30 Nisan 2009

Vişne Likörü ve Likörlü Pasta



Geçen yıl başıma gelen "Vişne Felaketi"nden bahsetmiştim sanırım:
Bahçemizin ilk heyecanını daha atlatamadan, bir anda olgunlaşan 1 ton vişneyle baş başa kalınca onlarla ne yapacağımızı bilemeyip, eşe dosta dağıtıp kalanını da ağaçlarda heba olmaya bırakınca çok üzülmüştüm. Üstelik en zor kısmı onları toplamak.
Bu sene biraz daha planlı ve akıllı olamaya çalışacağız elbette:)

Buzluk, tahmin edeceğiniz gibi vişnelerle dolu: konsatre suyunu mu istersiniz, dondurulmuş vişneyi mi, yoksa likörleri mi? Reçelleri saymıyorum bile!
Adını duymaya tahammül edemeyecek kadar bıkmış olduğumdan, geçen yıl yaptığım vişne likörünün tarifini dahi vermemiştim. Oysa gerçekten iyi olmuştu.

Hazır mevsimi yaklaşmaktayken aklınızın bir köşesinde bulunsun dedim:)


Ev Yapımı Vişne Likörü

Malzemeler:
  • 1 kg Taze Vişne
  • 70 cc Votka
  • 1 kg şeker (orijinal tarif böyle ama ben 1/2 kg şeker kullanıyorum ve yeterli olduğunu düşünüyorum)
Hazırlanışı:
  • Vişneleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartın.
  • Büyükçe bir kavanoza vişneleri koyun.
  • Üzerine şekerin tamamını dökerek kapağını kapatın.
  • Tam gün kuvvetli güneş alan bir yere yerleştirin.
  • Bir kaç günde bir sallayarak şekerin karışmasını sağlayın.
  • Şeker tamamen eridiğinde votkayı ekleyip, sallayarak karıştırın, kapağını tekrar kapatıp bu sefer güneş almayan, oda sıcaklığında, ancak karanlık bir yere yerleştirin.
  • 3 ay boyunca hiç kapağını açmayın.
  • 3. ayın sonunda likörünüz hazırdır.

Notlar ve püf noktaları:

  • Çekirdekleri çıkartmadan yapmanız mümkün. Ancak, vişne tanelerini pastalarda kullanmayı düşünürseniz çekirdeksiz olmaları daha iyi elbette.
  • Bu tarifi, dilimlediğiniz kayısı ve şeftali karışımıyla uyguladığınızda harika bir "Archers" elde edeceksiniz.
  • Likörü dinlenmeye kaldırmadan önce, üzerine tarih attığınız bir etiket yapıştırmayı unutmayın. Likörün hazır olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Likör yapımında cin kullananlar da oluyor. Benim tercihim votkadan yana.
  • Likör buzla servis edilmez ama, kuralları delmenin fazla zararı olmaz;) Sıcak bir yaz günü, su bardağı büyüklüğünde bir bardağı buzla doldurup yarısına kadar likör ekleyin. Sonra da keyfini çıkartın. arada bana selam yollamayı da unutmayın:)



Likörlü Pasta

Malzemeler:

  • 1 adet çikolatalı hazır pasta tabanı
  • 1 paket hazır vanilyalı puding ya da pasta dolgu kreması
  • 1 paket Dr Oetker çikolatalı pasta kreması
  • paketlerde belirtilen miktarda süt
  • 1/2 su bardağı vişne likörü
  • 1/2 su bardağı vişne suyu
  • damla çikolata
  • 300 gr vişne (çekirdekleri çıkarılmış)
  • 150 gr likörünün içindeki vişnelerden

Hazırlanışı:

  • Hazır pasta kreması ve dolgu kremasını tarife göre hazırlayıp, ılıklaşmasını bekleyin
  • Pasta tabanının katlarını ayırıp, vişne suyuyla seyrelttiğiniz vişne likörü ile homojen bir şekilde ıslatın.
  • Dolgu kremasını düzgün bir şekilde sürerek, likörden çıkarttığınız vişneleri dizin.
  • Aralara damla çikolata serpiştirin.
  • Bir kat daha pasta tabanını kapatıp işlemi tekrarlayın.
  • Bütün katlar bittiğinde, çikolatalı pasta kreması ile kekinizi düzgünce kaplayarak, üzerini vişnelerle süsleyin.
  • Buzdolabında beirkaç saat beklettikten sonra servis yapın.
Afiyet olsun.

Notlar:
  • Pastanızı, pasta tabanının plastik kalıbı ya da kelepçeli kek kalıbı içerisinde hazırlarsanız daha düzgün olacaktır.
  • Likör/vişne suyu karışımı orantısını zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Pasta tabanını ıslatırken kaşık kullanın ve likörü homojen yaymaya çalışın.
  • Eğer vaktiniz varsa, pandispanyayı kendiniz yapabilir, hazır pasta kremaları yerine kakaolu ve vanilyalı muhallebi pişirebilirsiniz. Bu çok daha güzel olur.

22 yorum:

ALi dedi ki...

Mrb arkadaşım çok güzel bir blog olmuş başarılarının devamını dilerim..
Benim siteme de beklerim www.anindayorum.com
Hoşçakal...

Kultur_Sanat dedi ki...

Arbella TV kazandırıyor

Mutfakta ilk yardım kanalı Arbella TV, mutfakta ‘gizli kalmış yetenekleri’ ödüllendiriyor… Arbella Makarna’nın kurduğu internet televizyonu Arbella TV, açtığı makarna tarifi yarışmasıyla, her ay farklı illerden gelen, yöresel izler de taşıyan tarifleri geniş kitlelerle paylaşma şansı sunuyor. Güzel ve özgün tariflerin sahipleri de çeşitli armağanlar kazanıyor.

Yarışmaya katılmak için yapılması gereken tek şey; Arbella Makarna’yla en pratik, ekonomik, hızlı ve lezzetli yemek tarifini hazırlamak ve fotoğrafını da çektikten sonra Arbella TV’ye göndermek.

Bunun için önce siteye ücretsiz olarak üye olunuyor ve yarışmaya katılma hakkı elde ediliyor. Arbella TV’nin genç ve cana yakın aşçısı Cenk de, gönderilen tarifleri değerlendiriyor, yorumlarıyla sitede paylaşıyor. Gelen tariflerden 12’si çeşitli hediyelerle ödüllendiriliyor.

Yarışma Nisan, Mayıs ve Haziran ayları boyunca sürecek, her ayın birincisi de onu izleyen ayın ilk haftasında açıklanacak.

Yarışmaya ilişkin daha ayrıntılı bilgi için www.arbella.tv adresini ziyaret edebilirsiniz.

www.arbella.tv
www.evdeyimaciktim.com
Medya İletişimi ve Ayrıntılı Bilgi İçin
Aycan Işık
Pointistanbul Halkla İlişkiler
(212) 240 33 73 aycan@pointistanbul.com

Aysegul dedi ki...

Ben vişne likörü yaparken bir çubuk da tarçın atarım içine. Hoş bir tadı oluyor.
Sevgiler

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

selam,
geçen yaz sonu ben de yarım kilodan denedim ama sonra votka koymaya kıyamadım oğluma içirdim hepsini sulandırıp.mükemmel olmuştu,içine karanfil ve tarçın çubuğu da atmıştım,inanılmaz bir aroması olmuştu,taneleri de sonradan keklerde muffinlerde falan kullandım.bu yıl mutlaka kilolarca yapacağım.

Tatlı anlar dedi ki...

canım ellerine sağlık.. sunum , tarif harikaa..

Oya Kayacan dedi ki...

Of of ooof, o kadar severim o kadar severim ki vişne ve de vişneden türettiğimiz her lezzeti. Bir ton haaa? Tutmayın beni, vişne banyosu da yaparım!

Tijen dedi ki...

Ah İpek'ciğim,
Ne güzel değil mi meyve ağacı sahibi olmak? Bizim yazlık sitede her evin bahçesinde mutlaka bir kaç meyve ağacı var. Konu komşu birbirine meyve taşır durur olgunlaştığında. Bazen ne yapacağını bilemezsin o kadar çok meyveyle ama varlıkları bile öyle güzel ki.

Adsız dedi ki...

sevgili ipek

bugün organik pazarımdan aldığım ilk sultani bezelye ile senin cipsini yaptım, kavururken üzerine de susam serptim muhteşem oldu, bir kilo bezelyeyi iki kişi çerez gibi yedik....:))

bende vişne likörü yaptım şimdide bu pastayı yapacağım.

fotograflar ,tarifler o kadar güzel bir bloğun varki , bilgisayarı açtığımda ilk senin senin sayfana bakıp, sonra güne devam ediyorum .meyva ağaçlarıyla dolu bir bahçe benimde en büyük hayalim.
emeklerine sağlık, gönülden kutluyorum.
sevgilerimle
asu

ipek dedi ki...

Ali,
Teşekkür ederim, sayfana bakacağım.

Ayşegül,
Bu harika bir fikir. Bu seneki likörü kesinlikle tarçınla yapacağım,
Teşekkür ve sevgiler.

Ordan Burdan Hayattan,
Sırf vişne suyu ile hazırladığım şeklini kaynatıp yapıyorum. Alkol koymadan bozulmasını nasıl engelledin?
sevgiler

Tatlı anlar,
Teşekkür ederim:)

Oya,
Beklerim:) Hem toplar hem banyosunu yaparız:)
Sevgiler

Tijen'ciğim,
Bu yılki ürünleri daha "verimli" değerlendirmeyi düşünüyorum. Henüz seritifikasını alamamış olsak da, onlar organik ürün aslında.
sevgiler,

Asu,
Sayende ben de güne güzel başladım; ilgine, beğenine, sevgine çok teşekkür ederim.
Bezelye cipsine olumlu yorumlar geldikçe çok mutlu oluyorum. Bu sebze böyle keyifle yenmeli işte. Susam fikrine de bayıldım, eline sağlık..
sevgiyle..

Adsız dedi ki...

gönüllü vişne toplayıcısı geldiii haaanıııııım.

İşte böyle kendimi "Vişne Bahçesi"ne davet ettirim. Hem açık havada yoga da yaparız, sen de çekirge olursun ödeşiriz :P

Sevgiler,

The Sensei

Tuğba dedi ki...

Ne güzel bizimde yazlıkta meyve sebze organik toplaması bir zevkli dalından koparıp yemek ayrı zevkli.Ellerine sağlık pasta nefis görünyor.mayhoş mayhoştur .

Meral UÇARI ARCASOY dedi ki...

Sizi tebrik ediyorum.Çok başarılısınız.Ben yıllardır bu tarifi yaparım .Her ikram ettiğim misafirim de bayılır.Sizde de onu gördüm.Başarılar.

ipek dedi ki...

Yüce Sensei :)
Yakaladım sonunda seniiii. Vişneler olmaya başladığında iş, miş dinlemem ona göre:) Şimdi küçük klübe de yapılıyor; verandasında yoga aikido, ne istersen mümkündür. 3-5 yogi daha bulduk mu vişeneleri hallederiz, üstüne bir de sebzeleri çapaladık mı; oldu bu iş..
öptüm seni...

Tuğba,
Çok teşekkür. Meyveyi toplaması evet çok zevkli. Ama sadece 3-4 ağaç olursa:))
sevgiler..

Meral Hanım,
Çok teşekkür ederim. Tarif, çocukluğumda evde yapıldığı şekliyle devam ettirilmekte:)
sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

agzim sulandi resmi gorunce yesem nasil olur tahmin edemiyorum bile :)
sibel

ipek dedi ki...

Sibel,
Bazen bazı yiyeceklerin ekranda durması, midede durmasından iyidir:)) Hele de benim gibi diyet yapmaya çalışıyorsan.. Şimdei ben de önceden yapmış olduğum bu keke yalanarak bakmakla yetiniyorum:)))
sevgiler sizin oralara;)

Sevgi Küçük dedi ki...

ellerine sağlık. ne güzel taze taze hazırlanmışlar...

Anne ve kızları dedi ki...

Ya ben vişneli pastalara bayılırımmmmm!Nefis olmuş!

Berceste dedi ki...

Ipekcigim, babaannem cubuk tarcin, minik hindistancevizlerinin rendesinden de koyardi. Bir de visnenin uzerine sekeri ekleyip guneste seker tumuyle eriyene dek tutardi. Boylece sonradan sekerlenme sorunu falan olmazdi. Hayatimda ictigim en leziz likordu! Ben de isterim o visnelerden :) Sevgiler...

ipek dedi ki...

Sevgi Küçük, Anneler ve kızları
Beğeninize teşekkür ederim.

Dilek,
Çubuk tarçın yorumu o kadar çok geldi ki, işin doğrusu galiba böyle. (belki çok geç değildir diyerek, mevcut liköre bir kabuk tarçın attım bile )
Bu yazın likörünü kesinlikle bu şekilde yapacağım. Güneşte eritme, benim tarif için de geçerli.
Keşke likörden ikram etme şansım olsaydı sana şimdi:)
sevgiyle

Berceste dedi ki...

Ben belden gazi olunca alel acele okumusum :( Haklisin gunes konusunu yazmissin. Diger yorumlari da okuyamadim. Eh kismetse bundan sonra Turkiye'deyim :) Belli mi olur belki yolun Istanbul'a duser ya da benimki Ankara'ya :)

Papatya dedi ki...

Sevgili İpek,

Tarifini temmuz ayında deneyerek başlamıştım likor yapmaya, dün aksam açtık ve keyifle içtik, çok çok teşekkür ederim ellerine sağlık!

ipek dedi ki...

Papatya,
benilmesine çok sevindim:) eline sağlık. yorumun sayesinde ben de dolaba koyduğum böğürtlen likörünün zamanı geldiğini hatırladım. hemen bakmalıyım:))