27 Ekim 2010

ayvalı, nar ekşili yer elması



Yer elması, mütevazı görüntüsünden beklenmeyen bir içeriğe sahip. Bol miktarda A ve C vitamini; kalsiyum, demir ve fosfor içeriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici, böbrek ve bağırsak çalıştırıcı etkisi var; anne sütü arttırıcı etkisi olduğu da söylenmekte.
Bütün bunlara karşılık, düşük kalori değerine sahip.

Ancak bildiğim pişirme şekliyle, bize pek keyif veren bir lezzete sahip değildi. Bu yüzden de mutfağımıza sık uğramazdı. Ta ki; aşağıdaki reçeteyi oluşturana kadar...

Bir tarif gördüm; önce resimlerine vuruldum.
Okudum; aklıma yattı...
Ben de kendimce bir şeyler ekledim; aşağıdaki lezzet ortaya çıktı.

(Bu yemeğin ilham kaynağı ev cini'ne teşekkürler...)


Ayvalı-Nar ekşili Yer Elması


Malzemeler:
  • 4 kaşık sızma zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • tuz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 adet ayva
  • 1 adet havuç
  • 1/2 kg yer elması
  • 1/2 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi (nar ekşisine benim kadar bayılmıyorsanız 1 kaşık da yeterli olur)

Hazırlanışı:
  • Yüksek ateşte zeytinyağını kızdırıp, şeker ve tuz ekleyin (tüm zeytinyağlı yemeklerde bunu yapıyorum; zeytinyağlı yemeklerde şekerin hafif karamelleşmesini çok seviyorum)
  • Hiç beklemeden irice doğradığınız soğanı ve sarımsağı ilave edip, 2-3 dakika soteleyin.
  • Temizlenmiş, soyulmuş ve irice doğranmış havuç ve ayvaları ekleyin.
  • Su ve 1 kaşık nar ekşisi ilave edip kapağı kapatın. Altını kısın.
  • 10 dakika piştikten sonra soyulup temizlenmiş yer elmalarını ve kalan nar ekşisini ekleyin.
  • Kapağı kapalı olarak 15 dakika daha kısık ateşte pişirin.
  • Yer elmaları yumuşadığında ateşten alın, ılıklaşınca üzerine dereotu serperek servis yapın.

Afiyet olsun...


18 yorum:

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

Bayılıyorum böyle sebze ile meyvenin bir araya geldiği tariflere, köklerimizde mirasımızda var bu tarifler! Biraz tatlı, biraz ekşi, her tada hitaben... Ellerinize sağlık

mine dedi ki...

kışla birlikte yerelması da sofralara geliyor
bu tarifi çok sevdim en kısa sürede deneyeceğim

Fuat Gencal dedi ki...

Hayırlı günler, çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar.

Yeşim(lezzetedairnevarsa) dedi ki...

çok güzel bir tarif ellerinize sağlık,sevgiler...

kara kitap dedi ki...

yer elmasının hiç yemeğini yemedim.ben çiğ yemeyi seviyorum.ama bu tarif denemeye değer. :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerinize saglik. Hic yemedigim bir lezzet, denemek lazim.

Sevgiler...

Gülcan dedi ki...

bencede harika görünüyor ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler.

Oya Kayacan dedi ki...

Mükemmel bir görüntü... Düşünüp yapan da uygulayan da sağolsun.

Leylak Dalı dedi ki...

Eveet, bugün ben de yaptım, yapış aşamasını da bugünkü postumda yazdım. Harika oldu, teşekkürler...

PINAR dedi ki...

Harika, her birini ayrı ayrı severim, birarada mukemmel olmuş. Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle

B-M dedi ki...

ekşili olan herşey müthiştir benim gözümde.hem de zeytinyağlı..bayılırım!!!

günser dedi ki...

İpek'cim denedim ve çok beğendik. Daha önce hep bol limonlu ve pirinçli yapıyordum ama baygın bir lezzeti vardı. Bu sefer herkesin daha çok hoşuna gitti, çok teşekkürler canım.
Erhan senin sushileri sayıklıyor hala "İpek'i ne zaman davet edeceksin " diyor :-)
Simin'ciğimi de öpüyorum sevgiyle :-)
Günser

Tijen dedi ki...

Ben çiğ yemeyi çok seviyorum yerelmasını. Meyve niyetine, çıtır çıtır...

nuriye dedi ki...

yerelmasi ile ilgili hicbir yemek denemedim, ama bunu deneyecegim. Elinize saglik

Mutfak Havlusu dedi ki...

Annemden istemeliyim bu lezzeti.Yer elması gibi yemek işleri daha çok annemde:)
ellerinize sağlık.

HASRET dedi ki...

HERKESE DUYURULUR :

KuRaBiYe adli ETKINLIK baslattim (05 Aralik - 05 Ocak) , herkes davetlimdir..

sizde katilirsaniz cok memnun olurum ;) sicacik sevgilerimle..

hulka68 dedi ki...

yeniden yazmaya başladınız.çok sevindim.yer elmasınıda hemen denedim.çok lezzetliydi,,kolay gelsin ..sevgiler..

mutfaginsimgesi dedi ki...

Bende ev cini nin fikri ile yapmıştım. harika oldu artık sürekli yapıyorum. nar ekşisi çok yakışıyor. ellerinize sağlık.