Bahçenin bu yıl en büyük sürprizi enginardı.
Bir yıl önce, minicik fideleri dikerken, onları bekleyen sert İç Anadolu kışına dayanabileceklerini pek de düşünmüyordum açıkcası. Ama yine, de bu "en sevdiğim" sebzenin tohumlarını bulmuşken denememek olmazdı.
Önce küçük fideler çıkardı başlarını topraktan. Çok sevimlilerdi. Sonra hızla büyüdüler, koca dikenli yaprakları her yanı kapladı. Tam da o sırada Ekim geldi, mevsim bitti. Ben merakla bir sonraki yazı beklemeye başladım.
Kış bitip de yeniden bahçeye gittiğimizde enginarların tamamı kurumuş-çürümüş yok olmuştu. Üzülmedim diyemeyeceğim; çok üzüldüm. Her nedense, inanmıştım bahçemde enginarların büyüyeceğine...
Günler sonra minik yapraklar yüzünü göstermeye başladı geçen yılın köklerinden. Büyüdüler, büyüdüler... Sonra o minicik o ilk enginarı gördüm! Birkaç gün sonra da diğerlerini:)))
Meğer böyle yetişirmiş enginarlar..
(Enginar çok yıllık bir bitki. İlk yıl ürün vermiyor. Hava şartlarını ve toprağı severse, bir sonraki yıl ürün vermeye başlıyor. Her kök bir yıl boyunca 6-10 adet enginar çiçeği veriyor. 4-6 yıl boyunca da aynı kökten ürün almaya devam edebiliyorsunuz)
Enginarı Bütün Olarak Dondurma Yöntemi (Pişmiş halde)
- Dilediğiniz kadar enginarı iyice yıkayarak, saplarını 2 cm kalacak kadar kesin.
- Yapraklarının ucundaki sivri kısımları makasla kesin.
- En dıştaki yaprakları daha dipten kesin.
- Enginarları kaynar suda 10-15 dakika (düdüklüde sadece 5 dakika) haşlayın.
- Yumuşayan enginarları sudan çıkartarak, en ortadaki yapraklarını bir tatlı kaşığı ile aralayarak, dipteki tüylü kısımları iyice temizleyin.
- Temiz bir tabakta soğuduktan sonra buzdolabı posetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırın.
- Kullanacağınız kadarını buzluktan çıkartarak, çözülmesini beklemeden, dilediğiniz yöntemle pişirin.
Yukarıdaki yöntemle dondurulmuş enginarlarınız varsa, son derece çabuk hazırlanan ve keyifle yenilen bir yemek. (Elle yenildiğinden, sofrada peçetelerin hazır bulundurulmasını önemle hatırlatmak isterim:)
5 adet enginar için
Beşamel sos:
- 3/4 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- karabiber
- 1 tutam muskat
- 1/3 su bardağı zeytinyağı (ya da 50 gr tereyağı)
- 3 su bardağı süt
Beşamel sos için, unu biraz kavurup, yağı ekleyin. Hepsi toplanana kadar karıştırın. Çırpıcı ile karıştırarak süt ekleyin. Koyulaşıp kaynayıncaya kadar karıştırın. Tuz, muskat ve karabiber ekleyin
- 5 adet enginar
- 100 gr taze kaşar
- ekmek kırıntısı (galeta unu)
- fırın kabını yağlamak için zeytinyağı.
Fırına dayanıklı bir kabı zeytinyağı ile yağlayın
enginarları yapraklarını iyice aralayarak, kaba yerleştirin
hazırladığınız beşamel sosu yaprakların iyice arasına girecek şekilde enginarların üzerine dökün,
kaşar peyniri ve ekmek kırıntılarını ekleyerek önceden170C ısıtılmış fırında, peynirler kızarana dek pişirin.
(enginarları çözülmeden fırına verecekseniz daha az derecede daha uzun zaman tutmanızı öneririrm)
Biraz soğuduktan sonra servis yapın.
Yaprakları tek tek kopartarak enginar kemirmece şeklinde afiyetle yiyin:)
Afiyet olsun
9 yorum:
Off, enfes görünüyor. Yıllarca enginarı bırak tatmayı nasıl yendiğini merak etmiş bir kişi olarak ilerleyen yaşlarımda tanıştıktan sonra yemediğim zamanlar için kendime esef etmekteyim. Gerçekten harika bir tat, ellerinize sağlık. Bir arkadaşım şöyle bir tekerleme söylerdi:
"Balık, tavuk, kelle
Bunlar yenir elle
Bunu iyi belle"
Şimdi buna enginarı da ekleyeceğiz sanırım:)))
Simin'e öpücükler...
Çok güzel, çok leziz ve şifa dolu görünüyor. Ellerinize sağlık.
Saygılar.
Ellerine sağlık.Dondurma işlemini bende seneye deneyeyim .
Süper... Fazla enginarlari bize dogru yollayinnnn ne olurrr... Bayilirim enginara ve buralarda yokkk.. Neyse saka bir yana ne mutlu size... Afiyet, sifa olsun... Sevgilerimle,
leylak dalı gibi bende evlenene dek enginarın nasıl pişip nasıl yendiğine dek hiç bir fikrim yoktu bizim evde pişmezdi çünkü ne zaman evlendim eşimin annesi yaptı ilk onun elinden yedim ve bir dahada vazgeçemedim
süper bir lezzet
seninde ellerine sağlık arkadaşım afiyet bal olsun
sevgiler
sitenizin rengi çok hoşuma gitti ben ACEMİ AŞÇI falan göremiyorum enginar harika gözüküyo banada beklerim inş.SELAMETLE...
Leylak Dalı,
Aradaki açığı kapatmak uğruna bol bol enginar kemirmek lazım:) en pratik şekliyle; hiç bir yaprağı ziyan etmeden..
Simin'den ve annesinden sevgiler:)
Fuat Bey, teşekkür ederim.
Tuğba,
Tavsiye ederim, pratik.
Münster,
Seneye daha çok enginarımız olabilirse, buradan satışa çıkartmayı düşünmüyor değilim hani ;)
Sevil,
O zaman aynı tavsiyeler sana da: arayı kapatmak lazım:)
Reyhan,
teşekkür ederim.
herkese sevgiyle..
sizi hep takip ediyorum ..faceden bile,nedense içim çok ısındı,,bizim evde çok fazla engınar yenir,,ben yapraklarıyla pişirip dolma şeklinde yaparım ,,tarifi benım sitede ver bakabilirsiniz,hatta oğlumun yaprakları sıyırırken bir resmi bile var,,bu arada tarifinizi de çok beğendim,,size çooook sevgiler,
ortancanınmutfagi.spaceslive.com
görüşmek üzere,,,,,,,
Hülya,
ne kadar sıcak ve içten bir yorum, çok teşekkür ederim sana :)) hemen tarifine bakacağım,
sevgiyle..
Yorum Gönder