13 Ekim 2010

yoğun nemli elmalı kek


"Acemi Aşçı sayfasında son zamanlarda en çok rağbet gören tarif hangisdir? "diye sorulsa; hiç düşünmeden Yoğun Kakolu Islak Kek derim. 
Çok kişi denedi, çoğu bu deneyimden memnun kaldı, keki yapmaya devam etti. Memnun kalmayanlar da oldu elbette ama, nedenlerine bakıldığında, püf noktaları konusunda birşeylerin aksamış olması muhtemel.

Gelelim Yoğun Nemli Elmalı Kek'e.
Bu da tıpkı kakaolusu gibi çok nemli- hatta daha da nemli- ve çok lezzetli bir kek. Nemini içindeki elmadan alıyor. Lezzeti ise, düşünülenin aksine, çok elmalı değil.
Yapmayı düşünenler için tekrarlayım: Lütfen ölçülere (şeker hariç) sadık kalınız ve püf noktalarına uymaya çalışınız.
Bu
Elmalı ve Çok Nemli Kek:

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 1/2 cup şeker(1.5 su bardağı)
  • 1/2 cup zeytinyağı (1/2 su bardağı)
  • 1/2 cup süt (1/2 su bardağı)
  • 2 cup un (2 su bardağı)
  • 3 adet soyulmuş elmanın rendesi
  • 1 tsp tarçın (1 tatlı kaşığı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 avuç kırık ceviz
  • 1 adet limonun ince rendelenmiş kabuğu

Hazırlanışı:
  • şeker ve yumurtayı çırpın
  • süt ve yağ ekleyin
  • kabartma tozu ile unu birlikte eleyin, kaşık kaşık karışıma ekleyin
  • tarçın, limon kabuğu ve elma rendesini ekleyerek iyice karıştırın.
  • yağlanmış kalıba boşaltın, en üste kırık cevizleri yayın.
  • 170 C önceden ısıtılmış fırında 40 dakika civarında pişirin.
  • Kürdan testiyle fırından çıkartıp soğutun.


Püf noktaları:

  1. Mümkünse bu keki bir gün önceden yapıp, üzeri kapalı şekilde bekletin, ertesi gün ikram edin. (Lezzet ve nemlilik oranı çok değişecek) Bu, yıllar içerisinde farkına varabildiğim, neredeyse bütün kekler için geçerli olan bir detay bence.
  2. Pişme süresinin sonunda, keki fazla bekletmeden fırından hemen çıkartın ve üzerini kapatın. çok beklerse nem oranı azalır.
  3. Daha da arttırmak isterseniz; fırından çıktıktan sonra, henüz ılıkken üzerine bir miktar su püskürtüp kek kalıbını geri kapatarak dinlendirebilirsiniz.

Sonradan eklenen not:
Şimdi hatırladım ki, bu keki ılıkken servis yapmıştım ve hala yeterince nemliydi
    Afiyet olsun..

    27 yorum:

    Naile dedi ki...

    İpek, aklıma not ettim en kısa zamanda deneyeceğim.

    Ben de Emel Başdoğan'dan dinlediğim bir püf noktasını paylaşayım. Eğer demişti keki yaptığım gün ikram etmeyeceksem soğuduktan sonra olduğu gibi sarıp buzluğa kaldırıyorum, daha sonra çıkarıp kendi halinde çözülen kek daha nemli oluyor demişti.

    www.sutumesarellemekarisma.com dedi ki...

    bunu mutlaka denemek isterim! yoğunluğunu tadını tahmin ettim. Mutlaka harikadır! Teşekkürler, afiyet olsun.

    Adsız dedi ki...

    Oğlum keke bayılır, ben de onun için değişik ve besleyici kek tarifleri dener dururum, sizin tarifiniz de tam bana göre, ama tarifte kaç yumurta olduğunu yazmamışsınız, ölçülere uyun diye sıkı sıkı tenbih ettiğiniz için tahmin etmek istemedim, bir ara ilave eder misiniz?

    Selda

    Fuat Gencal dedi ki...

    Günaydın, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    brai dedi ki...

    yanında bir bardak çay ile nede güzel yenilir. Görüntüsü çok hoş. Lezzeti de kimbilir güzeldir. En kısa zamanda işlerden vakit yaratıp bende deneyeceğim...

    Anne dedi ki...

    Eşim ısrarla yumuşak kek yap diyordu :)sanırım tam ona göre..

    Güzel görünüyor bende merak ettim yapıcam hemen.. elmalı oluşu harika dolabımda bir dolu elma vardı..

    Elinize sağlık..

    ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

    Püfler iyiymiş, teşekkürler. ellerine sağlık

    ipek dedi ki...

    Naile,
    şimdiden afiyet olsun.

    Sütümesare...
    bu gerçekten yoğun bir kek. hatta ılıkken bile kesilebiliyor. ama bu çok tehlikeli; kekin yarısı o an bitiveriyor:))

    Selda,
    dikkatinden kaçmış olmalı, 3yumurta malzeme listesinin en başında yer alıyor.

    Guat Gencal,
    teşekkür ederim.

    brai,
    evet en güzel öyle oluyor:))

    Anne,
    yorumları merakla bekliyorum

    Yasemin,
    Püfler iyi de, bir ekleme yapmayı unutmuşum, şimdi sayfaya dönüp ekliyorum:))

    LaMa dedi ki...

    ben kakaolu islak keki henuz denemedim ama denenecekler arasina aldim ,hatta blogta bir yazida kulagini cinlattim.
    bir sorum olacak, muffin kalibinda yapmayi denedin mi? ayni sonuc alinir mi acaba?

    Pastane'den dedi ki...

    ellerinize sağlık sizin ıslak kakaolu kekinizi defalarca yaptım ve çok memnun kaldım tadanlar da tabi:))
    püf noktaları önemli uyulduğunda sonuç harika oluyor

    Aybike Ceylan dedi ki...

    Ellerinize saglik, cok guzel gorunuyor. Denemeye calisacagim..

    Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel, saglik dolu bir hafta diliyorum:)

    Defne dedi ki...

    Elma deyince akan sular durur bende, elmalı kek denemelerim var ama favori arıyorum. Olabilir mi? Pek tabii ki... Deneyip göreyim en iyisi :).

    Tuğba dedi ki...

    Hımm lezzetli görünüyor malzemeler tamam yarın akşam yapılacak.Ellerine sağlık.öptüm.

    Adsız dedi ki...

    merhaba şeker ve yumurtayı şeker eriyene kadar çırpılacakmı? teşekkürler
    yüksel

    mine dedi ki...

    elmalı keki evde en çok anneciğim seviyor deneyeceğim teşekkürler

    ipek dedi ki...

    Lama,
    Muffin kaplarında bu keki değil ama kakaolu keki denedim. Sonuç: hüsran!
    kekin nemli olabiilmesi için hacminin fazla olması gerekiyor sanırım.

    İzgün,
    sizin de elinize sağlık.. bunları duymak beni çok keyiflendiriyor. elmalıyı da beğeneceğinizi umuyorum.

    aybike,
    çok teşekkür.. ve eskilerin deyimiyle: bilmukabele:)

    Defneciğim,
    yeni profil resmin benim için çok anlamlı olmuş:) sen bu keki seversin.. ama yapma; çok yeniyor benden söylemesi:))

    Tuğba,
    deneme sonrası yorumları beklerim:) şimdiden kolay gelsin..

    Yüksel,
    evet elbette..

    Mine, sana da kolaylıklar:)

    hanımlar, hepinize sevgiler...

    bocuruk dedi ki...

    İpekcim,
    Birazdan yapacağım keki ama kek kalıbı ölçüsü nedir?
    Sevgilerimle...

    ipek dedi ki...

    bocuruk,
    ortası delik 26 cm kalıp, ya da dikdörtgen kalıpla denemişliğim var:)

    Defne dedi ki...

    Benim için çok özel bir fotoğraf profilimdeki. Özelliği şu ki; her karesinde sen varsın şekerciğim. Telefon konuşmamızdan sonra kızıma seni anlattım bugün.

    Kendimce dedi ki...

    hımm hımm ellerinize sağlık

    YEMEK VAKTİ AYLİN dedi ki...

    miss gibi koktuğuna eminim ellerine sağlık

    Adsız dedi ki...

    sayfa duzeni ile ilgili bir uyarida bulunayim: malzeme listeniz bazi browser'larda tam olarak gorunmuyor. bir yorumcu yumurta sayisini sormustu. windows explorer ile sayfaniza girdigimde yesil elmalarin oldugu resim malzeme listesinin en basinda "3 yumurta" yazisinin gorunmesine engel oluyor. firefox'da ise sorun yok.

    kakaolu kek tarifinizi defalarca yaptim, her seferinde cok begenildi. bu kekin de ayni sekilde sevileceginden eminim.
    tarif icin cok tesekkurler,
    zeynep.

    ipek dedi ki...

    Zeynep,
    Dikkatin ve uyarın için ne kadar teşekkür etsem az. Kontrol ettim; gerçekten de explorerde ciddi sorun var. Bu postu düzeltebildim ama diğerlerinde de aynı sorun var mı bilemiyorum. Buna neyin sebep olduğunu da anlayamadım...
    dikkatin için tekrar teşekkür ederim. Gözüne takılan başka hatalarda da uyarırsan çok sevinirim.
    sevgiyle..

    nihan dedi ki...

    Bu tarif de cok basarili gorunuyor ama bir de sunu denemenizi oneririm:
    http://www.gigicakes.net/2009/07/fresh-apple-cake.html

    hayatimda yedigim en nemli en lezzetli elmali kek tarifi bu.
    sevgiler
    Nihan

    Adsız dedi ki...

    Merhaba İpek Hanım,
    havuçlu kek tarifinizi defalarca yaptım her defasında enfes oldu ve hiç sorun yaşamadım ancak bu sefer elmalı kekte her şeyi harfiyen yapmış olmama rağmen kekin içi aşırı yumuşak oldu, neredeyse püre gibi kesilmiyor :( nerede hata yapmış olabiliriimmm???
    Naz

    Adsız dedi ki...

    kakaolu nemli kekinizi denedim ve ben dahil herkes bayıldı bunu da mutlaka deniyeceğim. tarifler için teşekkürler...
    yasemin sarp

    ipek biçer dedi ki...

    Yasemin,
    bu kek benim favorilerimden. umarım sorunsuz pişer ve beğenilir.
    sevgiyle..