzel bir deneme.Çok lezzetli olmuştur mutlaka.Eline sağlık.

NiNo dedi ki...

Eminim çok lezzetli olmuştur.Görüntüsü bile yeter :)Ancak doktorumuzun bize söylediği birşeyi paylaşmak istedim.Patlıcan pişirilir pişirilmez tüketilmesi gerekiyormuş,nikotin ihtiva ettiğinden dondurulmuş olarak özellikle saklanmamsı gerekir demişti.Bende bu yüzden cam kavanozlar içindekileri tercih ediyorum.Tekrar ellerine sağlık bu tarifi deniyeceğim.

Selcen Şenocak dedi ki...

Eminim çok güzel olmuştur ellerine sağlık hemen deneyeceğim buzlukta son kalan panlıcan ile:)

Sevgiler...

Papatya dedi ki...

Ellerine sağlık İpekcim :)
Araplar'ın Babaganuş dedikleri bu
tahinli patlıcan salatasını biz de çok yapıyoruz. Patlıcan salatasını yoğurtlu yapamadığınız zamanlar için mükemmel bir alternatif. Mesela burada paskalya öncesi hayvansal ürünleri tüketmedikleri oruç döneminde süt ve süt ürünleri de yenmiyor. Benim İzmirden getirdiğim sac üstünde yaptığım patlıcan salatası çok beğeniliyor (çünkü çoğu insan fırında yapıyor). Çoğu insanın bu oruca rağbet etmemesine rağmen, bir yemeğe giderken yoğurtlu olmayan bir patlıcan salatası götürmek düşünceli bir tavır oluyor :)
Dolayısıyla biz patlıcanı bazen yemeğe uygunluğuna (mesela tahin balıkla çok yakışıyor) bazen de böyle özel durumlarda tahinle yapıyoruz.

Bir de öneri: tahini, özellikle kıvamı çok yoğun ve sertse, tek başına patlıcan ezmesine karıştırmak daha zor olabiliyor. Bu durumda, tahini limon suyuyla iyice ezip çırpmakla ipeksi kıvamda pırıl pırıl bir sos elde edip bunu patlıcan ezmesiyle daha homojen karıştırmak mümkün. Bunu da İsrailde, tahini limon suyu ve sarmısakla karıştırıp yapıyorlar, falafellerin pitalarının içine sürdükleri bu sosa da tahina diyorlar.
Sevgiyle öpüyorum...

NiNo dedi ki...

muthos gorunuyorrrrrrrrrrr

ipek dedi ki...

Defne ciğim,
Yorumlara cevabım her ne kadar zaman aşımına uğramış olsa da, ben de bu bahane ile seni çok sevdiğimi söylemek ve "hala"lığını kutlamak istedim.
canım arkadaşım....

Sevgili komşum,
Senin yorumunu okuduktan sonra yazımdaki eksikliği fark edip, hemen düzeltmemi yaptım; sarmısak! Yazmayı tamamen unutmuştum, yine hızır gibi yetiştin; her zaman yaptığın gibi:)
teşekkürler sevgili komşum, iyi ki varsın..


Antepası, teşekkür ederim, değişik bir tat ve biz sevdik gerçekten de.
sevgilerimle

Cafe Nino yorumuna çok teşekkür ederim. Patlıcanda nikotin olduğunu biliyordum, ama bunun bekletilmesi halindeki zararını bilmiyordum doğrusu. Dondurulunca nikotin fazlalaşıyor mu?
Uyarı için teşekkürler, bunu araştırmak gerekiyor gerçekten de..
sevgiler

Selcen teşekkür ederim,
sevgiler

Papatya'cığım,
Harika yorumuna ve bilgilere çok teşekkür ederim, limonlu tahinin neredeyse tadını damağımda hissedecektim.. Yutkuna yutkuna bir hal oldum:) Aslında biz hep Ege de dolanıp duruyoruz ama doğu mutfağında da müthiş lezzetler var, mutlaka denemek gerek.
sevgiyle öpüyorum.

Nino çok teşekkür:)
sevgiler

munevver dedi ki...

İpek'ciğim,
Yine bir emeğe saygısızlık örneği. Senin domates reçelinin fotoğraf ve tarifi aynen aşağıdaki linkte. Üstelik üzeri yazılı iken. Yazılı kısım bantlanmış. Bunları görünce iyiyce soğuyorum bu işten.

http://www.cantanem.net/haber_detay.asp?haberID=365

Selamlar.

sunrise dedi ki...

Bu tarife Babaganus denmiyor mu? Yanlis mi biliyorum acaba?
Ameerikada cok biliniyor bu tarif Orta Dogu tarifi olarak. Bana da ikide bir soruluyordu biliyor muyum diye. Simdi sayenizde cevap verecegim artik...

Goddess Artemis dedi ki...

Merhabalar;

Şurayı yeni keşfettim ve katıldım hemen; siz de katılın arzu ederseniz: Türk Kadın Blog Yazarları

ipek dedi ki...

Münevver'ciğim,
Bilgiler için sağol.. Gerçekten de bunlar insanı yazmaktan öylesine soğutuyor ki! "Emeğe saygı" platformunda takip ediyorum. Olan bitenleri izledikçe diken diken oluyorum. Kolaycılık, sahtecilik, hırsızlık her yerde.. Ahlak, çok az yerde....

Sunrise,
Bunun babaganus olup olmadığını açıkcası bilmiyordum ki; Papatya dan öğrendim:) Yani bilerek yapmadım bunu aslında:) Tesadüfen yeni bir yemek deneişim de haberim yokmuş benim..
sevgiler


Artemis,
Bilgi için teşekkür, hemen bakıyorum.
sevgiler

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Merhaba Arkadaşım…
Uzun zamandır aklımda olan ama bir türlü vakit bulupta hayata geçiremediğim KAHVALTI ŞENLİĞİ etkinliğimi başlatmak istiyorum. Artık yaz yavaş yavaş gelirken, güneş o güzel yüzünü bize göstermeye başladı. Güneşi görüpte pazar kahvaltılarını bir şölen haline getirmezmiyiz ?? Tabiki getiririz. İşte bu etkinliğin amacı da bu. Çiçeklerle dolu bahçe ve balkonlarımızda bütün aile bireylerinin toplandığı bir günde kahvaltı masalarımızı şenlendirecek alternatifleri bu sayfada paylaşmak istiyorum. Dilediğin herşey örneğin; Omlet çeşitleri, şarküteri çeşitlerinin sunum ve hazırlanışı, kolay börekler, kanepeler, kahvaltı tabakları aklınıza gelebilecek herşeyi benimle paylaşabilirsin. Etkinliğim 14 mayıs ta başlıyor bitiş tarihi ise 8 haziran. Bugün den itibaren mail adresime tarifini gönderebilirsin. Bu aralıkta mutfaktayim10@hotmail.com adresime göndereceğin mailine isim, blog ismi, şehir/Ülke ve tarif adıyla birlikte mail atmanı rica ediyorum. Atacağın mail o güzel sayfana uğrayıp harika tarif ve resmini alıp kendi sayfamda yayınlamama sebep olacak. Katılımını bekliyor ve kolaylıklar diliyorum :)

Bu arada sayfamın sağ üst köşesinde göreceğin KAHVALTI ŞENLİĞİ isimli bannerı da sayfanda görmek beni onurlandıracaktır.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Bu salatayı ya da mezeyi kayınvalidem yapar. Ben hiç yapmadım ama çok lezzetli olduğunu biliyorum. Ellerinize sağlık, çok güzel ve lezzetli görünüyor. En kısa zamanda yapacağım, nasılsa tarifi karşımda :)

Adsız dedi ki...

ya ben14 yaşındayım yemek yapmask istiyorum ama tarifler çok zor bana kolay bir tarif yazarmısınız

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaslar
biz bu tahinli patlacana babagannuş deriz (arap ismi budur bize göre)

tahini dolmada tatlıda ve balıktada kullanırız.