20 Mayıs 2008

Bal-kaymak Gözleme



Muzur bir yemek bu! Çok tehlikeli çoook...
Sevmeyeni yok gibi. Çok kalorili ve çok lezzetli. Çabucak yapılıveriyor, bir parça, hadi iki, dur bir tane daha derkeeeennn:) Ne olduğunu anlamadan bitiriveriyor insan.
Bu yüzden fazla yapmamalı. Belki Pazar kahvaltılarında.

Hikayesine geçelim hemen. Sonra da tarife:



Eşimle ilk seyahatlerimiz. Fırsat buldukça kaçıveriyoruz, nereye olduğu önemli değil, şehirden uzaklaşalım da..
Ankara'dan henüz çıkmışız, Sivrihisar'a gelmek üzereyiz ki, bir köprüye saparak karşı yöne dönüyor Hakan. Ağaçların arasında, yol lokantası gibi bir yere giriyor.
Şaşkınım; "Sabah sabah bu salaş yerde ne işimiz var, ben ne olduğunu bilmediğim yerde yiyip içemem ki" diye düşünüyorum içimden.
"Kahvaltı" diyor Hakan, "Balkaymak gözleme seversin herhalde?"

"Adı çok ağır, kaymaktan nefret ederim, bilmediğim yerde de yemem" diyemiyorum elbette :)

Önce normal bir gözleme geliyor, yanında yoğurt ve çömlek peyniri. Çay da nefis!
Ohh, çok şükür, balı da yok kaymağı da. Üstelik muhteşem bir lezzeti var, inanılır gibi değil. Kaymakla bal, üzerine sürmek için gelecek birazdan herhalde diyorum.
Gözlememin yarısına gelmişken, üzeri bal ve kaymakla sıvanmış asıl gözlemeler geliyor!
"Ahhh hay allah, bu yediklerimle doymuştum aslında" diyorum:) Hakan sadece tadına bakmam için ısrar ediyor. Cicim ayları; kırar mıyım hiç! Tadına bakıyorum. Bir parça, sonra bir parça daha, bir tane daha.....

Dönüş yolunda soruyorum: "Balkaymakcıda dururuz değil mi?"

Yıllar geçti. Hala her geçişimizde uğrarız Bal-Kaymakçıya. Geçenlerde evde de deneyim dedim. Yöresel malzemeler haricinde, lezzete oldukça yaklaştım sayılır.

Yapacak olanlara uyarı:

Dikkat alışkanlık yapar!!


Malzemeler:
1 adet gözleme için:

  • 1 adet yufka,
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 çimdik tuz
  • bal
  • kaymak

Yapılışı:
  • Yumurtayı çırpın, tuz ilave edin.
  • Taze yufkayı tezgaha yayıp, fırça ile her tarafına bolca yumurta sürün. Kenarlarını katlayarak bir kare oluşturun. (Yufkacıların katladıkları şekilde)
  • Her katlamanızda, boş iç kısımlara yumurta sürün.
  • Zeytinyağı ile yağladığınız tavada üzerini kapakla kapatarak, her yanı eşit pişecek şekilde-tavayı sallayarak- pişirin.
  • Pişen gözlemelere, henüz sıcakken bal sürün ve üzerine arzu ettiğiniz kadar kaymak koyarak servis yapın.

Afiyet olsun..

Notlar ve Püf noktaları:
  • Orijinali elde açılmış yufkayla yapılmıştı. Vakti, sabrı ve becerisi olanlar böyle de deneyebilirler.
  • Olmayanlara, yufkacıdan alınacak taze yufka ile yapmalarını öneririm. Marketlerde hazır satılanlarla iyi olmuyor.
  • Pişirirken üzerini mutlaka kapatın. Gözlemeler puf puf kabarıyor ve yumuşacık oluyor.
  • Balı ve kaymağı, gözlemeler soğumadan koymak çok önemli. Böyle bütünleşiyorlar:)
  • Bazılarına bal-kaymak koymadan, piştikten sonra üzerine koyacağınız tulum peyniri ya da sevdiğiniz bir peynir ve maydanozla da deneyin.

16 yorum:

antepası dedi ki...

Offf of adından belli lezzeti.Ne de güzel olur.Hımmmmmm yemede yanındayat.Yatabilirsen tabi:))

zarpandit_gokche dedi ki...

ay ya kahvaltı ettim ama cok cok janım cektiii:)
bu arada kızınınz benişm çocukluguma o kadar benziyorki babam tam sayfalarınıza bakarken bu fotografını iii çekmişiz dedi o kadar guldumki :)
o ben deilim diince daha buyuk bi kahkaha koptu:)
çok çok tatlı allah analı babalı buyutsun inş..

İşitme Kaybı dedi ki...

Öndeki lezzet eminim çok güzeldir dee,beni şu arkadaki çay mahvetti...Bir içecek bu kadar mı sevilir yaa :)

Resimleri ne güzel çekiyorsunuz,tebrikler...Ben de denesem yapabilir miyim acaba böyle...

rahsan dedi ki...

siteye ilk gelisim, söyle bir gezdim, hic te acemilik bir durum göremedim :) ellerinize saglik.

Begüm dedi ki...

Ipek ablacim ellerine saglik. Coook nefis görünüyor. Normalinde bende kaymak sevmem. Burda yok zahten. Türkiyede tatlilarla denemistim. Istesemde yapamicam yani. Burda ne kaymak ne o güzel, harika, cooook lezzetli taze yufkalardan var :( neyse, türkiyeye gelmemize az kaldi. Bütün burda bulamadigim lezzetlerin acisini cikaricam ve kilo almis geri dönicem :)

Deniz dedi ki...

Ben de babamla bir seyahatte aynı burun kıvrıklığını yaşamış, sonra da parmaklarımı yemiştim :) Hiç aklıma gelmedi evde denemek, deneyelim, alışalım... Hazır yaz da geldi, bel bölgemiz yeteri kadar kalın değil sanki, doldurmak lazım :) Keşke açabilsek, hiç denedin mi İpek hamur açmayı?

pelin dedi ki...

olamaz böyle birşey ! ne kadar lezzetlidir kim bilir!

SICAK PAYLAŞIMLAR AYSEL dedi ki...

Offf harika bir lezzet olmalı.. Hele bir de elde açılan gözlemelerin bal kaymakla buluşması...

Yemesine yerim de sonra yerimden kalkabilirmiyim acaba???

Ellerinize sağlık sevgiyle...

Hanife dedi ki...

Enfes bir sey bu:)

acemi aşçı dedi ki...

Antepası,
Gerçekten zor buna dayanmak. Tecrübeyle sabit üstelik:)
sevgiler

Zapandit-Gokche,
Çok güldüm şimdi.. Babana içten sevgilerimi ilet lütfen. Merak ettim çocukluğunu gerçekten.
Sevgiyle...

İşitme kaybı,
Beğenine teşekkür ederim.
Elbette sen de çekebilirsin bu fotoğrafları. İnternette bütün bilgiler ayağımızın altına seriliyor. İlgin olan alanda dilediğince yelken açabilir, öğrendiğin tekniği, pratikle bütünleştirebilirsin.
sevgiyle..

Rahşan,
Teşekkür ederim. İlk gelenler genellikle böyle düşünüyor:) Cevabım hep aynı: Her yemeği ilk yapışımda, o acemi heyecanı sarıyor her yanımı.
Hayatın her alanını bu heyecan anlamlı kılıyor bence:)
sevgiyle..

Begüm,
Çok sevindim, hasret gidereceksin demek sevdiklerinle.
Ben de kardeşimi çok özledim ama gelmesine çok var daha.
Sağlık ve sevgiyle kavuş sevgiklerine..

Deniz ciğim,
Ne muhteşem lezzet ama, değil mi?
Hamur açmayı hiç denemedim, sanırım denemeyeceğim de.. Ben kendimi bilirim; yarısında sıkılıp atıveririrm herşeyi bir tarafa diye korkuyorum:))
Çok zaman oldu görüşemedik, hemen arıyorum şimdi:))))
(AAAA aradım ulaşılamıyorsun??)

Pelin,
Valla öyle!

Aysel,
Yiyemem sanıyor insan ama yeniyor ve hop hop yerinde duramıyor insan.. Bir enerji bir enerji!!!
sevgiler

Hanife,
Altına da uyarı yazdım; hakikaten alışkanlık yapıyor!
Sevgiyle

gülriz dedi ki...

Birden düşününce pek ağır geldi ama eşinle arandaki diyaloğu okuyunca en azından bir kere denemeden karar vermemek gerektiğini düşündüm :)))) En kısa zamanda deneyip balkaymak gözlemeye bayılırlar kervanına katıldığımı müjdeleyeceğim :)))) Kocaman sevgiler

Mebrule dedi ki...

Merhaba, bal kaymakli gozleme hic yemedim hatta duymamistim bile...

Eminim adi gibi kendiside cok guzeldir, fotografi cok sey anlatiyor :)

Bahce islerine bende bayiliyorum, evimizin bahcesi cok buyuk ama maalesef kapali garajlardan ve tas dosenmis oldugundan kucuk bir alani ekebiliyorum. Ama kucuk toprakta neler yok ki, tere, roka, feslegen, maydonoz, biber, domates, nane ve tadimlik cilek :)

Sevgilerimle...

Mutfak Havlusu dedi ki...

üfff bencede çok fena bir lezzet
zaten kaymağa dayanamıyorum harika harika:)

B5 dedi ki...

Bana da adi boyle bir sey yemem teklif edilse ayni sozleri soyleceyecek(ya da dusunecek) biri olarak: "peki, deneyecegim" diyorum. Tabii yapan birini bulabilirsem bir gun :)
Sevgiler...

sunrise dedi ki...

Ayni sey benim de basima gelmisti. Hem de aynen oyle cicim aylarinda. Ustelik de kocalarin isimleri de ayni ama benim deneyimim kaymakli katmer tatlisi idi. Once cok korkarak yaklasmis, 'agirdir bu simdi' diye korkarak bir dilim almistim ama sonra kendimi zor durdurdugumu hatirliyorum. Hic yapmayi denemedim ama korkunc bir lezzetti. Sizinki de harika duruyor, hele o bal-kaymak yok mu?

Unknown dedi ki...

Ben bu tarifin cevizlisini denemişim. Öyle de öneririm. Yumurtayla birlikte içine ceviz de koyup pişirin. İnanın muhteşem oluyor :)