Bahçemizin ilk heyecanını daha atlatamadan, bir anda olgunlaşan 1 ton vişneyle baş başa kalınca onlarla ne yapacağımızı bilemeyip, eşe dosta dağıtıp kalanını da ağaçlarda heba olmaya bırakınca çok üzülmüştüm. Üstelik en zor kısmı onları toplamak.
Bu sene biraz daha planlı ve akıllı olamaya çalışacağız elbette:)
Buzluk, tahmin edeceğiniz gibi vişnelerle dolu: konsatre suyunu mu istersiniz, dondurulmuş vişneyi mi, yoksa likörleri mi? Reçelleri saymıyorum bile!
Adını duymaya tahammül edemeyecek kadar bıkmış olduğumdan, geçen yıl yaptığım vişne likörünün tarifini dahi vermemiştim. Oysa gerçekten iyi olmuştu.
Hazır mevsimi yaklaşmaktayken aklınızın bir köşesinde bulunsun dedim:)
Ev Yapımı Vişne Likörü
Malzemeler:
Notlar ve püf noktaları:
Bu sene biraz daha planlı ve akıllı olamaya çalışacağız elbette:)
Buzluk, tahmin edeceğiniz gibi vişnelerle dolu: konsatre suyunu mu istersiniz, dondurulmuş vişneyi mi, yoksa likörleri mi? Reçelleri saymıyorum bile!
Adını duymaya tahammül edemeyecek kadar bıkmış olduğumdan, geçen yıl yaptığım vişne likörünün tarifini dahi vermemiştim. Oysa gerçekten iyi olmuştu.
Hazır mevsimi yaklaşmaktayken aklınızın bir köşesinde bulunsun dedim:)
Ev Yapımı Vişne Likörü
Malzemeler:
- 1 kg Taze Vişne
- 70 cc Votka
- 1 kg şeker (orijinal tarif böyle ama ben 1/2 kg şeker kullanıyorum ve yeterli olduğunu düşünüyorum)
- Vişneleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartın.
- Büyükçe bir kavanoza vişneleri koyun.
- Üzerine şekerin tamamını dökerek kapağını kapatın.
- Tam gün kuvvetli güneş alan bir yere yerleştirin.
- Bir kaç günde bir sallayarak şekerin karışmasını sağlayın.
- Şeker tamamen eridiğinde votkayı ekleyip, sallayarak karıştırın, kapağını tekrar kapatıp bu sefer güneş almayan, oda sıcaklığında, ancak karanlık bir yere yerleştirin.
- 3 ay boyunca hiç kapağını açmayın.
- 3. ayın sonunda likörünüz hazırdır.
Notlar ve püf noktaları:
- Çekirdekleri çıkartmadan yapmanız mümkün. Ancak, vişne tanelerini pastalarda kullanmayı düşünürseniz çekirdeksiz olmaları daha iyi elbette.
- Bu tarifi, dilimlediğiniz kayısı ve şeftali karışımıyla uyguladığınızda harika bir "Archers" elde edeceksiniz.
- Likörü dinlenmeye kaldırmadan önce, üzerine tarih attığınız bir etiket yapıştırmayı unutmayın. Likörün hazır olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.
- Likör yapımında cin kullananlar da oluyor. Benim tercihim votkadan yana.
- Likör buzla servis edilmez ama, kuralları delmenin fazla zararı olmaz;) Sıcak bir yaz günü, su bardağı büyüklüğünde bir bardağı buzla doldurup yarısına kadar likör ekleyin. Sonra da keyfini çıkartın. arada bana selam yollamayı da unutmayın:)
Likörlü Pasta
Malzemeler:
- 1 adet çikolatalı hazır pasta tabanı
- 1 paket hazır vanilyalı puding ya da pasta dolgu kreması
- 1 paket Dr Oetker çikolatalı pasta kreması
- paketlerde belirtilen miktarda süt
- 1/2 su bardağı vişne likörü
- 1/2 su bardağı vişne suyu
- damla çikolata
- 300 gr vişne (çekirdekleri çıkarılmış)
- 150 gr likörünün içindeki vişnelerden
Hazırlanışı:
- Hazır pasta kreması ve dolgu kremasını tarife göre hazırlayıp, ılıklaşmasını bekleyin
- Pasta tabanının katlarını ayırıp, vişne suyuyla seyrelttiğiniz vişne likörü ile homojen bir şekilde ıslatın.
- Dolgu kremasını düzgün bir şekilde sürerek, likörden çıkarttığınız vişneleri dizin.
- Aralara damla çikolata serpiştirin.
- Bir kat daha pasta tabanını kapatıp işlemi tekrarlayın.
- Bütün katlar bittiğinde, çikolatalı pasta kreması ile kekinizi düzgünce kaplayarak, üzerini vişnelerle süsleyin.
- Buzdolabında beirkaç saat beklettikten sonra servis yapın.
Notlar:
- Pastanızı, pasta tabanının plastik kalıbı ya da kelepçeli kek kalıbı içerisinde hazırlarsanız daha düzgün olacaktır.
- Likör/vişne suyu karışımı orantısını zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Pasta tabanını ıslatırken kaşık kullanın ve likörü homojen yaymaya çalışın.
- Eğer vaktiniz varsa, pandispanyayı kendiniz yapabilir, hazır pasta kremaları yerine kakaolu ve vanilyalı muhallebi pişirebilirsiniz. Bu çok daha güzel olur.
21 yorum:
Mrb arkadaşım çok güzel bir blog olmuş başarılarının devamını dilerim..
Benim siteme de beklerim www.anindayorum.com
Hoşçakal...
Ben vişne likörü yaparken bir çubuk da tarçın atarım içine. Hoş bir tadı oluyor.
Sevgiler
selam,
geçen yaz sonu ben de yarım kilodan denedim ama sonra votka koymaya kıyamadım oğluma içirdim hepsini sulandırıp.mükemmel olmuştu,içine karanfil ve tarçın çubuğu da atmıştım,inanılmaz bir aroması olmuştu,taneleri de sonradan keklerde muffinlerde falan kullandım.bu yıl mutlaka kilolarca yapacağım.
canım ellerine sağlık.. sunum , tarif harikaa..
Of of ooof, o kadar severim o kadar severim ki vişne ve de vişneden türettiğimiz her lezzeti. Bir ton haaa? Tutmayın beni, vişne banyosu da yaparım!
Ah İpek'ciğim,
Ne güzel değil mi meyve ağacı sahibi olmak? Bizim yazlık sitede her evin bahçesinde mutlaka bir kaç meyve ağacı var. Konu komşu birbirine meyve taşır durur olgunlaştığında. Bazen ne yapacağını bilemezsin o kadar çok meyveyle ama varlıkları bile öyle güzel ki.
sevgili ipek
bugün organik pazarımdan aldığım ilk sultani bezelye ile senin cipsini yaptım, kavururken üzerine de susam serptim muhteşem oldu, bir kilo bezelyeyi iki kişi çerez gibi yedik....:))
bende vişne likörü yaptım şimdide bu pastayı yapacağım.
fotograflar ,tarifler o kadar güzel bir bloğun varki , bilgisayarı açtığımda ilk senin senin sayfana bakıp, sonra güne devam ediyorum .meyva ağaçlarıyla dolu bir bahçe benimde en büyük hayalim.
emeklerine sağlık, gönülden kutluyorum.
sevgilerimle
asu
Ali,
Teşekkür ederim, sayfana bakacağım.
Ayşegül,
Bu harika bir fikir. Bu seneki likörü kesinlikle tarçınla yapacağım,
Teşekkür ve sevgiler.
Ordan Burdan Hayattan,
Sırf vişne suyu ile hazırladığım şeklini kaynatıp yapıyorum. Alkol koymadan bozulmasını nasıl engelledin?
sevgiler
Tatlı anlar,
Teşekkür ederim:)
Oya,
Beklerim:) Hem toplar hem banyosunu yaparız:)
Sevgiler
Tijen'ciğim,
Bu yılki ürünleri daha "verimli" değerlendirmeyi düşünüyorum. Henüz seritifikasını alamamış olsak da, onlar organik ürün aslında.
sevgiler,
Asu,
Sayende ben de güne güzel başladım; ilgine, beğenine, sevgine çok teşekkür ederim.
Bezelye cipsine olumlu yorumlar geldikçe çok mutlu oluyorum. Bu sebze böyle keyifle yenmeli işte. Susam fikrine de bayıldım, eline sağlık..
sevgiyle..
gönüllü vişne toplayıcısı geldiii haaanıııııım.
İşte böyle kendimi "Vişne Bahçesi"ne davet ettirim. Hem açık havada yoga da yaparız, sen de çekirge olursun ödeşiriz :P
Sevgiler,
The Sensei
Ne güzel bizimde yazlıkta meyve sebze organik toplaması bir zevkli dalından koparıp yemek ayrı zevkli.Ellerine sağlık pasta nefis görünyor.mayhoş mayhoştur .
Sizi tebrik ediyorum.Çok başarılısınız.Ben yıllardır bu tarifi yaparım .Her ikram ettiğim misafirim de bayılır.Sizde de onu gördüm.Başarılar.
Yüce Sensei :)
Yakaladım sonunda seniiii. Vişneler olmaya başladığında iş, miş dinlemem ona göre:) Şimdi küçük klübe de yapılıyor; verandasında yoga aikido, ne istersen mümkündür. 3-5 yogi daha bulduk mu vişeneleri hallederiz, üstüne bir de sebzeleri çapaladık mı; oldu bu iş..
öptüm seni...
Tuğba,
Çok teşekkür. Meyveyi toplaması evet çok zevkli. Ama sadece 3-4 ağaç olursa:))
sevgiler..
Meral Hanım,
Çok teşekkür ederim. Tarif, çocukluğumda evde yapıldığı şekliyle devam ettirilmekte:)
sevgilerimle...
agzim sulandi resmi gorunce yesem nasil olur tahmin edemiyorum bile :)
sibel
Sibel,
Bazen bazı yiyeceklerin ekranda durması, midede durmasından iyidir:)) Hele de benim gibi diyet yapmaya çalışıyorsan.. Şimdei ben de önceden yapmış olduğum bu keke yalanarak bakmakla yetiniyorum:)))
sevgiler sizin oralara;)
ellerine sağlık. ne güzel taze taze hazırlanmışlar...
Ya ben vişneli pastalara bayılırımmmmm!Nefis olmuş!
Ipekcigim, babaannem cubuk tarcin, minik hindistancevizlerinin rendesinden de koyardi. Bir de visnenin uzerine sekeri ekleyip guneste seker tumuyle eriyene dek tutardi. Boylece sonradan sekerlenme sorunu falan olmazdi. Hayatimda ictigim en leziz likordu! Ben de isterim o visnelerden :) Sevgiler...
Sevgi Küçük, Anneler ve kızları
Beğeninize teşekkür ederim.
Dilek,
Çubuk tarçın yorumu o kadar çok geldi ki, işin doğrusu galiba böyle. (belki çok geç değildir diyerek, mevcut liköre bir kabuk tarçın attım bile )
Bu yazın likörünü kesinlikle bu şekilde yapacağım. Güneşte eritme, benim tarif için de geçerli.
Keşke likörden ikram etme şansım olsaydı sana şimdi:)
sevgiyle
Ben belden gazi olunca alel acele okumusum :( Haklisin gunes konusunu yazmissin. Diger yorumlari da okuyamadim. Eh kismetse bundan sonra Turkiye'deyim :) Belli mi olur belki yolun Istanbul'a duser ya da benimki Ankara'ya :)
Sevgili İpek,
Tarifini temmuz ayında deneyerek başlamıştım likor yapmaya, dün aksam açtık ve keyifle içtik, çok çok teşekkür ederim ellerine sağlık!
Papatya,
benilmesine çok sevindim:) eline sağlık. yorumun sayesinde ben de dolaba koyduğum böğürtlen likörünün zamanı geldiğini hatırladım. hemen bakmalıyım:))
Yorum Gönder