23 Mart 2010

Isırgan otlu börek


 
Malzemeler:
Fırın tepsisi ölçüsünde

içi için
  • 2 demet ısırganotu
  • 2 adet büyük kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası (tatlı)
  • tuz, karabiber

Börek için
  • 1 kg (6 adet)yufka
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kaşık krema

üzeri için
  • 1yumurtanın sarısı
  • 3 kaşık su
  • çörekotu

  •  
Hazırlanışı:
  • Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında tuz ve biber ekleyerek iyice soteleyin. Ne kadar bol soğan kullanırsanız o kadar lezzet artar.
  • biber salçasını da ilave edin.
  • Temizleyip ayıkladığınız ısırgan otlarını ilave edin,
  • yarım su bardağı kadar su ilave ederek kapağı kapalı olarak 20 dakika pişirin. (suyu biterse konrol ederek, azar azar ilaveler yapın)
  • Sürenin sonunda  suyu fazlaysa kapağı açıp, harlı ateşte bir iki dakika suyunu çektirin.
  • Süt, yumurta ve sıvıyağı birlikte çırpın.
  • Yufka aralarına bolca sürerek 3 kat yufka kullanın
  • Araya harcı yayın ve diğer yufkalarla devam edin
  • En üst yufkayı serdiğinizde kalan harcın içerisine kremayı karıştırın ve çırpın.
  • Böreği pişirmeden dilimleyin ve mümkünse buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
  • Pişirmeden önce dolaptan çıkartıp, suyla çırptığınız yumurta sarısını üzerine sürün, çörek otunu serpin.
  • 180-200C önceden ısıtılmış fırında 40 dakika civarında pişirin.
  • Servis yapmadan önce biraz soğuması ve dinlenmesi için bekleyin
Afiyet olsun...

Börek yapımı üzerine bir kaç hatırlatma:
  •  Eğer yakınınızda varsa, yufkayı market yerine yufkacılardan almayı tercih edin. Markette satılanlar çok kalın, sert ve kuru oluyor. Piştiğinde kösele tadı veriyor.
  • İç sosu uzunca cam kavanoz ya da şişelerde hazırlarsanız, sadece çalkalayarak kullanabilir, yufkaların her yerine daha kolay ve homojen yayabilirsiniz. Kaşıkla yaymaktan çok daha pratik ve vakit tasarrufu sağlıyor.
  • Tadı çok baskın geliyorsa; 2 bağ ısırganotunun birini ıspanak olarak kullanabilirsiniz.
  • Isırgan otlarından artan sos olursa, en son kat yufkayı yaymadan önce böreğin üzerine gezdirin.
  • Börekler buzdolabında dinlendikçe sıvıları çekiyor ve su böreği tadına yaklaşıyor.
  • Börekleri fırın tepsisi yerine ufak borcamlarda yaparsanız yarım kilo yufkayla bile kalın ve yumuşak dilimler elde edebilirsiniz.
  • Otlu börekleri servis ederken, üzerine peynir rendelemeyi, bir de yanında yoğurtla servis yapmayı mutlaka deneyin.
  • ısırganotlarına çıplak elle dokunmayın, mutlaka eldiven kullanın. önce sirkeli soğuk su dolu leğende bekletin. sonra kalın sapları ayıklayın.

11 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tam bir ege böreği elinize sağlık.Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Offf acayip stres oluyorum ısırgan sözkonusu olunca,yıkadıktan sonra da geçmiyor galiba yakması,değip sinir bozabiliyor:)

Adsız dedi ki...

daha önce hiç ısırgan otu yemedim. ıspanağı bile yeni yeni yemeye başladım. fotoğraflar çok güzel. bir haftasonu deneyeceğim. sonuçları da mutlaka yazarım:)

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

acayip nefis görünüyor,ellerinize sağlık
sevgi dolu öpücükler:)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

soğan konusuna katılıyorum sevgili ipek, çok bol olunca harika oluyor,
ama - iber salçası - denemediğim bir ayrıcalık börek harcında !
hoş olabilir aroması sanırım..

lakin görüntüsü yetti desem :))
afiyet ve sevgiyle..

Tijen dedi ki...

İpek'ciğim aşkolsun beni neden çağırmadın? Yemeye tabii ama yardıma da gelirdim söyleseydin...

Unknown dedi ki...

Canimmmm... ellerine saglik... Bayilirim isirgan otuna... Hele böregi... Uffff.. bak simdi canim cekti... Neyse gidip yatiyim ben... Sevgilerimle iyi geceler,,,

Unknown dedi ki...

Bir Izmir'li olarak isirgan otuna bayilirim. Burada bulmam zor, harika gozukuyor ellerinize saglik.Benim icin de bir dilim yiyin lutfen...

Begonvilli Ev dedi ki...

Bloğunuzu bu gün keşfettim. Muhteşem tarifler, ustaca çekilmiş fotoğraflar, sonuçta özenli bir blog sayfası. Yürekten kutluyorum.

sema dedi ki...

Daha once isirgan otlu gozleme yemis biri olarak, boregininde cok lezzetli oldugundan eminim. Elinize saglik! Butun tarifleriniz cok guzel gorunuyor!

acemi aşçı dedi ki...

Mine,
Gerçekten Ege'li bir börek. Bu tanımı çok sevdim
sevgiyle..

Anne müdürü,
Isırganotu en çok börekle güzel bence. deneme sonucunu bekliyorum.
sevgiyle..

Zeynep, teşekkür ederim.
sevgiyle..

Nunu,
seveceğini tahmin ediyorum.
sevgiyle..

Tijen,
:))) çok teşekkür:)
umarım bir gün hem ayıklar, hem yeriz.
sevgiyle..

Münster:)))
bencevap yaana kadar kaç kez uyumuş-uyanmışsındır kimbilir:)
sevgiyle..

Arnavut ciğeri,
:( bir ısırık da senin için o zaman.
sevgiyle..

Begonvilli ev,
teşekkür ederim. Hoşgeldin.
sevgiyle..

Sema ,
teşekkürler. Börek gözlemeden daha lezzetli emin ol.
sevgiyle..