11 Kasım 2008

güveçler, fırında kuzu ve çılgın patatesler



Bir süredir, toprak kaplarda pişen yemeklerin daha lezzetli ve daha sağlıklı olduğu fikrine sahibim.
Esse'ye gidip-gelip, o marka mı bu marka mı diye düşünüp dururken (çünkü fiyatları oldukça yüksek) Real'de bu ufak güveçlerle karşılaştım. Tam istediğim gibi. Tek öğünlük. Fazla yer kaplamıyor ve hafif.

1 karış boyundaki bir tencereyle, ondan biraz daha büyük "yoğurt yapma kabı" diye satılan, derin olmayan bir çeşidinden aldım.
Normal tencere gibi kullanıyorum ve çok memnunum. Özellikle de önden kızartıp sonradan fırına verilecek türde yemeklerde çok başarılı sonuçlar çıkıyor.

Sığ olanında pilav bile yapıyorum. "Güveçte pilav" tavsiye ederim:)
Geçen yıl yediğim, "Girit usulü kekikli kuzu"yu da bu güveç sayesinde sonunda başarabildim:

Kekikli Kuzu Eti

Malzemeler
2 kişilik
  • 1/2 kg kemikli kuzu eti (kol )
  • 3 kaşık zeytinyağı
  • 1-2 adet yeşil biber
  • 1 avuç arpacık soğanı
  • 5-6 dal taze kekik
  • 1 bardak su
  • Tuz

Yapılışı
  1. Güvece yağı ilave edin, iyice ısıtın.
  2. Etleri kızgın güvece alın, çevirerek her yanını kızartın.
  3. Biber ve soğanları ekleyip biraz daha çevirin.
  4. Etlerin her yanı kızarınca kekikleri, suyu ve tuzunu ekleyerek, güveci 175 C derecede ısıtılmış fırına verin. (Üzerini kapatmadan)
  5. 40 dakika civarında etiniz pamuk gibi pişmiş olacaktır.
(süreyi fırın ısınıza göre kontrol ederek ayarlayın)

Yandaki çılgın patateslere gelince...
Onları yabancı bir yemek sitesinde gördüm. İşaretlemeyi unuttuğum için ne yazık ki bağlantı veremiyorum. Bu yüzden detaylı bir şekilde buradan anlatmaya çalışacağım.



Fırında Çılgın Patatesler:


Malzemeler:
  • Taze patates (Orta boy olmalı)
  • Sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Taze çekilmiş karabiber
  • Taze Biberiye ya da maydanoz

Yapılışı:
  1. Patatesleri iyice yıkayıp fırçalayın ve kurulayın. (kabuklarını soymayın)
  2. Çorba kaşığının üzerine yerleştirip, keskin bir bıçakla 4-5 mm kalınlığında dilimleyin. (Kaşık üzerinde dilimleme sebebi, bıçağın kaşığa değdiği yere kadar kesme yapabilmek. Yani, patatesi bölmeden dilimlemek. Böylelikle piştiğinde yelpaze gibi açılmasını sağlamak.)
  3. Çok ince dilimlediğiniz sarımsakları, patates dilimleri arasına yerleştirin. (Her dilim arasına gerek yok, bir kaç tane yeterli)
  4. Mutfak fırçası yardımıyla, patatesleri ve aralarını zeytinyağı ile yağlayın.
  5. Tuz ve karabiberle tatlandırıp bir fırın kabına alın.
  6. Dilim aralarına taze biberiyeleri yerleştirip, fırına verin.
  7. 30 dakika civarında çılgın patatesler sunuma hazır olacaktır.
Lezzet garanti!



Benzer tarifler:

Bıldırcın Dolma
Kekikli Kuzu Eti
Cunda'dan Girit yemekleri

33 yorum:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Çılgın patateslere bayıldım... Harika bir fikir... Paylaştığınız için teşekkürler...

Güveç kaplarınızla sevgi dolu harika lezzetler pişireceğinize eminim...

Sevgiyle...

Mehmet Saraç dedi ki...

müthişsiniz! bayıldım sunulan yemeklere... ellerinize sağlık.
bu arada güveç fikri çok yerinde bir karar bizce de çünkü biz de uzun zamandır nerde bir güveç görüp koleksiyon yapar gibi mutfak raflarına diziyoruz.

sağlıkla.

TAZE NANE dedi ki...

Patateslere bayıldım.
Güveçler harika görünüyor.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Çok lezzetli görünüyorlar, harika !

nazo dedi ki...

nefis görünüyorlar, ellerinize sağlık..

munevver dedi ki...

İpek Merhaba,

Toprak kapları kullanmayı seviyorum ben de. Rahmetli annem çok kullanırdı. Basit bir kıymalı patates yemeğini dene, lezzet farkını göreceksin. Ben de akşam lahana sarmasını pişirdim. Bugün sıra nohutta. Annem nohut ve fasulye pişirirken kapakla arasını hamurla sıvardı. Hava almasın diye. ( Bulgaristan usulü.)Zamanım bolsa onu da yapıyorum. Yoğurt çok güzel oluyor. Pilavı ise denemedim.

Patates çok hoşuma gitti. Hemen deneyeyim.

Ha, sık sık yazamasam da komşumu okuyorum. Simin'i de. Bilesin. "Gristal"'e bayıldım.

ipek dedi ki...

Aysel,
Teşekkür ederim. "Sevgi dolu lezzetler" anahtar kelime bu galiba. Güveç bahane:)
Sevgiyle..

Babiş,
Asıl müthiş olan; nerde güveç bulsa alıp, raflara dizecek kadar mutfağı seven, baba kız sizlersiniz:)
Bence de güveç doğru bir karar. Eskiler bu işi biliyorlarmış..
sevgiyle..

Taze Nane,
teşekkür ederim. Böyle pratik ama değişik uygulama gördümmü dayanamayıp deniyorum işte:)
sevgiyle..

Burçin,
Teşekkür ederim. Lezzetler gerçekten iyiydi.
sevgiyle..

Nazo,
Teşekkür ederim.
sevgiyle.

Münevver'ciğim,
İki üç gün önce bahsettiğin şekilde patates yemeğini denedim inanır mısın? Ve bayıldık! Aklım şimdi yoğurtta. Nohut vs ya da etli güveç yaparken hamura üşeniyorum ama alüminyum folyo ile sıkıca kapatıp üzerine kapak kapatıyorum. Nispeten faydası oluyor.
"Gıristal" beni de öldürdü gülmekten. Bu aralar çok muzip Mimi çook:)
sevgiyle komşum...

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Çok güzel, çok güzel..

Patatesler de gerçekten çılgın, tam yemelik.
Emeklerinize sağlık..

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Hem et hem de patatesler nefis gorunuyorlar.. Ozellikle patatesler cok orjinal.. Mutlaka deneyecegim..

ipek dedi ki...

Papatya sofrası,
Teşekkür, teşekkür:)
Patateslere "fırında patates mi desem, ne desem" diye düşünürken baktım ki çılgınca açılmışlar; bu isim geliverdi aklıma, Tam uydu galiba:))
sevgiyle..

Mehtap,
Teşekkür ederim. Bence de orijinal bir garnitür oldu. yemesi de keyifli, tavsiye edilir:)
sevgiler

Adsız dedi ki...

çok güzel görünüyor mutlaka deneyeceğim elinize sağlık

berrin dedi ki...

patatesler oldukça çılgın bir okadar lezzetli görünüyorlar
en kısa zamanda denemek lazım
ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

Herşey çok güzel ama çoğunluk gibi bende patates çılgınlığına kapıldım :)
Ellerine sağlık canım.

Cocukla Cocuk dedi ki...

güveçte pilav görünce yorum yazıp sormak istedim..ben de bir kac ay evvel pilav için boyle bir tencere aldım ürgüpten, satıcının pilav muhteşem olur tavsiyeleri ile. İlk pilavımda hafif bir koku olmuştu o yüzden tencereyi kaldırdım bir daha da denemek istemedim pirinçleri ziyan ediyorum diye. Koku için ne yapmamı önerirsin?

NiNo dedi ki...

paptateslere bittimmmmmmmmmm

ipek dedi ki...

Pıtırcık, Berrin,
Hayatın ta kendisi Lokantası ve Nino,
Beğeninize teşekkür ederim.
Tasarım her yerde tasarım işte; eşya, kıyafet, yemek fark etmiyor. Orijinal yenilikler her zaman keyif veriyor bence de.
Umarım lezzetini de beğenirsiniz.
Sevgiyle.

Çocukla çocuk,
Bahsettiğin, muhtemelen güvecin kendine has kokusu. Genelde ilk kullanımdan önce içinde süt kaynatmayı önerirler, bilmem faydası olur mu?
Sevgiyle

Adsız dedi ki...

Sır kaplı ilaçların kurşun içeriğinden dolayı zararlı olduğu söyleniyor.

Sır kaplı olmayanların koku ve tat vermemsi için yağlanıp fırında yakılması gerekiyor.Yakılmış satılan bir tane almıştım çok memnunum ama pilav pişirebieceğimi sanmıyorum.Dibini kesin tuttururum:))

Ellerinize sağlık..

Mutfaknotlari dedi ki...

canım patateslerin çok hoşuma giti balığın yanına şık sunumlu patates arıyordum şükür sende gördüm çok hoş olmuşlar inşlh yapabilirim
sevgiler

Adsız dedi ki...

Sır kaplı güveçlerin yerine ilaçların yazmışım:))))

Sır kaplı güveçler kurşun içeriğinden dolayı çok tehlikeli ve sağlıksız.Bu güveçler de sır kaplı gibi sanki.

Ben de almak istiyorum ve eğer sır kaplı değillerse tıpkı sizin gibi her yemeği güveçte pişirebilirim.

Sevgiler..

pelin dedi ki...

çılgın patataesler çok harika bir sunum olmuş.kekikli kuzunun yanında muhakkak denenmeli.ellerine sağlık.

Pelin dedi ki...

Patateslere zaten bayıldım da, kekikli kuzu etiyle aşağıdaki bıldırcınlar beni bi-tir-di. Pilavı nasıl yaptığınızı ise merak ettim.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Ben bu patatesleri Orangette'in yazarı Molly'den okuduğumu hatırladım ve gidip baktım.. sanırım bahsettiğiniz link şu olmalı..http://orangette.blogspot.com/2008/06/in-its-frilly-finest.html
gerçi sizinkiler çok daha şık görünüyor...ellerinize sağlık. Ayşegül.

ipek dedi ki...

Adsız,
İşte blogların en çok bu yönünü seviyorum: bilgi alışverisi...
Bilgiler için çok teşekkür, benim ve başkalarının çok işine yarayacak.
Sır konusunu bilmiyordum ve kapaklı olanı değil ama pilav yaptığım güvecin sırlı olduğunu fark ettim.
Hemen yenileyeceğim.
sevgiler

Melisa,
Balığın yanında sunmak gerçekten iyi fikir. Ben de böyle denemeye karar verdim
sevgiler

Pelin,
teşekkür ederim.
sevgiyle..

öteki Pelin,
Her ikisi de yapımı oldukça pratik yemekler. Denemeni tavsiye ederim. Pilav yapımında içine haşlanmış nohut koymanın dışında değişik bir şey yok. Bildiğimiz pilav şelkinde bişirdim, Önden pirinci kavurarak..
sevgiyle..

Ayşegül,
Link için çok teşekkür. Ne yazık bu değildi gördüğüm. bhg, food network vb sitelerden birindeydi ve sunum çok güzeldi.
İlgi ve beğenine çok teşekkür.
sevgiyle

B5 dedi ki...

Bu patatesler de kesin denenecek. Nefis fikir :)

ipek dedi ki...

b5,
teşekkür:)

Buket dedi ki...

Merhaba,
Güveçlerle ilgili bir şey sorabilir miyim size?
Tabanı simsiyah oldu. Ben de yanık malzemeyle yemeğin temas etmesinden tedirgin oldum.
Sizinkinin tabanı da öyle simsiyah oldu mu?

Buket dedi ki...

Merhaba,
Size güveçle ilgili bir şey sormak istiyorum.Benimkinin altı simsiyah oldu. Yemeğin yanmış nateryalle temasından tedirgin oldum. Sizinki de karardı mı?
Sevgiler.

ipek dedi ki...

Buket,
Benim güveçlerinde -çok fazla olmasa da- tabanı karardı. Eğer çok yanıksa telle temizlemeye çalışmanı, koku ve tada etki edecek kadar yanıksa kullanmamanı tavsiye ederim.
sevgiler

Adsız dedi ki...

patatesler süper olmuş.görüntü ve sunum olarak değişiklik arayanlara bire bire bu akşam denicem.

ipek dedi ki...

Lezzetduragı
Teşekkür ederim. Umarım denemiş ve beğenmişsindir.
sevgiler

buzlubadem dedi ki...

Tarifinizi zaten denemiştim ve bugün sitemde de yayınladım, teşekkür ederim.

kirazzade dedi ki...

Şuan diyette ve aç bir insanım ve hakikaten ağzımın suyu akıyor :)
Bloğumdaki denemem gerekenler bölümüne aldım bu iki tarifi:)

calimero dedi ki...

Sevgili acemi aşçı,
Sebzeli lazanya tarifi ararken keşfettiğim blogunuza tek kelimeyle bayıldım :)Sebzeli lazanya çok güzel olmuştu, dün de çıtır tavuklardan ve çılgın patatesten bir ikileme yaptık, parmaklarımızı yedik diyebilirim.
Bu güzel tarifler için teşekkür ederiz.
Sevgiler